INFO

KHASIAT DAN KELEBIHAN CUKA EPAL

KHASIAT DAN KELEBIHAN CUKA EPAL

KHASIAT DAN KELEBIHAN CUKA EPAL| Pernah tak korang mengetahui kelebihan mengambil cuka Epal ini?..baru Sebulan En.Husband menggunakan Cuka Epal ini untuk mengurangkan kolestrol dalam badan.

 Cider Vinegar  ini salah satu sumber makanan yang sangat popular di barat.
khasiat dan kelebihan cuka epal
KHASIAT DAN KELEBIHAN CUKA EPAL source pic : google

 

Cuka epal adalah hasil campuran makanan sunnah seperti madu dan epal.Penuh berkhasiat dengang kandungan fosforus, zat besi, chloride, sodium, kalsium, magnesium, silicon dan florid.

Selain mengaktifkan proses penghadaman, bahan lecithin yang terdapat di dalamnya membantu meningkatkan metabolisma lemak dan menukarkan lemak menjadi tenaga.Lecithin juga bertindak membantu meningkatkan konsentrasi dan daya ingatan atau memori.Bahan aktif lecithin juga menolong membekalkan nutrien penting kepada folikel rambut sekaligus menyubur dan menguatkan rambut kia.Ia juga bertindak sebagai antioksidan bagi menghalang proses penuaan kulit akibat pendedahan kepada pancaran UV.Selain berfungsi mencegah jeragat, bintik-bintik hitam an pelbagai masalah kulit, terutama muka yang berminyak, ia juga amat sesuai untuk badan yang berbau.

CUka epal juga adalah salah satu alternative terbaru bagi membantu menurunkan dan mengawal berat badan dengan lebih mudah, selamat dan berkesan.Ia mengandungi bahan aktif yang bertindak dengan 3 cara iaitu mengurangkan selera anda untuk makan berlebihan.Menghalang penyerapan lebihan lemak dan mnyak dalam tubuh dan membantu melancarkan sistem pelawasan.

Cuka Epal ini memberikan satu kelainan buat korang yang mahukan kejelitaan wajah dan tubuh  yang kekal berseri dan senantiasa kelihatan menawan.Ianya di rumus agar kelihatan lebih cantik, sentiasa muda luaran dan dalaman, tanpa mengira usia.

Jom kita tengok pula kelebihan yang ada pada Cuka epal atau Apple cider Vinegar ni

 

KELEBIHAN APPLE CIDER VINEGAR| CUKA EPAL

DETOX & KURUSKAN BADAN

Detox atau dalam bahasa mudahnya mengeluarkan toksin yang berlebihan dalam badan. Oleh itu secara tidak langsung membantu mendapatkan badan yang ideal….

Selain dari itu bahan ini mengandungi lecithin yang membantu meningkatkan metabolisma lemak dan menukarkan lemak menjadi tenaga. selain dari itu lecithin juga membantu meningkatkan daya ingatan.


GOUT & ARTHRITIS

Gout, arthritis dan sakit-sakit yang melibatkan sendi dan sengal-sengal badan.

 


TEKANAN DARAH

Acetic Asid yang terdapat didalam cuka epal berkesan mengurangkan tekanan darah tinggi,  menstabilkan tekanan dengan merehatkan salur darah. Penggunaan berterusan boleh menjadikan tekanan darah menjadi normal.

 

DIABETES / KENCING MANIS

Apple cider atau cuka epal boleh mengurangkan kadar gula dalam darah, seterusnya berupaya mencegah penyakit kencing manis dan arthritis.

 


JANGKITAN, SELSEMA & SAKIT TEKAK

Meredakan  selsema, sakit tekak dan jangkitan kuman. Sangan berkesan untuk asma atau sinus (resdung). Juga menolong menjelaskan penglihatan dan memulihkan sistem pencernaan.

 


KULIT

Sangat baik untuk kulit yang bermasalah seperti eczema. Merawat kulit berjerawat, tompok hitam yang tak sekata pada kulit dan selulit…

 

BADAN / MULUT BERBAU

Menolong meneutralkan pH badan/mulut dan membunuh kuman/bakteria penyebab bau busuk ….juga boleh untuk kaki berbau.

 


KERACUNAN MAKANAN

Jika terkena keracunan makanan, minum 1 sudu  setiap 5 minit selepas serangan keracunan. Juga boleh merawat cirit-birit dan diarrhea kerana bahan ini mengandungi kadar  pectin yang tinggi yang boleh menyelaputi dinding kolon yang terengsa…. (anti-diarrhea)

KOLESTROL

Menolong mengurangkan paras kolestrol dengan adanya pectin yang merupakan sejenis fiber mudah larut dalam air dan juga asid amino yang dapat meneutralkan kolestrol LDL yang teroksida… dengan kata lain mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL cholesterol type) .. kolesterol jahat ini menyumbat saluran darah  dan kalau tidak dibakar mengeluarkan sodium berlebihan dari badan (melalui peluh & perkumuhan)

AWET MUDA

Awet muda dan menaikkan seri (kerana tubuh yg bebas dari toksin menjadikan darah lebih bersih, usus bersih menyebabkan oksigen mudah sampai ke otak. Sel-sel tubuh menjadi segar.

 

 

KESAN SAMPINGAN MINUM CUKA EPAL

Apa yang umi tahu, cuka epal tidak mendatangkan kesan sampingan jika anda tidak mengambil dos yang berlebihan kerana cuka epal dihasilkan dengan 100% bahan semulajadi dan tiada tambahan bahan kimia yang berbahaya.

 

CARA PEMAKANAN APPLE CIDER VINEGAR(CUKA EPAL)

Satu sudu Apple Cider Vinegar dicampurkan dengan satu gelas air suam dan diminum sebelum sarapan pagi.

Cuka epal ini juga elok di minum waktu malam sebelum tidur.

Malah Nabi (saw) sendiri suka kepada khall (cuka yang di proses daripada buah, seperti tamar, epal dss).

Satu sudu Apple Cider Vinegar dicampurkan dengan satu gelas air suam dan diminum sebelum sarapan pagi.

Cuka epal ini juga elok di minum waktu malam sebelum tidur.

Malah Nabi (saw) sendiri suka kepada khall (cuka yang di proses daripada buah, seperti tamar, epal dss).

About Author

Blog about parenting, tips parenting, deco, homeschooling activities, travel and beauty.Welcome to kisahsidairy blog

(101) Comments

  1. RDZ Z says:

    kita pernah minum ni.ok cuma mungkin tak sesuai kot…tapi still ambil jugak sometimes..

  2. Akeyla Azmi says:

    wahh qila takpernah try T_T

  3. kak ida…blog tukar lagi ye..hihi 🙂

    produk nie mana nak dapat kak

    1. Baby Idaman Shop says:

      Kat gaint…jusco..tesco..mana2 pun ada jual..mcm2 brand..cari yg organic..lagi bagus kalau dpt brand Bragg tp brand ni dah susah nk dpt..dulu ada jual kat gaint..

  4. Wahh macam best je, testimoninya takde ke? 🙂

  5. Wahh macam best je, testimoninya takde ke? 🙂

    1. Fatin Munirah says:

      Boleh hubungi saya 01123650816 ☺ until pengetahuan lanjut mengenai cuma epal

    2. Fatin Munirah says:

      Boleh hubungi saya 01123650816 ☺ until pengetahuan lanjut mengenai cuma epal

  6. Bnyk kebaikannya ye… thanks sharing Aida..

  7. Violet Myu says:

    Nice info 🙂

  8. Mknn sunnah juga ni… Blh try juga ni..

  9. Mknn sunnah juga ni… Blh try juga ni..

  10. Bunda pernah dengar tentang khasiatnya…tapi belum pernah beli dan cuba lagi..

  11. cuke epal untuk kulit rupenye.. baru tahu..

  12. Zuri Afizu Afizu says:

    Campur sesudu madu

  13. masdi mad toha says:

    Cara nak dapat tak susah, di hyper market bayak. Harga dalam lingkungan rm 32.00 sebotol.

    1. masdi mad toha says:

      Itu pun bergantung kepada jenama.

  14. Leenda Bworth says:

    Murah je cuka epal mcm2 brand ada. Sy bli rm12 600ml. Kt kdai biasa pn ada jual

  15. Faiz Faiz says:

    Sy ade jual cuka epal jenis ni.. Klu nk bole wassup no 0175219692 sy pos n cod bole diuruskan

  16. Tuan Kalsum Tuan Ismail says:

    Sebelum ni saya beli cuka epal guna sebagai conditioner rambut.
    tak pernah try minum pun.
    Lepas ni boleh cuba 🙂

    Beli kat giant, cap Heinz, harga tak sampai RM6 pun rasanya.

  17. Tuan Kalsum Tuan Ismail says:

    Sebelum ni saya beli cuka epal guna sebagai conditioner rambut.
    tak pernah try minum pun.
    Lepas ni boleh cuba 🙂

    Beli kat giant, cap Heinz, harga tak sampai RM6 pun rasanya.

    1. aleya reyna says:

      Mcmna guna utk rambut ya

  18. zharif zin says:

    Contact me 0173323352. Sy pun sedangkan usahakan keluarkan produk vinegar berperisa epal, manggo, blackcurrant dan original bumiputera. Kaedah vinegar kami diproses mengikut kaedah terbaik jepun.

    1. Fatin Munirah says:

      WhatsApp saya , 01123650816

    2. Fatin Munirah says:

      WhatsApp saya , 01123650816

  19. Byk faedah2 nyer…

  20. wan land says:

    Saye baru je beli tadi guardian rm 27.
    50 berserta madu,sebab ade gout,harap sembuh dengan izin ALLAH

    1. So mcm mana saudara..ada perubahan tak..sy pun kne gout..ingat nak cuba..

  21. Mieza Jhaa K says:

    sy selalu beli cuka epal ni utk mak..turunkan kencing manis.mmg mujarab

    1. Btl ke mujarabb

  22. Guna untuk sakit strok, boleh ka ?

  23. Nurul Aula says:

    Cuka apple favourite nak kasi detox and kempis sikit perut. Rahsia turun 5 kg sebulan ialah….
    cuka apple dengan supplement.. tu saya la

    thank you sebab kongsi entry ni lama tak baca pasal tips kuruskan badan

  24. Ina Mohd says:

    Salam. Cmne jarak masa klu kita nk mkn supplement ? Adakah leh mnum trus bersama supplement yg kita ambil ?

  25. apple cider boleh ganti cuka buatan dalam masakan kan? lebih baik utk kesihatan !..thnks 4 sharing!

  26. Faizal Mohamad Twon Tawi says:

    terbaik

  27. samsudin armawan says:

    Saya pun dah mula amalkan minum cuka apple campur madu lebah tiap2 malam kerana saya sekarang kena ambil ubat cairkan darah . Ubat colestrol dan ubat jantung.maksud saya. Kerana sudah terkena masaalah jantung sbb badan gemuk.

    1. Unknown says:

      So skrg mcm mna

  28. samsudin armawan says:

    Saya pun dah mula amalkan minum cuka apple campur madu lebah tiap2 malam kerana saya sekarang kena ambil ubat cairkan darah . Ubat colestrol dan ubat jantung.maksud saya. Kerana sudah terkena masaalah jantung sbb badan gemuk.

  29. mimie evanatasha says:

    Jangan lupa minum ye…banyak kebaikan

  30. Suzana Daud says:

    Di farmasi , bnyk jual cuka epal ni..harganya 9.00 sebotol..

  31. Suzana Daud says:

    Di farmasi , bnyk jual cuka epal ni..harganya 9.00 sebotol..

  32. Suzana Daud says:

    Di farmasi , bnyk jual cuka epal ni..harganya 9.00 sebotol..

  33. khairuddin sabri says:

    Saya tengah guna cuka epal + minyak zaitun + madu lebah: koz dah kena sakit jantung: (saluran jantung ada yg tersumbat)… baru guna 2 minggu…. syukur ada perkembangan baik…. chek kolestrol = dah normal… darah tinggi = 130(sebelom = 165) kepekatan darah dah turun…ubat aspirin n clobidogel dah tak makan lagi.. tinggal bisoprolol n perindopril yg doktor kata perlu makan lagi…

    1. betul tu..masa sebelum pregnant pun saya amalkan ni..MIL pun ada jugak guna ni

  34. khairuddin sabri says:

    24 ogos 2015 buat scan di Hospital Klang… urat utama dibahagian leher tiada plak n lemak2…. hanya darah masih pekat…
    akhir bulan november nanti chek jantung di hospital serdang….
    harap semakin pulih dari serangan salur darah tersumbat(injap jantung)…

  35. Pakcu Yoe says:

    Spa thu kt mn ada jual d klntn ni

    1. Pahlawan merah says:

      dkt gurdian, watson, mydin, tesco..smue ade..

    2. Pahlawan merah says:

      dkt gurdian, watson, mydin, tesco..smue ade..

  36. Pakcu Yoe says:

    Spa thu kt mn ada jual d klntn ni

  37. salam, minta izin share info..
    http://atul-withlove.blogspot.com/
    saya dah amalkan cuka apple ni dah lama, bdn rasa ringan dan sentiasa bertenaga, kulit pun x berapa berminyak sgt. harga sebotol untuk jenama HEINZ RM8.80 473ml

  38. bolih buat Apple viger kita pcs tempahan barang catering .pekerja asing bangles hi cal 011 21015001

  39. Aen Nasier says:

    boleh saya tanya? kalau perempuan bila datang haid boleh makan cuka epal ni?

    1. Haah bole mkn ke x ekk

    2. emm…xtau pulak..rasa xde masalah..saya minum ok je

  40. Unknown says:

    Saya beli cuka epal kt gm klang kt kdai arab tgkt bwh RM10 sebotol…

  41. Unknown says:

    Saya beli cuka epal kt gm klang kt kdai arab tgkt bwh RM10 sebotol…

  42. Mmg berkesan sy dah amalkan dari 2013 lagi..dulu berat badan sy 120kg skrg 91kg..

  43. Mmg berkesan sy dah amalkan dari 2013 lagi..dulu berat badan sy 120kg skrg 91kg..

  44. saya nak tanya kalau yg pernah bersalin operation boleh mkn x cuka epal ni?

