• parenting blogger,  Parenting moments,  Tips

    Ajar anak cara kemas Mainan mereka sendiri

    Assalamualaikum

    Ajar anak cara kemas Mainan mereka sendiri | Stressed sangat tau bila nampak mainan bersepah.Kalau tak dibelikan mainan kang,dia boring pulak,takde kang aktiviti untuk dia.Bila dah banyak sangat mainan,bersepah pulak.

    Kadang² tu bila mood dia baik,oklah dia akan kemas,kalau mood malas dia datang,bila aku suruh dia kemas,dia pulak yang suruh kita kemas..Bertuah kan budak sorang ni.Walaupun kadangkala timbul kekerasan bila nak mengajar dia,masa tulah terfikir balik,wajar ke kita nak ajar anak kita dengan kekerasan.Agak-agak berbaloi tak bila kita mengajar dengan cara kekerasan tu.Yelah,ibu bapa ni,ada masa kita nak mendidik anak² tetapi cara kita tak kena kan.Dan ilmu untuk menjadi ibu bapa tu sentiasa kita kena cari.Bagaimana nak tangani masalah anak pun kita nak kena tahu.

    Macam apa yang aku buat kat Naura,kadang-kadang ada jugak naik tangan,tapi bila dah naik tangan,dia menangis,selepas tu rasa kesal sebab buat macam tu kat dia.Taulah kan budak,bila datang tantrum dia tu,sampai kita jadi stressed.So,sebagai ibu,bukan kata aku ni ibu yang bagus kepada Naura,Tapi kalau boleh aku nak jadi ibu yang terbaik untuk mendidik dia.Nak mengajar anak bukan semudah yang disangkakan oi..Macam-macam kita nak kena hadap.Nasiblah aku bekerja,Bagi ibu yang tak bekerja,24 jam dengan anak,mestilah mereka lagi stressed bila anak buat sepah.suri rumah tangga yang tak bekerja,tak bermakna mereka dok goyang kaki kat rumah tau.

    Untuk mengelakkan kita stress dengan mainan yang berlambak,bersepah tu,paling penting kena disiplinkan anak-anak kita.Sekarang ni aku ada toy baru yang aku belikan untuk Naura untuk memupuk kerajinan dia untuk kemas.Kalau dia tak kemas,aku ambil box tu dan letak dalam bilik  belakang sambil cakap kat dia,Kalau Naura taknak kemas,umi nak buang je mainan ni.Then aku cubalah ajak dia kemas cara baik..Aku ada baca di blog siraplimau tentang tips  7 cara  ajar anak kemas Mainan anak  menggunakan teknik psikologi.Benda yang baik kan,why not  kita share,dalam pada yang sama,aku pun belajar.


    7 CARA KEMAS MAINAN ANAK MENGGUNAKAN TEKNIK PSIKOLOGI

    1. Berlumba dengan Anak

    cara mengemas dengan berlumba dengan anak.Satu teknik yang aku rasa boleh menimbulkan satu keseronokkan pada anak.Yelah,budak-budak ni memang tau nak berseronok je kan.So dengan cara Race against time,boleh jadikan ia satu cabaran untuk anak-anak atau dengan erti kata lain Time-Bound Challengge.Kita tambah pulak dengan menggunakan Stopwatch dan mula berlumba dengan anak.

    2.Jadikan ia satu aktiviti yang menyeronokkan

    kita boleh je jadikan aktiviti tu sebagai satu aktiviti yang menyeronokkan iaitu Make it Fun.Maknanya,kalau kita sedang kemas kereta api atau bus,atau lain-lainnya,bunyikan sekali maianan tu sambil memasukkan mainan itu ke dalam bekas mainan.Jadi mak ayah ni kena kreatif.Mesti ada imaginasi macam kita ni berada di tempat dia…kita pulak yang seronok.Jadi takdelah kita jadi singa masa nak mengemas mainan tu.

    3. Janji akan bermain lagi

    Sebelum kita nak suruh dia kemas tu,ambil masa sikit untuk bermain dengan dia,Lepas tu cakaplah kat dia,oklah,sampai sini jelah main dulu.Nanti kita main lagi..Jom kita kemas sama-sama.Kalau dia taknak berhenti bermain,pandailah kita pujuk dia untuk bermain kemudian.Kita tak boleh nak paksa mereka untuk terus kemas,kena take time dan perlu banyak bersabar dalam melayani karenah mereka.

    4.Puji susunan mainan yang dah mereka susun

    Walaupun mereka menyusun tu tak senang dek mata kita,tapi mereka dah ambil inisiatif untuk membuatnya,So kenalah puji mereka walaupun dengan ayat yang biasa kita buat,”eh..pandainya Naura kemas,Cantiklah…Naura Good girl..Itu perkataan yang selalu aku cakap kat dia.So mestilah diorang akan gembira.Dan secara tak langsung,mereka akan buat lagi untuk menerima pujian.Dan ia boleh menjadikan satu motivasi untuk mereka pada masa akan datang.

    5.Sentuhan Terakhir

    Bab ni,kita kena buat lebih dari dia,sebab anak ni kan cepat bosan kalau buat sesuatu.dan kadang-kadang anak kita tidak mampu untuk kemas sendirian.Sebab tu bila terlalu banyak mainan,dia akan jadi malas untuk kemas,Biar kita kemas 80% dari mainan mereka dan selebihnya mereka yang buat.Yang penting dia yang akan buat finishing kemas mainan tu.Secara psikologi ,seperti mereka yang mengemaskan semua mainan mereka 100%..

    6.Rumah haruslah kemas

    Ni penting,sebab bila rumah tak dikemas,lepas tu kita mintak pulak anak kita untuk kemaskan mainan dia.Mesti dalam fikiran dia akan berkata tentang keadaan rumah yang kita sendiri tak kemas,bila mainan mereka,kita mintak dia untuk kemas.Biasalah kan otak budak ni ligat je.hehehe

    At least,persekitaran kita kena kemas.Jadi takdelah mentaliti anak kita tak terserong pada kita…kan..kan…

    7.Main tarik Tali

    cuba untuk mengatakan kalau tidak kemas,umi bagi mainan tu kat orang lain.Ataupun umi simpan je dalam stor,lepas ni tak boleh main.Jadi mereka akan takut dan mesti akan ikut perintah kita.Kalau tak pun,buang jelah betul-betul dalam tong sampah.Baru nampak real.Jadi mesti diorang takut mainan mereka dibuang.So,kita cuba untuk mendisiplinkan mereka.Supaya bila mereka besar,mereka akan terbiasa.Dan di mana-mana pun ,mereka akan kemas.

    sumber :https://siraplimau.com/cara-kemas-mainan-anak-ajar-psikologi/

    So,kita kena cuba untuk disiplinkan diri anak-anak dari sekarang.Kalau dah besar,payah la sikit nak membentuk mereka.Yang paling best,apa yang aku buat untuk Naura,Aku belikan box cantik macam kat bawah ni untuk menarik minat dia supaya lebih rajin untuk mengemas.Walau kadang-kadang tu,payah sikit, tapi bila kita biasakan dia,insyallah..Moga Naura akan disiplin dalam bab kebersihan ni.Aku belikan dia Multifunction Home storage box toys ni untuk dia.Bukan kata mianan,dengan dia² pun boleh jugak masuk dalam ni.

    Multifunction Home storage box toys

    Ada lah sikit kerajinan dia bila ada box ni.Box ni boleh tarik sebab dia beroda.Jadi boleh dia kutip dan bawak box ni kan.Aku beli yang size XL,banyak mainan yang boleh masuk.Tu separuh je yang dikutip.Ada lagi,dan ada yang dah umi letgo dah..Semak je bebanyak.Sampai sampah pun ada dalam tu jugak

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • parenting blogger,  Tips

    Teknik mudah ajar anak tentang kebersihan dengan produk Chomel

    Teknik mudah ajar anak tentang kebersihan dengan produk Chomel | Bila kanak-kanak dah meningkat besar,sel-sel otak dah mula berhubung,banyak betul kerja yang dilakukannya.Aktiviti kat luar tu pun kadang kala sampai masuk dalam rumah.Tahap kebersihan mereka pun kadang-kadang boleh merisaukan kita.Biasalah,kita ni sebagai ibu selalunya over protected dari segi kebersihan,itu tak boleh,ini tak boleh kan.Tapi sebenarnya kita nak yang terbaik untuk anak kita.Supaya mereka sentiasa bersih dan terhalang dari segala kotoran.

    Tapi,bagaimana nak mengajar mereka tentang kebersihan.Dari pembacaan aku di sebuah blog ini,beberapa tips yang boleh dijadikan panduan untuk kita mengajar anak kita tentang apa itu kebersihan.Meh aku share dengan korang apa yang teknik yang boleh kita terapkan di dalam diri anak-anak kita

    TEKNIK MUDAH AJAR ANAK TENTANG KEBERSIHAN


    1.Peraturan Asas

    Kita perlu didik anak kita peraturan asas tentang kebersihan sejak mereka kecil lagi.Amalan asas kebersihan yang utama adalah membasuh tangan sebelum dan selepas makan dengan menggunakan sabun,menutup mulut semasa batuk atau bersin dan mandi tiga kali sehari


    2.Tunjuk Contoh yang baik

    Ibu bapa merupaka role model kepada anak-anak,So sangat perlu kita menunjukkan contoh yang baik kepada anak especially tentang kebersihan  seperti membasuh tangan sebelum dan selepas makan,mengelap mulut dengan tisu atau sapu tangan selepas makan,tidak membiarkan rumah bersepah serta memastikan kawasan dalam dan luar rumah bersih.


    3.Bacakan buku cerita contoh dan teladan kepada anak

    Sesekali,ibu bapa kena bacakan buku cerita yang berkisarkan tentang kebersihan seperti tidak mejaga kebersihan atau budak yang pengotor.Masukkan unsur hiburan dan jenaka semasa bercerita bagi menarik minat si manja.Masukkan juga kebaikkan dan keburukkan dalam menjaga kebersihan.


    4.Bekalkan anak dengan sapu tangan yang bersih.

    Bekalkan mereka sapu tangan bersih setiap kali pergi ke Tadika.Selalu memesan kepada mereka supaya mengelap tangan dan mulut selepas makan menggunakan sapu tangan yang diletakkan di poket pakaian mereka.


    5.Kebersihan oral dan gigi

    Kebersihan oral dan gigi amat penting dan perlu diutamakan.Ajar anak anda memberus gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari atau setiap kali selepas makan.

    Dengan itu,bagi menggalakkan lagi Naura untuk menjaga kesihatan,aku berikan dia dua produk Chomel iaitu  Foaming Hand Wash dan juga Hand Sanitizer.

     

    Kenapa aku memilih Produk dari Chomel ni?

    Produk Chomel ni dibuat berasaskan tumbuhan dan bebas dari bahan kimia.Ia memang sesuai untuk kanak-kanak kerana ianya selamat digunakan dan sangat berkesan dalam membersihkan diri anak-anak kita.Lagi-lagi kanak-kanak yang ada Eczema.Memang sangat sesuai untuk menggunakannya.

     

    Foaming Hand Wash
     
    First time aku gunakan Foaming Hand Wash ni untuk Naura.Setiap kali tangan kotor,aku akan suruh dia mencuci tangan menggunakan Foaming Hand Wash Chomel ni.Baunya sangat wangi dan tidak mengeringkan tangan.
    Just pump kan sedikit je pada tapak tangan,ia dah boleh membersihkan tangan yang kotor.Juga membuat tangan wangi weh..Sampai mak dia pun guna.Sejak umi dia suruh guna sabun bila nak mencuci tangan,kemahin la dia rajin semacam.Kotor sikit pun dia nak cuci pakai sabun.
    Satu lagi yang aku bawak kehulur hilir bila bersama dia adalah Hand Sanitizer.Yelah ,kadang-kadang kalau aku dan dia buat aktiviti luar,contohnya main kat taman kan,mestilah lepas tu tangan kotor,dan Hand Sanitizer lah yang menyelamatkan tangan anak aku dari kuman membiak.So wajib aku bawak di dalam handbag hand Sanitizer ni
    Hand Sanitizer Chomel
    Apa yang bestnya Hand Sanitizer dari produk Chomel ni adalah ia mampu membunuh kuman sehingga 99.9% dengan berkesan.Ia dirumus dengan bahan yang cepat kering yang diperbuat dari bahan semulajadi Vitamin E  bagi membantu melembapkan kulit anak kita.And of course aku sukakannya.
    Produk Chomel ada pelbagai dan memang dibuat khas untuk kanak-kanak.Dulu aku pernah buat entry pasal produk chomel diSINI So,korang wajib baca untuk mengetahui lebih lanjut lagi.

    Untuk maklumat lebih lanjut lagi,korang boleh layari website dibawah tentang produk Chomel ni ye.

     


    Web: https://www.chomelbaby.com/
    FB: https://www.facebook.com/chomelbb
    IG: https://www.instagram.com/chomel_baby_/

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Tips

    Cara simpan Sayur agar tahan lama

    Assalamualaikum

    Cara simpan Sayur agar tahan lama | Actually,dah lama aku praktikkan benda ni.So far sayuran yang aku simpan untuk seminggu still lagi rangup kapkungkap…

    Ada je cara lain untuk simpan sayur agar tahan lama.Tapi aku tak berapa nak buat sebab ada sekali tu aku buat,sayur jadi kuning dan ke tong sampah ler jawabnya.

    Cara simpan sayur cara aku ni senang je,boleh la tahan seminggu,kalau sebulan tak taulah pulak kan.Tapi ada ke korang beli sayur untuk stock selama sebulan…hahaha..Paling lama pun sayur tu bertahan sebelum habis seminggu je .Aku takkan beli sayur banyak dan stockkan dalam peti ais.

    Caranya macam ni,Kan ke korang beli barang dapur dari pasaraya,dia dah siap asing-asingkan bahan kering,bahan basah,sayur dan sebagainya dalam plastik yang berlainan kan.So korang just pastikan semua sayuran di dalam satu plastik.Jadi senang nak menyimpannya ye.Hanya sayuran je tau,takmo yang lain.Kalau ada lada ke ,korang asingkan di tempat lain.

    Cara simpan Sayur agar tahan lama

    Cara simpan Sayur agar tahan lama
    Plastik yang aku campurkan semua sayuran di dalamnya
    Lepas tu aku ikat plastik ni dalam keadaan ia masih ada ruang di atasnya.seperti dibawah
    Cara simpan Sayur agar tahan lama
    ikat dengan cara macam ni,biarkan ada udara sedikit di dalamnya seperti ini
    Lepas tu,korang dah boleh masukkan dalam peti ais bahagian bawah ye..plastik lagi satu tu pun aku letak sayur jugak.Semua sayuran aku akan buat macam ni.Kalau lada besar atau lada kecil aku akan buat cara seperti di Entry INI
    Simpan elok disini,cuma pastikan setiap kali korang ambil sayuran di dalamnya,ikat kemas kembali supaya sayur masih dalam keadaan yang baik.
    Kalau korang tak ikat kemas,alamatnya sayur korang tidak akan kelihatan segar dan rangup ler…
    Hah…itulah cara simpan sayur agar tahan lama yang lebih efektif aku lakukan.Korang pulak macam mana…Rasanya ramai je dah guna cara aku ni kan.

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Tips

    Warna Tema Baju Raya 2018

    Assalamualaikum

    Warna Tema Baju Raya 2018 | Dah fikir ke warna baju raya tahun 2018 ni?For sure punya korang dah pun start menempah kan baju raya untuk tahun ni.

    Bagi aku,baju raya ni,kalau buat untuk family sekali,senang kena cari awal,tempah awal kalau nak semuanya sedondon.Sebelum nak menempah tu ,haruslah kita cari tema baju raya dulu kan.So,korang tau tak Trend Warna 2018 ni warna apa.Ok,untuk yang tak tahu tu,kalau ikut Pantone ni Tema baju raya atau trend warna tahun 2018 ni adalah warna Ungu Violet.

