• blogger lifestyle,  Ilmiah,  INFO,  PARENTING

    Bayi kembung Dan Cara Mengatasinya

    Assalamualaikum Entry nie berkaitan dengan Nur Awfiyah malam tadi.Memang dari malam semalam macam dah perasan Fiyah rasa tak selesa bila kerap merengek..Selalunya Fiyah merengek bila nak susu dan pampers dah basah je. Buat masa nie bila petang,aku memang tak mandikan dia.Just lap-lap je badan.Yang penting setiap kali mandi atau lap badan,aku akan urut-urut badan fiyah dengan minyak Telon.Aku tak guna minyak uyi tu sebab rasa tak selesa bila aku sendiri terasa panas menggunakannya. Bila dah malam pun fiyah merengek,aku dah mula rasa tak sedap bila ketuk perut,rupanya fiyah kembung, Bila dah mula dengan rengekan,maka bersambunglah dengan suara tangisan,makin lama makin teruk.Mungkin sebab terlalu banyak menyusu.Fiyah memang kuat menyusu.Kadang kadang sejam…

  • Ilmiah,  INFO,  kisahsidairy.com

    Rahsia dan Kelebihan Di Dalam Ais

    Assalamualaikum sumber:google Siapa yang tak suka ais sila angkak tangan!!..Aku tak nak angkat sebab aku suka denga ais nie..hehe..Kot la korang suka. Ada orang kata jangan suka sangat minum ais,tak bagus.. Kalau korang nak tau,Zat di dalam ais tidak akan mampu dihasilkan oleh mana-mana saintis mahupun manusiaā€¯. Jangan ingat minum ais tu tak elok untuk kesihatan. Sebenarnya ada kebaikan didalam keburukan. Udara panas lebih memudahkan penyebaran penyakit berjangkit kerana bakteria lebih agresif dan cepat membiak. Liputan ais di Antartika (daerah Kutub Selatan) dan Artik (daerah Kutub Utara) adalah pengimbang dasar bumi yang amat panas. Kombinasi dalam bumi yang panas dan luaran bumi yang sejuk adalah rahsia keseimbangan tekanan semulajadi alam…

  • blogger lifestyle,  Ilmiah

    Tegur Menegur Tu Penting

    Assalamualaikum Kekadang orang takkan boleh terima kalau ditegur secara terang terangan..Cara kita menegur pun kenalah pada tempatnya jugak.Kadang kadang, kita s3bagai kawan, saudara ataupun jiran perlu jugak menegur sesuatu yang kita rasakan untuk perlu ditegur, Cuma, berilah teguran secara baik, tapi bukan dengan cara memerli. Salam khamis semua…

  • Ilmiah,  INFO,  Tips

    Sakit menjelangnya menstruasi/Haid

    Assalamualaikum Para wanita diluar sana,Adakah korang mengalami sakit atau senggugut bila tibanya menstruasi atau haid Adakah korang jugak seperti aku yang mengalami senggugut. ihsan google Selepas kawen nie senggugut aku makin menjadi-jadi..Kalau boleh nak terguling-guling je dekat atas katil. Tapi aku malas layan sangat sebab kalau layan penyakit nie ,makin teruk pulak..Jumpa Doktor??? itu paling aku takut..Bukannya dulu aku tak pernah jumpa doktor..selalu sangat..maklumlah dulu ada pengalaman menjadi pesakit jantung berlubang..mesti korang tak tau kan..hehehe..malas cite. Agak-agak ape korang lakukan bila berhadapan dengan perkara nie..Aku ada terbaca sedikit info tentang cara mengurangkan sakit semasa menstruasi. ihsan google caranya ialah 1)Teknik botol ajaib /tungku elektrik -dulu aku pernah diajar untuk bertungku…

  • Ilmiah,  INFO,  salam jumaat,  tazkirah jumaat

    Apabila Kita Mengalami Tekanan

    Assalamualaikum Salam jumaat..Alhamdulillah,bertemu lagi kita di hari jumaat ini kan. Dalam kehidupan seharian,kita tidak lari dari menghadapi tekanan.. Apa kita akan buat apabila kita dalam situasi itu??Perlukah marah-marah dan terikut-ikut dengan bisikan syaitan yang mengajak kita melakukan perkara-perkara yang melalaikan dan menjadikan kita hambanya,,, Mari kita amalkan ayat dibawah ini,insyallah,Dia akan menolong kita..

  • Ilmiah,  renungan bersama

    21 Petua Eratkan kasih Sayang Suami Isteri

    Assalamualaikum Hari nie rasa nak share denga korang yang membaca blog nie.Pada yang dah kahwin dan juga akan berkahwin.hehe.. Aku terbaca di dalam facebook.So nak share jugak dengan korang.Antara petua untuk eratkan kasih sayang Suami isteri. 1)Cium tangan suami dan dahi siteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing masing. 2)Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah,tmabah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman. 3)Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan. 4)Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti “I Love you” sepenuh hati sebelum keluar ke mana-mana ,menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur. 5)Sentiasa…

  • Ilmiah,  Sharing

    KEISTIMEWAAN ORANG BERSEDEKAH

    Assalamualaikum Salam pagi jumaat semua.Alhamdulillah bertemu lagi kita di penghulu hari ini.Insyallah moga hari nie lebih baik dari semalam..Kot ler korang semalam lebih baik dari hari ni.Tu sebab semalam hari special untuk korang.hari nie dah tak payah nak special sangat.haha.At least hari yang dipenuhi dengan semyuman..bukan senyum terpaksa okeh!! nak share sikit tentang keistimewaan bersedekah.Bersedekah tu tak kira la dari segi ape pun,baik wang,barang-barangan.Yang penting,Seyuman itu pun satu sedekah tau.Tapi yang penting kena lah ikhlas. Lepas tu tak payah nak kabau kan satu tanah melayu nie yang korang pi sedekah..Tu dah keluar dari landasan bersedekah.Tu nak amik nama jerk. oklah,Apa istimewanya bersedekah nie. 1~ Para malaikat sentiasa berdoa supaya ditambahkan…

  • Ilmiah,  Sharing

    Khasiat Buah-Buahan Dan Sayuran Mentah

    Assalamualaikum Terbaca artikel nie..rasa patut dikongsi kot..hehe Mengkonsumsi jus sayur dan buah mentah (raw food) setiap hari terbukti banyak manfaatnya bagi kesihatan tubuh. Dengan pola makan tersebut, nutrisi yang lengkap dan segar boleh diperolehi dan membuat tubuh lebih sihat. Dilansir oleh laman NaturalNews, berikut ini antara lain manfaat yang boleh anda nikmati bila mengambil jus buah-buahan dan sayur mentah: > Menyembuhkan gangguan pencernaanSalah satu penyembuhan paling berkesan dari penyakit gangguan pencernaan atau gastrointestinal adalah dengan penggunaan jus buah-buahan dan sayuran mentah. Tak hanya dapat menghilangkan racun berbahaya dan bakteria dari usus besar, namun juga pola makan ini dapat membantu menyembuhkan rangkaian usus yang mengalami kerosakan. > Merawat kekurangan pemakananKekurangan pemakanan boleh menyebabkan…

  • Ilmiah

    Sharing Is Caring

                                   Assalamualaikum Hi blogger…seperti biase berblogging berblogwalking di blog2 mereka.. Di malam yang tenang…tanpa gangguan sang suami..kih..kih… Terdiam terkedu seketika bila eda melawat blog seorang blogger nie..Sejuk hati dan tetiba rase sesuatu bila singgah blog die.. SANTAI SEJENAK (klik sini) Memang  ramai blogger yang memperdengarkan lagu yang begitu merdu selain bacaan ayat2 al quran..Sungguh saya teruja… Ingin mengajak blogger menjenguk dan mendengar sesuatu yang amat bermanfaat.. Insyallah..

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE