• Homeschooling genius syurga

    AKTIVITI HOMESCHOOLING MENGENAL WARNA

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Aku sebenarnya risau untuk up entry yang berkaitan dengan apa yang aku buat.Sebenarnya perkongsian aku ni bukan untuk menunjuk-nunjuk yang aku bagus sangat dalam memberikan pendidikan pada anak-anak aku.Banyak kelemahan aku dalam mengajar mereka.Aku seorang ibu yang masih lagi belajar untuk memberikan yang terbaik untuk anak.Sebarang tips yang aku berikan di dalam ni,adalah diambil dari blog-blog yang memberikan aku motivasi untuk terus memberikan yang terbaik untuk anak.Perkongsian di blog ini adalah salah satu cara untuk aku ingatkan diri aku tentang apa jua tips yang dikongsi oleh sesuatu blog terutamanya blog yang berunsurkan parenting.       Sejak Naura semakin membesar,kekadang aku semakin risau kerana takut tidak dapat memberikan…

  • Homeschooling genius syurga

    Buat Play doh guna Tepung Gandum

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ hah..Kalau korang bacalah kan entry aku,Kalau nak baca lagi boleh klik SINI,Oh ya,entry tu aku cerita Deko bilik Dak Naura.So,adalah sikit-sikit nak buat homeschooling untuk dia.Yelah dia pun dah semakin membesar,so sebagai ibu,aku nak yang terbaik untuk dia,memandangkan dialah sorang (buat setakat nilah),Kalau tak jadi Doktor,at least jadi orang berguna..Yang bijak pandai..Boleh Masuk U,ada kerjaya yang baik dan semua tu untuk dia jugak kan. So,bukan nak paksa dari awal lagi nak suruh dia belajar.Kalau ikut apa yang aku belajar dari Seminar yang aku hadir minggu lepas,boleh rujuk entry SINI ye.Penceramah tu kata,umur macam Naura ni,otak dia hanya fikir bermain.And , diorang takkan fikir apa-apa selain bermain.sebab tu…

  • deko,  Homeschooling genius syurga

    Deko Bilik Belajar dan Bermain Naura

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Semangat umi membara selepas ke Seminar Readeasy Bacalah anakku.Kemain lagi nak deko mendeko bilik Naura untuk dijadikan bilik untuk dia bermain dan belajar.Walaupun Naura baru je menginjak ke 2 tahun 3 bulan,tak semestinya dia tak boleh belajar kan. Dari dibiar bilik tu kosong,baik diisi dengan sesuatu yang lebih baik dan menarik.Actually,bilik tu pun akan jadi bilik Naura bila dia besar nanti.Cuma sekarang ni,bilik tu dijadikan bilik untuk baju dia,tempat iron baju dan solat je.So umi ambil sikit part untuk jadikan bilik ilmu untuk dia. Sticker ABC,123, umi dah beli lama dah,cuma yang ada ABC terbaru tu,umi saja tambah untuk dia tengok-tengok walaupun tak faham.Jadi bila masuk bilik…

  • Homeschooling genius syurga

    Play Dough Untuk Kakak Awfiyah

    Assalamualaikum Hai korang ☺☺☺Throwback cerita minggu lepas,masa budak dua orang ni tak sihat,aku ada cerita di entry lama tak bebel .Actually masa hantar dia pi bandar penawar,sempatlah umi dia ni pi Mr.Diy. Nak belikan kakak permainan sebab nak reward dia makan banyak masa tu..Kakak ni sejak dia besar ni memang payah nak makan..oh ya..macam mana korang pujuk anak korang supaya dia makan eh.Actually masa dengar nenek dia bebel pasal dia taknak makan,tapi bila umi balik,umi kena pujuk dia makan.So,bila dia dengar cakap umi..umi rewardkan dia sesuatu and masa kat Mr.Diy dia pilih play doh ni. Gembiralah dia dapat Play doh ni Sebenarnya bermain play doh ni bagus untuk motorskill anak-anak tau.Kalau…

  • Homeschooling genius syurga

    Nur Awfiyah Dah Mula Bersekolah

    Assalamualaikum Lama kan tak bercerita pasal kak fiyah kan..Tahun ni kak fiyah dah 3 tahun..Dah semakin membesar..Semakin banyak cakap..Semakin banyak karenah dia. Hari ni dia dah pun bersekolah…Kira macam sekolah acah-acah je lah..Aku tak tau kat tempat lain ada ke tak..Tapi di kampung aku memang wujud sekolah untuk budak-budak baya dia tu.Kira macam pre-school jugaklah kan Cuma,sekolah ni hanya untuk dua jam sahaja..Cukuplah tu kan 2 jam…Nanti lebih-lebih dia bosan pulak.Baru-baru ni kena refresh sikit lah kan…Biar dia kenal kawan-kawan..Ajar dia bergaul..itu pun sudah memadai..Sekolah bermain sambil belajar..Nanti dah lama-lama dia tak kekok..Tapi sedihnya umi tak dapat nak hantar dia ke sekolah hari ni sebab surat tawaran tu dapat semalam..So,mama…

  • Homeschooling genius syurga,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Kakak Fiyah Dan Aktiviti menconteng

