tazkirah jumaat

Kisah Di SeBalik Pisang

Assalamualaikum
Alhamdulillah…Hari jumaat sudah..Bersua kita lagi di penghulu hari ini.Insyallah..
Terbaca tentang sesuatu artikel tentang pisang nie.Bukanlah tentang pisang yang hendak dikupasnya..Tetapi pengertian disebalik Pisang itu..Mungkin korang tak faham kalau korang tak baca sehingga habis entry ini.
By the way aku copy paste kisah ini untuk dijadikan teladan dan sempadan untuk kita bersama.
Tak salah untuk berkongsi sesuatu yang bermanfaat kan..Daripada berkongsi keaiban orang lain..
Nauzubillah..
Jom baca kisah ini
ihsan dari pakcik google
Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.
Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.
“Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya” beritahu Cikgu Maryam. Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.
Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.
Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.
“Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?” tanya Cikgu Maryam. Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.
“Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu” beritahu Cikgu Maryam.
Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik darpada membenci. Moralnya, jangan letak pisang dalam beg. Jangan simpan kebencian, dendam kesumat dan apa-apa yang mazmumah dalam hati. Macam pisang yg makin membusuk, begitu juga hati.
“Sesungguhnya dalam tubuh jasad anak Adam itu ada seketul daging bila baik nescaya baiklah seluruh anggota tubuhnya dan bila jahat ia nescaya jahatlah seluruh anggota tubuhnya. Ketahuilah! iaitulah Qalbu (hati).” – Maksud Hadis.

*** so ,korang dah taukan cerita di sebalik pisang tersebut..aku cuba untuk tidak memendam rasa kebencian di dalam hati..aku berharap kebencian aku terhadap sesuatu itu cepat terpadam dalam hati kerana aku tau aku hanya insan yang lemah dan baik hati…hehehe…insyallah..

About Author

Blog about parenting, tips parenting, deco, homeschooling activities, travel and beauty.Welcome to kisahsidairy blog

(18) Comments

  1. Mizz Aiza (Dunia Kecil) says:

    cukup memberi kesan bila membaca kisah ini.. seeloknya maafkanlah semua orang yang pernah kita benci..

    1. betul tu aiza

  2. Mohd Ridzwan Abdullah says:

    Nasihat dan perumpamaan yg sgt sesuai dan terbaik utk semua. Mmg betul, kalau kita simpan dendam lama2, kelak kita juga akan nyesal. Bahkan kita takkan rasa selesa sepanjang tempoh dendam tuh. Memaafkan itu mmg payah tapi besar hikmahnya terutama dalam mententeramkan diri sndri.

  3. Kesuma Angsana says:

    n3 terbaik ni, nak ceritakan kat anak2 KA juga nanti, tq share yer

  4. Keli Menari says:

    huuu kan..kite ni kena banyak muhasabah..jgn pikir hati benci kita je

  5. Puan Mell says:

    terkesann.. boleh cerita kt syukrii bila dia dah besar sikit nanti.. 🙂

  6. Nurfaezah Abdullah says:

    bagus juga ye cara cikgu maryam tu. nak praktikkan kat anak2 nanti (lama lagi) kalo mereka berkelahi hehe.

  7. Bin Muhammad says:

    Bagus kisah ini, memberi pengajaran yg jelas…Kalau pisang tukar kepada ikan lagi power kot, hehe

  8. Mieza Jhaa K says:

    Waahh best sgt citer ni..memberi pengajaran berguna kpada kita semua agar jgn berdendam..

  9. Norhasniza Khalid says:

    penceritaan yang bagus, cukup terkesan… moral of the story, jangan jadi pendendam, takde faedahnya pun…

  10. Raudzah Z says:

    Thanks aida..simple ceritanya tapi kesannya..dalam..mintak dijauhkan..tapi kita ni manusia ada je cabaran dia kan..

  11. betul tue tak pernah kan terfikir yg hati kita pun akan busuk bila simpan perasaan benci, thanks untuk perkongsian yang baik nie. Thanks juga sebab sudi singgah blog saya, sya pun dah beri satu klik..

  12. buat relaks je kak..nk benci pon xgune sbb xdapat ape..dapat dosa plus2 lagi..so better try to look cool and face it semua yg terjadi.

  13. thank perkongsiannya 🙂

  14. Sungguh ilmiah.. perkongsian yg sgt baik. Thanks sharing ye 🙂

  15. inshaa'Allah kak =) perkongsian yg cukup bermakna..besar pgajaran yg sy dpt..kalau kita simpan dn pndam je..mgkin kita akan jtuh skit nnti..

  16. kisahyang byk pengajaran . boleh laa nk test game ni dgn anak murid lak XD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *