• RANDOM

    Result SPM 2018 Keluar hari ini

    Result SPM 2018 Keluar hari ini | Alhamdulillah dan tahniah kepada pelajar SPM 2018.Keputusan SPM dah pun keluar hari ini. Tahniah umi ucapkanย  kepada mereka yang mendapat keputusan cemerlang. Penat lelah yang diusahakan selama ini berbaloi dengan keputusan yang cemerlang tu. Kepada yang tak mendapat keputusan yang cemerlang, umi harap janganlah berputus asa. Keputusan yang teruk bukan bermakna semua impian korang dan masa depan korang dah padam. Panjang lagi langkah yang perlu korang atur untuk berjaya. Kerana apa, SPM bukanlah penentu sesorang itu berjaya. Jika hari ini kecundang, maka teruskan usaha dan sentiasa berdoa moga Allah swt tu memberikan kita petunjuk untuk sesuatu perkara. Selepas ni, tekadkan niat untuk lebih…

  • RANDOM

    Pencemaran Sungai Kim Kim di Pasir Gudang

    Pencemaran Sungai Kim Kim di Pasir Gudang | Umi pasti ramai dah tau tentang kes Pencemaran bahan kimia di Sungai Kim Kim tu kan. Umi buat entry ni bukan untuk meraih PV yang tinggi, tetapi ingin meluahkan rasa kesal terhadap pelaku yang sewenang-wenangnya membuang sisa bahan Kimia di dalam sungai.Mungkin sebelum pembuangan tu, mereka sudah berfikir apa akan jadi jika di buang di dalam sungai, tetapi dek kerana syaitan yang menguasai diri, kepentingan diri sendiri tu lebih diutamakan, maka terjadi lah seperti ini. Pencemaran Sungai Kim Kim di Pasir Gudang Tahukah kalian, beribu nyawa yang berada di sekitar ini terancam?Walau si pelaku sudah di tangkap, tetapi pencemaran tetap berlaku selagi…

  • INFO

    Big Bad Wolf Books Johor 21-31 mac 2019

    Big Bad Wolf Books Johor | untuk warga Johor, ni umi nak war-warkan kepda korang yang Big Bad Wolf akan diadakan di Johor Bahru Big Bad Wolf Books Johor So, jangan ketinggalan ye. ๐Ÿ’ธ 75% โ€“ 95% DISCOUNT ๐Ÿ”ฅ 21 MARCH โ€“ 31 MARCH 2019 ๐Ÿ•’ 10 AM โ€“ 12 MIDNIGHT ๐Ÿ“ MYDIN MALL MUTIARA RINI Umi pun ingat nak ke sana nanti…Jom semua

  • HOMESCHOOLING

    Grolier Fun Thinker program pembelajaran di rumah

    Grolier Fun Thinker program pembelajaran di rumah | Pernah dengar pasal Grolier Programme tak korang? Actually, Grolier Program ni memang dah lama bertapak di Malaysia. Sebelum diperkenalkan di Malaysia, Ia dah terkenal di luar negara dan mendapat sambutan tau.Sebelum tu meh umi cerita sedikit pasal Grolier ni untuk memudahkan korang faham apa itu Grolier. APA ITU GROLIER PROGRAM? Grolier ni adalah salah satu program pembelajaran di rumah di mana ia memberikan keseronokkan pada anak-anak sambil memberikan mereka pengetahuan dan pembelajaran. Program Grolier sudah mula ditubuhkan semenjak tahun 1895 di Boston. Tidak lama selepas itu, Grolier membuka 70 cawangn di serata USA, Europe, dan Asia. Sekarang ini Grolier adalah salah sebuah…

  • FAMILY

    Bila tekak teringin nak makan kat Ikea

    Bila tekak teringin nak makan kat Ikea | Kemahin kan tajuk tekak teringin bagai.Tapi saja lah umi nak cerita santai-santai je ni. Kena skip dulu entry review.So kita throwback minggu tak sihat bulan lepas. Umi dua hari MC sebab tak boleh nak bekerja.Masa tu demam dan lebih parah lagi bila batuk teruk dan jugak selsema. Nak baik batuk tu rasa dekat 3 minggu jugak nak baik tau.Macam-macam ler ubat yang umi makan.Dari ubat klinik sampailah ke ubat china.Alhamdulillah…masa tu memang banyak teguk air masak jelah. Satu hari tu umi pergi klinik babah yang hantar sebab umi memang tak larat nak drive.Lepas hantar dak Naura ke Taska,terus babah hantar umi ke…

  • PRODUK REVIEW

    Chunky Peanut Butter dari Nutasty

    Chunky Peanut Butter dari Nutasty | Eat Clean and Get fit bagi mereka yang ingin sihat.Nak diet wajib dapatkan peanut butter dari Nutasty ni. ย  Actually umi memang sukakan dengan rasa semulajadi dari Chunky Peanut Butter ni.Masa mula-mula buat Intermittent Fasting, boleh baca di entry umi di SINI apa itu IF ye.Rajin lah umi join #eatcleanmalaysia di IG. Umi target nak kurus dalam 55kg, tapi bila ramai yang tegur umi kurus macam sakit, jadi umi tak jadi nak terlalu kurus.So far sekarang ni umi lebih kepada jaga makan.Itu jelah walaupun kekadang tu sapu je apa yang umi rasa nak makan. Bila umur dah makin lanjut ni, tahap kesihatan kita pun…

  • HADIS

    Kongsi Hadis #4 Akhlak Muslim

    Kongsi Hadis #4 Akhlak Muslim |Salam jumaat semua. Suka untuk umi kongsikan perkara yang baik demi untuk renungan umi dan yang lain-lain. Umi bukanlah ustazah yang boleh memberikan nasihat.Bukan insan yang baik untuk menasihati.Ustaz/Ustazah pun pernah cakap, untuk menasihati,kita tidak perlu jadi sempurna pun.Mungkin dari apa yang kita nasihatkan orang tu, ia menjadi satu teguran halus juga buat diri kita. Dan ” Remind yourself that it’s okย  not to be perfect” .Umi sentiasa tanamkan dalam diri umi nak jaga akhlak umi menjadi yang lebih baik.Insyallah.. ุนูŽู†ู’ ุฃูŽุจููŠ ู‡ูุฑูŽูŠู’ุฑูŽุฉูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุตูŽู„ู‘ูŽู‰ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ู‘ูŽู…ูŽ ู„ูŽุง ุชูŽุญูŽุงุณูŽุฏููˆุง ูˆูŽู„ูŽุง ุชูŽู†ูŽุงุฌูŽุดููˆุง ูˆูŽู„ูŽุง ุชูŽุจูŽุงุบูŽุถููˆุง ูˆูŽู„ูŽุง ุชูŽุฏูŽุงุจูŽุฑููˆุง ูˆูŽู„ูŽุง ูŠูŽุจูุนู’ ุจูŽุนู’ุถููƒูู…ู’ ุนูŽู„ูŽู‰ ุจูŽูŠู’ุนู ุจูŽุนู’ุถู…

  • Menu

    Menu Dapur Kisahsidairy #060319

    Menu Dapur Kisahsidairy #060319 | Actually hari-hari pun masak.sampai umi pun tak tau nak masak apa. Nak masak lemakยฒ kang, berlemak pulak badannya.So, menu simple je supaya senang untuk dimakan dan mudah untuk dimasak..hahaha…aci tak. Disebabkan kupang ada lagi, so umi rebuskan jelah kupang tu.Stock kupang tak boleh simpan lama-lama nanti tak sedap.Kalau boleh hari-hari nak pi pasar beli barang basah.Tapi disebabkan umi ni bekerja.so terpaksalah stock untuk seminggu. Sayur tu ada kobis, ada sawi dan jugak cendawan.Stock tinggal sikit-sikit semua, so umi campurkan je sekali..Goreng dengan Sos tiram..pun sedap. Tak lupa jugaklah kan sambal tumbuk belacan ema..Nanti umi cerita kat lain entry…Tunggguuuuu p/s : terus fikir petang ni nak…

  • RESEPI

    Popia Pisang Nutella dengan 3 bahan sahaja

    Popia Pisang Nutella dengan 3 bahan sahaja | Nak pelbagaikan menu kudapan petang atau malam untuk anak-anak ni memang sangat-sangat sesuai. Anak-anak umi ni, kalau semuanya ada kat rumah, macam-macam nak makan.Hari tu umi beli Nutella untuk disapu dengan roti je.Tapi takkan hari-hari umi nak bagi diorang makan roti.Confirm keesokkannya mereka tolak mentah-mentah je roti tu.Teringat pulak kat adik umi yang selalu buatkan dan siap jual lagi di area rumah dia.So, umi perlu cari 2 bahan lagi untuk melengkapkan POPIA PISANG NUTELLA NI. Popia Pisang Nutella dengan 3 bahan sahaja Umi cuma perlukan 3 bahan ni sahaja untuk buat Popia Pisang Nutella ni.Jom tengok macam mana nak sediakan menu ringkas…