    Assalamualaikum Lama dah tak bercerita pasal kakak fiyah kan..eh..yeke lama..Yelah..selalunya cerita pasal baby Naura je.Maklumlah,baby Naura ada je depan mata,Kak fiyah pulak,kat kampung.Segala aktiviti dia,umi kurang tau.Tapi walaubagaimanapun,umi taulah sikit-sikit sebab tiap-tiap hari umi akan whatssap nenek dia,tanya perkembangan kakak fiyah. Dah masuk dua tahun ni,macam-macamlah perkara baru yang dia belajar,terutamanya tentang perkataan.Sekarang ni,kata-kata yang keluar dari sekelilingnya harus dijaga kerana kakak fiyah akan cepat belajar tentang perkataan baru tu.Dan berulang kali dia akan sebut tentang tu…Iskkk..bahaya. Kalau dulu,umi ada hadiahkan dia whiteboard masa birthday dia,oh,korang yang nak baca boleh la baca di SINI.Umi memang sengaja belikan benda ni untuk mengasah motor skill dia. Sekarang ni,kemana-mana(dalam rumah ler) dia akan…

  • Homeschooling genius syurga,  kisahsidairy.com,  parenting blogger

    Flashcard dengan Animasi 3D

    Assalamualaikum Nak cerita sikit ni..Aplikasi pembelajaran terbaru untuk Si Naura.Sebenarnya aplikasi ni dah lama dapat dari seorang blogger yang menceritakan tentang betapa seronoknya dia bercerita mengenai Flashcard dengan animasi 3D. Maka dengan gigihnya,umi pun buatkan untuk si naura ni..mau tak teruja..Mak pak dia sekali ikut teruja.Dengan bunyi binatang tu..Mula-mula si Naura tu pun takut bila dengar bunyi binatang tu..Tapi lama-lama dia sangat teruja untuk melihat binatang seterusnya mengeluarkan suara..Dah pandai touch screen supaya bunyi binatang tu keluar. Best sungguh kan..Ini adalah hasil perkongsian Kak Zarina dalam group Homeschooling genius syurga tu..Kalau ada yang nak download  aplikasi ni boleh la korang baca blog kak zarina ni. meh aku share link blog…

  • Homeschooling genius syurga,  kisahsidairy.com,  parenting blogger

    Kisah Naik sekolah dan Babysitter

    Assalamualaikum Seronok wehh tengok ramai yang upload gambar anak pi sekolah..Teruja tengok gambar-gambar anak-anak memakai pakaian sekolah.Aku?? Lambat lagi nak jadi mak yang sibuk dengan urusan sekolah.Baru ni sibuk nak mencari babysitter baru untuk Naura. Meh cerita sikit.Sebenarnya sebelum ni Awfiyah dan Naura di jaga oleh adik aku.Adik aku duduk sekali dengan aku disebabkan laki dia pun balik sebulan sekali.Maklumlah..orang keje luar negara…hik..hik..Tu yang payah balik tu.So,disebabkan tulah aku heret dia dok sekali ngan aku.Tapi rezeki dia buat kali kedua dah sampai,bakal melahirkan anak bulan 4 nanti.Terpaksalah cari babysitter awal,yelah sekarang ni pun dia dah tak larat nak jaga dua orang tu. Awfiyah? awfiyah ikut balik kampung.Yelah..dia dah besar,susah sikit…

  • Homeschooling genius syurga,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    2 Aktiviti Yang Disukai Nur awfiyah

    Assalamualaikum Malam tadi,aku dedahkan dia kepada aktiviti menabung.AKu keluarkan duit dari tabung aku,dan aku suruh dia masukkan semula di dalam tabung tu. Tajuk ni bagitahu ada dua aktiviti yang nur awfiyah suka buatkan,tapi dia lebih cenderung kepada aktiviti menabung..Suka tengok cara dia fokus untuk buat tu. Jom kita tengok aktiviti pertama dia buat Sensory bag By the way,nak buat sensory bagi ni bukannya susah dan tidak memerlukan modal yang besar pun untuk buat. Korang hanya perlukan :- ~Ziplock ~Eyelet or korang boleh letak pemadam yang kecil/mainan alphabet or macam-macam yang korang boleh masukkan dalam tu ~Gel rambut/Baby oil..(tapi lebih bagus kalau guna gel rambut,xdelah berminyak macam guna baby oil) ~korang…

  • aktiviti,  Homeschooling genius syurga,  kisahsidairy.com,  parenting blogger

    Aktiviti Mengajar untuk bayi sehingga 6 tahun

    Assalamualaikum Bila dah ada anak ni,banyak input yang kita kena masukkan pada anak-anak.Of courselah benda yang baik-baik kan.Antaranya pendidikan yang berunsurkan ilmiah dan agama.Sebab kalau kita silap mengajar,anak akan cepat bosan.Nak-nak pulak anak yang super duper aktif ni.Banyak ilmu yang perlu kita cari gali untuk anak-anak ni.Bila masuk Homeschooling Genius Syurga ni,membuka mata aku sebagai parents,untuk memberikan pendidikan sejak mereka bayi lagi. sumber:google Aku pun masih belajar,walaupun sedikit terlambat tapi takpe kan.At least kita dah mencuba yang terbaik untuk kita dan anak-anak. Lagilah bila dah ada anak dara dua orang tu,nasib baik lah sorang lagi tu belum pandai bermain.hehehe..Ini semua sebab sel-sel otak ummi dia pun nak berkembang setelah masuk…

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE