• FAMILY,  Tips

    7 tips buat kerja rumah bagi ibu bekerja

    Assalamualaikum Hai korang..Jomlah kita membawang kejap…eh..suka nau dengan perkataan membawang tu kan.Takde apelah nak di bawangkan..Nak pillow talk dengan mak-mak yang bekerja.Nak kongsi cerita dengan ibu yang bekerja bagaimana nak menguruskan hal rumah bagi ibu bekerja.Apa yang perlu kita hadapi setiap hari.. Ini pengalaman dari diri sendiri.bercerita pasal diri sendiri yang kekadang tu sampai tak cukup masa..Exhausted sangat dengan kerja rumah dan kerja di office.Adakalanya penat tu,sampai tak boleh nak handle kerja-kerja rumah.End up,kerja rumah langsung tak buat,makan pun pakai tapau je.Tapau tu sesekali boleh lah kan..Kalau dah selalu,mau koyak jugak poket ni. Bagaimana kita nak hadapi situasi bekerja di office dan di rumah.Kalau kat office of courselah kan,ianya akan…

  • FAMILY

    AGE & FERTILITY

    Assalamualaikum Agе and fertility iѕ becoming a mоrе controversial tорiс bу thе day, as оldеr women соnѕtаntlу dеfу mеdiсаl predictions and mаnаgе to conceive аnd give birth to hеаlthу bаbiеѕ. And the age at which women are having children is growing by leaps and bounds, instead of starting in their early 20’s a generation or so ago, now women are waiting until their mid to late 30’s. Thе соmmоn bеliеf iѕ thаt fеrtilitу drops оff drаmаtiсаllу after thе аgе оf 35. Thеrе is truth in the fасt thаt соnсеiving a hеаlthу bаbу in уоur 30ѕ is mоrе diffiсult thаn аt 25, but the nеwѕ iѕn’t соmрlеtеlу negative. Mаnу wоmеn аrе…

  • FAMILY,  Nagging

    Bila mak tak sihat

    Assalamualaikum Hai korang?? seharian semalam gelisah bila dapat tau mak tak sihat.Actually pagi masa dia ber whatssap dengan aku,ok je.dia kata dia pi klinik sebab rasa semput.Tapi sebelum ni tak pernah pun ada semput. Rasa dah lama jugak dia batuk tak hilang,dari hujung puasa sampailah sekarang ni,tak baik lagi.Tu yang batuk dada makin sakit.Tapi tak taulah boleh pulak dia demam.suhu tinggi pulak tu.Bila dah ke klinik desa,ambil ubat dan sebagainya.Doktor suruh ambil darah untuk check darah.Doktor sahkan ada sedikit kuman dalam darah. Tapi masa tu adik call cakap mak dah lembik,makan minum semua tak lalu.Di office aku dah kerisauan dah.Apa gaknya,mak jarang kena demam teruk macam tu,selalu dia aktif bukan…

  • FAMILY

    Penceraian : Perlukah ianya berlaku

    Assalamualaikum Apa itu Penceraian Dalam syariah cerai atau talak adalah melepaskan ikatan perkawinan (Arab, اسم لحل قيد النكاح) atau putusnya hubungan perkawinan antara suami dan istri dalam waktu tertentu atau selamanya.DALIL DASAR HUKUM PERCERAIAN TALAK – QS Al-Baqarah 2:229 الطَّلاقُ مَرَّتَانِ فَإِمْزَاكٌ بِمَعْرُوفٍ أَوْ تَسْرِيحٌ بِإِحْسَانٍ وَلا يَحِلُّ لَكُمْ أَنْ تَأْخُذُوا مِمَّا آتَيْتُمُوهُنَّ شَيْئاً إِلاّض أَنْ يَخَافَا أَلاَّ يُقِيمَا حُدُودَ اللَّهِ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ يُقِيمَا حُدُودَ اللَّهِ فَلا جُنَاحَ عَلَيْهِمَا فِيمَا افْتَدَتْ بِهِ تِلْكَ حُدُودُ اللَّهِ فَلا تَعْتَدُوهَا وَمَنْ يَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَأُولَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ Artinya: Talak (yang dapat dirujuki) dua kali. Setelah itu boleh rujuk lagi dengan cara yang ma’ruf atau menceraikan dengan cara yang baik. Tidak halal bagi kamu…

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE