Pemilihan Cermin Mata Fleksibel Untuk Kali Ini - Kisahsidairy.com

Pemilihan Cermin Mata Fleksibel Untuk Kali Ini

Pemilihan Cermin Mata Fleksibel Untuk Kali Ini

Pemilihan Cermin Mata Fleksibel Untuk Kali Ini|Hai korang.Sebenarnya ada cerita nak diceritakan sebelum timbulnya entry ni,tapi memandangkan banyak benau kerja yang tertangguh pasal cerita tu,so kita abaikan dan update kisah terbaru ni..hehehe..Actually selepas peristiwa rumah kena masuk orang tu,hah..siapa yang follow umi kat fb mesti tau ceritanya,,Itulah cerita yang aku nak ceritakan,tapi…nantilah dulu…

Actually,selepas peristiwa tu,aku balik kampung..Saja nak tenangkan fikiran memandangkan rasa takut lagi nak duduk rumah untuk dua tiga hari tu.So,kita tenangkan fikiran kat kampung je.Chill dengan family,jalan-jalan kat Bandar Penawar.Ingatkan nak cari seluar untuk my husband,tetapi boleh terbalik pulak bila ternampak satu kedai cermin mata kat situ.

Apa lagi.mula-mula nak tengok je,tapi bila My husband bagi hint  nak belikan cermin mata..Hadoiii haruslah teruja namatik namanya.Disebabkan cermin mata lama dah patah,terpaksalah umi beli yang baru..Ada yang spare kat rumah tu,tapi dah beberapa kali jugaklah cubaan mematahkan cermin mata umi tu dibuat dek Naura.Last umi beli rasanya tahun 2016.Ada aku ceritakan di entry CERMIN MATA MURAH DI PASIR GUDANG.

Nak cari jenis bingkai dan frame ni memang susah bagi umi tau..Kalau dah tengok tu,rasa semuanya cantik.Nak mahal ada,nak murah pun ada.Ikut poket kita lah kan.Pemililhan bingkai pun memainkan peranan yang penting juga tau. Bukan main ikut suka je nak beli.Kadang tu macam tak kena dengan bentuk muka kita.Sebab tu kena pilih betul-betul.Maklumlah cermin mata bukan untuk diganti selalu.

Pemilihan Cermin Mata Fleksibel Untuk Kali Ini

Banyak jenama yang biasanya ada di Kedai Cermin mata tau.Rambang mata nak pilih
Sesi mencuba pelbagai jenis frame
Ni antara pilihan umi..Tu yang confuse nak pilih yang mana ni
Harga not badlah..Selepas peristiwa menyakitkan hati,terus tak nak dah beli yang mahal.Paling mahal pernah umi beli cermin mata adalah RM800 tau.Habis duit bonus kat situ.
So selepas pada tu,umi beli yang murah je.taknak beli mahal dah…

Jempu baca eh entry lama kita tu.Ada jugak entry kita tentang Tips memilih Cermin Mata.Mana tau korang boleh try tips ni kan..Bergunalah jugak untuk korang.Untuk aku cerita lebih lanjut tentang jenis cermin mata yang aku beli.Apa kata aku share sikit TIPS PENTING PENJAGAAN CERMIN MATA agar  jangka hayatnya lebih lama.

6 TIPS PENJAGAAN CERMIN MATA

  1. Pegang cermin mata dengan kedua-dua tangan.Jika anda menggunakan satutangan ketika membuka dan memakai cermin mata,anda menghadapi risiko merosakkan bingkai cermin mata tersebut,
  2. Jangan letak cermin mata di atas kepala.Ini menyebabkan bingkai cermin mata anda mengembang.
  3. Bawa casing/kotak cermin mata anda bersama.Membawa  cermin mata anda dalam casing boleh melindunginya.Jangan letak di dalam poket atau beg tangan tanpa sebarang perlindungan kerana ini boleh menyebabkan calar dan keretakan pada lens.
  4. Elakkan Punca Haba.Meletakkan cermin mata di atas dashboard kereta atau berdekatan dengan hair dryer tidak elok untuk kondisi cermin mata.
  5. Bersihkan dengan kain ‘Microfibre’.Elakkan dari menggunakan tisu atau kain kasar atau toilet paper.Sekiranya perlu,gunakan air suam.
  6. Pembersihan Medalam dengan Ultra-Sonic Cleaning.Dapatkan servis cucian Ultrasonic untuk cucian yang menyeluruh.
Hah..itu antara Tips penjagaan cermin mata.Info ni umi kongi dari perkongsian OneOptometry. Sangat berguna untuk umi dan pembaca.
So,untuk kali ni,umi memilih bingkai yang fleksibel.Actually sebelum tu memang umi dah terminat satu jenis bingkai ni,tapi disebabkan umi nak cari yang jenis Fleksibel,terpaksalah abaikan bingkai yang aku minat tu.Dari Jenama LEE COOPER jugak,cuma yang ini lebih Fleksibel.
Fleksibel tu maknanya,ia boleh ditarik 180 darjah.Jadi tak risau lah kan kalau anak dok tarik-tarik tu.Itu yang bestnya jenis bingkai macam ni.
Jenis bingkai Ultem ni memang sangat terkenal.Bingkai Ultem ni merupakan material baru yang digunakan untuk membuat bingkai cermin mata.Ultem ini berasal dari korea tau.Apa yang bestnya Jenis bingkai Ultem ini  lagi adalah :-
  • Fleksibel
  • Ringan
  • Tahan lasak
Hah..ok ke tak ok..Of courselah ok kan..Sangat ringan tau..terus umi teruja nak beli jenis bingkai Ultem ni.Harga bingkai dan juga lens ni total RM330.Dah habis ke situ je.
Promote lah sikit sebab abang tu dah bagi umi harga cut habis ni..So korang yang tinggal berdekatan bolehlah singgah kedai cermin mata di Bandar penawar ni ye..

I Love U Optical

G26,SKS City Mall,Jalan Kempas 2
Taman Desaru Utama,
81930,Bandar Penawar
Johor

Mommy Blogger | Johor Blogger (JDT Blogger) For Any Collaboration | Events | Review | Sponsorship Email : sitirohaida81@gmail.com

9 thoughts on “Pemilihan Cermin Mata Fleksibel Untuk Kali Ini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *