• COOKINGDIARY

    Menu Dinner dari dapur Kisahsidairy 150818

    Assalamualaikum Menu Dinner  dari dapur Kisahsidairy 150818 | Selalu sangatkan menu simple.Tapi walau simple.ia tetap sedap untuk di makan.So jom kita tengok apa yang dimasak oleh aku tempohari. Lauk kali ni pun aku masak simple je.Actually apa yang aku ceritakan tentang menu ni adalah salah satu tempat untuk aku asah skill untuk mengambil gambar yang cantik.Banyak aku cuba untuk mengambil gambar yang cantik dan aku akui,aku masih lemah dalam pengambilan gambar ni semua.So dari situlah aku suka bila ada peluang untuk menangkap gambar dan buat satu entry untuk masakkan ni ..So,harap korang takdelah bosan kan..hahaha..Tapi kalau hari-hari cerita pasal review pun tak best jugak kan.Ok,jom tengok apa masakkan yang aku…

  • from my kitchen,  Menu of the day

    Menu Dinner dari dapur KSD110718

    Assalamualaikum Menu Dinner dari dapur KSD110718| Sejak musim raya beberapa minggu lepas, jarang aku masak ayam. Mungkin sebab dah muak sepanjang raya walaupun raya belum lagi habis. Tapi untuk hari ni, ada jua menu ayam disenarai menu kami untuk malam ni.  Oh ya, lagipun macam dah lama je takde entry masak-masak kan. Bukan tak memasak, tapi bila bab nak up entry ni, perasaan M tu menebal tau .Kalau takde entry review, memang aku relaks sekejaplah.  Ok, jom tengok menu yang sempat aku sediakan untuk keluarga tercinta.  Ayam paprik Bayam goreng Telur goreng Simple kan resepi dinner aku. Alhamdulillah.. Walau kekadang hari-hari memasak, Allah swt sentiasa beri kita idea kan untuk…

  • from my kitchen,  RESEPI

    Rendang Daging di atas permintaan

    Rendang Daging di atas permintaan  | Seumur hidup memang tak pernah lagi merendang.Setiap tahun mesti tolong orang masakkan je.Tolong kacau dan sediakan bahan sahaja ok.Jadi bila ada orang request nak makan rendang daging ni,kenalah buat.Silalah google resepi rendang daging yang simple untuk aku follow.Sebelum tu pun en.husband dah tanye samada aku boleh buat rendang ke tidak.Isteri mana nak hampakan permintaan si suami kan.Nak taknak,dia kena cuba jugaklah untuk buat. Kalau ikut resepi tu,memang banyaklah yang digunakan bahan-bahannya.Tapi aku cuba untuk buat versi aku yang paling mudah untuk aku ikut.Resepi pun kena tengok jugak.Yang penting kena cuba dulu,jadi tak jadi tu belakang kiralah kan.   Macam mana resepi rendang daging yang…

  • from my kitchen

    Chicken Wrap ala KFC

      Chicken Wrap ala KFC |Hai korang.Aku tak taulah Chicken wrap ala KFC ni tergolong dalam makanan sihat ke tidak.Tapi bila tengok bahan-bahan yang ada di dalam chicken wrap ni,rasa macam sihat je…hahaha. Tapi sekeping,chicken wrap ni,dah boleh kenyang untuk breakfast tau.So,pagi tu saja aku nak sediakan sarapan macam ni.Bahan yang disediakan pun mudah,cuma ayam tu kurang rangup sebab aku pakai tepung biasa je.Nanti aku nak beli  tepung serbaguna untuk goreng ayam tu.Bahan-bahan untuk buat chicken wrap ni senang je rupanya.Cuma bukan jenis barang tu sentiasa ada kat rumah jelah.     Bahan yang diperlukan untuk buat chicken Wrap ala KFC ni. Ayam slice Mayonis Thousand Island Missin wraps Salad…

  • from my kitchen,  RESEPI

    Cara buat Omellete dengan tiga bahan

    Assalamualaikum Cara buat Omellete dengan tiga bahan | Aku tau korang pandai buat omellete.Breakfast dengan Omellete sebab  sarapan paling mudah dan senang nak buat.Campak-campak je..kacau-kacau dan terus makan.Yang penting kenyang.Cara buat sarapan mudah ni aku rasa ramai je yang boleh buat kan..hahaha…Tapi mana tau bila korang terbaca entry aku ni,bagi idea nak sediakan sarapan mudah dan cepat kan.. Kalau tak sempat untuk buat sarapan lain,aku memang buat Omellete ni untuk husband.Itu pun dia cakap itu dah memadai..Ada je orang buat letak sayuran dalamnya.Tapi disebabkan aku ada tiga bahan ni je..So guna apa yang ada. Tiga bahan utama nak buat Omellete Telur 2 biji Susu Low fat Milk Keju Cheesedale Di…

