• kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger

    Tabiat Naura ketika selepas menyusu

    Assalamualaikum Dah lama jugak perhatikan dia selepas menyusu..Tapi bila di tarik,bukan main lagi dia tarik semula botol susunya.Lepas tu bila aku dapat tarik botol susu tu,mula dia mengamuk sakan, Bukan apa,risau bila susu dah habis di dalam botol tu,dia hisap jugak,angin yang dihisap.Mulalah nanti perut kembung..Tu yang tak nak..Bila perut kembung,mulalah dia meragam.Jenuh la umi dia ni dok pulun minyak sapu kat betis,kaki perut semua. Meh aku share sikit tentang kembung perut ni..Apa itu kembung perut..Seperti yang ditulis diartikel klinik umi ini kembung berlaku disebabkan oleh penghasilan gas berlebihan(nitrogen,hydrogen,carbon dioxide,oxygen,methane) di dalam perut dan usus semasa proses penghadaman.Yang ini kita kategorikan puncanya daripada sumberdalam(endogenus.Kebiasaannya,gas/angin yabg terbentuk ini akan dikeluarkan semula…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  nur naura,  parenting blogger

    Pepagi Lagi Dah Terpacak Di Klinik

    Assalamualaikum Dah dua hari masuk hari ni Nur Naura Auni demam..Eh..sebelum tu aku nak tanya,ada tak di antara anak² korang yang selalu sangat demam..Kekadang tiap-tiap bulan demam.ehmmm…Macam tulah si Naura tu.Tiap-tiap bulan demam.Tak taulah kenapa antibodi dia tak kuat macam kakaknya dulu. Ikutkan aku memang taknak pergi ke klinik tu.Tapi disebabkan risau kalau tengah² malam dia demam panas..Uih…mengerikan jugak.Yang dua hari demam tu pun umi dia takut nak tidur.Tidur-tidur ayam je.Lepas tu si Naura ni bukan jenis merengek kalau demam.Cuma bila dia tidur tu,dia nak tidur atas lengan ni hah!!..Lagi satu,kesian kat dia,nak bernafas pun payah beb., So,dengan rela hatinya,umi hantar dia ke klinik kesihatan taman air biru.Asyik ubat swasta…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  nur naura,  parenting blogger

    Bila Naura Dan Awfiyah Berjumpa

    Assalamualaikum Dua hari bercuti.Asyik bercuti jelah kan kerjanya.Nak buat macam mana,kalau dah tak sihat baiklah ambil mc dari kerja pun tak fokus. Bila dah dua hari mc ni,umi ambil kesempatan la untuk menghabiskan masa balik ke kampung.Memanglah tak dapat nak berehat dengan sewenang-wenangnya.Tapi bila dah dapat jumpa dengan anak-anak ni.Hilanglah segala sakit,penat.letih dan sebagainya. Dikesempatan tu jugaklah umi dapat merakamkan moments indah antara dua beradik ni.Esok² besar,jarang dah dapat ambil gambar mereka macam ni kan. Kakak fiyah ni bila baby(Naura) balik sana,kemain suka lagi.Ada kawan gaduh.Tapi selalu sangat kalah dengan adik dia.Apa taknya,apa yang kakak ada,itu yang adik nak.dan apa yang adik ada,tu jugaklah yang kakak nak.Kekadang tu,berebut,bergaduhlah jugak. Selalunya…

  • kids,  parenting blogger,  pendidikan

    DVD Didi & Friends Hanya di The Baby Store online

    Assalamualaikum Fenomena Didi & Friends Hora Horey!!! Pernah tonton Siri Animasi Lagu Kanak-Kanak Didi & Friends di Astro Ceria atau Youtube? Haaaa.. kalau ada anak kecil dibawah 6 tahun. Saya amat rekemen beri anak anda tonton Lagu Animasi ini, baby bawah setahun pun layan juga. Silap-silap mak bapak pun layan sekali. Memang layan betul. Semua lagu best. Sudah lebih 130 Juta Views di Youtube tau! Tak Caya? Cuba Tengok Video dibawah. Lagu Kalau Rasa Gembira Lagu Chan Mali Chan Lagu Lompat Si Katak Lompat Haaa… layan tak? Ada banyak lagi lagu-lagu Didi & Friends anak anda boleh tonton di Youtube dan Astro Ceria. Gerenti layan punyalah… Ada yang  nak beli…

  • gadjet,  parenting blogger,  Tips

    6 Tips Mesti Ibubapa ikut bila benarkan anak bermain gadget

    Assalamualaikum Zaman sekarang kan,semua nak ada gadget.Kekadang tu bila tengok budak yang sekolah tu pun dah ada gadget,lebih mahal dari yang kita ada..Mybe ikut kemampuan ibubapa diorang untuk belikan anak mereka gadget kot. Ada yang ibubapa setuju tentang pemberian gadget kepada anak mereka.Dan ada yang tidak membenarkan pemberian gadget kepada anak mereka.Mereka mempunyai alasan tersendiri untuk tidak memberikan dan memberi gadget kepada anak mereka. Bagi aku pula,pemberian adakalanya perlu,tetapi perlu sangat-sangat pantauan dari ibu bapa.Ada masa tertentu untuk diberikan kepada mereka.Tapi bila nak beri gadget kepada anak,perlulah berpada.Perlu juga berwaspada supaya ia tidak menjuruskan mereka ke arah kecelaruan emosi,gejala sosial dan banyak lagi. Sekiranya ibubapa sedang memikirkan sebuah gadget untuk…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  nur awfiyah,  nur naura,  parenting blogger,  progress

    Naura Dah Meniarap!!

    Assalamualaikum Wah..Pepagi mengantuk sangat..Tak taulah kenapa lately ni badan memang cepat letih..Nak buat kerja rumah pun dah malas..Apatah lagi nak lipat baju.Lagi lah sekarang ni air on/off je adanya..Kena catuan ni,rasa penat pulak.Yelah..bila dah ada air ni,nak kena rushing pulak untuk simpan air,basuh segala baju.Kemas rumah,mop lantai,bilik air semua bersihkan.Kang dah takde air ,payah la nak buat kerja tu semua kan.. Sebenarnya entry pagi ni bukan lah sebab nak cerita pasal catuan air,Nak bercerita pasal anakanda kedua dalam rumah kami.Bulan ni dah pun 3 bulan.Tapi dia punya progressive sangat la cepat..Itu yang aku rasa la..orang lain tak rasa..hehehe..Dah nak meniarap Oiii…Memanng dia dah start mengereng dari umur dia dua bulan…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  parenting blogger,  progress

    Permainan yang paling diminati Awfiyah bila ke Shopping Complex

    Assalamualaikum Memang seronok sebenarnya melayan anak dara sorang ni bermain.Niat hati dia nak main kereta yang pakai remote tu,memandangkan ia akan menyusahkan ummi dia dan dia pun tak lah memandai lagi nak main.so batalkan jelah niat tu ye nak!! Satu permainan yang paling awfiyah suka dan cari bila ke shopping complex atau di mana-mana sahaja ada. Apa bendalah pun aku tak tau nak cakap benda ni.Alah..yang masuk duit 50 sen tu..meh aku tunjuk gambar. Hah! nilah yang aku maksudkan.. Cuma tak pandai nak sebut ape benda ni..hahaha…Kalau dia jumpa benda ni,confirm dalam 3-4 ringgit malaysia ummi kena spend kat sini.Duit syiling ummi sentiasa ada dalam beg duit.Kot la kat pasaraya…

  • kisahsidairy.com,  parenting blogger,  progress

    Permainan Yang Merangsang Perkembangan Kanak-Kanak

    Assalamualaikum Dekat entry sebelum ni aku pernah bagi tau kan,aku nak cari aktiviti atau permainan macam mana yang boleh merangsang tumbesaran kanak-kanak ni. gambar ihsan cik google Puas dok menggoogle dan baca tentang tu,akhirnya aku berjumpa jugak.Then,aku nak sharelah jugak kat blog ni,mana tau di masa hadapan aku perlukan maklumat tentang ni lagi. Permainan dengan kanak-kanak ni memang tak boleh dipisahkan,takde kat dunia ni,kanak-kanak tidak bermain.betul tak..Alat permainan ni sebenarnya penting untuk Perkembangan otak dan sistem saraf khususnya bayi yang berumur 0 hingga 5 tahun. Bila anak kita bermain atau membuat sesuatu aktiviti,kita perlu pastikan faktor seperti fokus,pergerakkan,penyelesaian masalah dan kebolehan mengingat menjadi ukuran pertama alat permainan.Aktiviti seperti mengenal dan…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Nur awfiyah Kedekut Tentang Makanan?

    Assalamualaikum Anakanda yang sorang ni kalau bab makan memang dia suka..Tapi tidak pada Nasi..Nur awfiyah memang dah makan nasi..Makan apa sahaja yang diingingkan..Tak kiralah keras atau tidak,yang sedap pada dia,pasti dia makan. Kalau suapkan nasi memang dia tak nak.Semua demand nak makan sendiri.iskk…Tapi yang banyaknya terabur kat atas lantai.Umi layankan jelah..janji dia nak makan.Kalau ada geng ramai yang nak makan sekali,lagi ummi suka sangat.sebab bila ramai orang,dia memang suka nak makan bersama-sama.Bab makan,memang bagi kat dia je..Sekarang ni pun,pantang masuk pasaraya,pasti nak ambil apa je yang dia nak.Jenuh la nanti umi dia nak sorokkan dekat kaunter cashier. Bila bab makan ni,Nur awfiyah memang berkira sikit..Dia tak kasi orang ambil makanan…

  • kisahsidairy.com,  parenting blogger,  siblings

    Keletah Nur Awfiyah Bila Dapat Adik

    Assalamualaikum Asyik cerita masalah dunia,sesekali selit jugak cerita pasal anakanda² ummi ni kan.Banyak sebenarnya cerita yang nak diceritakan tentang anak syurga ummi ni.Tapi disebabkan tak sempat nak snap gambar mereka berdua untuk dijadikan cerita.Yelah,kang tak letak gambar ,bosan pulak korang membaca.Bila ada gambar ni,ada sikit mood nak membaca tu kan. Masa 1st time jumpa adik dia,memang takde respons apa-apa.Mungkin Awfiyah terlalu kecil untuk memahami erti adik kan.Masih lagi manja dengan ummi dia.Selama 5 hari dia tak bersama dengan ummi dia,kerinduan tu sangat-sangat menebal.Bila pandang muka ummi dia masa balik dari hospital tu,terus je nak suruh ummi dia berdokong.Kalau ikut hati nak je dokong fiyah.Lagi satu tido pun tak boleh nak…

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE