Jenis- Jenis Car Seat mengikut umur anak anda - Kisahsidairy.com

Jenis- Jenis Car Seat mengikut umur anak anda

Jenis- Jenis Car Seat mengikut umur anak anda

Jenis- Jenis Car Seat mengikut umur anak anda | Kecoh sekejap media sosial bila Kerajaan menetapkan penggunaan kerusi keselamatan atau Carseat diwajibkan bermula 1 Januari 2020.

Sebagai Ibubapa yang mempunyai anak yang wajib menggunakan car seat, haruslah umi terpanggil untuk mengetahui jenis Carseat untuk anak mengikut umur mereka.

Tapi untuk yang anak ramai, Kerajaan masih lagi memberikan kelonggaran..Oklah tu kan.Bagi umi itu merupakan keselamatan anak-anak kita juga kan.Malang tidak berbau, mungkin bukan berlaku sekarang, tapi masa akan datang bagaimana pula ya?Jom kita lihat 4 jenis carseat yang sesuai untuk anak-anak korang

 

4 JENIS CAR SEAT MENGIKUT UMUR ANAK

MIROS  telah mengeluarkan Garis panduan kerusi keselamatan untuk kanak-kanak yang mempunyai ketinggian bawah 135cm diwajibkan menggunakan kerusi keselamatan.

So, bagi memastikan ciri keselamatan dan perlindungan berfungsi sebaiknya, kita sebagai ibubapa haruslah memilih kerusi keselamatan kanak-kanak yang sesuai mengikut umur, berat dan ketinggian anak-anak.

 

4 JENIS KERUSI KESELAMATAN DI PASARAN MENGIKUT UMUR

1.TEMPAT DUDUK KESELAMATAN BAYI

UMUR : 0 – 18 Bulan

Ketinggian : 83cm

Berat : 9 – 13 kg

2.TEMPAT DUDUK KESELAMATAN KANAK-KANAK

UMUR : Yang berumur dari 15 bulan –  4 tahun

Ketinggian : Mempunyai Ketinggian sehingga 71cm

Berat : 9 – 18 kg

3.BOOSTER DENGAN 5 POIN HARNESS

UMUR : Yang berumur dari 4 – 7 tahun

Ketinggian : Mempunyai Ketinggian sehingga 100cm

Berat : 15-25 kg

4.TEMPAT DUDUK SOKONGAN ( Booster)

UMUR : Yang berumur 6 tahun ke atas

Ketinggian : Mempunyai Ketinggian sehingga 135cm

Berat : 25 – 36 kg

So, umi dah ketahui jenis Car seat mana yang sesuai untuk anak umi.Boleh la survey…Kat Shopee pun dah banyak jual Car seat ni..

TAPI…….

Sebelum membeli korang kena tahu samada Car seat tu mempunyai kelulusan Piawaian ECE R44/04 atau ECE R129 tau.Jangan main beli je.

So Macam mana cara nak check Car seat lulus piawaian yang diluluskan atau tidak, hah!! 

ikut arahan di bawah ni

 

 

PASTIKAN CAR SEAT LULUS PIAWAIAN YANG DITETAPKAN

Korang boleh check dengan scan QR Miros ni.

 

Semoga dapat membantu korang nanti ye.

 

Info lanjut  : JKJR Malaysia

Mommy Blogger | Johor Blogger (JDT Blogger) For Any Collaboration | Events | Review | Sponsorship Email : sitirohaida81@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *