Menu Sambal bilis Petai Untuk Sabtuday

Menu Sambal bilis Petai Untuk Sabtuday | Sekarang dekat wall facebook memang selalu sangat lalu pasal Petai ni.

Yang jual sambal petai, yang masak sambal petai..Yang potluck petai..Banyaklah…hehehe..Umi pun dok sibuk sama nak berpetai jugak.Actually Sabtu hari tu ternampak orang jual Petai, Terus suruh babah beli.3 Papan rm5 je weh!! Oklah kan..Bukan nak makan hari-hari pun.Kang mau kepala berpinar bau petai ni.Kencing bau petai, berak pun bau petai 😛 😛 

Hari minggu hari tu hari ahad, umi masak Asam Pedas Ikan Pari.Sepatutnya entry ni keluar dulu, tetapi disebabkan hari sabtu tu memang banyak kerja nak buat, so peramlah sampai hari ni.

So kita uplah menu untuk hari sabtu untuk peminat petai..hahaha

Ayam Goreng untuk Dak Naura

 

Singgang ikan ni untuk buat kuah dak Naura.

 

Dan yang paling penting bagi umi dengan babah adalah Sambal petai berapi yang tak berapa api sangat sebab dah kehabisan Cili.

Jadi tak berapa nak kick la Sambal petai umi tu.Kalau dah memeleh peluh, bersesok hidung tu, maknanya pedas ler.Tapi kalau rileks je,,Takde keluar peluh basah baju tu, maknanya tak pedas la..Hahaha…

Siap pesan kat babah kalau nak kencing, pastikan siram air banyak sampai hilang bau.Sebab umi memang alergik bila bilik air bau tak berapa nak nyaman…Faham² lah kan kalau makan petai.

Nanti umi up resepi cara umi menyambal Petai tu ye…Resepi orang lain-lain kan..hehehe..Ni resepi versi umi sendiri..eceh..padahal rasa sama, cuma cara je lain mungkin…hehehe..

Eh..Tau tak Petai ni banyak khasiatnya..Hah..Jom umi share sikit apa khasiat petai yang umi baca 

10 KHASIAT PETAI

1.Menurunkan darah tinggi

2.Mengatasi Anemia

3.Mengurangkan Stress

4.Mengurangkan Kemurungan

5.Mencegah terjadi stroke

6.Melawaskan penghadaman

7.Membantu untuk kurus

8.Mengurangkan Senak Perut

9.Membuang angin badan

10.Awet muda

 

Umi tak sure lah betul ke tidak.Tapi yang umi tau untuk awet muda tu yelah kot.Kalau 1-9 tu tak sure pulak kesahihannya…

 

agak-agak korang?

 

 

 

siti Rohaida

Mommy Blogger | Johor Blogger (JDT Blogger) For Any Collaboration | Events | Review | Sponsorship Email : sitirohaida81@gmail.com

3 thoughts on “Menu Sambal bilis Petai Untuk Sabtuday

  • July 22, 2019 at 7:07 pm
    Permalink

    Lama juga tak masak menu petai ni, sekarang nak cari petai yang elok besar mata dan pior susahnyaa kann..Terus terliur pulak…adeiii

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *