• Uncategorized

    Bagaimana Mendidik Anak Berpuasa

    Assalamualaikum Mentang-mentanglah ramadhan dah nak dekat ni,asyik bercerita pasal ramadhan je kan..Of course excited setiap tahun dengan ketibaan ramadhan ni.Sebab dalam bulan ni jelah,kita boleh mengumpul extra berganda pahala dan amalan. Bercerita pasal berpuasa ni kan,paling seronok pada peringkat kanak-kanak sebenarnya.Pada kita orang tua ni,selalunya seronok bila dapat menghidangkan makanan untuk anak-anak kita yang berpuasa.Selalunya anak-anak yang berpuasa ni,rajin diberi ganjaran kerana mereka berpuasa penuh,Alhamdulillah..syukur sangat kalau mereka dapat melengkapkan sebulan berpuasa. Nak melatih anak berpuasa ni tidak boleh dengan paksaan sebenarnya.Cuma mengajak mereka berpuasa tu,haruslah kena dengan caranya sehinggalah mereka betul-betul faham apa itu puasa dan kenapa kita harus berpuasa.Sambil-sambil mereka berpuasa,perlulah ibu bapa ni fahamkan mereka,ganjaran-ganjaran yang mereka…

  • Uncategorized

    Jadual waktu Imsak dan berbuka puasa 2016

    Assalamualaikum Alhamdulillah..Ramadhan semakin hampir..Insya allah kita akan menyambut bulan ramadhan yang mulia pada tahun 2016 pada hari Isnin ni iaitu 6 Jun 2016 bersamaan dengan 1437H. kredit:google Moga Ramadhan kali ini lebih bermakna buat kita semua..Kepada yang tercari-cari Jadual waktu Imsak dan berbuka puasa untuk 2016 ni,boleh la lihat link di bawah mengikut kawasan dan negeri ye. Pahang Terengganu Perlis Selangor  Negeri Sembilan Johor Kelantan Perak Kedah Pulau Pinang  Melaka  Sabah  Sarawak Wilayah Persekutuan kuala Lumpur,Putrajaya dan Labuan So,lepas ni senanglah korang terus print dan tampal kat rumah atau office.Tak sabar rasanya menunggu tibanya bulan ramadhan ni..moga lebih kebaikkan untuk bulan ini.Perbanyakkan amalan ,sedekah dan amal jariah di bulan mulia…