• kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  motherhood,  parenting blogger

    Bila Nur Awfiyah semakin Aktif

    Assalamualaikum Tengoklah…lepas baik dari sihat tuari,dah semakin aktif ..Isk…Asyik nak berdiri walaupun tak pandai lagi nak berjalan..Spot utama adalah di sofa.Memang dia paling suka kat situ..Bila dah dapat berdiri ,nak duduk tak pandai.Mulalah cari sesiapa yang terdekat dengan dia,mintak turunkan..Bila takde,huh!!!dengar je dia menjerit.. Lagi satu peel dia sekarang ni,bila nak tidur,macam-macam aksi dia tunjuk untuk boleh ke tidur tu.Tengoklah aksi dia dalam buai tu..Ada video,tapi aku tak boleh nak masukkan…hehehe… Nanti dah puas dok terguling dalam buai tu,barulah dia mintak tolong betulkan posisi dia..haishhh minah ni..Semakin aktif..Kekadang,ummi pulak tak larat nak layan dia.Lagi satu kesukaan dia,bila aku baring,Mulalah dia nak memanjat..Setiap malam pulak,perut ummi dia mesti kena tendang dengan…

  • jalan-jalan,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Tangan Nur Awfiyah Terseliuh

    Assalamualaikum Kejadian beberapa hari lepas…Takde update kat mana-mana pun..Aku pun tak tau mana silap sampai Tangan nur awfiyah terseliuh. Malam kejadian ,bawak dia pi jalan-jalan jusco,happy je dia tu..Sempat bawak pi tempat mainan..Memang teruja dia..Kebetulan Pakcik dia dari Pahang datang bercuti kat rumah.Tu yang bawak jalan-jalan tu..Nak ke bandar johor,takut sesak dan jalan tutup sempena pertabalan DYMM.So,pergi yang dekat-dekat je. Muka penakut..cuba kalau dapat pegang kat tepi tu,mesti dia tak ingat dunia duduk kat dalam tu Ok..lepas dah jalan-jalan tu,terus gi rumah abang ipar yang berdekatan je kat situ,Dalam perjalanan,memang awfiyah dah tido dah.Sampai rumah abang ipar,dia still tido..bawak masuk pun tak sedar lagi..Tapi tetiba dia menjerit..Tak tau kenapa…Mungkin sebab…

  • PARENTING

    Nur awfiyah Dah Potong Rambut

    Assalamualaikum Hailah tajuk entry ni..hahaha…memang tak de langsung tarikan SEO kan..ah…tak kisahlah..Nama pun parenting,ada jugak tajuk yang suka hati nak letak kan.. Lepas dia sakit tuari,aku pernah cerita kat sini , timbul ruam-ruam pada badan dia pulak terutamanya di bahagian leher..Lepas tu sibuk menggaru-garu rambut dia..Aku ingat ada kutu ke ape,belek-belek memang takde..Bila malam pulak dia memang berpeluh walaupun dah buka kipas tu kuat untuk dia..Takut jugak kalau dah buka kuat sangat kipas tu,dia tak sihat pulak.. Last-last,lepas cakap ngan en.husband,aku bawak Nur awfiyah jumpa auntie sally merangkap tukang gunting di taman aku duduk ni.                     Selepas          …

  • happy birthday..,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah

    Happy 11 monthsary Nur Awfiyah

    Assalamualaikum Happy 11th Monthsary sayang ummi!!..alamak lambat wish la..Patutnya semalam lagi ummi dah wish birthday Nur awfiyah.Ni gara-gara sibuk dengan rumah baru kita tu kan..SIbuk mengemas,mencuci,memberus.Nanti dah siap segalanya boleh la kita duduk di sana dengan aman ye anak ummi. Alhamdulillah..Dah 11 bulan Nur awfiyah sekarang.Sungguh cepat masa berlalu..Dah hampir setahun jugak ummi menjaga nur awfiyah kan.Keletah mu sungguh membuatkan kami bahagia.Terima kasih kerana berkongsi kasih dengan ummi dan babah. Ummi harap satu hari nanti,Nur awfiyah akan menjadi anak yang solehah,Hormat orang tua,dan yang paling penting berjaya di dunia dan akhirat. Bulan depan dah setahun..yeayyy..dah boleh tiup lilin cake..Tak sabar Ummi..hehehe.. 1 month 2 month 3 month 4 month 5…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Perkembangan Nur awfiyah sekarang

    Assalamualaikum Malam tadi pi shopping barang-barang Nur awfiyah sikit.Mandian,pampers semua dah nak habis.. Nanti kalau lambat-lambat beli,terlupa pulak. Lepas maghrib,dia dah merengek nak tido,tapi ummi dia buat dono je.Kang kalau dah tidokan dia,tinggalkan ngan nenek,takut terbangun pulak.Last-last,ummi paksa dia supaya tak tido.. Hanya pergi pasaraya terdekat je.Selalunya barangan awfiyah,ummi just beli kat Maslee je.Lagipun harga kat Maslee ok lagi kot. Semalam survey pampers Drypers,harga Rm33.So,masih lagi ditahap yang boleh dibeli..hahaha…Selalunya sebulan awfiyah pakai 1 beg setengah tu je..Kekadang 1 pek je..itu baru kat rumah..hehehe…Kalau rumah babysitter,boleh lagi bertahan.Susu pun dia tak kuat mana,cuma kuat makan je. Lepas dah shopping barang² dia,babah ajak pi mengeteh je..Tu pun risau gak nak pi…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Bawa Nur Awfiyah Keluar Makan

    Assalamualaikum Cerita semalam petang.Dah lama en.husband dok mengidam nak makan kat Bola-Bola Chicken Chop. Selalunya kalau gi kedai ni,confirm la ramai orang dan seat penuh..Nak tunggu memang malas la.. So semalam petang,lepas balik kerja,Cepat-cepat pergi takut nanti orang ramai pulak kan.Alhamdulillah,memang masa pergi kedai tu,orang tak ramai.Pilih tempat duduk di bahagian dalam.Lebih selesa dan selamat untuk Nur awfiyah yang baru baik dari demam.Aku ada ceritakan kat sini masa nur awfiyah tak sihat. Masa aku makan kat sini,takde satu makanan pun aku ambil.Memang tak sempat nak snap gambar makanan disebabkan si gendut yang baru baik demam tu,terlalu aktif. Aku pernah ceritakan tentang Bola-bola Chicken Chop tu.Aku just order Beef Grill and…

  • happy birthday..,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Happy 10 monthsary Nur Awfiyah

    Assalamualaikum Happy sunday korang..hamboii..pepagi buta kan dah update blog..Si kecik ni dah bangun…tetiba teringat hari ni genap dia 10 bulan…Sekejapnya!!!…rasa baru je tatang dia masa kecik..hehehe..dah besar anak gajah dah..eh..yeke…entah la..xtau ler anak gajah lagi besar dari dia kot. Happy 10th Monthsary sayang…Gambar ni waktu smbut birthday babah dia ..Calit sekali kek kat pipi yang tembam tu..Makin hari makin syang kat anak ummi.. Macam biasa yang ummi ucapkan tiap-tiap bulan untuk kamu.Moga membesar menjadi anak yang pintar dan solehah..Mendengar kata dan insha allah..moga menjadi anak yang berguna bukan sahaja kepada ummi dan babah,bahkan kepada negara sebaik mungkin..Ummi dan babah sentiasa mendoakan kesejahteraan mu.. 1 month 2 month 3 month 4…

  • happy birthday..,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah

    Happy 9 monthsary Nur Awfiyah

    Assalamualaikum ihsan dari google Alhamdulillah…Anak ummi membesar dengan sihat dan cergas…Makin lama makin banyak keletah yang buat ummi dan babah makin tak senang duduk. Alhamdulillah..Hari ni genap Nur awfiyah 9 bulan…Dah makin membesar anak ummi dan babah ni.Lama jugak ummi tak update pasal Nur awfiyah.Sejak sejak Nur awfiyah bakal dapat adik ni,memang mood ummi ke laut.Dulu rajin jugak upload gambar dia kat facebook..La ni memang jarang sangat sangat. Alhamdulillah…Walaupun lambat proses pembesaran seperti orang lain,ummi tetap bersyukur bila melihat Nur awfiyah sentiasa sihat.Walaupun,anak anak lain yang sebaya nur awfiyah dah pun pandai merangkak dan tumbuh gigi,tapi tak pelah..asalkan dia sentiasa sihat dan ada jugak perkembangan pembesaran walaupun lambat.Ummi dan babah…

  • happy birthday..,  kisahsidairy.com,  motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Happy 8 monthsary Nur Awfiyah

    Assalamualaikum Alhamdulillah…Dah 8 bulan dia di dalam jagaan ku..Memberikan aku dan keluarga kasih sayang yang tak terhingga.Bersyukur kepada Allah swt meminjamkan aku untuk aku meluahkan rasa kasih sayang.Berkongsi kegembiraan bersama.Kehadirannya dalam hidup kami sangat bermakna.. Semoga menjadi anak yang solehah,membesar dengan sihat.Menjadi orang yang berguna satu hari nanti insya allah..Moga Allah permudahkan urusan mu sayang…Ummi dan babah sayang sangat kat kamu .. Keletahnya senantiasa membuat kami tersenyum..W love you sayang!! 1 month 2 month 3 month 4 month 5 month 6 Month 7 Month