• tazkirah jumaat

    ADAB DAN SUNAH YANG PERLU KITA BUAT DI HARI JUMAAT

    ADAB DAN SUNAH YANG PERLU KITA BUAT DI HARI JUMAAT | Nak cari pahala lebih tu sebenarnya banyak.Banyak cara kita boleh lakukan khususnya nak cari pahala di hari jumaat.Cuma perlu ikut adab dan sunah yang perlu kita lakukan pada hari jumaat.   Mungkin antara kita dah tau apa perkara sunah yang wajib kita buat pada hari jumaat untuk mendapat keberkatan Nya.Mungkin pada kita perkara sebegini nampak remeh,tapi bila kita tau kebaikkan dan keberkatan yang kita dapat melakukannya, Mesti kita akan rasa rugi bila tak buat kan.   Antara adab dan sunah yang harus kita buat pada hari jumaat  1.Memperbanyakkan Selawat ke atas Rasulullah S.A.W. Rasulullah S.A.W. bersabda yang ertinya, “Sesungguhnya…

  • drama

    Sinopsis Drama Lelaki Kiriman Tuhan

    Sinopsis Drama Lelaki Kiriman Tuhan | Drama terbaru dari slot Raihana Astro Oasis/Maya HD yang mula disiarkan pada 1 oktober 2018.Drama Lelaki Kiriman Tuhan ini bersiaran pada hari Isnin,pada jam 9 malam.   Actually, aku tak berapa nak tengok tv sangat,sampailah ternampak ada kawan post pasal cerita ni.Yang penting abam Remy Ishak berlakon weh…Tengok episode pertama, terus jatuh cinta nak tengok ke episode seterusnya…alahaiii..kenapa sweet sangat Remy Ishak ni.Lelaki Kiriman Tuhan ni adalah adaptasi dari sebuah Novel hasil karya Novelis Umie Nadzimah.Di dalam cerita Lelaki Kiriman Tuhan ni, ramai lagi pelakon-pelakon hebat yang sama membintangi drama ini.Senarai pelakon Lelaki kiriman Tuhan adalah Remy Ishak, Mirah Filzah, Kartina Aziz, Isyariana, Harris…

  • DARI DAPUR KISAHSIDAIRY,  RESEPI

    Resepi Ikan Merah masak Halia

    Resepi Ikan Merah masak Halia | Selalunya bila beli ikan Merah mesti akan masak sup sahaja.Tapi hari tu beli banyak,so ada lagi balance tu tak tau nak masak apa.Takkan nak masak sup lagi.Terus kepala ni ligat cari idea nak masak apa.Last-last terfikir untuk masak halia.Itu pun sebab teringat 2 minggu lepas buat ayam masak halia.So, kita tukar kepada ikan masak halia pulak.   Resepi yang mudah je nak ikut.Campak-campak je dah siap dah ikan merah masak halia ni.Tak perlu nak guna banyak bahan pun.Bahan yang ada di dapur tu, boleh la kita pelbagaikan..Janji siap satu menu dan sedap.heheehe…Jom tengok macam mana aku buat ikan merah masak halia ni.Kalau korang tak…

  • INFO,  JOHOR

    Kem Teater Minda -Whiztot Cepat Membaca

    Kem Teater Minda -Whiztot Cepat Membaca | Cuti persekolah akan bermula tidak lama lagi.Mesti ada ibu bapa dah planning untuk mencari akiviti untuk anak-anak kan.Di Whiztot Cepat Membaca sedang mempelawa ibu bapa yang mempunyai anak-anak 7 – 12 tahun untuk menyertai Kem Teater minda yang bertempat di Pasir Gudang. OBJEKTIF UTAMA KANAK-KANAK APABILA  MENYERTAI KEM TEATER MINDA 1. Menggalakkan anak untuk membaca dengan lancar dan penuh ekspressi. 2. Meningkatkan keyakinan diri dengan beraksi dipentas. 3. Melatih kerja berpasukan (Teamwork)   Tentatif kem Teater Minda 4hb Disember 2018: Pendaftaran dan pengenalan. 5hb hingga 19hb Disember: Latihan persembahan dijalankan dengan cara bermain dan seronok. 20hb Disember: Full dress rehearsal. 22hb Disember: Persembahan…

  • food Review,  foodporn

    Kambing Golek Johor Sedap

    Kambing Golek Johor Sedap | Siapa peminat kambing sila angkat tangan.Actually aku bukanlah yang jenis suka sangat kambing ni.Tapi husband aku memang pencinta kambing.Kalau dia masuk kedai,dengar ada kambing,itulah yang akan di ordernya terlebih dahulu.Semua dia nak rasa okeh.Paling dia suka adalah Kambing Golek.Kalau jumpa mesti nak beli. Kalau kat rumah pulak, bila tanya nak makan apa, atau kat pasar nak beli apa,dia selalu bagitau beli kambing.Tau tak yang bini dia ni bukannya pandai nak masak kambing pun.Sebab apa tau,Kambing ni kalau cara penyediaannya tak betul,nanti masak bau hamis kambing.So,sebab tulah, aku tak pernah masak kambing.Tapi hari tu masa aku belek-belek facebook,terperasan satu mamat ni jual kambing perap secara online.Dia…

  • DIET

    Kurus dengan Intermittent Fasting

    Kurus dengan Intermittent Fasting | Actually sebelum tu aku tak pernah lagi dengar pasal Intermittent fasting sampailah aku tergerak untuk jaga pemakanan aku.Itu pun sebab masa buat test Kolestrol, aku dapat tau yang kolestrol aku kena di paras yang perlu jaga.Boleh baca entry pasal tu di Entry ini. Kita lebih familiar dengan diet atkin dan diat biasa je kan.Tapi pernah tak terdengar pasal diet menggunakan kaedah Intermittent Fasting ni.Jom baca entry seterusnya tentang kaedah diet Intermittent Fasting atau perkataan singkatnya IF. Apa itu Intermittent Fasting? Intermittent Fasting (IF) dalam bahasa yang paling mudah ialah berpuasa. Namun begitu, IF berbeza dari puasa wajib bagi orang Islam kerana konsepnya di sini seseorang itu dibolehkan mengambil apa sahaja jenis…

  • INFO

    Southern BabyWearing Festival 2018 Virtual Walk

    Southern BabyWearing Festival 2018 Virtual Walk |Siapa kata ibu yang ada baby tak boleh nak beraktiviti seperti ni..Boleh je okeh…Sebab tu Southern BabyWearing Festival 2018 telah mengadakan Virtual Walk bagi ibu-ibu yang mementingkan kesihatan dan mengamalkan gaya hidup yang sihat.   Selat Tebrau Babywearers mengajak mereka yang berminat untuk menyertai Virtual Walk ini . 🗓 10 Oktober 2018 – 31 Oktober 2018 (Tarikh mendaftar) 🗓 10 October 2018 – 10 November 2018 (Tarikh acara berlangsung) 📍 Johor ⏰ 10.00 Pagi – 10.00 Malam ☎️ 013 – 256 4795 (Ilya Shakila) Facebook Page Selat Tebrau Babywearers (Link), https://www.facebook.com/selattebraubabywearers/ Instagram Selat Tebrau Babywearers (Link), https://www.instagram.com/selattebraubabywearers/?hl=en credit : visit Johor

  • contest

    Dutch Lady Pure Farm Milk pelengkap Sarapan Pagi

    Dutch Lady Pure Farm Milk pelengkap Sarapan Pagi | Kadang tu kan menu sarapan pagi penuh satu meja.Tapi bila lihat balik menu tu, adakah ianya dah lengkapkan Nutrisi kita untuk teruskan hari dengan sihat dan cergas? Ada yang tak kisah tentang pengambilan Nutrisi setiap pagi.Yang lagi teruk, ada pulak yang skip sarapan pagi.Sarapan pagi sangat penting untuk dan tidak boleh skip pengambilannya kerana ia ada kaitannya dengan kesihatan.Yang penting pilihlah sarapan yang mampu memberi tenaga seperti susu.Banyak sebenarnya kebaikkan yang ada pada susu.Kerana segelas susu setiap pagi melengkapkan nutrisi yang diperlukan untuk badan seseorang.Jom kita tengok apa kebaikkan daripada segelas susu. Tetapi kita tidak semestinya mengambil sarapan pagi yang berlebihan…

  • food hunter,  food Review,  foodporn

    Pertama Kali ke Sushi King Tesco Eco Kota Masai

    Pertama Kali ke Sushi King Tesco Eco Kota Masai | Dah lama pembukaan Tesco Eco Kota Masai yang berdekatan dengan rumah.Bukan tak nak pergi di awal pembukaan Tesco.Cuma tau  ia akan padat dengan orang.Maklumlah kan, tempat baru.Orang mesti ramai yang nak terjah pasaraya yang baru dibuka seperti Tesco.Lagi pun banyak kot aktiviti yang diadakan di sana. So,kita pergi lambat sikit bagi meraikan pembukaan cawangan Tesco di Kota Masai.Wah..Nampaknya warga Kota Masai dan yang berdekatan dengannya senanglah nak berbelanja di Pasaraya Besar seperti Tesco.Tesco Eco Kota Masai ni takdelah besar sangat seperti Tesco lain.Kedai pun dalam tu tak terlalu banyak.Tapi at least ada lah kan apa yang diingini di dalam Tesco…

  • blog matters

    Kenapa perlu menggunakan domain berbayar

    Kenapa perlu menggunakan domain berbayar| Sebelum bertukar dari wordpress aku dah pun bertukar kepada dotcom.Kalau dulu terfikir jugak,kenapa perlu nak tukar domain yang berbayar sedangkan aku tak terlalu serius dalam berblog.Tapi bila lama kelamaan aku lebih serious dalam blog, barulah terfikir untuk bertukar domain.Sebelum tu aku dah pun puas membaca kena kita perlu menggunakan domain sendiri dan apa kebaikkan menggunakan domain berbayar ni?   KELEBIHAN MENGGUNAKAN DOMAIN BERBAYAR 1.HAK SEPENUHNYA KE ATAS WEB ATAU BLOG Dari apa yang aku baca kebanyakkan blog atau website yang tak berbayar ni,macam kita guna blogspot kan,traffik tinggi melangit,dan tiba-tiba entry-entry penting di tarik balik oleh blogspot,jadi apa yang kita usahakan selama ni, tak nampaklah…

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE