Perkongsian jumaat

Keistimewaan 10 hari di bulan Zulhijjah yang perlu kita

Keistimewaan 10 hari di btahuulan Zulhijjah yang perlu kita

Dah menghampiri 1 Zulhijjah 1441H.Moga para jemaah yang mengerjakan haji diberikan kesihatan yang baik dan dapat melakukan semua amalan² di sana..Insyallah.Dan moga Allah  swt memberikan peluang untuk umi dan keluarga ke sana suatu hari nanti.Apa pula Keistimewaan 10 hari di bulan Zulhijjah yang perlu kita

Setiap bulan islam ada keistimewaannya termasuklah bulan Zulhijjah.Antaranya puasa Arafah, Tak tau apa itu Puasa Arafah dan Lafaz niat puasa Arafah boleh klik  di SINI 

Selain itu, Bulan Zulhijjah nilah kita menyambut hari Raya Haji.Tapi apa yang perlu kita tahu selain dari Hari Raya Haji?Jom kita lihat , apa yang keistimewaan bulan Zulhijjah ni lagi.

 

Perlu juga korang tahu bahawa 10 hari pertama Zulhijjah iaitu antara 1-10 Zulhijjah adalah hari-hari yang terbaik untuk beramal kerana Allah swt mengikut lebih menyukainya jika dibandingkan mengerjakan amalan-amalan baik pada hari-hari lain dalam tempoj sepanjang satu tahun bagi setiap tahun didunia.

 

Firman Allah SWT:

 [ وَالْفَجْرِ وَلَيَالٍ عَشْر]

[سورة الفجر: 1-2]

Maksudnya: {Demi fajar dan malam yang sepuluh.} [Al-Fajr: 1-2]

Kata Ibnu Kathir:  Yang dimaksudkan di sini ialah sepuluh malam yang pertama pada bulan Zulhijjah. Demikian juga tafsiran Ibnu Abbas, Ibnu Az-Zubair, Mujahid dan lainnya. [HR: Imam Bukhari].

 

tarikh penting zulhijjah

TARIKH-TARIKH PENTING ZULHIJJAH

Berikut  umi kongsikan tarih-tarikh penting bagi bulan Zulhijjah

Sunat Berpuasa

 1. 1 Zulhijjah 1441H – 22 Julai 2020
 2. 2 Zulhijjah 1441H – 23 Julai 2020
 3. 3 Zulhijjah 1441H – 24 Julai 2020
 4. 4 Zulhijjah 1441H – 25 Julai 2020
 5. 5 Zulhijjah 1441H – 26 Julai 2020
 6. 6 Zulhijjah 1441H – 27 Julai 2020
 7. 7 Zulhijjah 1441H – 28 Julai 2020
 8. 8 Zulhijjah 1441H – 29 Julai 2020
 9. 9 Zulhijjah 1441H – 30 Julai 2020

Puasa Sunat : ” Rasullullah saw biasa berpuasa pada sembilan hari awal Zulhijjah, pada hari Asyura'( 10Muharram), berpuasa tiga hari setiap bulannya..” [Hadis riwayat Abu Daud(2437)]

Tidak Potong Kuku/Rambut : “Apabila masuknya  sepuluh (hari zulhijjah) dan seseorang itu mempunyai haiwan korban yand dia hendak menyembelihnya, maka janganlah dia memotong rambutnya dan jangan dia memotong kukunya”.. (Riwayat Muslim (1977))

 

Keutamaan Berpuasa

8 Zulhijjah 1441H – 29 Julai 2020 ( Puasa Tarwiyah)

9 Zulhijjah 1441H – 30 Julai 2020 ( Puasa Arafah)

Puasa Arafah : ” Daripada Abi Qatadah RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda apabila ditanya tetang puasa pada hari Arafah, Maksudnya :

” Puasa pada hari tersebut akan menghapuskan dosa setahun yang lalu dan akan datang”.. [Riwayat Muslim 1977]

Waktu haram berpuasa

 1. 10 Zulhijjah 1441H – 31 Julai 2020
 2. 11 Zulhijjah 1441H – 1 Ogos 2020
 3. 12 Zulhijjah 1441H – 2 Ogos 2020
 4. 13 Zulhijjah 1441H – 3 Ogos 2020

Aidiladha – ” Sesungguhnya Rasulullah SAW melarang berpuasa di kedua hari raya.Pada hari raya Aidilfitri kamu berbuka puasamu dan pada hari raya Aidiladha kamu makan daging korbanmu” [HR bukhari

Tasyrik : Rasulullah SAW bersabda ” Hari Tasyrik ialaha hari-hari makan dan minum 

 

KEISTIMEWAAN 10 HARI DI BULAN ZULHIJJAH YANG PERLU KITA TAHU

 

Dari Ibnu Umar RA, Rasulullah SAW bersabda:

((مَا مِنْ أَيَّامٍ أَعْظَمُ عِنْدَ اللهِ، وَلا أَحَبُّ إِلَيْهِ مِنْ الْعَمَلِ فِيهِنَّ مِنْ هَذِهِ الأَيَّامِ الْعَشْرِ، فَأَكْثِرُوا فِيهِنَّ مِنْ التَّهْلِيلِ وَالتَّكْبِيرِ وَالتَّحْمِيدِ))

[رواه أحمد 5446-صحيح]

Maksudnya: “Tidak ada hari yang lebih besar di sisi Allah SWT dan beramal padanya lebih dikasihi oleh Allah dari hari-hari yang sepuluh ini. Maka perbanyakkanlah padanya bertahlil, bertakbir dan bertahmid.”

1. SOLAT.

Disunatkan keluar cepat menuju ke tempat solat fardhu (berjemaah) dan memperbanyakkan solat sunat kerana ianya sebaik-baik amalan. Thauban RA berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): “Hendaklah kamu memperbanyakkan sujud kepada Allah, kerana setiap kali kamu sujud kepada-Nya, Allah akan angkatkan darjatmu kepada-Nya dan dihapuskan kesalahanmu.” [HR Muslim]. Ini umum untuk semua waktu.

2. PUASA.

Kerana ia juga termasuk di dalam amalan soleh. Dari Hunaidah bin Khalid, dari isterinya, dari setengah isteri-isteri Rasulullah SAW berkata: “Rasulullah SAW berpuasa pada hari sembilan Zulhijjah, pada hari Asyura (10 Muharram) dan tiga hari pada setiap bulan.” [HR Imam Ahmad, Abu Daud dan Nasa’ei]

Kata Imam An-Nawawi: Berpuasa pada hari-hari sepuluh adalah sunat yang sangat digalakkan.

3. TAKBIR, TAHLIL dan TAHMID.

Ini kerana hadis Ibnu Umar yang di atas mengatakan: “Maka perbanyakkanlah padanya bertahlil (mengucapkan La-ilaha-illaLlah), bertakbir (mengucapkan Allahu-Akbar) dan bertahmid (mengucapkan Alhamdulillah).”

Kata Imam Bukhari:  “Ibnu Umar dan Abu Hurairah RA menuju ke pasar pada hari-hari sepuluh dan bertakbir. Orang ramai yang mendengarnya kemudian turut bertakbir sama.

Katanya lagi: “Ibnu Umar sewaktu berada di dalam khemahnya di Mina bertakbir, apabila orang ramai yang berada di masjid dan pasar mendengarnya, mereka turut bertakbir sama sehingga Mina riuh dengan suara takbir.”

Ibnu Umar RA bertakbir di Mina pada hari-hari tersebut selepas mengerjakan solat, pada waktu rehat, di dalam majlis dan di semua tempat. Maka sunat mengangkat suara sewaktu bertakbir berdasarkan perbuatan Sayyidina Umar, anaknya dan Abu Hurairah RA.

Adalah patut sekali para muslimin sekarang menghidupkan kembali sunnah yang telah dilupakan pada hari ini, sehinggakan orang-orang yang baik pun telah melupakannya, tidak seperti  orang-orang soleh yang terdahulu.