    Warna Tema Baju Raya 2018

    color trend 2018

    Ungu Violet ni sangat cantik dan kalau korang nak nampakkan ianya lebih cantik,korang kena mix and match kan warna tu mengikut kesesuaian warna.So,takdelah dari atas sampai ke bawah,warna Ungu Violet je kan

    Kalau mengikut arus kemodenan dunia fesyen sekarang ni,kebanyakkan warna memang perlu digabungkan dengan warna warna lain untuk menambahkan lagi keserian pada warna yang ditampilkan.Korang kena tahu tu supaya ianya nampak sesuai dengan kulit korang jugak tau.

    trend dan warna tema 2018

    PETUA APABILA MEMAKAI WARNA UNGU VIOLET

    1.Jangan memakai warna ungu dari kepala hingga ke kaki.Mengenakan i item dari warna ungu mencerminkan suasana romantis dan misteri kepada pemakainya.

    2.Jika di waktu siang,jika anda ingin ke pejabat,kenakan vest ungu cantik feminin,magenta atau lila.Juga boleh dipadankan dengan warna hitam atau putih.

    3.Selain digabungkan dengan warna hitam,ungu juga boleh digabungkan dengan warna-warna neutral gelap seperti warna arang.

    4.Warna Ungu juga boleh digabungkan dengan warna-warna terang yang lain seperti warna hijau rumput atau hijau limau.

    Hah,itu sedikit petua apabila korang mengenakan baju berwarna Ungu Violet ni.So kalau korang dah pun menggunakan warna Ungu ni di tahun yang lepas,korang juga boleh memilih warna-warna lain yang mengikut tema warna tahun 2018 seperti dibawah ini.

    Disebabkan aku dah pun gunakan warna ungu Violet ni beberapa tahun lepas,so tahun ni aku decide nak guna Electric Blue..kira sama lah kan warna macam Palace Blue tu…hehehe…

    So,korang dah decide warna apa tahun ni?

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • FAMILY,  Tips

    7 tips buat kerja rumah bagi ibu bekerja

    Assalamualaikum

    Hai korang..Jomlah kita membawang kejap…eh..suka nau dengan perkataan membawang tu kan.Takde apelah nak di bawangkan..Nak pillow talk dengan mak-mak yang bekerja.Nak kongsi cerita dengan ibu yang bekerja bagaimana nak menguruskan hal rumah bagi ibu bekerja.Apa yang perlu kita hadapi setiap hari..

    Ini pengalaman dari diri sendiri.bercerita pasal diri sendiri yang kekadang tu sampai tak cukup masa..Exhausted sangat dengan kerja rumah dan kerja di office.Adakalanya penat tu,sampai tak boleh nak handle kerja-kerja rumah.End up,kerja rumah langsung tak buat,makan pun pakai tapau je.Tapau tu sesekali boleh lah kan..Kalau dah selalu,mau koyak jugak poket ni.

    7 tips buat kerja rumah bagi ibu bekejra

    Bagaimana kita nak hadapi situasi bekerja di office dan di rumah.Kalau kat office of courselah kan,ianya akan tertumpu pada kerja-kerja office je.Takkan mungkin dapat buat kerja rumah di office kan.Dilema mak-mak bekerja ni kekadang boleh buatkan kita sakit kepala weh.Tips yang aku nak bagi ni,aku dah apply pun untuk seharian..Mana tau kot korang pun nak apply cara macam aku ni kan.

    7 tips buat kerja rumah bagi ibu bekerja

    1.Siapkan bahan masakkan terlebih dahulu.

    AKu memang akan siapkan bahan masakkan terlebih dahulu seperti lada dan bawang kisar memang siap-siap aku kisar dan masukkan dalam bekas.Setiap pagi,aku bangun,terus ke dapur.Basuh pinggan mangkuk yang mana belum basuh tu,periuk nasi semalam,aku rendam dulu.Ikan atau ayam yang aku dah fikir nak masak apa,aku keluarkan dari peti beku dan letak di bahagian bawah.At least,masa petang tu,bila aku dah keluarkan,takdelah aku kena tunggu ikan tu keras.

    2.Masak dengan bahan sedia ada.

    Actually nak masak ni,waktu hari bekerja,aku akan masak se SIMPLE yang mungkin.Yang dah ready untuk aku masak.Sebab tu bila berbelanja,aku akan beli barang siap-siap..Plan siap nak masak ape,walau kadangkala idea nak masak sesuatu tu bertukar kepada masak lain..haha…Beli siap-siap santan kotak,serai ke,ape-ape jelah yang kita nak masak.Kalau setakat untuk serai tu,aku dah siap tanam kat tepi rumah.Daun limau ,limau purut tu,aku dah siap semai dalam pasu.Benda ni wajib kot,tu yang aku tanam.Kalau nak beli tu,macam tak best pulak sebab kadang-kadang serai ni tak tahan lama.So..paling mudah kita tanam..hehehe

    3.Cuci Pinggan mangkuk semasa memasak.

    Aku rasa setiap ibu ni,kalau dia memasak,dia akan buat kerja sambilan seperti membasuh pinggan,mengemas,dan menjaga anak.Well said,wanita ni energy dia kadang-kadang lelaki pun tak boleh nak ikut…betul tak…hehehe…Sesambil masak tu,aku akan pastikan pinggan yang digunakan,terus basuh.

    4.Basuh dan sidai baju sekerap mungkin

    Aku akan basuh baju 2 hari sekali.Kalau tak basuh,alamatnya menimbunlah baju  yang bakal kering tu.Kalau weekend tu memang wajib basuh.Apatah lagi weekend la banyak masa untuk membersihkan rumah,tukar cadar,basuh cadar dan mengemas rumah..uih..tak habis-habis mengemas kan.

    5.Lipat baju segera

    Tak taulah kan orang lain,paling malas tau bab nak melipat baju,Nasib baik mesin lipat baju tu mahal dan susah untuk di dapati.Kalau tak nak beli sebiji letak kat rumah…Nak tak nak,kena lipat baju jugak.Kalau tak lipat,memang menimbunlah jawabnya.Aku pulak tak suka nak bertangguh lipat baju sebab bila lama kita tak melipat,baju makin renyuk dan payah ler nak lipat…eh…betul tak.

    6.Gosok baju untuk seminggu.

    Tabik spring kalau korang boleh buat macam tu.Secara praktikalnya,aku banyak beli baju yang tak gosok pun nampak ok je keadaannya.ngeh..ngeh…Lagi bagus kalau on weekend kita boleh gosok baju untuk seminggu terus.Selalunya tengok mood jugak aku gosok..

    7.Kemas rumah semasa orang lain sedang tidur.

    Last sebelum masuk tidur,aku akan ke dapur untuk membersihkan dapur yang aku masak tadi.Cuci pinggan mangkuk dan lap meja.Pastikan buang sampah supaya tak busuk satu rumah dengan sampah.And of course kemas balik mainan yang anak-anak dah main.Especially bilik yang selalu dia masuk untuk bermain.Sapu sikit-sikit walaupun orang tua kata tak baik menyapu malam.

    https://siraplimau.com/tips-ibu-bekerja-tanpa-pembantu/

    And last,sekali barulah masuk bilik,sambil mengadap handphone,sambil layan biji mata.

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • PARENTING,  Tips

    Ketahui 4 Bahagian Ciuman pada Anak

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺ Orang kata masa anak kecillah kita kena belai dan cium mereka sepuas-puasnya.Esok-esok kalau diorang dah besar panjang,nak cium payah pulak kan.

    Ciuman ni antara satu cara untuk kita tunjukkan kasih sayang kita pada anak-anak.Dengan ciuman ni jugak kita sebenarnya merapatkan lagi hubungan kita dengan anak-anak.Anak kita tahu yang kita sayangkan dia.Bukan sekadar ciuman je tau,sentuhan tu juga penting kerana dengan ciuman dan sentuhan pada anak,anak akan lebih lembut dan mendengar kata.Kekerasan pada anak bukanlah salah satu cara untuk kita mendidik mereka.

    Related image

    source: google

    Kalau korang perasan kan,bila anak kita jatuh dan benjol sambil menangis-nangis,automatik kita akan gosok dan cium di tempat yang benjol tu kan.Dan serta merta jugak anak kita akan tenang dan berkurangan sakitnya kan.Itulah orang kata keajaiban sentuhan dan ciuman

    Tetapi mak ayah wajib tahu 4 tempat ciuman yang kita kena tahu untuk memberikan kesan kepada anak kita.Dikarangkraf,En Taufiq Razif ada kongsikan kepada kita 4 tempat ciuman yang perlu kita lakukan terhadap anak

    Ketahui 4 Bahagian Ciuman pada Anak

    1.Ciuman di kepala adalah CIUMAN KEBANGGAAN,Bila kita rasa bangga dengan pencapaian anak kita,contohnya anak Skor A dalam peperiksaan mereka,so cepat-cepat kita cium bahagian tengah kepala anak kita.

    2.Ciuman di dahi adalah tanda kita REDHA.Bila anak kita buat sesuatu yang buat kita rasa redha dan ikhlas pada anak kita,dahi adalah tempat terbaik untuk kita cium.

    3.Ciuman di pipi adalah ciuman RINDU.Bila ambil anak daripada taska atau bila anak baru balik dari sekolah,tempat terbaik nak cium adalah pipi.Kadangkala tu kalau rindu sangat gomol je pipi pau anak kita tu.

    4.Cium kat tangan adalah bila kita rasa KASIH sangat kat anak kita.Ciuman di tangan ni istimewa sangat sebab tu kita kena ajar naka kita cium tangan kita.Ramai budak-budak bukan cum tangan tapi sujud kat tanan orang tua.Salah tu.

    Bersalam kena guna bibir atau hidung.Bukan dahi.Kalau pak Arab mesti dia tegur kalau budak-budak guna dahi masa bersalaman.Katanya dia tu tanda sembah,bukan tanda hormat.

    Selain itu,cara kita menggosok anak kita.kan selalu kalau anak nangis ke ,merajuk ke,selalu kan kita gosok belakang dia.Tapi sebenarnya ada cara yang betul menggosok ni.Sama jugak dengan 4 bahagian ciuman cuma untuk ni,ada tambah 2 lagi tempat tau.

    1. Gosok di babelakang leher kalau anak-anak nampak risau atau tak tenteram.

    2.Gosok di dada sangat mujarab untuk kurangkan kenakalan anak-anak.Sambil gosok tu mak ayah boleh cuba selawat atau baca surah-surah pendek seperti al fatihah atau ayat kursi.

    PANTANG LARANG CIUMAN

    Jangan sesekali cium anak di bahagian bibir,Memang nampak kiut,tapi bibir sebenarnya dikhususkan untuk pasangan halal kita sahaja.Bibir adalah tempat yang penuh dengan reseptor yang membuatkan tempat tu jadi supersensitif.

    Dikhuatiri juga boleh membangkitkan nafsu syahwat.Anak pun mudah keliru bila umurnya meningkat ke 5-6 tahun nanti.So,sebab tu kita tak boleh amalkan cium mulut.

    perkongsian dari karangkraf.com

    So,kita kena wajib tahu tempat-tempat ciuman untuk anak.Perkongsian ni adalah untuk peringatan untuk diri sendiri juga.Sebagai ibu,aku sentiasa mencari ilmu untuk menjadi ibu yang terbaik kepada Naura dan Awfiyah

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Nagging,  Tips

    Pemilihan Cermin Mata Fleksibel Untuk Kali Ini

    Assalamualaikum

    Hai korang..Sebenarnya ada cerita nak diceritakan sebelum timbulnya entry ni,tapi memandangkan banyak benau kerja yang tertangguh pasal cerita tu,so kita abaikan dan update kisah terbaru ni..hehehe..Actually selepas peristiwa rumah kena masuk orang tu,hah..siapa yang follow aku kat fb mesti tau ceritanya,,Itulah cerita yang aku nak ceritakan,tapi…nantilah dulu…

    Actually,selepas peristiwa tu,aku balik kampung..Saja nak tenangkan fikiran memandangkan rasa takut lagi nak duduk rumah untuk dua tiga hari tu.So,kita tenangkan fikiran kat kampung je.Chill dengan family,jalan-jalan kat Bandar Penawar.Ingatkan nak cari seluar untuk my husband,tetapi boleh terbalik pulak bila ternampak satu kedai cermin mata kat situ.

    Apa lagi.mula-mula nak tengok je,tapi bila My husband bagi hint  nak belikan cermin mata..Hadoiii haruslah teruja namatik namanya.Disebabkan cermin mata lama dah patah,terpaksalah umi beli yang baru..Ada yang spare kat rumah tu,tapi dah beberapa kali jugaklah cubaan mematahkan cermin mata umi tu dibuat dek Naura.Last aku beli rasanya tahun 2016.Ada aku ceritakan di entry CERMIN MATA MURAH DI PASIR GUDANG.

    Nak cari jenis bingkai dan frame ni memang susah bagi aku tau..Kalau dah tengok tu,rasa semuanya cantik.Nak mahal ada,nak murah pun ada.Ikut poket kita lah kan.

    Banyak jenama yang biasanya ada di Kedai Cermin mata tau.Rambang mata nak pilih 
    Sesi mencuba pelbagai jenis frame

    Ni antara pilihan aku..Tu yang confuse nak pilih yang mana ni 
    Harga not badlah..Selepas peristiwa menyakitkan hati,terus tak nak dah beli yang mahal.Paling mahal pernah aku beli cermin mata adalah RM800 tau.Habis duit bonus kat situ.
    So selepas pada tu,aku beli yang murah je.taknak beli mahal dah…

    Jempu baca eh entry lama kita tu.Ada jugak entry kita tentang Tips memilih Cermin Mata.Mana tau korang boleh try tips ni kan..Bergunalah jugak untuk korang.Untuk aku cerita lebih lanjut tentang jenis cermin mata yang aku beli.Apa kata aku share sikit TIPS PENTING PENJAGAAN CERMIN MATA agar  jangka hayatnya lebih lama.

    6 TIPS PENJAGAAN CERMIN MATA

    1. Pegang cermin mata dengan kedua-dua tangan.Jika anda menggunakan satutangan ketika membuka dan memakai cermin mata,anda menghadapi risiko merosakkan bingkai cermin mata tersebut,
    2. Jangan letak cermin mata di atas kepala.Ini menyebabkan bingkai cermin mata anda mengembang.
    3. Bawa casing/kotak cermin mata anda bersama.Membawa  cermin mata anda dalam casing boleh melindunginya.Jangan letak di dalam poket atau beg tangan tanpa sebarang perlindungan kerana ini boleh menyebabkan calar dan keretakan pada lens.
    4. Elakkan Punca Haba.Meletakkan cermin mata di atas dashboard kereta atau berdekatan dengan hair dryer tidak elok untuk kondisi cermin mata.
    5. Bersihkan dengan kain ‘Microfibre’.Elakkan dari menggunakan tisu atau kain kasar atau toilet paper.Sekiranya perlu,gunakan air suam.
    6. Pembersihan Medalam dengan Ultra-Sonic Cleaning.Dapatkan servis cucian Ultrasonic untuk cucian yang menyeluruh.
    Hah..itu antara Tips penjagaan cermin mata.Info ni aku kongi dari perkongsian OneOptometry. Sangat berguna untuk aku dan pembaca.
    So,untuk kali ni,aku memilih bingkai yang fleksibel.Actually sebelum tu memang aku dah terminat satu jenis bingkai ni,tapi disebabkan aku nak cari yang jenis Fleksibel,terpaksalah abaikan bingkai yang aku minat tu.Dari Jenama LEE COOPER jugak,cuma yang ini lebih Fleksibel.
    Fleksibel tu maknanya,ia boleh ditarik 180 darjah.Jadi tak risau lah kan kalau anak dok tarik-tarik tu.Itu yang bestnya jenis bingkai macam ni.
    Jenis bingkai Ultem ni memang sangat terkenal.Bingkai Ultem ni merupakan material baru yang digunakan untuk membuat bingkai cermin mata.Ultem ini berasal dari korea tau.Apa yang bestnya Jenis bingkai Ultem ini  lagi adalah
    • Fleksibel
    • Ringan
    • Tahan lasak
    Hah..ok ke tak ok..Of courselah ok kan..Sangat ringan tau..terus aku teruja nak beli jenis bingkai Ultem ni.Harga bingkai dan juga lens ni total RM330.Dah habis ke situ je.
    Promote lah sikit sebab abang tu dah bagi aku harga cut habis ni..So korang yang tinggal berdekatan bolehlah singgah kedai cermin mata di Bandar penawar ni ye..

    I Love U Optical

    G26,SKS City Mall,Jalan Kempas 2
    Taman Desaru Utama,
    81930,Bandar Penawar
    Johor

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Tips

    Tips atasi Kulit kering pada kaki dan tangan

    Assalamualaikum

    Hai korang.Mesti korang pun ada masalah kulit kering pada kaki dan tangan kan.Maknanya keseluruhan badanlah kiranya.Tapi di bahagian muka korang berminyak.Kulit kering ni nampak hodoh sikit tau.Kalau kita tergarik apa-apa je mesti akan nampak kesan garik tu.Hah..tu tandanya kulit korang memang kering.Kalau korang menggaru pun akan ada kesan garu yang akan nampak kesan yang tak elok untuk dipandang…hehehehe

    Emmmm…Aku pun ada masalah yang sama tau.Dan masalah tu kerap sangat berulang.Puas dah guna pelbagai losyen untuk mengatasi kulit kering ni.Pelbagai tips yang ada di internet untuk kita buat dan cuba.Kalau kita tak cuba,kita takkan tahu keberhasilannya kan.

    So dari pembacaan aku di satu blog ni,ada berkongsi tips mengatasi kulit kering pada kaki dan tangan. Kita tengok ye apa tips yang diberikan ni.

    TIPS ATASI KULIT KERING PADA KAKI DAN TANGAN


    madu



    1.Madu

    Ada orang menggunakan madu untuk mengatasi kulit kering pada kaki dan tangan.Madu ni selain mempunyai kandungan Vitamin serta mineral yang tinggi,ia dapat merawat kulit kaki,dan tangan yang kering.Dengan kekerapan menggunakan madu,ia juga dapat membantu mengatasi bibir kering tanpa perlu korang gunakan pelembab bibir lagi tau

    air putih

    2.Minum Air Putih

    Bagi aku ini sangat penting.Minum air putih secukupnya membantu melembabkan kulit kita.Dah disarankan perlu minum air sebanyak 3 liter sehari untuk memenuhi keperluan cairan dalam badan.So air putih sangat penting tau untuk melembabkan kulit kita.

    mandi
    3.Kurang Mandi
    Percaya tak kurang mandi juga mempengaruhi peningkatan kelembapan kulit.Air dan sabun menjadikan kulit lebih kering.Mandilah secukupnya 2 kali sehari dengan masa yang mencukupi.Beberapa Pakar Kecantikan menyaranakan untuk menggunakan sabun pada sekitar wajah dan ketiak.Korang juga boleh gunakan sabun yang khusus untuk kulit kering.
    4.Keringkan badan dengan cara Menepuk
    Kesilapan kita sesudah mandi adalah mengelap air yang ada di badan dengan menggunakan tuala.Kaedah itu silap sama sekali kerana ianya boleh membuat kulit semakin kering.
    5.Limau Nipis
    Selain dari untuk masakkan,limau nipis juga membantu dalam mencantik dan melembabkan kulit.Belah dua Limau Nipis dan oleskan kepada kulit.
    6.Mentimun
    Bukan sahaja boleh di makan,ia juga dapat membantu kulit mendapatkan lembapan dan kulit yang cantik.Hanya kupas kulit timun,bersihkan dan blend.Setelah itu,bolehlah sapukan kepada kulit yang kering.
    avocado

    7.Buah Avocado
    Cara  atasi kulit kering pada kaki dan tangan menggunakan buah Avocado.Seperti yang korang tahu,Avocado ni memang banyak khasiatnya.Di dalam Buah Avocado ni terdapat nutrisi yang sangat bagus untuk kulit.Caranya mudah je,Just tumbuk lumat buah Avocado tu dan sapukan ke kulit yang kering tu.
    8.Minyak Zaitun
    Selain itu,minyak Zaitun juga dapat membantu korang untuk mendapatkan kulit yang lembut dengan menyapu minyak ke seluruh kaki dan tangan yang kering tu.
    9.Pisang
    Khasiat pisang ni banyak sebenarnya dan salah satu darinya adalah membuatkan kulit korang lembut.Caranya cukup mudah,just lenyekkan pisang dan sapu pada kaki dan tangan yang kering.
    credit to : cantikalamiah.com
    Hah..mudahkan cara mengatasi kulit kering ni.Semua bahan yang digunakan di atas untuk membantu korang mendapatkan kulit yang cantik,sangat mudah untuk mendapatkannya.Itu baru sebahagian bahan yang dapat membantu kita dalam menangani kulit yang kering.Kalau korang google lagi mesti banyak lagi tips untuk kulit kering ni.

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • parenting blogger,  Tips

    Pupuk Minat Naura untuk membaca

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺ Sebenarnya kalau ikutkan Naura tu bukanlah pandai sangat membaca.Tapi kalau nak latih anak kena dari dia kecil kan.Macam mana aku boleh terjebak dengan pembelian buku dan buku mewarna?

    Semua ni sebab ada satu masa tu,bila Naura terus-terusan nakkan handphone.Dan bila dapat handphone,memang dia takkan lepaskan tau.Bila aku ambil handphone dari dia,confirm dia akan menangis macam kena pukul.

    Disebabkan itu,aku banyak beli buku mewarna,pensil warna dan buku-buku cerita pendek.Kalau pensil warna tu jangan cakaplah berapa kali umi dia beli.Memang dah banyak kali dan banyak kali juga hilang dan bersepah.Tapi nak hilangkan ketagihan handphone,terpaksalah umi beli lagi dan lagi.Alah..umi beli yang murah-murah je.Tak mahal mana pun.Beli je yang kecil tu dalam rm2.00 tak silap.Kalau ada bookstore yang ada jualan penghabisan stock,memang umi beli lebih sikit buat stock.

    Menjadi ibubapa di zaman serba canggih ni memang lah sangat-sangat mencabar ok..Kena gali banyak ilmu kekeluargaan,especially tentang anak-anak.Walau tak banyak ilmu pun,at least sedikit mesti ada.Sebab tu aku banyak jugak menggoogle bila timbul masalah yang aku tak boleh nak handle.Yang aku rasa perlukan tips untuk menangani isu tersebut.Contohnya tentang bagaimana nak memupuk minat anak untuk membaca.So bila terjumpa satu blog junioraulad ni,mereka kongsikan 6 tips pupuk minat anak membaca.

    Jom aku share 6 tips untuk pupuk anak membaca

    1.MULAKAN SEAWAL ANAK MASIH BAYI

    Tidak mustahil memulakan pembacaan dari anak-anak masih bayi lagi.Anda boleh mulaka dengan membacakan buku yang bergambar besar dan menarik dan menunjukkan kad imbas kepada mereka.Biarkan anak melihat,memegang dan menggigit buku.

    Selalu bercakap-cakap dengan bayi juga dapat meningkatkan rangsangan untuk membaca.

    Tips mencari buku untuk anak-anak adalah membelikan mereka buku yang kurang ayat tetapi bewarna warni bagi menarik perhatian anak.Belikan mereka buku yang keras supaya ianya tahan lama.


    2.MULA DARI IBU BAPA

    Aku setuju dengan tips ni sebab ibu bapa adalah guru pertama bagi anak-anak.Anak lebih cenderung meniru perbuatan ibu dan ayahnya berbanding mendengar apa yang kita katakan pada mereka.Sebab umur-umur mereka ni jenis yang copy paste.Dia akan buat melalui apa yang mereka lihat dan dengar.

    Setiap hari peruntukkan sedikit masa untuk membaca sekurang-kurangnya 15 minit.Mungkin juga kita boleh meminima kan masa melayan gadjet atau menonton televisyen untuk menjayakan misi membaca ini.

    Sewaktu kita membaca,ajak dan ajar anak untuk membaca,lama kelamaan insyallah anak akan ikut.

    3.WUJUDKAN LIBRARY DI RUMAH

    Sediakan satu ruang khas yang lengkap dengan buku-buku,permainan dan karya anak-anak.Susun buku pada rak yang mudah diambil dan galakkan anak menyimpan semula buku di tempat asalnya.

    Hari tu dibilik dia,memang aku dah wujudkan satu sudut dipanggil Sudut Ilmu untuk dia.Aku create sesuatu untuk menarik minat dia bermain dan belajar di dalam tu.Aku tampal bahan bacaan yang menarik minat dia.Pelan-pelan umi hias bilik dia.

    cerita penuh di sini

    Banyak lagi yang aku nak buat dalam bilik dia.Yelah,bilik tu kosong lagi memandangkan dia pun masih tidur dengan umi dia..Why not kan aku buat satu tempat untuk permainan dia hari-hari.Insyallah,nak tambah lagi buku yang ada di dalam bilik tu.

    4.BAWA ANAK KE PERPUSTAKAAN/KEDAI BUKU/PAMERAN BUKU

    Seperti yang disyorkan di dalam tips ni,bila kita ada masa terluang,bawa anak-anak ke tempat-tempat ini untuk menghidupkan lagi suasana ilmu.Anak yang dibiasakan dengan buku-buku akan merasakan ia sebagai salah satu elemen penting dalam hidupnya.

    Buat masa ni aku belum lagi bawa Naura dan awfiyah ke perpustaakan atau kedai buku.Umi jelah yang dah banyak kali ke kedai buku.Ni antara buku yang rajin umi beli iaitu buku mewarna

    5.BACA BUKU DI MANA DAN BILA-BILA MASA

    Membaca buku bukan saja terhad semasa bersama anak di rumah,tetapi juga apabila anda keluar bersiar-siar bersama anak.Bawa bersama buku dan bacakan kepada mereka ketika di dalam kereta,di Taman atau ketika menunggu giliran di kaunter.

    6.SEDIAKAN BUKU YANG MENARIK

    Antara cara untuk menjadikan anak minat dengan buku ialah dengan memberi anak buku banyak gambar-gambar menarik dan kurang teks.

    Itu sahaja tips yang dikongsikan di blog junioraulad untuk aku praktikkan kepada anak-anak.Umi cuba buat yang terbaik untuk anak-anak umi.

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Tips

    Everyday User for Tea Tree Oil

    Assalamualaikum

    Everyday User for Tea Tree Oil
    • Beautifying skin cleanser
    • Skin-softening Balm
    • Humidifier Cleaner
    • Natural Post Control
    • Mold Cleaner
    • Refreshing Foot Bath
    • All Natural Bathroom Cleaner
    • Toothbrush Cleaner
    • Laundry Refresher
    • Deodorant
    Good for everyday Usage for home and beauty

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com