    1. xsure pulak ye…tapi kalau baru-baru operation,rasanya tak payah kot..tunggu luka tu baik betul… 🙂

  45. Artikel yang menarik dan memang cuka epal ada khasiatnya yang tersendiri. Namun pengambilannya tidak boleh berlebihan.

    1. Thanks doktor..

  46. Bab kolestrol mang berkesan..tengah amal mnum cuka epal..dua tutup cuka epal campur segelas air..dan mnum..

  47. Bab kolestrol mang berkesan..tengah amal mnum cuka epal..dua tutup cuka epal campur segelas air..dan mnum..

  48. mat herusan says:

    Salam semua.. maaf lari topik. Kalau nak buat rumah atau ubahsuai rumah boleh hubungi saya Mat 0122528706.

  49. Bún Đậu Mắm Tôm says:

    Used as a raw material to remove dead skin cells, hair care and skin whitening; beauty methods using apple cider vinegar has been increasingly favored sister and share on

  50. Phuong Anh Nguyen Thi says:

    i never have been used apple cider vinegar until now i read this book i know more imformation and now i had a method to skill all blackhead on my face and actually it is useful to our life good for health and the product friendly with invironment, i can use it and listen music at

  51. Shahira Awang says:

    Boleh ke kalau mnum hrii2?

  52. Abdullah Hashim says:

    Cuka getah lagi cpat tindakbalasnya

  53. Aziz Salleh says:

    Jangan ajar yg bukan bukan tak baek..orang sedang berbagi ilmu

  54. topiknug Aza says:

    ternyata banyak manfaatnya yah

  55. sy suka cuka epal sbb bole kurus..haahaha

  56. fairuz pisan says:

    Cari brand bragg … saya ezcema ..tengah consume acv ni .. Alhamdullilah .. ada perubahan … minum dan sapu .. kalu ada yg tak tahu mana nak cari acv ni boleh message/whats app saya 0127153894..

  57. Harite Rita Alis says:

    Nak try cuka epal ni….tak pernah minum lagi…

  58. hai kak sukma..kita beli tak sampai rm10..

  59. memang best dhia..

  60. kita selalu campur air..

  61. hehehe..lya patut cuba

  62. betul tu..benda baik kena share kan

  63. haah…betul tu maria

  64. syukur alhamdulillah..berguna untuk orang lain

  65. perlu cuba bunda..

  66. tulah..ingat untuk kesihatan je kan

  67. jadi tak rasa masam sangat kan

  68. saya suka jenama ni

  69. kalau untuk minum tak tau pulak,,

  70. Beli kat mana tu harga bawah rm10? Sy beli jenama Heinz kat supermarket kena rm19.90..

  71. siapa ade cyst elok amalkan cuke apple minum 2sudu besar bersame 1sudu besar black syrup moleses + air1/2 cawan air kosong 2× sehari.. kalo rajin
    selalu minum jus peria katak bagi cepatkan kecut cyst insya allah..

  72. Aishah Ainshah says:

    Nak cuba la…

  73. rahman boy says:

    Anda dapat menggunakan diakuisisi video yang pada berbagai perangkat. Beberapa besar Ԁi web lagu pengecer seperti iTunes, Audio сom, Amazon pasar online, com, ditambah lagi memiliki benar-benar gratis lagu bagian

  74. Unknown says:

    Nak Cuba la, brand Mana Yang Bagus?

  75. YOBENTO says:

    sangat bermanfaat, ini adalah kunjungan pertama saya ke web anda dan saya menemukan sesuatu yang berbeda disini, salam blogger dari admin

  76. Muhammad Hisam says:

    Download now on

  77. sel gi says:

    cuma bantu share

  78. Moch.Fahat Maulana says:

    kunjungi resep makanan , tips dan lowongan kerja ter update

  79. Moch.Fahat Maulana says:

    kunjungi resep makanan, tips dan lowongan kerja ter update

  80. Bagi Shared says:

    Untuk membantu membuat yakin lagu BagiShared –

  81. Unknown says:

    Salam..boleh tnya kalau asid urik tinggi boleh minum tk cuka epal vinegar ni pls..bagi info.tq..

  82. Unknown says:

    Salam..boleh share tk kalau ada asid urik tinggi boleh minum tk cuka epal ni pls..share tq

  83. Unknown says:

    Hello.sy baru nak cb.tp dah minum 1 sudu tanpa air…bahaya ke utk perut.xtau plak kn cmpur air kosong

  84. ciktom pun pernah amalkan cuka epal ni..mmg bagus untuk detox dan kulit..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *