RESEPI

Resepi Ikan Merah masak Halia

Resepi Ikan Merah masak Halia | Selalunya bila beli ikan Merah mesti akan masak sup sahaja.Tapi hari tu beli banyak,so ada lagi balance tu tak tau nak masak apa.Takkan nak masak sup lagi.Terus kepala ni ligat cari idea nak masak apa.Last-last terfikir untuk masak halia.Itu pun sebab teringat 2 minggu lepas buat ayam masak halia.So, kita tukar kepada ikan masak halia pulak.

 

Resepi yang mudah je nak ikut.Campak-campak je dah siap dah ikan merah masak halia ni.Tak perlu nak guna banyak bahan pun.Bahan yang ada di dapur tu, boleh la kita pelbagaikan..Janji siap satu menu dan sedap.heheehe…Jom tengok macam mana aku buat ikan merah masak halia ni.Kalau korang tak tau nak masak apa hari ni..boleh follow resepi ringkas ni ye

RESEPI IKAN MERAH MASAK HALIA

Bahan-Bahan ikan merah masak halia

1.3 -4 keping ikan merah

2.Halia(hiris halus)

3.Minyak untuk menggoreng

4.2 ulas bawang putih

5. Seulas bawang besar

6.Lobak

7.Baby tomato

8.Sos tiram

9.sebiji lada merah(di hiris halus)

Cara masak Ikan merah masak Halia pula

resepi ikan merah masak halia

Di dalam minyak yang panas,goreng ikan merah yang sudah diperap dengan garam dan kunyit.Lepas dah goreng garing, angkat dan toskan ikan tu.Di dalam kuali pula,panaskan sedikit minyak, masukkan bawang putih dan bawang besar dan goreng sehingga naik bau.Kemudian masukkan halia dan sos tiram.Masukkan ikan dan perasakan dengan garam.Lepas tu masukkan cili yang dah dihiris,lobak dan juga tomato.Kalau nak berkuah sikit, korang just masukkan sedikit air…Dannnn..siap!Boleh la sediakan untuk family…

 

 

mudah kan…Jom buat..

 

 

 

About Author

Blog about parenting, tips parenting, deco, homeschooling activities, travel and beauty.Welcome to kisahsidairy blog

(12) Comments

  1. sedapnyaaa kak idaa β€οΈπŸ˜‹

    1. siti Rohaida says:

      kena try ni farah

    1. siti Rohaida says:

      mesti awak lapar…hehehehe

  2. Hey…kalau buat stim halia pun sedap gak kan…dh sakit ni kena makan yang sihat2 je…sayur pun kena makan banyak..nak buat nanti..thanks bg idea

  3. klo dh lapar sedap je akk..suzie pn suka ikan tu goreng dlu..tq akk share resepi..πŸ˜ŠπŸ˜‹

  4. Stafaband says:

    Sedappnyaaa πŸ˜‹

  5. pergggh nmpk menyelerakan sangat ikan merah masak halia kekda..tonato ceri sedap tu

  6. maka telan air liur lah seorang sunah pada pukul 10.40 malam

  7. tak pernah lagi masak macam ni. Beli ikan merah pun jarang. mahal..

  8. Sedapnya..murni suka makan ikan lg berbanding ayam..nanti boleh cuba

  9. Sedap! Ikan tu suka goreng garing-garing memang sedap di makan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *