Handphone klon Atau Original

Assalamualaikum
Cerita nie bukanlah nak jatuhkan bisness sesiapa pun..Just nak bagitau pendapat aku yang tak seberapa nie
Sekarang nie kalau korang tengok,banyak sangat handphone ataupun gadjet yang diklonkan.harga memang la jauh lebih murah dari yang original.kalau korang tak check betul-betul memang susahla..Takut kena tipu jerk.
Kekadang ada peniaga tu, yang menjual barangan Klon dengan harga original..Tak ke Naya kat orang yang membeli tu.
Aku,kalau setakat baju-baju atau aksesories tu,memang tak dinafikan, ada jugaklah yang aku beli.
Tapi kalau handphone aku akan pastikan beli yang original sebab handphone nie,nak pakai lama.
kot-kot la beli yang tak original,tiba-tiba pakai dah rosak..Dah nak kena beli yang baru.Bila beli yang original nie,memanglah mahal.Ada yang masih tak mampu untuk membeli gadjet mahupun handphone kesukaan mereka yang terkini dan popular sekarang nie.
Aku pun tak mampu jugak nak beli gadjet yang original.Dulu pernah masa gaji kecik je,Aku sanggup bayar bulan-bulan untuk mendapatkan yang original,nih..Blackberry aku nie..hehe..lama jugak beli..
Dan Paling latest aku beli Samsung Tab 10.1(bukan nak riak)Aku kumpul duit skit-skit sampailah ckup duit terus beli…hehehehe..ngada..
Nak dijadikan cerita petang semalam,ada sorang staff kat company aku keje nie,suruh aku jualkan or tanyakan sesiapa yang nak beli samsung S3 klon berharga rm300.So,aku mintak la nak tengok macam mana rupa yang klon..Aku boleh describekan taklah berapa bagus dari yang original.Sebab adik aku guna S3.So,aku dapat taulah perbezaan nya.aku cuma layankan jelah sebab taknak menyakitkan hati dia.Ayat yang nice-nice bagi kat dia..hehehe.
Tapi aku taklah menyekat korang dari membeli gadjet klon tu..ikut pada korang..Sebab ini adalah pandangan aku.
Yang penting,kena berusaha untuk mendapatkan yang terbaik kan???
So..Ape kata korang?
kalau korang nak tau tips untuk membeli handphone baru boleh rujuk sini >> 5 Tips Bijak ketika mebeli handphone


siti Rohaida

Mommy Blogger | Johor Blogger (JDT Blogger) For Any Collaboration | Events | Review | Sponsorship Email : sitirohaida81@gmail.com

15 thoughts on “Handphone klon Atau Original

  • June 13, 2013 at 2:13 am
    Permalink

    Sy biasa beli hp kt kedai Samsung atau Apple..tak beli kt kedai2 biasa.. risau kena tipu..

    Reply
  • June 13, 2013 at 2:50 am
    Permalink

    kalo terdesak nak x nak have to buy yang klon one

    Reply
  • June 13, 2013 at 3:33 am
    Permalink

    memang banyak sekarang yang klon nih. bukan tak boleh beli. cuma nak jaga kualiti kan. nanti asek rosak je yang klon tue.

    tepuk dada tanya selesa ^_^

    Reply
  • June 13, 2013 at 8:33 am
    Permalink

    kena ikut selera masing-masing la kan. Tapi kalau puteri akan pilih yang ori juga. Biar bayar lebih sikit takpe..janji puas hati. Kang beli yang klon asyik rosak, masalah juga kan 🙂

    Reply
  • June 13, 2013 at 1:59 am
    Permalink

    Betul3x~

    Tang klon ni Kenit cerewet skit. Tapi kalu ori atau 2nd hand terrrsangat la boleh hehe.

    Reply
  • June 13, 2013 at 3:00 am
    Permalink

    alah membeli, menang memakai.. biarpun original tu mahal, tapi insya-Allah kualitinya baik dan tahan lama.. kecuali la niat untuk membeli tu sekadar pakai sekejap je, kemudian rosak dan buang..

    Reply
  • June 13, 2013 at 3:21 am
    Permalink

    Klon dgn origanal mmg jauh berbeza..walaupun die menawsrkan harga lebih murah..tapi tak same kualiti dgn original. .^^

    Reply
  • June 13, 2013 at 9:05 am
    Permalink

    pilihan dan kualiti atas hak masing2.. elok beli yg ori.. ly tahan lamer dan puas ati… =)

    Reply
  • June 14, 2013 at 2:15 am
    Permalink

    klon luaran je sama tp dlm lain
    beza dr segi spec dan keupayaan
    sbb tu murah 🙂
    saya mesti pilih 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *