• food Review

    Mee Goreng Keriting Telur Asin Indomie

    Mee Goreng Keriting Telur Asin Indomie | Dah lama tengok kat pasaraya, tapi tak terbeli pun sebab risau pulak tak sempat nak makan. Gara-gara tengok SISLIN update pasal Mee Goreng Indomie perasa Telur Asin ni, nak jugaklah mencuba.Hari sabtu lepas, masa ke pasaraya untuk beli barang, ternampak pulak Mee goreng Indomie ni.Actually memang jarang beli Maggi goreng jenama ni, kecuali kalau nak makan maggi goreng.memang wajib beli produk Indomie ni. So, beli satu untuk rasa.Nak beli banyak risau yang lain tak makan.Harga pulak lupa sebab bukan umi yang bayar..hahaha.Sampai je rumah adik di Bandar Dato Onn, terus buat sebab nak sangat terasa.Mengalahkan orang mengidam ek. Nak buat pun senang je…

  • food Review

    Master Pasto 3 minit mudah disediakan

    Master Pasto 3 minit mudah disediakan | Umi paling suka nak bagitahu benda yang mudah,senang dan jimat masa untuk umi sediakan pada family. Actually, seminggu sebelum entry ni keluar , umi tak sihat.Tak berdaya nak buat kerja apatah lagi nak memasak untuk family tersayang.Nasib baik ada Instant Pasta dari Master Pasto yang mudah disediakan. Nak umi cerita lagi tak pasal Malaysia Food yang tengah viral ni? MASTER PASTO READY TO EAT MEAL IN MALAYSIA Master Pasto ini adalah keluaran dari Lioco Food Industries Sdn Bhd.Ia adalah Malaysia Food yang diusahakan di Penang.Makanan Instant Food ni memang mudah untuk disediakan.Hanya 3 minute wonder je tau. Umi pasti di setiap rumah mesti…

  • INFO

    ENGLISH BOOST CAMP AT SAVANNA HILL RESORT ULU TIRAM

    ENGLISH BOOST CAMP AT SAVANNA HILL RESORT ULU TIRAM |Come and join us for our ENGLISH BOOST CAMP!! Organized by: Nz Consultant and Services @ SAVANNA HILL RESORT ULU TIRAM ENGLISH BOOST CAMP AT SAVANNA HILL RESORT ULU TIRAM Date : 23nd March 2019 Time : 8.00am – 5.00pm Venue : Savanna Hill Resort, Ulu Tiram Johor bahru Open for👇🏻👇🏻 Secondary students (Form 1 – Form 5) 🌸OBJECTIVES OF PROGRAM🌸 ——————– * Help students to boost their confidence standing in front of audience * Help students to gain more knowledge which emphasizing on speaking. * Enhancing teamwork and collaborative attitude among students. * Communicating effectively with positive expression in social…

  • WORDLESS WEDNESDAY

    Wordless Wednesday #9

    Wordless Wednesday #9 “Manusia tak pernah tahu di mana dia harus menjemput rezekinya, tetapi rezekinya pasti tahu di mana pemiliknya” Alhamdulillah..sentiasa bersyukur dengan apa yang Allah swt berikan.Ia datang tatkala diperlukan.Sungguh, jika kita percaya rezeki Allah swt tu luas, di dalam keluasan rezeki tu, ada terselit sedikit rezeki untuk kita Yang penting, kena usaha. Tunjukkan yang terbaik walau kita hanya di belakang tabir sahaja. Alhamdulillah…syukur ke hadrat Illahi atas limpah rezeki yang diberikan..

  • renovation

    Bercerita tentang Renovation rumah yang tak pernah habis

    Bercerita tentang Renovation rumah yang tak pernah habis | Lama betul tak bercerita pasal Rumahku Syurgaku ni.Umi nak start balik bercerita since dah ketinggalan beberapa episode. Takpelah, umi pelan-pelan kayuh.Bukan apa, umi nak jadikan ianya sebagai kenangan umi dan babah sepanjang kami memiliki rumah.Pahit maung nak kumpul duit renovate sikit-sikit rumah ni.Perit jerih yang terpaksa umi dan babah hadapi untuk hidup yang lebih selesa kelak.Insyallah,tu semuanya untuk anak-anak.Harap satu hari nanti dia akan baca tentang ni. Umi pernah menulis bagaimana umi dan babah memiliki rumah pertama kami pada tahun 2013.Kalau ikutkan kami mungkin takkan beli rumah lagi kerana kami duduk di rumah Nenek.Nenek pun tak kasi kami pindah.Tapi yelah kan,…

  • INFO

    Kursus Intensif Kaedah Mengajar ReadEasy Phonics

    Kursus Intensif Kaedah Mengajar ReadEasy Phonics di Johor dibuka.Kepada mereka yang berminat untuk menyertai Kursus ini ianya sangat dialu-alukan.Umi pernah join Kursus ni di Entry INI . Memang banyak ilmu yang kita boleh pelajari sewaktu kursus ni. Tarikh : 9hb Mac 2019. Tempat : Johor Bahru, Johor. Masa : 9.00 pagi hingga 5.00 petang. Tentatif Kursus  8.00 pagi: Pendaftaran. 9.00 pagi: Topik 1-2. 10.30 pagi: Minum Pagi. 11.00 pagi: Topik 3-4. 1.00 tengah hari: Makan tengah hari/ Solat Zuhur. 2.30 petang: Topik 5-6. 5.00 petang: Penyampaian sijil dan hadiah, bergambar dan bersurai. Modul: 1. Asas Fonik. 2. Cara sebut bunyi dan aksi asosiasi. 3. Teknik mengajar bunyi (Teori dan praktikal)…

  • BEAUTY

    Althea Make Up Box complete untuk Solekkan wajah

    Althea Make Up Box complete untuk wajah umi cantik | Cantik lah sangat kan.Tapi Dah cukup complete kan wajah umi dengan make up sempurna.Untuk Beginner macam umi dan tak selalu sangat bermake up mungkin dah cukup kan… Althea Make Up Box complete untuk Solekkan wajah   Seperti yang korang tahu, umi memang suka dengan produk beauty Korea ni.Kalau tak caya, boleh je search kat blog umi ni tentang Althea.Kalau sebelum-sebelum ni umi selalu dapat produk skincare dari Althea, tetapi kali ni berbeza sikit.Umi dapat Make up box yang complete di dalamnya peralatan make up dari concealer sampai la ke Lipstick tau.   Actually kedatangan make up box ni adalah bagi…

  • homestay

    Menginap di Homestay Hentian Qaseh Merlimau

    Menginap di Homestay Hentian Qaseh Merlimau | Umi ada cerita masa balik ke Melaka semasa cuti perayaan China tu kan.Umi bercuti selama seminggu.Itu pun sebab company shutdown. Disebabkan rumah Kakak ipar ada buat majlis Potong Jambul, so kami decide untuk menyewa Homestay yang terdekat.Biasalah kan, rumah bandar ni, lagi pun rumah SIL tu takdelah besar mana, kalau adik beradik datang, confirm sarat.So, untuk memberikan keselesaan pada anak-anak umi dan juga adik beradik yang lain, kami berpakat untuk sewa Homestay berdekatan dengan rumah SIL   HOMESTAY HENTIAN QASEH MERLIMAU Hentian Qaseh Merlimau ni terletak di Merlimau la kan…hahaha..Tapi ia betul-betul strategik.Alhamdulillah dapat Homestay yang selesa macam ni.Sebelum tu umi nak bagitahu…

  • AKTIVITI

    Plan Aktiviti Umi di Hari Minggu #3

    Plan Aktiviti Umi di Hari Minggu #3  | Rajin betul umi ko ni dok menghapdet plan aktiviti umi setiap minggu. Actually, minggu ni umi tak kemana pun.Kesihatan pun masih tak mengizinkan untuk umi ke mana-mana.Dah beberapa minggu ni asyik keluar je kan.So, ingat minggu ni nak merehatkan diri di rumah. Cuma umi nak buat timetable sikit la untuk dak Naura bila cuti ni.Selalunya setiap pagi umi akan ajak dia mengemas rumah.Itu wajib.. Anak perempuan ni, kena ajar mereka dari kecil, dulu umi pun nenek dok kerah sapu keliling rumah lepas sarapan ok.Dia tak tau nenek dia garang yakmat dulu. Umi nak sambung latihan dia dengan Grolier pulak.Lama rasanya tak buat…