Antara lafaz-lafaz takbir yang diriwayatkan oleh para sahabat dan tabiin:

الله أَكْبَر. الله أكْبَر. الله أكْبَر كَبِيْراً.

الله أكْبَر. الله أكْبَر. لا إِلهَ إِلا الله وَالله أكْبَر.

الله أكْبَر. وَلِلّهِ الْحَمْد.

الله أكْبَر. الله أكْبَر. الله أكْبَر.

 لا إِلهَ إلا الله وَالله أكْبَر.

الله أكْبَر. الله أكْبَر . وَلله الْحَمْد.

Khutbah Segeralah Menunaikan Haji, Panduan Ibadah 10 Awal Zulhijjah dan Ibadah Korban

4. PUASA PADA HARI ARAFAH.

Hendaklah berpuasa bagi sesiapa yang mampu pada hari Arafah (9 Zulhijjah) kerana amalan ini telah sabit dari Rasulullah SAW. Baginda telah bersabda mengenai kelebihannya.

 ((صِيَامُ يَوْمِ عَرَفَةَ أَحْتَسِبُ عَلَى اللهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ وَالسَّنَةَ الَّتِي بَعْدَهُ)) [رواه مسلم]

Maksudnya: “Aku mengharapkan Allah menghapuskan kesalahan setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.” [HR Muslim].

PERINGATAN: Ini hanyalah disunatkan untuk orang  yang TIDAK mengerjakan haji sahaja. Tetapi bagi jemaah haji yang sedang berwukuf di Arafah tidak disunatkan berpuasa kerana Rasulullah SAW tidak berpuasa sewaktu Baginda wukuf di Arafah iaitu pada tahun Baginda mengerjakan haji.

5. KELEBIHAN HARI RAYA KORBAN (YAUM AN-NAHR), 10 ZULHIJJAH.

Kebanyakan orang Islam telah lupa akan kelebihan hari ini. Kebesaran dan kelebihan perhimpunan umat Islam yang begitu ramai dari seluruh pelusuk dunia. Sesetengah ulama’ berpendapat hari ini ialah hari yang paling afdhal didalam setahun sehingga melebihi hari Arafah.

Kata Ibnu Al-Qayyim: Sebaik-baik hari di sisi Allah ialah hari Nahr, iaitu hari Haji yang besar (Hajj Al-Akbar), seperti yang tersebut di dalam Sunan Abi Daud [No.1765], hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesungguhnya hari yang paling besar di sisi Allah ialah hari Nahr, kemudian hari Qar”. (Hari Qar ialah hari yang para jamaah haji mabit (bermalam) di Mina iaitu hari kesebelas Zulhijjah).

Setengah ulama’ lain pula berpendapat hari Arafah lebih afdhal kerana berpuasa pada hari itu mengampunkan dua tahun kesalahan, tidak ada hari lain yang Allah merdekakan hamba-Nya lebih ramai daripada hari Arafah dan pada hari itu juga Allah SWT turun menghampiri hamba-Nya dan berbangga kepada malaikat dengan hamba-Nya yang berwukuf pada hari tersebut.

Yang lebih tepatnya ialah pendapat yang pertama (Hari Nahr), kerana hadis telah jelas menyebutkan kelebihannya dan tidak ada yang menyalahinya.

Samada hari Nahr  atau hari Arafah yang lebih utama, hendaklah setiap muslim, yang bermukim atau yang mengerjakan haji mengambil peluang ini dengan sepenuhnya untuk mendapatkan kelebihan beribadat pada keduanya.

Jom rebut peluang 10 hari awal pada bulan zulhijjah ni.Mana yang baik, kita buat dan mana yang tak baik kita tinggalkan.Moga Allah permudahkan urusan kita semua.

 

sama-samalah kita berdoa semoga  kita dipilih oleh Allah untuk termasuk ke dalam golongan mereka yang berlumba-lumba untuk melakukan kebaikan. Sekian, wassalam.

 

 

 

 

 

 

credit to : abuanasmadani

 

 

About Author

Blog about parenting, tips parenting, deco, homeschooling activities, travel and beauty.Welcome to kisahsidairy blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *