• Mycooking,  RESEPI

    RESEPI LALA GORENG BERCILI

    RESEPI LALA GORENG CILI | Resepi ni simple je dan senang untuk dibuat.Ramai yang rasanya suka makan lala ni kan.Pelbagai jenis masakkan yang boleh dibuat dengan lala antaranya adalah Lala masak lemak cili api,lala goreng bercili,lala masak halia dan macam-macam lagilah.Masa pergi ke pasar hari tu nampak lala ni,so macam dah lama pulak tak masak lala,ambillah dalam sekilo.Kalau sikit rasa tak puas jugak kan nak makan.Maklum ler,isi nya tak berapa nak hado! Nak dijadikan cerita,sabtu hari tu ada pulak tetamu yang datang,so masakkan sekali tengahari untuk dia.Ada orang tak suka lala ni sebab kalau masak pasir laut tu masih ada lagi kan.So bagi mengelakkan agar pasir laut ada di dalam…

  • Mycooking

    Bertukar kepada Beras ParBoiled Jati

    Assalamualaikum Bertukar kepada Beras ParBoiled Jati | Actually,lama juga dah bincang dengan husband nak bertukar kepada beras perang atau Parboiled rice ni.Bila fikirkan bab kesihatan,memang kena tukar.Tapi masa tu husband masih lagi ragu-ragu nak bertukar. Tapi bila fikir kesihatan,lama-lama kami bertukar jugak kepada Beras Parboiled ni.Actually di pasaran banyak jenis beras parboiled ni,bukan sahaja jenis beras rebus ni sahaja,Beras perang pun ada juga khasiatnya tersendiri. Sebelum tu,aku dah mula survey beras mana yang sedap dan harga yang berpatutan.Kalau ikut jenama beras,terlalu banyak di pasaran samada yang murah dan yang mahal.Tapi bagi aku ni ,aku ambil yang murah dan sedap je.Ada juga rakan blogger yang tolong aku suggestkan beras ni.Dan ianya…

  • Mycooking,  RESEPI

    Resepi Ikan Talapia Sweet Sour sedap

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Jomlah kita main masak-masak dari dapur kisahsidairy ni ye.Hah..ni adalah menu minggu lepas.Tapi aku takdan nak masukkan dalam blog. Ikan Talapia ni selain dari di goreng garing,boleh je masak Talapia masak Lemak cili api,Talapia bakar dan lain-lainnya.Tapi aku tak pernah lah lagi kan masak semua tu.Ini adalah percubaan pertama aku masak Talapia sweet sour tau.Sebelum ni,kalau nak makan,aku suruh kakak ipar aku masak je.Itupun dia just goreng garing je.Yang biasa dia goreng tu Talapia kecik jelah Hari tu,masa aku ke pasar,ternampak Ikan Talapia Merah ni.Tanya jugak kat husband,dia nak ke tak ikan ni.Dia kata macam menarik.So,terus dia tnye nak masak apa,dalam fikiran aku just goreng jelah kan.Tapi…

  • from my kitchen,  Mycooking,  RESEPI

    Resepi Menu Nasi Ayam Simple

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Hah.entry ni saja aku nak share walaupun aku tau dah berlambak orang dok share resepi nasi ayam mudah ni kan.Tapi kadang-kadang lain orang lain caranya.Mengikut apa yang ada di dalam rumah.Yang rasa sesuai untuk dimasukkan kedalam menu masakkan supaya nampak lagi sedap dan menyelerakan..ecewaaaaaahhh Weekend hari tu,aku masakkan family Nasi ayam simple mudah dan sedap.Hah…dah lah mudah..sedap pulak tu.yang kata sedap tu husband aku tau..bukan masuk bakul angkat sendiri.Dak naura pun suka makan nasi ayam ni..Yelah..dia mana tahan sangat kalau makan pedas.Kalau yang jenis sup-sup tu memang kegemaran dia. Nasi Ayam simple dan sedap air tangan Umi Naura Bahan-bahan untuk sup 1 Biji bawang besar dihiris halus…

  • from my kitchen,  Mycooking

    Menu Lunch hujung Minggu 29 Okt 2017

    Assalamualaikum Hai korang?? Menu lunch baru diupdate..kah.kah.Bukan apa,lepas kejadian Naura terperangkap di dalam bilik tengah dirumab kami,makanya segala urusan berblog terpaksa ditamatkan..ecewahh Mak mana tak cemas kan bila anak terperangkap di dalam bilik.Husband pulak bekerja,macam mana entah gaknya umi nak buat.Selalunya pintu tu tak macan tu,tapi tak taulah tetiba je pintu tu jammed.Bilik tu nemang aku sediakan untuk dia bermain.Tak pernah ditutup pun.Tapi disebabkan dia terikut-ikut video clip frozen tu,last dia pi tutup pintu,dia pun nak tutup pintu jugak.Sudahnya pintu jammed.Nasib baiklah jiran sebelah ada kat luar,terus panggil dia.And of course pintu tu kena penerajang banyak kali barulah terbuka.Jahanam pintu takpelah nak oi,janji ko selamat dah lah. Oklah,kita teruskan menu…

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE