• Menu of the day

    Menu Dinner kisahsidairy 01082018

    Assalamualaikum Menu Dinner kisahsidairy 01082018 | sempat lagi kan dok cerita pasal menu dinner ni.Menu dinner kali ni ada daging.Lama dah tak makan daging ni.Since MIL tak boleh sangat makan daging,maka kalau nak makan,kena hari yang dia takde.Aku tak pasti sebab apa dia tak boleh makan daging,tapi memang dia takkan sentuh daging kalau dimasak. So,bagi mengelakkan dia rasa kecik hati bila aku masak daging ni,dan taknak la dia hilang selera untuk makan,so bila takde tu,takdelah rasa kesian masak daging..eh..korang faham tak ayat aku ni..hahahaha. So,apa menu kami untuk dinner semalam? Kacang panjang goreng daging masak kicap Ikan Goreng Hah..itu jelah menu yang sempat aku sediakan untuk family.Itu pun dah cukup.Kalau…

  • Menu of the day

    Menu Dinner dari Dapur kisahsidairy 300718

    Assalamualaikum Menu Dinner 300718 | Lama bebenau takde cerita pasal menu dinner umi ni kan.Bukannya apa,sibuk dengan anak demam,sibuk dengan draft client,sampai entry personal pun umi abaikan.Lagi satu lately ni,asyiklah migrain.Nak kata darah tinggi,check takde pulak.ke mengandung?? hahahahaha.. Eh..eh…takdelah,umi gurau je.Kang termengandung betul,habislah umi.Ok..jejom kita tengok apa yang umi masak semalam.Actually menu dinner umi ni kalau hari bekerja,umi akan masak yang simple je..(macam lah kalau tak kerja menu ala hotel..hahahah) Umi masak apa yang senang untuk anak umi dan husband makan je.Bagi umi,lauk tak payah nak GAH bagai,yang penting sedap dan menyelerakan.Tapi apa menu GAH tu ek..ala..macam nasi beryani gam ke,Nasi kerabu ke..itu dah kira menu GAH ler. Ikan caru…

  • from my kitchen,  Menu of the day

    Menu Dinner dari dapur KSD110718

    Assalamualaikum Menu Dinner dari dapur KSD110718| Sejak musim raya beberapa minggu lepas, jarang aku masak ayam. Mungkin sebab dah muak sepanjang raya walaupun raya belum lagi habis. Tapi untuk hari ni, ada jua menu ayam disenarai menu kami untuk malam ni.  Oh ya, lagipun macam dah lama je takde entry masak-masak kan. Bukan tak memasak, tapi bila bab nak up entry ni, perasaan M tu menebal tau .Kalau takde entry review, memang aku relaks sekejaplah.  Ok, jom tengok menu yang sempat aku sediakan untuk keluarga tercinta.  Ayam paprik Bayam goreng Telur goreng Simple kan resepi dinner aku. Alhamdulillah.. Walau kekadang hari-hari memasak, Allah swt sentiasa beri kita idea kan untuk…

  • Menu of the day

    Menu buka puasa Ramdhan ke-24

    Assalamualaikum Menu buka puasa Ramdhan ke-24 | Alhamdulillah, syukur sebab kita dah menghampiri syawal. Lagi beberapa hati je lagi. Tak sabar dah nak beraya. Bukanlah nak pergi beraya, tapi satunya sebab nak berkumpul adik beradik. Tu yang seronok rasanya.  Pulak tu, tahun ni giliran #teamrayajohor. So, excitedlah sikit.. Hehehee. Oh ye, sebelum aku melalut sampai dah hari raya, moh ler kita tengok apa menu berbuka puasa ramadhan ke-24 ni. Menu simple je, xdelah masak yang gah-gah..Sebab takut tak kena dengan selera tekak.  Kari daging Kobis goreng Ayam goreng Roti jala mak ko hijo Actually, roti jala ni, aku saja je warnakan hijau. Saja nak tukar warna roti jala ni. Nampak…

  • Menu of the day

    Menu buka puasa Ramadhan ke-22

    Assalamualaikum Menu buka puasa Ramadhan ke-22 | Hari-hari memasak di bulan puasa ni lain sikit dari hari biasa.Kalau hari biasa takdelah terkejar-kejar.Makan masa malam pun tak kisah lagi.Ni bila puasa kena kejarkan masa untuk sediakan makanan sebelum berbuka kan. So,bila bekerja tu,menu mestilah seringkas mungkin.Apa yang terlintas dia fikiran tu lah yang akan di masak.Yang terlintas tu ye jugak,yang ada dalam peti ais tu pun kena fikir jugak kan.Selalunya bila aku cari lauk,aku dah fikir nak masak apa untuk lauk yang aku beli tu.hehehe..Rasa korang pun sama kot. Bila nampak dalam peti ais ada bahan-bahan kat bawah ni,otak mulalah ligat fikir nak masak ape..Kesudahannya,inilah menu berbuka puasa untuk ramadhan ke…

  • Menu of the day

    Menu buka puasa Ramadhan ke-20

    Assalamualaikum Menu buka puasa Ramadhan ke-20 | Istilah gantung kuali tu biasa.Maknanya skip memasak bagi ibu-ibu ye…hehehehe.Kalau dah hari-hari gantung kuali,memang kuali tu bontot tak hitam lah jawabnya kan.wakakaka…Actually gantung kuali tu bukan selalu sangat.Tapi kadang-kadang dan jarang-jarang sangat bergantung.Tapi disebabkan semalam ,memang tak sempat untuk memasak,maka babah ajak umi makan kat luar.Kalau balik pun tak sempat ler nak memasak kan. Kenapa makan kat luar?Hari isnin,Naura dan umi tak sihat.Malamnya pulak,Naura tak boleh nak tidur,resah je dia sepanjang malam sambil garu-garu badan dia.Umi pulak memang tak boleh lelap mata.Sikit-sikit dia bangun merengek sambil menggaru.Jadi tangan umi ni tak lepas menggaru badan dia.Bukan setakat badan,dari kepala hingga ke kaki dia kena…

  • Menu of the day,  RESEPI

    Menu buka puasa Ramadhan ke-18

    Assalamualaikum Menu buka puasa Ramdhan ke-18| Begitulah hari bertukar ganti. Ramadhan pun dah semakin berlalu pergi. Lagi tinggal beberapa hari je lagi syawal akan menjelma kan. Insyallah, jika diizinkan oleh Allh swt, kita akan bertemu juga dengan syawal.  Alhamdulillah, PV untuk bulan ramadhan ni sungguh tak di duga. Semakin tinggi. Mungkin ramai yanh mencari menu dan idea untuk juadah berbuka puasa. Yelah, kalau dah hari-hari nak memasak, boleh jadi buntu tau fikir nak memasak. So, mana tau dengan perkongsian menu berbuka puasa ni,dapat bagi idea untuk korang kan. Actually entry ni semua bukan untuk menunjuk-nunjuk. Ia lebih kepada perkongsian untuk korang. So, jangan salah anggap ye.  Oklah, jom kita tengok…

  • Menu of the day

    Menu buka puasa Ramdhan ke-17

    Assalamualaikum Menu buka puasa Ramdhan ke-17 |Kalau ikutkan dah banyak skip menu ramadhan ni. Bukan apa, kadang-kadang busy sampai tak sempat nak update blog. kalau takde benda yang urgent,lagi pulak waktu hujung minggu, memang takde masa nak pegang handphone.  Actually, untuk ramadhan ke-17 ni masih kat rumah mak. Yang bestnya mak kata tak payah masak, dia nak masakkan. Kadang-kadang tak sampai hati bila dia buat sorang-sorang. At least tolong kemaskan dan basuh periuk belanga pun dah om sangat.  So, apa menu berbuka puasa kami pada hari itu?  Lemak labu Ikan masak sambal Sambal belacan Mee goreng So far, semua makanan habis tanpa dibuang. Cuma terkilan tak dapat bawak balik mee…

  • Menu of the day

    Menu buka puasa Ramdhan ke -14

    Assalamualaikum Menu berbuka puasa Ramadhan ke-14 | Alhamdulillah. .Dapat berpuasa kat kampung memang best. walaupun menunya biasa-biasa, tapi bila dapat bersama dengan keluarga tu, satu kepuasan tau.  Semalam lepas balik kerja, ambil husband terus je balik kota tinggi. Masih sempat lagilah nak berbuka puasa. jomlah kita tengok menu yang my mom sediakan Ikan bakar pari Ayam masak kari Ikan goreng Kuih kasui Sayur goreng Actually ada lagi lauk dan kuih yang tak sempat nak snap. Kira ini  yang disiapkan lebih awal la.. Yang lain-lain tu kuih yang lebihan dari mak berniaga.  →Thanks for Reading kisahsidairy.com← Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Menu of the day

    Menu Berbuka Puasa Ramadhan ke-13

    Assalamualaikum Menu Berbuka Puasa Ramadhan ke-13 | Alhamdulillah dah masuk ramadhan ke 14.Weh..macam cepat je kan masa berlalu.Sekejap je dah masuk dua minggu.Aku rasa raya lagi dua minggu je lagi.Persiapan untuk hari raya boleh dikatakan dah siap hampir 70%. Kalau bercakap pasal persiapan raya,aku di tahun-tahun sebelumnya pun akan membeli baju anak-anak lebih awal.Biarlah orang kata aku excited nak raya ke apa,tapi sebagai mak yang kurang kemampuan nak adakan kelengkapan anak dalam sekelip mata,memang tak mungkin. Aku memang suka untuk membeli awal,at least sebulan sehelai atau dua helai.Itu sudh memadai.Orang yang ada anak mungkin faham kenapa…hahaha..Hah…kan dah merapu sampai baju raya.nak bercerita pasal menu berbuka puasa je….hahaha oklah,mari kita lihat…

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE