RESEPI

Kek Coklat Kukus Made From Kisah Si Dairy

Assalamualaikum
Semalam sempat buatkan En.Husband kek kukus…Tak ler pandai sangat buat kek nie..
Tapi semalam bila godeh2 si google nie,ternampak la resepi yang ckup simple..Ini kali ke 3 aku buat kek kukus nie..tapi lebih simple kot…
Resepi kek Coklat kukus
saja-saja siram coklat denga bintang2 kat atas kek nie..nampak berseri sikit..
resepi untuk kek Coklat Kukus nie seperti di bawah ye adik-adik
Bahan A
  • 1 Cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair
  • 1 Cawan susu pekat
  • 1 Cawan minyak masak (xkisahlah minyak masak brand ape)
  • 1 Cawan gula (boleh kurangkan skit la..takut termanis sangat pulak kan..)
Bahan B
  • 11/4 cawan tepung
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil bikarbonat
Bahan C
  • 3 Biji telur korang blend jerk..
Cara-caranya mudah jerk
  • Bahan A tu korang masukkan ke dalam periuk dan korang panaskan dengan api yang sederhana. dan kacau perlahan ye, jangan biarkan dia berketul2 occay..gaul sampai sebati dan takde kesan-kesan gumpalan koko tu ye.
  • kemudian korang masukkan bahan B dalam periuk dan korang kacau dengan api yang sederhana jerk..
  • Masukkan bahan C iaitu telur yang korang dah blend tadi..gaul semua bahan tadi.sambil korang buat tu,korang panaskan lah kukus kat sebelah tu..dan sediakan loyang yang sederhana besar…muat2 untuk kek tu nanti..
  • Lepas korang tengok adunan tu sebati dan tidak berketul,korang tapis masuk ke dlam loyang..of course kena tapis sebab takut ada yang berketul-ketul masuk dalam loyang tu,tak cantik pulak..
  • Last korang kukus selama 1 jam..nak pastikan kek tu dah masak ke belum,korang cucuk ler dengan lidi.Kalau lidi tu keluar tanpa ada sebarang lekitan kat lidi tu,maknanya dah masak la kek korang tu ye..
Last sekali untuk topping dia..(terpulang kat korang nak letak ke tidak…)
Bahan-bahan untuk topping

  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat
Masukkan dalam periuk,kacau dan biarkan likat sikit..pastu korang boleh curah kat atas kek kukus korang tu..nak sedap lagi dan cantik lagi menarik,korang taburlah coklat rice or bijik-bijik kecil macam kek aku tu.
Simple kan…so kalau aku boleh buat..korang pun boleh buat jugak.sebab aku kalau bab2 buat kuih nie memang failed..
Cik TB kata sedap…hahahahaha..
aku nak creditkan untuk blog Husna sebab aku amik resepi nie dari dia…

About Author

Blog about parenting, tips parenting, deco, homeschooling activities, travel and beauty.Welcome to kisahsidairy blog

(37) Comments

  1. Ainim Suju says:

    sedapnya rupa kek tu..nak sikit

  2. Zee Suhaini says:

    aduhhh..meleleh nampaknya kak..telan air liur dah ni..

  3. nampak menggoda.. huhu

  4. imie fatiema says:

    terliur nengok ni.. nyumm

  5. Mohd Selim Zainal says:

    Assalammualaikum…kisahdairy,

    kek koko berbintang2… nampak sedap lah…

    mselim3 ..yum..yum..

  6. Mizz Aiza (Dunia Kecil) says:

    wah.. nampak sedap tu kak.. aiza pernah cuba buat tapi tak menajadi gebu.. lepas ni nak cuba buat guna resipi kak pula la..

  7. Norhasniza Khalid says:

    adoi kak, sedapnya la hai.. meronta nak buat.. mama bookmark dulu.. wajib cuba..

  8. Lieya Von Jay says:

    sedapppppp ^_^

  9. First time tau ttg kek kukus coklat ni.. tngok sedap je..

  10. cx da lama tak buat 🙂 hihi cx pon ade update entry psl moist choc cake 🙂 hihi http://cxopportunities.blogspot.com/2013/02/moist-choc-cake-cx-jual-ke.html

  11. pergh mmg sedap TB da bertambah2 mkn..kak nnti ade lg bawak lg tau hehee

  12. adehhh tetiba kenit mengidam plak…tetiba nak kak aida buatkan tuk kenit plak hahaha.

  13. sedap ni.. Ros kalau coklat ni memang suka 🙂

  14. aduyaii…terliur tgk..nak kene try sndrik lat umah ni..hehe..mintak izin nak cilok resepi..

  15. mudahnya resepi..boleh cuba nanti..

  16. Raudzah Z says:

    yummy..yummy ..sedapnya…

  17. Anonymous says:

    kek kukus memang sedap sis..

  18. memang sedap pun…cewah…

  19. biasa-biase jerk…

  20. datang la sni..nanti sy buatkan..

  21. bagus tu…nanti sy terjah…

  22. sebab tu pakaikan dia baju…hehehe

  23. TB paling untung sebab selalu dapat rasa apa yang akak masak kan…kan..

  24. adeh,…jangan jangan…tak dapek nak tolong…

  25. hehehe…biasa jerk nie…

  26. akak pun suka coklat jugak..

  27. sila-sila…benda yang baik…tak kisah nak ambil pun..hehehehe..

  28. amat mudah..lelaki pun boleh cuba buat untuk isteri atau gf tersayang…baru gempak…

  29. wsalam..sebab tak jumpa choc rice..terpaksa guna bintang2 tu

  30. BETUL TU SIS Khaty..

  31. kalau gebu sangat pun tak sedap jugak..biar biasa2 dah padat…baru sedap kan…boleh try lagi

  32. Wahh, terliur pulak nengoknya. Boleh try nanti, thanks for sharing. 🙂

  33. wahh sedapnya ..nyum nyum 🙂

  34. confirm sdap kak =) sbb sy pnh mkan he3

  35. Meleleh air liur tgk.kek nih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *