• kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  nur awfiyah,  parenting blogger,  toys

    Misi Mencari Play Tent Nur awfiyah Tercapai

    Assalamualaikum Takde dah mainan untuk Nur awfiyah!!..Bukan ape.Macam nampak dia tak berminat nak main permainan² tu.Dia lebih suka mengemas,menyepah tu je..Tapi dari kecil ni lah kita kena ajar anak-anak kita.Permainan Nur awfiyah memang aku dah letakkan dalam satu bakul.Bila dia dah puas menyepah,aku pujuk dia untuk kemas balik..Walaupun mulut membebel,mata menjeling,dia tetap jugak buat.hehe..Buat ummi dia tak jadi marah. Masa aku jenjalan kat blog rakan blogger,terjumpa tentang entry dia beli anak dia Play Tent ni.So,aku menggoogle la kat mana nak beli Play Tent ni.Moh aku senaraikan harga yang aku survey. Lazada- Rm57.90 11street -Rm40.90 Mr.DIY-RM38.00 So,agak-agak korang ,kat mana Play Tent ni aku beli.Nasib baik husband dok survey dan bagi…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Nur awfiyah Kedekut Tentang Makanan?

    Assalamualaikum Anakanda yang sorang ni kalau bab makan memang dia suka..Tapi tidak pada Nasi..Nur awfiyah memang dah makan nasi..Makan apa sahaja yang diingingkan..Tak kiralah keras atau tidak,yang sedap pada dia,pasti dia makan. Kalau suapkan nasi memang dia tak nak.Semua demand nak makan sendiri.iskk…Tapi yang banyaknya terabur kat atas lantai.Umi layankan jelah..janji dia nak makan.Kalau ada geng ramai yang nak makan sekali,lagi ummi suka sangat.sebab bila ramai orang,dia memang suka nak makan bersama-sama.Bab makan,memang bagi kat dia je..Sekarang ni pun,pantang masuk pasaraya,pasti nak ambil apa je yang dia nak.Jenuh la nanti umi dia nak sorokkan dekat kaunter cashier. Bila bab makan ni,Nur awfiyah memang berkira sikit..Dia tak kasi orang ambil makanan…

  • kisahsidairy.com,  parenting blogger,  siblings

    Keletah Nur Awfiyah Bila Dapat Adik

    Assalamualaikum Asyik cerita masalah dunia,sesekali selit jugak cerita pasal anakanda² ummi ni kan.Banyak sebenarnya cerita yang nak diceritakan tentang anak syurga ummi ni.Tapi disebabkan tak sempat nak snap gambar mereka berdua untuk dijadikan cerita.Yelah,kang tak letak gambar ,bosan pulak korang membaca.Bila ada gambar ni,ada sikit mood nak membaca tu kan. Masa 1st time jumpa adik dia,memang takde respons apa-apa.Mungkin Awfiyah terlalu kecil untuk memahami erti adik kan.Masih lagi manja dengan ummi dia.Selama 5 hari dia tak bersama dengan ummi dia,kerinduan tu sangat-sangat menebal.Bila pandang muka ummi dia masa balik dari hospital tu,terus je nak suruh ummi dia berdokong.Kalau ikut hati nak je dokong fiyah.Lagi satu tido pun tak boleh nak…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Kasut Pertama Nur awfiyah

    Assalamualaikum Salam Ramadhan ke 9..Alhamdulillah..sudah menjengah hari ke 9 kita berpuasa..Syukur masih diberikan kesempatan untuk merasai nikmat ramadhan. Satu keajaiban bila seorang ibu yang mengandung,tidak langsung merasai kepayahan berpuasa..Allah itu maha besar..Memberikan kenikmatan dan kelebihan kepada wanita yang mengandung..Memang tak terasa lapar pun sepanjang berpuasa.Cuma mak aku selalu ingatkan,jangan terlalu memaksa untuk berpuasa.Kalau rasa tak boleh jangan teruskan,takut effect ape-ape kat baby. Oh ya!! lama betulkan aku tak bercerita pasal anakanda sorang ni.Alhamdulillah,semakin mudah menjaga dia.Tidak terlalu memberi tekanan kepada ummi dia.Cuma bila pi Hospital aku memang tak bawak dia.Lebih suka letakkan dia pada SIL.Kesian pulak dia kalau terpaksa menunggu ummi dia check up. Sekarang ni dah dapat kaki a.k.a…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Nur awfiyah dan Telefon

    Assalamualaikum “kebusy”an hari ni dok bermain coding.Ni semua gatal tangan punya pasal la,dok konon try and error satu template ni..Kesudahannya lupa nak buat backup template sedia ada.Amek Ko!!…Dah satu kerja pulak nak update coding.Dah ler bab coding ni failed!!.. Kenalah jugak bertabah guna template yang lain.Emmm..tak kisah la..Lagi satu blog dah kena block dek admin..Huishhh..Bertabah la lagi..Nasib baik still boleh nak menaip entry..Kalau tak mau nangis..AKu pun tak  faham,kenapa kena block ni..Sebab ada certain blog yang aku boleh bukak.Actually blog yang banyak kena blok ni semuanya menggunakan domain sendiri..Ok..aku malas nak cerita pasal ni sebab aku tak berapa nak terror bab IT ni..So..aku nak abaikan je selagi aku boleh up…

  • lifestyle blogger,  motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Permainan Nur AWfiyah Yang Baru

    Assalamualaikum Pepagi ni saja nak bukak cerita tentang Nur awfiyah,anakanda kesayangan beta ni.Nak cerita apa lagi kan..Baik cerita dia dari cerita benda yang mengarut…heehehe… Lepas pada baik dari Sakit tuari,alamak…semakin manja pulak si budak gendut sorang ni.Bila fikirkan,kesian pulak dia,kecil² dah kena berkongsi kasih dengan adik dia..Tapi nak buat macam mana kan..Rezeki dia nak dapat adik cepat.Insyallah..Umi akan cuba buat yang terbaik untuk anak-anak ummi.. Sekarang ni taklah banyak meragam,cuma dia suka kalau melepak kat celah kelengkang ummi ni.Pantang ummi duduk dan baring,mesti datang nak menyerang..Ambil bantal busuk dia,terus je baring kat pangkuan ummi bila ummi tengah duduk..alahai anak,dikau buat ummi tak keruan tau..Asyiklah nak balik cepat.Asyiklah jugak sruh Maklong…

  • RANDOM

    Birthday Celebration Untuk Nur awfiyah

    Assalamualaikum Happy Birthday untuk Anakanda tercinta…Happy Turns 1 sayang..Dalam tak sihat beberapa hari tu,sempatlah jugak buat sambutan kecil-kecilan antara family aku ni.Memang takde niat pun nak buat masa cuti panjang tu ari,Tapi bila dah ramai adik beradik yang balik.My husband pun nak belikan kek untuk anakandanya tu,Maka terhasil lah jamuan hari jadi kecil-kecilan.Memang takde jemput sape-sape pun.Just adik beradik aku je yang balik.Tu pun ada jugak yang tak balik.Yang balik rumah mertua pun ada.. So mana yang ada jelah yang menjadi tetamunya..Itu pun dah riuh rendah rumah.Pepagi sabtu tu,dah pergi carikan kek untuk anakanda nur awfiyah.Memang tak sempatlah kan nak menempah bagai.Beli yang sedia ada.Kebetulan pulak makcik dia,sponsor untuk duit…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Nur Awfiyah Dan Puting

    Assalamualaikum Ada orang kata tak bagus bagi puting kosong pada baby.Tapi bila aku google,tak banyak keburukkan bila bagi puting ni kepada bayi. Wefie Sikit..gambar ni aku pernah upload kat fb..saja nak dijadikan cerita..hehehe… Nur awfiyah guna puting ni masa usia dia 4 bulan lagi.Masa kecil dia memang diberi susu formula je.Dapat susu dari mak dia pun beberapa kali je..Ada antara sahabat yang tau pasal awfiyah ni faham ler kenapa. Masa awfiyah kecil,dia memang kerap menangis.Kadang² tak kembung perut pun dia menangis jugak.Sebab tulah timbulnya pembelian buaian dan juga puting ni.Abaikan orang nak cakap apa,dari tengok anak nangis tak tentu pasal kan. Bila dah dapat puting,senang je nak tidurkan dia.sampailah ke…

  • happy birthday..,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah

    Nur Awfiyah Turns One

    Assalamualaikum Pepagi lagi ummi dah bangunkan dia.Semangatkan Ummi nak wish Birthday awfiyah pepagi ni..Kenalah umpan bagi susu sebotol.hehe Alhamdulillah..Genaplah anakanda kami hari ni setahun..Rasa sekejap je masa berlalu..Dan hari ni anakanda kami dah setahun…Sekarang ni dah gigih meniti tepi katil dan juga kerusi sofa tu..Memang ada hati nak berjalan dah..Masuk Walker???? Memang dah taknak pun dia.. Alhamdulillah..Ummi selalu doakan anak ummi menjadi anak yang solehah,berjaya dalam hidup.Tak sabar nak tunggu rambut dia panjang lagi macam ni..uhuk..macam nyesal potong rambut dia,tapi apa kan daya,tak nak anak ummi ni kena ruam. 1 month 2 month 3 month 4 month 5 month 6 Month 7 Month 8 Month 9 Month 10 Month 11…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Shopping Keperluan Nur awfiyah

    Assalamualaikum Perihal cerita semalam ni uols…hehehe..sejak bila pulak kan bertukar perkataan uols ni kan..hehehe..Cerita petang semalam,gaji kot!!! Planning balik kerja,amik awfiyah,amik babah kat rumah terus nak pi Maslee terdekat.Shopping barang Nur awfiyah yang dah hampir kehabisan..Setiap kali gaji,memang peruntukkan nur awfiyah diketepikan.Beli beberapa stock seperti pampers,susu,mandian dan juga biskut Nur awfiyah tu. Itulah rutin setiap sebulan dua kali,mesti berbelanja di Maslee atau Econsave.Bagi aku dua pasaraya tu dah bagi harga termurah untuk pampers dan susu..Satu lagi ada kedai uncle ni yang jual susu awfiyah dengan harga Murah.. Oh..lupa dah nak bagitau,sekarang ni Nur awfiyah dah tak minum susu formula Similac tu..Dulu aku ada cerita pasal susu Nur awfiyah kat sini .Sekarang…