• nur awfiyah

    Sanah Helwah Buat Nur Awfiyah

    Sanah Helwah Buat Nur Awfiyah |Sanah Helwah. Sakinah Mawaddah Barakah Warahmah. Alhamdulillah..Genap sudah puteri umi hari ni 5 tahun.Dah semakin membesar,semakin bijak berkata-kata. Bak kata babah , kakak dah semakin matang.haha.. Umi doakan kakak sentiasa diberikan kesihatan yang baik, kehidupan yang baik dan menjadi anak yang solehah pada umi, babah, papa dan mama tau.Mulalah umi nak sebak kalau bercerita pasal kakak ni. Korang yang mengikuti perkembangan kakak dari mula kakak datang dalam hidup umi, mesti tau kan.Umi memang rajin buat entry kakak masa dulu-dulu. Kakak genap sebulan, dua bulan sampai la ke setahun, umi buatkan entry untuk kakak. boleh baca kisah kakak di sini   Sekuat mana pun halangan yang…

  • PARENTING

    Nur Awfiyah dan lukisan Bendera Malaysia

    Assalamualaikum Nur Awfiyah dan lukisan Bendera Malaysia | Sempena bulan Kemerdekaan Malaysia ke -61 pada tahun ini dengan Logonya Sayangi Malaysiaku.Sekolah kakak buat pertandingan mewarna.     Kalau ikutkan nak masukkan kakak ke Pertandingan pakaian beragam,tapi disebabkan tak sempat umi nak upah buat baju guna bendera,terpaksalah masuk je pertandingan Mewarna. Kalau cerita bab mewarna ni,kakak bukanlah terror sangat mewarna.Umur kakak tahun ni baru 4 tahun,so aku tak expect kakak boleh mewarna dengan cantik seperti orang dewasa.Tapi orang kata,nak meluntur buluh,biarlah dari rebungnya.Masa kakak  berumur 2 tahun lagi aku rajinlah jugak buat homeschooling untuk dia.Cuma disebabkan dia dah tak stay dengan aku,maka tak dapatlah aku nak ajar dia lebih lagi.Tapi alhamdulillah,setiap…

  • nurawfiyah,  RANDOM

    Birthday Nur Awfiyah

    Assalamualaikum Hai korang???.Throwback cerita birthday nur awfiyah.Sebenarnya planning dari bulan lepas,cuma mencari masa yang sesuai je untuk buat birthday dia.Nur awfiyah genap 3 tahun pada 15 april 2017.alhamdulillah..besar bagai juara sekarang mulut je dah kemahin lagi… Taklah buat besar mana,tapi tak sangka ramai yang datang.Deco birthday pun buat sendiri. Deco yang kami anak beranak hasilkan..save budget kan.. Kek birthday pulak awfiyah request nak robocar poli..ok..umi ikutkan je,sebab masa bday dia dekat sekolah,dia berebut dengan kawan nak robocar poli Alhamdulillah..selamat dah semuanya.Walaupun makanan yang disediakan simple,tapi tetap meriah. Umi dan kakak Alhamdulillah,niat nak buat birthday kakak dah terlaksana.Walaupun umi tak dapat nak buat besar-besaran,ini pun dah mencukupi. Bulan 7 buat birthday…

  • Homeschooling genius syurga

    Nur Awfiyah Dah Mula Bersekolah

    Assalamualaikum Lama kan tak bercerita pasal kak fiyah kan..Tahun ni kak fiyah dah 3 tahun..Dah semakin membesar..Semakin banyak cakap..Semakin banyak karenah dia. Hari ni dia dah pun bersekolah…Kira macam sekolah acah-acah je lah..Aku tak tau kat tempat lain ada ke tak..Tapi di kampung aku memang wujud sekolah untuk budak-budak baya dia tu.Kira macam pre-school jugaklah kan Cuma,sekolah ni hanya untuk dua jam sahaja..Cukuplah tu kan 2 jam…Nanti lebih-lebih dia bosan pulak.Baru-baru ni kena refresh sikit lah kan…Biar dia kenal kawan-kawan..Ajar dia bergaul..itu pun sudah memadai..Sekolah bermain sambil belajar..Nanti dah lama-lama dia tak kekok..Tapi sedihnya umi tak dapat nak hantar dia ke sekolah hari ni sebab surat tawaran tu dapat semalam..So,mama…

  • kisahsidairy.com,  parenting blogger,  parentingmoments

    Cerita Nur Naura dan Nur awfiyah

    Assalamualaikum Dah lama aku tak up cerita pasal anakanda sulung ni..Sejak dah pandai bercakap ni,ada saja yang hendak dibualkan dengan umi dia.Kekadang tu,diajuknya cakap kita.Memang geram dengan simulut becok tu,tapi sangat seronok melayan. Alhamdulillah,sejak umur dia dua tahun lagi,dia dah pandai menuturkan ayat.Sekarang ni,semakin lancar.Kekadang ada sahaja pertanyaan dan jawapan yang dia nak dijawab secepat mungkin.Tanya itu dan ini,walaupun kekadang pertanyan tu berkali-kali disebut,redha jelah umi menjawab. Sebab tu,bila depan dia,sebarang percakapan yang berunsur tak baik,harus dielakkan kerana masa ni,memang semua perkataan baru dia nak mencuba.Contoh yang sekarang ni dia dok ikut² sepupu dia cakap,”Apa kau ni”.Nak betulkan ayat dia tu,kekadang terpaksalah banyak kali cakap kat dia yang ayat tu…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Tutorial Shawl By Nur awfiyah

    Assalamualaikum Hai korang..selasa  Dah!!Dah naik keje..Kalau ikutkan hari ni takmo naik keje lagi memandangkan Nur awfiyah pulak yang demam sabtu tu.Uishh..Dah cuti lagi ummi dia.Bila anak dah tak sihat ni,tak sampai hati pulak nak tinggalkan dia dengan nenek kat kampung.Lebih rela jaga anak sendiri. Walaupun still demam tak kebah lagi,tetapi aktivti mengemas dan mengekor bontot umi dia berjalan macam biasa.Yang peliknya siang takdelah pulak demam,Bab malam mula lah batuk-batuk beserta dengan demam.Kalau dah batuk tu,sure punya dia muntah..Haishh…Ummi memang tak boleh nak tidur bila dia demam.Lagi la pulak temp badan sampai 39..Korang rasa!! nak tido jugak ke dengan lenanya ke.uishhh..haruslah tak kan. Walau dalam keadaan yang tak sihat tu,ada jugak…

  • Homeschooling genius syurga,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    2 Aktiviti Yang Disukai Nur awfiyah

    Assalamualaikum Malam tadi,aku dedahkan dia kepada aktiviti menabung.AKu keluarkan duit dari tabung aku,dan aku suruh dia masukkan semula di dalam tabung tu. Tajuk ni bagitahu ada dua aktiviti yang nur awfiyah suka buatkan,tapi dia lebih cenderung kepada aktiviti menabung..Suka tengok cara dia fokus untuk buat tu. Jom kita tengok aktiviti pertama dia buat Sensory bag By the way,nak buat sensory bagi ni bukannya susah dan tidak memerlukan modal yang besar pun untuk buat. Korang hanya perlukan :- ~Ziplock ~Eyelet or korang boleh letak pemadam yang kecil/mainan alphabet or macam-macam yang korang boleh masukkan dalam tu ~Gel rambut/Baby oil..(tapi lebih bagus kalau guna gel rambut,xdelah berminyak macam guna baby oil) ~korang…

  • lifestyle blogger,  motherhood,  nur awfiyah,  nur naura,  parenting blogger

    Scott’s Emulsion Untuk Nur Awfiyah

    Assalamualaikum Semalam pergi belanja barang-barang Nur awfiyah dan Nur Naura Auni.Biasalah rutin setiap setengah bulan..Al-maklum la gaji sebulan dua kali.Terpaksa beli stock pun dua kali sebulan. Dapat tau ada kedai baru yang menjual susu dan Diapers yang murah.So,as a mommy kan,kenalah mencuba beli kat kedai baru.Dah lama nak survey kedai tu,cuma belum berkesempatan.Selalu aku lalu lalang je kedai tu..Dari jauh lagi dah nampak susu Nur awfiyah ada jual kat kedai tu. So,semalam berpeluang la membeli barangan Fiyah dan Naura kat sana.Not bad la kan bila tengok harga kat sana.Drypers harga RM32.90 and susu dugro harganya RM22.90.Tapi aku beli dua dia bagi harga Rm45.00 …Murah la kan.. Sesambil tu,nampak pulak Scott’s…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Nur Awfiyah dan TV

    Assalamualaikum Pepagi dah up cerita pasal anak dah kan..Well,tu je cerita yang menarik yang nak aku kongsikan kat blog ni..Insya allah..akan ada lagi cerita-cerita tentang anakanda berdua tu..heheh.. Selalunya Nur awfiyah ni memang tak berminat dengan tv.Masa dia baru beberapa bulan tu,memang dia minat nak tengok tv,apatah lagi kalau iklan.memang dia suka tengok.Tapi bila dah masuk umur setahun ni,dia kurang berminat dengan tv.Dia suka sangat dengan aktiviti lasak,contohnya memanjat,berlari-lari..sakat ummi dia,ha!!tu yang memang dia sukai.. Tapi lately ni,perubahan baru anakanda nur awfiyah,suka tengok cerita-cerita robot la pulak..haishh..ummi dia belikan Play Tent,Anak patung,dan yang terbaru piano siap sekali dengan cermin.Entah ape ke nama dia.Taklah pulak dia minat sangat..Buat perhiasan je..Lebih suka…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Nur Awfiyah Dah Gunting Rambut

    Assalamualaikum Rambut panjang??/ kalau boleh itulah yang umi dia nak.Nak panjangkan rambut anak ni bukannya senang.Lagilah dak Si Awfiyah tu.Nak mengikat rambutnya tu,merupakan cabaran emosi bagi umi dia.Apa taknya.Nak ikat rambut yang sebatang pokok kelapa tu,berkejaran tak hengat.Memang nak nampak dia lebih cantik berambut panjang,tapi dah ramai makcik-makcik yang komplen rimas dengan rambut panjang si awfiyah Merana kejap umi dia,Nak pakaikan headband pun rasa nak bergaduh dengan si fiyah ni.Ni kan pulak nak ikat tocang dua,lagilah sengsara kan.Lagi satu masalah yang utamanya ialah,nur awfiyah cepat berpeluh dan bila rambut dah panjang,belakang leher akan timbul pulak ruam.Tu yang menjadi punca Nur awfiyah terpaksa gunting rambut, Ahad,semalam,gigihlah ummi dia mencari salon untuk…