  • from my kitchen,  RESEPI

    Menu Nasi Tomato di Hari Minggu

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Walaupun keadaan kesihatan tak mengizinkan semalam,sempat jugak buatkan husband Nasi Tomato.Rasanya Nasi tomato ni lebih mudah dan takde la leceh mana. Kalau ikut resepi di google,memang banyak nak kena sediakan,cara mudah masak Nasi Tomato cara aku ni,simple je..tak susah mana pun..So far,rasa pun sedap…hehehe..Siapa nak puji diri sendiri.So maka bersilatlah kita di dapur Actually,aku tak guna Tomato Puri tau.Aku tak suka sebab dia masam..Tapi tak taulah kalau aku terlebih letak,atau aku tak pandai buat..hah..itu jelah.Aku lebih suka blend tomato je.Jom ikut resepi aku ni Oklah kan kejadiannya meh la aku share sikit Resepi Nasi Tomato mudah cara aku ni. Bahan untuk Nasi Tomato 4 Biji Tomato -Blend sampai…

  • from my kitchen,  Menu of the day,  MMKD

    MMKD : Menu Dinner 120218

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Meh la masuk dapur kisahsidairy jap..Saja nak tunjuk korang menu yang aku masak semalam. Actually takde apa pun yang istimewa pada makanan yang aku masak ni,biasa-biasa je.Janji dapat mengenyangkan perut satu keluarga.Bila family happy dengan masakkan kita,so kita pun happy lah bila makanan yang dimasak habis.. Oklah,meh jenguk sebentar apa yang hakak masak ni ye. Sotong goreng kunyit bersama Leek Peria goreng telur Sup ayam Hah..itu jelah yang sempat umi masak.Selalunya umi settle memasak dalam pukul 6.30 petang.Balik kerja pukul 5.00 petang,terus bergegas balik ambil Naura,Sampai rumah dalam 5.30 petang. So,balik rumah,letak beg and uruskan Naura dulu sebelum masuk dapur.Selalunya aku akan tanya dia apa yang dia…

  • from my kitchen,  MMKD

    MMKD : Lunch aka Dinner sabtuday

    Assalamualaikum Hai korang..Masak-masak di pagi sabtu,plan lain,masak lain.Pergi ke pasar hari tu aku ada beli Ikan Thalapia merah.Teringin pulak nak goreng garing-garing.Makan dengan nasi panas pun sedap. Tapi memandangkan ada anak saudara datang,dan dia jenis tak makan ikan-ikan macam tu,so kita masak makanan yang dia makan Actually,abang tumpangkan anak dia kat rumah sebab ada urusan kat luar.Aku memang suka kalau anak saudara aku datang,at least Naura adalah kawan. Ok..so,apa menu kita hari ini..alah biasa sangat masak ni. Sayur Taugeh Masak lemak Ayam goreng tepung Sambal sotong Simple kan..hadodoii..rasa tak tau nak masak apa,time terfikir nak masak sesuatu ,mesti ada je yang tak complete. So,esok ada plan nak masak lain..hehe →Thanks…

  • from my kitchen

    Menu Dinner 271107

    Assalamualaikum Hai korang??Selamat pagi..uih ngantuk bebenau ni.Nak jadikan cerita,malam tadi Dak Naura demam,biasalah kalau demam mesti dia akan merengek.Tidur pun mengigau je.Terpaksalah umi kejap-kejap bangun nak lapkan badan dia.Sampailah ke pagi umi just tidur-tidur ayam je.Hari ni ke klinik la nampaknya. Ok,jom kita tengok menu apa yang umi masak untuk dinner semalam. Asam pedas ikan mayong Melaka style Kupang goreng buncis Daging blackpaper ni lauk semalam.umi panaskan balik sebab tak sempat nak makan So,itulah menu family umi untuk malam semalam.Hah..hari ni tak tau lah pulak nak masak apa.. →Thanks for Reading kisahsidairy.com← Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • from my kitchen,  Mycooking,  RESEPI

    Resepi Menu Nasi Ayam Simple

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Hah.entry ni saja aku nak share walaupun aku tau dah berlambak orang dok share resepi nasi ayam mudah ni kan.Tapi kadang-kadang lain orang lain caranya.Mengikut apa yang ada di dalam rumah.Yang rasa sesuai untuk dimasukkan kedalam menu masakkan supaya nampak lagi sedap dan menyelerakan..ecewaaaaaahhh Weekend hari tu,aku masakkan family Nasi ayam simple mudah dan sedap.Hah…dah lah mudah..sedap pulak tu.yang kata sedap tu husband aku tau..bukan masuk bakul angkat sendiri.Dak naura pun suka makan nasi ayam ni..Yelah..dia mana tahan sangat kalau makan pedas.Kalau yang jenis sup-sup tu memang kegemaran dia. Nasi Ayam simple dan sedap air tangan Umi Naura Bahan-bahan untuk sup 1 Biji bawang besar dihiris halus…