• BUFFET RAMADHAN 2019

    Pakej Buffet Ramadhan di Kedai Makan Rahmat

    Pakej Buffet Ramadhan di Kedai Makan Rahmat  | Dah decide ke nak buka puasa kat mana hari ni. Kalau sebut kedai Rahmat, confirm orang tahu apa yang ada di restoran tersebut.Actually umi dah beberapa kali jugak kesana.Haruslah dikenali dengan ikan siakap dan makanan seafood yang lain. Confirm kalau ke sana, meja sentiasa penuh. So, bila bulan ramadhan ni, kalau korang main terjah je. risau pulak kan meja takde kosong.Why not sebelum korang ke sana, Booking dulu siap-siap.Jadi takdelah kang adegan minum air kosong je ..heheheh. So, untuk tahun ni, umi rasa pertama kali kot di cawangan Siakap Rahmat  mereka di Pendas pun ada menyediakan pakej untuk buffet ramadhan.Jom lihat berapa…

  • INFO

    Cara Kekal Sihat Di Bulan Puasa

    Cara Kekal Sihat Di Bulan Puasa | Alhamdulillah..Dah masuk puasa hari ketiga. Masih kekal sihat di bulan puasa ni? Sebelum puasa hari tu umi ada keluarkan entry tentang PERSEDIAAN MENYAMBUT RAMADHAN YANG PERLU KITA TAHU.So, kita perlu tahu apa yang perlu kita buat sebelum menjelangnya Ramadhan kan. Salah satu sebab mengapa kita perlu Sihat sepanjang Ramadhan ni of courselah kan supaya kita dapat mengerjakan ibadah puasa dengan baik. Yelah,kalau dah tak sihat, macam mana kita nak puasa, macam mana nak lakukan amal-amal yang baik sempena bulan ramadhan ni kan. So, ada beberapa perkara yang umi nak kongsikan supaya kita Kekal Sihat sepanjang bulan puasa ni. CARA KEKAL SIHAT DI BULAN…

  • GIVEAWAY

    Giveaway SapsIbuBapa.net Di Mialiana.com

    Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telahpun menyediakan satu platform kepada kepada guru dan juga ibu bapa yang dipanggil sebagai SAPS Ibu Bapa. SAPS Ibu bapa merupakan satu aplikasi secara atas talian yang digunakan oleh guru untuk “key in” markah peperiksaan pelajar. Manakala, ibu bapa pula boleh mengakses aplikasi ini untuk menyemak keputusan peperiksaan pelajar. Semakan ini boleh dilakukan dengan melayari laman web seperti berikut : https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/index.php Antaramuka SAPS IBUBAPA   Inisiatif kerajaan ini patut dipuji ini kerana ianya memudahkan banyak pihak untuk mengetahui markah peperiksaan pelajar/murid. Giveaway ini dianjurkan oleh SapsIbuBapa.net dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM400 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.

  • FAMILY

    Puasa Pertama Berkumpul di Kampung

    Puasa Pertama Berkumpul di Kampung | So far setakat ni, umi dapat puasa pertama bersama-sama dengan family kat Kampung Ikutkan tahun ni umi tak cuti, disebabkan Taska Naura Auni tutup, jadi terpaksalah umi bercuti.Dan sebab tulah umi dapat bersahur dan berbuka dengan family kat kampung. Walaupun adik beradik umi ada 10 orang, tapi tak semua dapat balik dan berbuka puasa bersama.Hanya 5 orang adik beradik je yang dapat turut serta berbuka puasa bersama.Yang dua orang tu confirm la sebab memang duduk dengan mak. Kiranya yang berkeluarga cuma 3 orang jelah. Yang lain tak dapat nak balik.Dan kebiasaannya setiap tahun mak akan berniaga di Bazaar di kampung kami. Selalunya mak mula…

  • BUFFET RAMADHAN 2019

    Iconic Tastes of SDS Ramadhan Meal Delighting Muslimin and Muslimat

    Iconic Tastes of SDS Ramadhan Meal Delighting Muslimin and Muslimat | As Ramadhan dawns, many diners are planning where to break their fast and celebrate family’s gathering moments. In the most holy months in a year, SDS is bringing a variety of Ramadhan meals, to fulfil customers with festive dining experiences, as well as range of stunning Raya hampers, cookies, and Kuih Lapis embracing the joy of festive gift giving Exciting dining offerings for fast breaking introduced by SDS this year have included four choices of traditional Malay favourites, filled with local emblematic blue rice, Nasi Kerabu in each dish. SDS customers are able to savour “Sambal Hijau Whole Leg”,…

  • RESEPI

    Menu Simple Ikan Tongkol Masak Kari

    Menu Simple Ikan Tongkol Masak Kari | Bulan puasa ni, menu simple macam ni memanglah umi selalu praktikkan. Dan selalunya setiap kali berbelanja umi akan pastikan segala mak nenek rempah mesti ada di rumah.Senang nanti nak fikir menu yang simple dan mudah untuk di sediakan dan yang pastinya sedap. Setiap kali shopping barang dapur, for sure ada rempah ratus dari MAK SITI ni.Umi beli paket yang kecil-kecil je.Kalau beli yang besar-besar kang , tak banyak guna membazir pulak.Sebab tu umi suka beli peket yang kecil-kecil tu. Dengan itu, maka terjadilah Menu Simple Ikan Tongkol Masak Kari menggunakan rempah Kari Ikan Mak Siti ni.   Bahan-bahan yang diperlukan pun mudah untuk…

  • RESEPI

    Resepi Menu Buka Puasa Yang Simple 2019

    Resepi Menu Buka Puasa Yang Simple 2019 | Alhamdulillah dah pun memasuki Ramadhan.Bagi ibu-ibu di luar sana, mesti akan menjadi lebih sibuk kan di dapur.Yelah.Bulan biasa tak sama dengan bulan Ramadhan.Lagilah kalau ada anak-anak.   Kadang-kadang bila bulan puasa, mesti pening fikir menu buka puasa kan.Lagilah bila ada anak-anak yang sudahpun mula berpuasa,Permintaan mereka begitu tinggi.haha.itu pengalaman yang umi nampak melalui anak saudara umi la.Belum lagi habis makan, dah tanya esok nak berbuka lauk apa pulak.   Jadi ibu-ibu tak perlu risau kerana, seperti biasa, umi tetap keluarkan entry sharing bagi membantu ibu-ibu memberikan idea resepi menu buka puasa yang simple untuk tahun 2019 ni.     So, dibawah ni…

  • Legoland

    SEA LIFE Malaysia is Set to Open on 9th May 2019

    SEA LIFE Malaysia is Set to Open on 9th May 2019 |SEA LIFE Malaysia, the first interactive LEGO® themed aquarium in Malaysia will open its doors to the public on 9th May 2019. Located next toit will feature unique local marine life in an exclusive Malaysian habitat and local themes such as the Wanli shipwreck alongside LEGO® elements. To celebrate this highly anticipated milestone, LEGOLAND® Malaysia Resort will be hosting exclusive previews for all Triple-Park annual pass holders from 7th – 8th May 2019. Guests looking to be one of the first to see  are still able to purchase a Triple-Park annual pass at the early bird promotional rate until…

  • Fashion

    Baju Kurta Moden dari Butik Kacax

    Baju Kurta Moden dari Butik Kacax | Bila persediaan raya, umi dah tau dah butik mana yang akan umi pilih setiap kali ingin membeli baju raya lelaki.  Butik Kacax adalah pilihan umi untuk kali kedua beraya.Bukan apa, Umi dah betul-betul jatuh cinta dengan design dan kain dari butik kacax ni.Jadi umi still tak boleh MOVE ON.Lagi-lagi bila ada keluaran baru dari Butik Kacax.Bila Kakak ipar bagitahu je nak carikan baju raya untuk anak lelaki dia, teruslah umi teringat kat Butik lelaki  ni.Biasalah kan, budak-budak sekarang ni suka baju yang simple. yang mudah untuk dipakai. Baju Kurta Moden dari Butik Kacax Jarang sangat sekarang ni anak-anak muda yang mengenakan satu suit…

  • INFO

    Persediaan Menyambut Ramadhan Yang Perlu Kita Tahu

    Persediaan Menyambut Ramadhan Yang Perlu Kita Tahu | Insyallah, sedikit hari lagi kita akan menyambut Ramadhan yang mulia. Ramai yang menantikan bulan ini kerana bulan Ramadhan merupakan bulan yang penuh dengan ganjaran pahala.Antara kelebihan yang kita dapat adalah dari solat Terawih. Bila sebut pasal terawih ni,teringin betul umi nak penuhkan terawih ni di Masjid.Tapi tulah, ikut kemampuan.Kadang-kadang umi usaha jugak buat kat rumah.Insyallah…Tahun ni, akan lebih lagi untuk berbuat amal di dalam bulan Ramadhan. Bercakap pasal menjelangnya Ramadhan, ada yang perlu kita lakukan sebagai persediaan menghadapi bulan yang Mulia ni tau.Jom kita lihat checklist yang perlu kita lakukan sebagai persediaan menghadapi Ramadhan. PERSEDIAAN MENGHADAPI BULAN RAMADHAN YANG AKAN DATANG -Sebelum…