• aktiviti

    Perjalanan Pertama Naura menaiki bas ke Pahang

    Assalamualaikum Hai korang☺Entry santai je ni..No produk review..hahaha..stop kejap lah pasal review..so kita cerita pasal perjalanan pertama Naura menaiki bus ke Pahang. Actually,perjalanan ni tak dirancang pun,kalau ikutkan memang tak ke Pahang,tetapi memandangkan last minute dapat jemputan kahwin,dan ada family matters kat Pahang.So terpaksa jugak ambil cuti untuk ke sana. So,plan nak naik bus pukul 6.30pm hari Jumaat tu,tetapi disebabkan bus penuh,terpaksalah kan ambil tiket pukul 3.30pm.Terpaksalah pulak halfday hari tu.Sayangnya kakak Awfiyah tak dapat ikut sebab sekolah hari ahad tu.Yang ke Pahang pada hari tu cuma umi,Naura dan juga Nenek. Tiket dah ada dalam tangan Khamis tu jugak.Tak beli online pun,just beli dekat kaunter.Tapi dia bagi kertas macam ni…

  • aktiviti

    Aktiviti Sepanjang cuti Raya Cina

    Assalamualaikum Hai korang☺☺syokkan kalau cuti lama.Nak² bila bercuti di kampung .Walau tak buat aktiviti kemana-mana pun,duduk rumah je pun dah ok. Actually aku start bercuti pada 15 Februari hari tu sampailah hari isnin.And hari ni baru start bekerja.So,15hb bersamaan dengan hari khamis,aku balik kampung dengan anak dara tu je memandangkan husband kerja lagi khamis tu.Plan nak amik ayah balik dari umrah.Sepatutnya ayah akan ambil flight dari KLIA2 ke Senai.Sampai Senai dalam pukul 8 pagi macam tu.So,turn aku untuk ambil ayah kat Senai.Tapi entah apa plan adik yang duduk KL tu,dia nak balik sekali dengan ayah naik kawan dia.So tak jadilah aku ambil ayah kat Airport Senai.Tapi petang khamis tu sempat…

  • aktiviti

    Indoor Climbing (Rock Climbing) di Johor Bahru

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Sebenarnya kalau kita nak beraktiviti ni,banyak sebenarnya yang boleh kita buat untuk mengeluarkan peluh.Selain dari Larian,senaman,memanjat juga satu aktiviti sukan jugak kan.Bukan panjat rumah orang,tapi panjat bangunan..Hah..Kaki climbing mesti tau kat mana tempat  Indoor Climbing di Johor ni.Ada beberapa tempat yang aku akan share di bawah ini untuk korang. Nak buat aktiviti Climbing ni pun satu aktiviti mencabar jugak tau.Stamina kena kuat.Bukan main redah je korang nak buat aktiviti tu.Di sini aku sharekan tips sebelum melakukan aktiviti Rock Climbing.  FAKTOR KESELAMATAN Di dalam aktiviti Rock Climbing ni,biasanya masalah keselamtan telah dijangkakan oleh pasukan bimbingan.Pastikan anda mengikut panduan yang yang betul seperti yang diarahkan oleh pembimbing aktiviti ini. LATIHAN…

  • aktiviti

    Ke Ikea Tebrau untuk Pertama Kalinya

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Throwback cerita sabtu lalu.Hari jumaat hari tu lagi abang ipar yang di Pahang datang ke rumah.Bukannya lama,sebab hari ahad diorang dah balik.So,bawa mereka jalan-jalan dekat-dekat je. Kalau diikutkan memang tak tau nak kemana,tetiba je cadangan nak Ke Ikea Tebrau muncul.Lagipun aku sendiri tak pernah ke sana.So,plan lah pagi tu ke Ikea Tebrau dan petangnya pula plan ke Kilang Bateri. Anak dara ni kesukaan dia bila dapat lepas. First time sampai Ikea,masa tu pagi lagi,dalam pukul 11 kot.Parking pun banyak lagi.Yelah,time orang belum gaji memanglah tak ramai,tapi tempat makan Meatball memang ramai lah.Jenuh jugak nak menunggu nak makan. So,masuk je,memang tak taulah nak kemana sebab Ikea tu besar,ada dua…

  • aktiviti,  parenting blogger,  weekend

    Aktiviti sabtuday di Giant Plentong

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Throwback aktiviti hujung minggu.Hari sabtu hari tu,adik datang..So,memang plan sabtu tu pun nak beli barang keperluan dapur dan Naura.So kami decide ke Giant Plentong.Sebab sambil shopping,sambil bawak anak-anak bermain. Sebelum masuk ke bahagian barang keperluan,kenalah isi perut dan kasi chances kat budak-budak untuk bermain.Lepas bermain playground kat food court,umi naikkan diorang keretapi kat dalam Giant tu.ALah..takat pusing-pusing situ je.Naik keretapi ni charge RM5.. Boleh la kan..Janji anak-anak happy. Umi tak naik,sebab malas nak naiklah..hehehe..Suruh anak-anak ngan adik je naik keretapi,Insyallah nanti umi bawak naik keretapi betul ye. Kakak dan moksu Moksu dan Umi Melor,Naura dan Kakak Fiyah. Ni dah berangan nak tido dalam troli..Nampaknya umi kena bawak dua…

  • aktiviti,  parenting blogger

    Realeos Kids mini kitchen playset educational toy untuk Naura

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ hah…benda ni dah lama fikir untuk belikan dak naura tau.Tapi fikir negatif and postifnya bila beli barang mainan untuk dia. Tapi bila fikirkan kesian,kenalah jugak belikan untuk dia.Yelah…kat rumah,dia bukannya ada kawan nak bermain.Kalau main dengan umi,haruslah dia suka melanyak umi dia tau.Lagi satu nak hindarkan dia dari asyik nak tengok handphone,makanya umi beli juga untuk dia. Tu pun masa nak beli memang fikir habis-habisan tau..Siap google apakah manfaat memberikan anak alat permainan..Ada di majalah pama aku baca tentang ciri-ciri yang perlu kita pertimbangkan ketika membeli alat permainan untuk anak.Jom kita lihat apakah ciri-ciri yang kita perlu timbangkan untuk bagi mereka alat mainan Menyokong perkembangan kemahiran motor…

  • aktiviti,  hujung minggu

    Makan Cendol Durian Viral di Al-ameen Aiskrim dan Cendol

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Throwback hujung minggu yang lepas.Masa tu kakak ada dengan aku.Saja ambil dia kat kampung sebab aku plan nak ke Melaka minggu depannya.Aku ada ceritakan kisah tu di entry Percutian singkat Melaka-Pahang.So sebab tu aku ambil dia awal sikit. Sebelum tu,sempatlah bawak kakak pusing-pusing pasir gudang.Plann nak cari pampers dan susu adik di UO yang kebetulannya memang ada sales. Alang-alang dah kat situ,cubalah juga Cendol durian Viral di pusat bandar pasir gudang ni.Alah,alang-alang nak menunggu kakak main scooter,singgahlah minum kat situ. Kakak dan scooternya.Adik pulak tak pandai main.so adik duduk je lah dengan umi diam-diam Kakak kalau jumpa yang macam ni dia memang suka sangat.Mesti nak pau umi dia.Tapi…

  • aktiviti

    Kesinambungan di Theme Park – 5th Brick-Versary Legoland

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Ada pulak kan kesinambungan cerita.Yelah,masa tu rasa karangan dah panjang lebar pulak.Kang kalau aku buat entry panjang berjela,korang tak baca pulak…hahaha… http://www.kisahsidairy.com/2017/09/lebih-keriangan-di-theme-park-sempena.html http://www.kisahsidairy.com/2017/09/tawaran-istimewa-5th-brick-versary.html http://www.kisahsidairy.com/2017/09/5th-brick-versary-legoland-aktiviti.html Kalau korang dah terlepas entry aku pasal aktiviti aku di Legoland..jangan risau sebab aku ada letak link di bawah ni untuk korang terjah..Tu pun kalau korang rajinlah kan, Oklah,lepas kami naik keretapi yang membawa kami di persekitaran Legoland tu,adik dan anak saudara aku ni tak sabar nak naik roller coster.Semangat betul diorang kan.Tapi takdelah aku naik roller coster tu,mau tercabut jantung aku ni kang.Sudahnya aku just jaga anak-anak je. Sebelum kami ke The Dragon iaitu tempat untuk menaiki Roller Coster,kami ke Observation Tower.Ni macam …

  • aktiviti

    Dating berdua dengan babah

    Assalamualaikum Hai korang??throwback cerita semalam..ececeh..umi dok dating dengan babah semalam.Mana dak Naura? Actually masa jumaat hari tu,babysitter Naura ada hal sikit.Umi pulak tak boleh nak cuti sebab minggu depan ni dah cuti 3 hari.So,nanti banyaklah cuti.Bila dah banyak cuti,maka banyaklah kena tolak. So umi decide hantar rumah paklong and kebetulan paklong nak balik rumah nenek.Terpaksalah umi lelaskan.Kalau ikutkan tak nak lah nak hantar di ke kampung tanpa umi.Tapi nak buat cane kan. So hari sabtu hari tu,umi ada jemputan premier screening Ninjago.So hanya umi dan babah jelah. Sepanjang berkahwin dengan babah,memang umi tak pernah tebgok wayang bersama.Bukan sebab apa,babah tak berapa minat tengok wayang..Nanti mulalah babah tidur dalam wayang..hahaha Tapi…

  • aktiviti

    Lebih keriangan di Theme Park sempena 5th Brick-Versary Legolands Malaysia

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Hari tu kan aku ada cerita pasal satu hari aktiviti di Waterpark Legolands Malaysia kan..Kalau korang lupa , ni hah Entry di Waterpark ,korang boleh baca di SINI. Disebabkan kami ada satu tiket untuk satu hari,so kena plan betul-betul mana satu yang perlu korang pergi dulu.Aku cadangkan supaya korang datang seawal pagi untuk menikmati satu hari untuk pelbagai aktiviti di sini.Kalau korang nak dapatkan tiket legoland,dan nak tahu harga tiket legoland terkini boleh tengok di bawah ni ye. Dan aku cadangkan korang masuk ke Waterpark Legoland  dahulu kerana bila dah masuk Theme Park ni,lagi banyak aktiviti yang korang nak buat,so set betul-betul timing supaya korang boleh lakukan…