• RESEPI

    Resepi Mudah Popia Sayur Sedap

    Resepi Mudah Popia Sayur Sedap |Disebabkan teringin sangat nak makan popia sayur,so hari minggu hari tu jugak umi buat. Bila nampak kulit popia masih ada lagi di dalam fridge, terus umi rasa nak buat popia sayur yang mudah untuk disediakan. Serius mudah tau buat popia ni bila semua bahan dah ada.Nak buat popia sayur ni bukannya guna bahan yang banyak.Janji kulit popia ada, sayur taugeh, lobak dan sengkuang ada dah cukup. Cuma sengkuang tu jelah umi suruh babah pergi beli.Jarang sebenarnya nak beli sengkuang ni. Lebih tu umi calit dengan petis…Uih..sedap weh!! Korang yang nak Resepi Mudah Popia Sayur Sedap ni boleh lihat di bawah ni ye. RESEPI MUDAH POPIA…

  • SELAMAT HARI GURU
    FAMILY

    Selamat Hari Guru 2019

    Selamat Hari Guru 2019 | Selamat hari guru untuk warga pendidik di mana juga korang berada. Kalau sebut pasal hari guru ni, berbalik semula pada tugas mereka sebagai pendidik.Bagi umi, bukan senang nak mendidik. Lagi-lagi nak mendidik anak orang.Memerlukan kesabaran yang palingggg tinggi .Sedangkan anak kita sendiri pun, payah kita nak didik, inikan pulak lagi orang. Istimewanya seorang guru, mereka ada satu sikap yang penyabar dan pandai mengambil hati anak murid.Sebab tu ada di kalangan pelajar mereka yang terlalu sayang kat mereka ni. Menggalas tanggungjawab seorang guru sangat besar kan. Bukan sahaja sebagai guru, tetapi juga sikap mereka adalah sebagai ibu bapa kepada anak murid mereka.  Sebab itulah kita sebagai…

  • Menu

    Menu Buka Puasa Ramadhan ke 7

    Menu Buka Puasa Ramadhan ke 7 | Baru sempat umi nak up menu berbuka puasa hari ke 7 Walaupun hari ni dah masuk ramadhan ke 10. Apa yang disibukkan umi pun tak taulah.Haha.Sibuk mencari Homestay, sibuk nak settlekan closing..EH macam-macam lah. Gambar yang snap tu pun tersimpan je dalam handphone.Hari ni umi gagahkan jugaklah nak update entry sebelum ianya basi. On that day, umi terlebih rajin sampai buat roti jala yang meriah dan berwarna warni mengikut kesukaan dak naura.Umi tunjuk 3 warna dekat dia, dan dia memilih warna hijau dan pink(katanyalah) Antara menu yang umi masak pada hari ahad minggu lepas adalah Kari ayam ni kira menu 2 in 1…

  • WORDLESS WEDNESDAY

    Wordless Wednesday #18

    Wordless Wednesday #18 | Buku-buku motivasi untuk pembacaan umi. Dah terjatuh cinta dengan buku-buku dari Prof. Dr. Muhaya Mohamad ni. Buku-buku untuk perbaiki diri umi insyallah.. Ayuh, Audit diri!   Sedikit kata-kata dari Prof:- Kurangkan berfikir apa yang orang kata, banyakkan berfikir apa yang Allah mahu daripada kita  

  • broken link
    BLOG MATTERS

    Broken link : Perlu dibiarkan atau tidak

    Broken link : Perlu dibiarkan atau tidak | Benda paling tak suka bila banyak broken link dalam blog. Dulu umi pernah buat entry pasal CARA BUANG BROKEN LINK DALAM BLOG. Seingat umi memang dah lama benau tak check broken link ni tau.Dah bertahun rasanya.Lepas tukar kepada wordpress ni memang tak pernah langsung nak jengah.Hari tu masa baca entry² lama, terus umi check Broken link yang ada dalam blog ni. Kalau korang tak tahu apa itu broken link dan kenapa kita kena removed broken link dalam blog ..hah..sila baca ye APA ITU BROKEN LINK Broken link berasal dari perkataan broken dan link.Broken ertinya pecah atau mati manakala link ialah tautan.Jadi jika…

  • menu buka puasa
    Menu of the day

    Menu Buka Puasa Ramadhan ke – 6

    Menu Buka Puasa Ramadhan ke – 6 | Pejam Celik dah masuk ramadhan ke 8.Tapi baru ni umi berkesempatan untuk cerita pasal Menu buka puasa. Untuk tahun ni, umi dah jarang masak bila waktu kerja.Disebabkan nenek duduk dengan umi, maka dia yang volunteer untuk masakkan untuk kami.Hari minggu jelah umi dapat memasak untuk nenek pulak.Terima kasih nenek kerana memudahkan kerja umi. So, sabtu yang lepas umi dapatlah siapkan makanan untuk kami.Tapi babah dah request nak makan Laksa Johor. Resepi Laksa Johor mudah dan cepat nanti umi akan upload ek!! Umi sempat sediakan dua juadah untuk berbuka puasa iaitu Laksa Johor dan juga Popia Sayur. Mulanya umi teringin nak buat Popia…

  • Buka Puasa di The Straits Kopitiam Ulu Tiram
    BUFFET RAMADHAN 2019

    Buka Puasa di The Straits Kopitiam

    Buka Puasa di The Straits Kopitiam  | Pertama kali untuk tahun ni berbuka puasa di luar bersama family kecil umi. Ramadhan ke 4, umi ajak babah untuk berbuka puasa di luar.Teringin benau nak mencuba Nasi Beryani di The Straits Kopitiam yang terletak di Ulu Tiram tu.The Straits Kopitiam ni tempat berbuka puasa yang umi recommend sangat kat korang. The straits Kopitiam ni baru je buat opening ceremony pada akhir bulan April lalu.Korang boleh baca entry Ais kepal di The Straits Kopitiam.  So, sebelum datang tu, umi dah booking siap² meja.Bukan apa kan, risau gak tetiba datang meja penuh.Masa umi pergi tu pun takdelah kata penuh,Tapi kalau tak booking, macam takut…

  • dua bentuk dugaan dalam kehidupan
    tazkirah jumaat

    DUA BENTUK DUGAAN DI DALAM KEHIDUPAN KITA

    DUA BENTUK DUGAAN DI DALAM KEHIDUPAN KITA|Perkongsian ini adalah dari pembacaan umi di dalam buku NASIHAT BUAT HATI dari penulisnya HABIB ALI ZAENAL ABIDIN. Kita ni sebagai umatnya kadang kala tak sedar bentuk dugaan bagaimana yang kita hadapi.Kadang-kadang kita tak tahu hakikat dugaan yang dikirim oleh Allah swt  itu adalah yang tidak baik dan tidak menyenangkan kita.Tetapi ia tidak benar kerana ujian dan dugaan adalah segala bentuk cubaan yang datang kepada kita sama ada kita rasa senang atau susah. Apa yang ditulis oleh HABIB ALI ZAENAL ABIDIN ini, dugaan datang kepada kita dalam bentuk keadaan yang berbeza.Ia datang dalam bentuk gembira dan derita. Menerusi ayat dari surah AL-Anbiyak ayat 35…

  • resepi aneka mee
    RESEPI

    Resepi Aneka Mee mudah untuk disediakan

    Resepi Aneka Mee Yang Mudah Untuk Disediakan | Kalau fikir pasal memasak, memang mak-mak lah yang paling buntu nak masak apa. Especially bulan ramadhan ni.Of course walaupun kita memasak macam biasa, tetapi ada jugak keinginan nak menyediakan sesuatu yang istimewa selain menu nasi dan lauk pauk biasa setiap hari. Selain dari tu boleh jugak sediakan pelbagai menu dari MEE yang boleh menggantikan nasi.Of courselah nak sediakan menu berbuka puasa, seharusnya menu yang simple dan cepat untuk disediakan.Hari tu umi ada lihat perkongsian rakan facebook tentang Resepi Menu Mee yang mudah disediakan.   So, umi kongsikan di blog ni supaya senang nanti umi nak rujuk jika nak buat menu selain dari…

  • PARENTING,  parenting blogger,  Parenting moments

    Tips Bawa Anak Naik Pengangkutan Awam

    Tips Bawa Anak Naik Pengangkutan Awam | Cerita bulan lepas yang umi dok peram dek kerana mood nak blogging agak ke laut. Hari tu, umi memang plan nak balik Pahang dengan babah, tapi last minit babah terpaksa cancel cuti sebab kursus yang dijalankan kena betul dengan tarikh yang kami nak balik Pahang. Setelah berbincang dengan babah, maka, kami ubah plan kami untuk ke Pahang.Kali ni umi kena turun ke Melaka pulak.Actually, tujuan nak ke Pahang tu sebab nak melihat anak saudara umi babah yang akan terbang ke Mesir untuk sambung belajar.Bila kami ke Pahang, jadi tak perlulah kan hantar dia ke KLIA.Tapi terpaksalah ubah plan tu.Disebabkan Nenek (MIL) tak dapat…