• motherhood

    MOTHERHOOD | Kedai Online harga Murah dan berpatutan untuk kelengkapan Bayi

    Assalamualaikum Hai korang☺☺☺ Kalau cerita bab shopping online,especially barangan baby,memang aku suka satu online shopping ni.Bukan setakat ianya mempunyai pelbagai kelengkapan,malah harga murah dan sangat berpatutan.So tak rugi kalau korang masuk online shopping ni. Motherhood.com.my adalah satu platform yang diguankan oleh ibu-bapa untuk membeli produk bayi,ibu bersalin,anak kecil dan kanak-kanak.Kami juga menyediakan maklumat yang berguna seperti tips keibubapaan, panduan penyusuan, ulasan jenama, permintaan sampel produk percuma dan testimoni yang sangat berguna untuk kemudahan ibu bapa. Anda boleh mendapatkan barangan bayi terlengkap di sini, merangkumi pelbagai kategori daripada lampin, makanan bayi, aksesori mandi, stroller, kerusi kereta bayi, dekorasi bilik bayi, fesyen bayi, fesyen ibu mengandung, pelbagai jenis mainan dan lain lain. Motherhood.com.my adalah platfom yang digunakan oleh ibu-bapa untuk membeli produk bayi, ibu bersalin,…

  • motherhood,  nur naura,  parenting blogger,  parentingmoments

    Masalah gegata naura dah hilang

    Assalamualaikum Hai korang..Alhamdulillah..masalah gegata pada badan naura dah kembali pulih.Aku pernah ceritakan kisah Naura kena gegata di entry INI Masa kena tu,aku pi melaka..Duduk kat satu rumah tumpangan di sana..Tak sangka benda ni boleh jadi..Masa tu aku just sapu bedak je..kejap je hilang..Esok timbul balik..Sampailah aku balik ke Johor,gegata tu still ada lagi..Aku ada bawak dia ke Klinik..Klinik just bagi dia ubat sapu je.. Ini baru gambar kat tangan..Kat badan jangan ceritalah banyaknya..Besar-besar pulak tu.. Tapi dua hari still tak baik-baik lagi..Dah runsing jugak kan bila tengok anak dok menggaru-garu tak tentu pasal.Kesian kat dia.Aku cuba petua-petua yang aku google..Antara petua untuk hilangkan gegata adalah :- 1-Air garam Mandikan anak…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  parenting blogger

    Nur Zakiah yang Kuat Menangis

    Assalamualaikum Aku baru dapat anak saudara awal tahun ni.Rasa dah 5 bulan umurya sekarang ni.Tapi sangat kuat menangis sampai kekadang ahli keluarga kitorang ni dah tak tau nak buat ape.Puas dah berubat dengan orang-orang.Tapi sama je semua.Kalau dia menangis tu,macam di cubit-cubit pulak. source ; google Sampai mak pak dia pun naik buntu dengan tangisan dia..Dah macam ahmad albab rupanya.Kekadang sampai tanye doktor,adakah ia sejenis penyakit or macam mana. Tapi sebenarnya,mengikut pembacaaan aku di majalah PAMA ni,ianya perkara normal kerana itu sebahagian daripada proses pembelajarannya serta cara si keil berkomunikasi. Namun dalam pada kita tak perlu risau,ada juga bayi yang memerlukan perhatian tinggi daripada ibu bapa semasa menangis.Nasib baiklah adik…

  • INFO,  motherhood,  parenting blogger,  Tips

    Perkara yang perlu dilakukan apabila anak Tercekik

    Assalamualaikum Bunyi menakutkan kan..Tapi itulah terjadi pada Naura baru-baru ni..Bukan membiarkan dia makan tanpa pengawasan..Tapi kesilapan kerana dia ada memasukkan benda lain dalam mulut ketika itu,aku pulak cepat -cepat keluarkan.Tapi tak sangka masa tu ada makanan lain dalam mulut dia.. Sekarang ni,dia memang pantang jumpa apa-apa benda di sekelilingnya.Cepat je dia masuk ke mulut.Tapi itu kan lumrah kanak-kanak yang ingin membesarkan..Tapi part tu memang menakutkan..Aku rasa sebab tu kot dia demam.Mybe dia trauma atau sebaliknya.Lepas ni mungkin aku lebih berhati-hati memberikan dia apa-apa makanan.Masa kejadian tu,bila nampak dia macam nak termuntah,terus aku kaut makanan dalam mulutnya..takut jugak tersekat kat kerongkong..Huoooiii..Naya weh!!Menangis tak berlagu jawabnya source:google Sebenarnya dalam situasi macam ni…

  • INFO,  motherhood,  parenting blogger,  Tips

    Suka sangat bermain di dapur,umi yang gerun!

    Assalamualaikum Bila umi dan babah berbuka,macam nilah dia.Ada je aktiviti dia yang dia buat kat dapur umi ni.. Nak block dia kat rumah macam kesian pulak..Kalau tak duduk dalam walker ni,entah kemana jelah dia pergi.Habislah pinggan mangkuk umi di kecahnya. Selalunya balik kerja,ambil masa bawak dia keluar ambil angin jap.Lepas tu masuk rumah barulah masukkan dia dalam walker sementara umi sibuk di dapur..Dah siap memasak,mandi,baru umi susukan dan main-main dengan dia..Kesian pulak kat dia tinggalkan main sorang-sorang kan.Kalau babah dia balik awal,ada chance la umi dia buat kerja slow sikit..Yelah..umi ada masa 1 jam setengah je untuk siapkan makanan berbuka puasa. Memang risau bila biarkan anak di dapur.Bukannya apa kan,bila…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  parenting blogger

    Naura Selalu ganggu waktu Solat

    Assalamualaikum Memang bab ni,Naura sangat suka sangat untuk diganggu..Pantang nampak umi atau babah dia solat,mesti dia dulu yang duduk atas sejadah..Moga sehingga ke besar la minat dia kat sejadah..Senang sikit nak mengajar dia bersolat. Macam kakak fiyah dulu,masa rumah lama,senang sikit..Nak solat naik rumah atas.Tapi bila Naura,aku tutup pintu bilik je dia dah mula dok ketuk-ketuk pintu suruh bukak.yang tak tahan tu siap berlagu lagi nak suruh bukakan pintu.. Sama juga bila babah dia solat,dari aku dudukkan dia atas katil,masa tu lah dia sibuk nak ke tempat babah..sabar jelah umi ni kan…Kalau dia yang jenis duduk diam,boleh juga letakkan kat tepi bila solat..Tapi bila dia sibuk pulak nak duduk sekali…

  • motherhood,  parenting blogger,  Tips

    5 Tips Memotong kuku Bayi

    Assalamualaikum Siapa ada masalah nak potong kuku anak?Agak-agaknya bila masa yang sesuai untuk potong kuku anak kita.Kalau si naura ni,selagi dia tak tidur memang tak boleh nak memotong kukunya. source:google Kalau potong kuku masa dia sedang bermain atau duduk sahaja,memang takkan siaplah nampaknya.Satu lagi dia memang susahhhhhhhhh sangat nak potong kuku.Ada je yang dia buat.Memang risau kan kalau dah tercepit isi tu,mau dia menjerit. Sebenarnya ada beberapa panduan seperti di tulis di sini  perlu diberi perhatian untuk mengelakkan kita mencederakan anak ketika memotong kuku mereka.Kuku bayi yang baru lahir kuku mereka akan cepat panjang.begitu juga dengan Naura.Rasanya setiap minggu aku potong kuku dia..Tapi tiga atau empat hari kemudian,mesti akan terasa…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  nur naura,  parenting blogger

    Pepagi Lagi Dah Terpacak Di Klinik

    Assalamualaikum Dah dua hari masuk hari ni Nur Naura Auni demam..Eh..sebelum tu aku nak tanya,ada tak di antara anak² korang yang selalu sangat demam..Kekadang tiap-tiap bulan demam.ehmmm…Macam tulah si Naura tu.Tiap-tiap bulan demam.Tak taulah kenapa antibodi dia tak kuat macam kakaknya dulu. Ikutkan aku memang taknak pergi ke klinik tu.Tapi disebabkan risau kalau tengah² malam dia demam panas..Uih…mengerikan jugak.Yang dua hari demam tu pun umi dia takut nak tidur.Tidur-tidur ayam je.Lepas tu si Naura ni bukan jenis merengek kalau demam.Cuma bila dia tidur tu,dia nak tidur atas lengan ni hah!!..Lagi satu,kesian kat dia,nak bernafas pun payah beb., So,dengan rela hatinya,umi hantar dia ke klinik kesihatan taman air biru.Asyik ubat swasta…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  parenting blogger,  Tips

    Mudahnya Bila Ada Baby Carrier

    Assalamualaikum Bila bawa dia bersiar-siar atau ke shopping complex memanglah rasa penat.Bukannya apa,sejak dia semakin membesar dan dari bulan ke bulan,berat dah bertambah.Maka haruslah umi dan babahnya sakit tangan nak dukung dia. Kalau duduk dalam stroller memang sekejap je dia duduk dalam tu.Dia lebih selesa bila didukung.Lagi satu stroller tu terlalu besar,jadi bila di shopping complex tu,macam kurang selesa nak bawa di tempat ruangan yang sempit.So,terpaksalah umi dan babah bergilir-gilir untuk mendukungnya. Ada juga terfikir nak carikan dia Baby Carrier yang comfortable.Selesa apabila dia di dalam dan taklah penat orang yang membawanya tu kan. Kekadang kita terfikir bagaimana nak mencari Baby Carrier yang sesuai untuk anak kita kan.Di pasaran sekarang…

  • motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Bila Awfiyah Berselfie

    Assalamualaikum Budak sekarang! mudah sangat mengikut.Pantang bila tengok orang buat,dia pun nak buat kan.Sebab tu,masa umur-umur macam awfiyah ni,nak kena ajar benda yang elok je. Yang tak elok tu,jangan dibuat depan dia.Begitu juga dengan perkataan..Laju je dia ikut.Lagilah pulak awfiyah sekarang sudah mula pandai untuk bercakap.Walaupun perkataan yang keluar dari mulutnya itu tak berapa nak clear,tapi ada juga butirnya. Masa nilah umi suka sangat berbual dengan awfiyah.ada je keletahnya untuk buat orang ketawa.lagi pulak sekarang ni dah pandai selfie.Suruh uminya bukak camera.Kekadang nasib baik,dia tekan keluar camera.confirm banyak gambar dalam phone ni. Bila dah jumpa kamera tu,1…2….3..peace!!!! emmm.kira pun dah pandai..cuma dia tak berapa nak hafal no 6.bila dah disebutnya…