• food,  kuih tradisional

    Berjaya membuat Karipap Kentang

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Tak kisahlah kalau kena kecam pun cakap akak tak pandai masak.At least akak mencuba jugak kan untuk buat..Selama 36 tahun hidup ni,tak pernah tau buat karipap. Selalunya MIL yang rajin buat karipap untuk santapan.Tapi masa tu aku buat dono jelah kalau dia buat.Sebab aku ni kalau pasal kuih,malas nak buat sangat.Aku sanggup beli dari buat..haha..pemalas kan.Tapi,lepas dah ada anak ni,bila anak suka makan,ada suami pun yang suka makan.Pagi makanan yang paling ringan adalah kuih..Dia memang tak pandang takat roti cicah kopi O.Kalau boleh nak Mee goreng,nasi goreng dan gorengan yang lain.And bila wife dia kekadang tak menyempat nak masak semua tu,beli je karipap frozen untuk digoreng waktu pagi..Tu…

  • food,  RESEPI

    Breakfast cucur bilis viral

    Assalamualaikum Hai korang??actually yang viral bukan cucur bilis or cucur udang.Yang paling viral adalah cucur manis.Cucur manis ni takde pun letak apa-apa di dalamnya.Cuma tepung dan sedikit gula serta air panas. Tapi disebabkan mengikut selera tekak masing-masing maka terjadilah cucur bilis viral.Setahu aku resepi ni sebenarnya dari tok moyang kita dulu.Tapi bila sorang dah buat,kuasa media social tu memang luas.So,bila dah semua pakat share,maka terjadilah,cucur manis viral,cucur udang viral dan cucur bilis viral. Tapi serius weh,bila korang buat jemput-jemput ni pakai air panas,memang lembut gila.Laju lah bila mengunyahnya.Kena pulak dengan kopi O.Memang terangkatlah jawabnya. Nak bagi budak makan pun tak risau tercekik. Nanti senang-senang bolehlah pelbagaikan lagi rencah dalamnya.Buat untuk…

  • food

    Laksa Johor untuk minuman petang.

    Assalamualaikum Hai korang??..Selamat petang..alahaii dah nak maghrib kan.Baru tiba di rumah.Actually aku berhujung minggu dirumah kampung.Disebabkan husband ada seminar,so aku ambil peluang untuk stay kampung.Takdelah boring sangat. Sebenarnya masih cerita throwback dua hari lepas.Hari khamis,masa tu aku mc.So bila dah namanya tak sihat,nak masak pun rasa tak larat.Tapi petang tu tekak macam nak makan sesuatu. Duduk di bandar ni,tak payah nak susah lah kalau ko teringin nak makan ape je.Orang sekarang pandai,dah lah pandai masak,lepas tu buat pulak delivery.Nak harap orang cari keluar memang lambatlah nak masyuknya. Nasib baik ex-officemate sekarang ada buat delivery.Yelah,bolehlah tampung sedikit sebanyak keperluan rumah kan.Yang sebenarnya ex-officemate aku ni diberhentikan kerja,Bukan sebab prestasi kerjanya,tapi disebabkan…

  • food

    Udang Galah dari Pahang

    Assalamualaikum Hai korang???alhamdulillah..rezeki hari ni.Adik bawak udang galah dari Pahang.Kalau dekat Johor,maunya harga udang galah ni makan rm40 tau.Tapi adik bawa dari pahang,udang ni tak sampai pun rm40. Nak tau kami masak ape..nanti aku share eh..ok..nak masuk dapur..

  • food,  kisahsidairy.com,  Uncategorized

    Makan Sushi petang ni

    Assalamualaikum Hai korang???.semalam lahi macam nak beli sushi ni,dah pegi pun lalu restoran sushi tu.Tapi disebabkan sushi tu crowded dengan orang,kira batallah niat tu.Aku tak suka makan tempat yang sesak dengan orang.Bukan apa,nanti kesian pulak bila orang tertunggu-tunggu kita habis makan. Lagi satu nak makan rushing pun tak best.Kita makan nak chill kan..emmm..sudahnya,terbatallah niat tu.Tapi bila ada delivery yabg boleh hantar ke rumah,why not aku try kan.Cas delivery pun singgit je Sushi yang aku try..not baq 12 pcs rm9 Rasa pun not bad.Zaman sekarang kan,nak makan apa,semua depan mata.Yang penting ada duit.tu yang bestnya.hahaha..Still affordable lagilah kan kalau takat sekali sekala nak makan.Lantaklah orang yang cakap belakang pasal kita.Yang bermuka-muka…

  • food,  Uncategorized

    Pagi Dah makan Coklat

    Assalamualaikum Hai Korang☺☺☺Yess…Pepagi buta dah makan coklat kan..Sebenarnya coklat tu aku beli tiga hari lepas,masa singgah di Petronas.Bila dah sampai office,tak sempat nak makan aka kenyang ko!. Jadi tersimpanlah coklat tu dua hari,disebabkan semalam aku pose..Dah terusik sikit sebenarnya masa ni sebab aku bagi jiran sebelah ni hah.. My All time Favourite Dulu-dulu memang gilakan coklat,tapi bila dah semakin berusia ni,kurang sikitlah pebretnya.

  • food,  kisahsidairy.com,  parenting blogger

    Bekalan Untuk Naura Siap Di Frozen.

    Assalamualaikum Sejak bertukar jawatan baru ni,memang super duper busy.Mana nak layan local pekerja,foreigner yang pelbagai karenah.. Maknanya,kerusi ni tak sempat nak panas untuk aku duduk.Bila dah kepenatan,balik rumah,tak sempat nak buat itu ini,Dapat merehatkan diri pun dah syukur.Tapi aku tetap happy buat kerja macam ni.Cuma kaki nilah yang dok naik lenguh turun naik tangga je. Bila dah penat,nak bangun pagi pun liat.Tu yang kekadang tak sempat buatkan Naura bubur..Actually kalau dulu,aku memang bangun pagi untuk masakkan bubur Naura.Bagi kat babysitter panas-panas lagi.Nanti babysitter tinggal blender je bubur tu.Tapi bila dah selalu sangat kesiangan dan selalu sangat termissed buat bubur,itu yang parah tu.Kesian pulak kat babysitter sebab terpaksa masakkan bubur untuk…

  • breakfast,  food,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  parenting blogger,  pregnancy

    Menu Breakfast Berpantang hingga sekarang

    Assalamualaikum Siapa kat sini suka makanan berpantang.Sila angkat tangan!!…Ha..aku tau ada antara korang yang tak suka menu berpantang kan..Macam aku jugak la,ada jugak makanan berpantang yang aku kurang suka..Yelah..bila lauk yang sama je,mau tak jemu..hehehe Masa dalam pantang,alhamdulillah,adik ipar rajin masakkan menu yang tidak menjemukan aku.Ikan haruan memang menjadi menu wajib.Tapi kalau dah setiap hari masak sup,muak jugak.Resepi orang kemboja dalam berpantang sedap jugak wehhh!!..ikan haruan tu bukan saja buat sup,di salai dan dibakar,kemudian ada jugak menu masak halia..Sup dia memang terbaik la..bukan macam sup kita..Sup dia letak daun ketumbar dan perahan asam limau je..memang aku boleh masuk.. Untuk breakfast dan makan petang merangkap jugak makan malam,aku memang baham roti…

  • food,  foodporn,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  review food

    Early Birthday Celebration di Secret Recipe

    Assalamualaikum Alhamdulillah…Sudah 34 tahun berada di bumi Allah ni..Syukur ke hadrat Illahi kerana masih dikurniakan nyawa untuk terus bernafas demi orang yang tersayang. Thanks juga yang memberikan ucapan dan mendoakan kesejahteraan aku.So touching..Thanks buat my husband yang awal-awal lagi dah celebrate birthday.. Ceritanya semalam..Lepas balik dari Check up di Hospital Aminah.En.husband tanya nak makan ape..Erkk..tetiba mengidam nak makan kek red velvet..Terus teringat Secret Recipe.. Bila dah sampai di Secret recepi,belek-belek menu,punyalah lama kan nak belek..Yang paling lama belek menu of course my husband.hahaha… Oklah..jom tengok ape menu yang kitorang makan semalam. Mula-mula kenalah letak dulu signage Secret Recepi kan..Eh..ada pulak tempias my husband tu…heheh Aku mulakan dengan minuman dulu..Iskk..geram..tetiba gambar…

  • breakfast,  food,  kisahsidairy.com

    Berbaloikah Harga Makanan Ini?

    Assalamualaikum Sebagai pengguna,kita selalu  akan rasa tidak puas hati bila membeli makanan yang mahal tak masuk dek akal kan. Kesempatan peniaga menjual makanan dengan harga yang tak masuk akal tu lah,yang membuatkan kita lebih berhati-hati untuk memilih kedai.Lagi bagus kalau bawak bekalan dari rumah.Tapi kalau berkesempatan untuk menyediakannya kan.Kalau yang tidak tu,terpaksa jugaklah membeli. Bukan aku nak berkira bab membeli makanan ni,tapi rasa macam tak masuk akal pulak bila harga yang diberikan tu rasa melampau.Kalau kena dengan jumlahnya oklah jugak.Ni hanya beberapa kerat sahaja isi yang ada di dalamnya..Ini baru untuk breakfast.Kalau makan tengahari,tak taulah berapa yang mereka charge.Aku beli pun sekadar peniaga yang jual hanya open table dan payung..Kena…

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE