• salam ramadhan,  tazkirah jumaat

    Jumaat Yang Terakhir

    Assalamualaikum
    Jumaat Yang Terakhir | Jumaat yang terakhir sebelum kita melangkah ke bulan yang sangat mulia iaitu bulan Ramadhan.
    ramadhan 2016
    Ramadhan
    Iaitu bulan imtihan atau bulan ujian.Bulan ramadhan juga disebut bulan puasa kerana pada bulan ramadhan itu diwajibkan berpuasa sebulan ramadhan.Bulan ramadhan ialah bulan beribadaj,bulan yang disebut dalam al-Quran.Allah memilih bulan ramadhan dari bulan-bulan yang dua belas dan menjadikannya bulan yang utama.Allah memilih ramadhan  untuk melimpahkan nikmat besar_NYa kepada hambanya dengan menurunkan Al-Quran.
    Keistimewaan Bulan Ramadhan
    Bulan ramadhan adalah bulan yang memiliki kesucian dan keistimewaan yang banyak.Di antara keistimewaan² bulan ramadhan adalah :
    1- Bulan yang terpilih untuk melakukan ibadah puasa sebagai tanda kesyukuran kepada Allah atas nikmatNya.Firman Allah swt :
    Ertinya :”Wahai orang-orang yang beriman telah difardhukan puasa atas kamu sebagai mana telah difardhukan atas umat-umat sebelum kamu,mudah-mudahan kami(dengan perantaraan puasa itu) memperoleh taqwa.”(Al-bakarah : 183)
    2-Bulan yang telah dipilih oleh Allah swt diadakan suatu malam yang sangat tinggi nilainya,iaitu”Malam Lailatul Qadar”
    Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:”Sesungguhnya telah datang kepadamu bulan ramadhan bulan yang penuh berkat.Allah telah memfardhukan atas kamu berpuasa didalamnya.Dibuka didalanya segala pintu syurga,dikunci didalamnya segala pintu neraka.dan dibelenggu di dalamnya segala syaitan.Di dalamnya ada satu malam yang lebih baik dari seribu bulan(malam lailatul qadar).Barangsiapa tiada diberikan kebajikan malam itu.maka sesungguhnya tidak diberikan kebajikan kepadanya.”(Riwayat Ahmad,An Nasa’I dan Al Baihaqi dan Abu Hurairah).
    3-Bulan yang dipilih untuk sembahyang terawih dimalamnya.Sembahyang terawih adalah sembahyang sunat yang hanya ada di bulan ramadhan.Sepanjang malam bulan ramadhan disunatkan mengerjakan sembahyang terawih secara berjemaah.
    4- Bulan yang dipilih untuk kita memperbanyakkan amal ibadah, seperti membaca al-quran, membanyakkan sedekah, sembahyang sunat dan sebagainya.

    5- Bulan yang berlakunya kemenangan dipihak Rasulullah SAW menawan Kota Makkah. Disaat itu berakhirlah penyembahan Berhala disisi Kaabah dan Makkah menjadi suci sebagaimana yang Allah SWT kehendaki.

    6- Berlakunya Nuzul Al-quran pada 17 ramadhan yang disambut setiap tahun sebagai memperingati kesempurnaan al-quran. Diturunkan kepada Rasulullah SAW.

    7- Dipelihara daripada dosa. 
    Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : “Sembahyang lima waktu, jumaat ke jumaat, ramadhan ke ramadhan menutupi dosa-dosa yang dilakukan diantara, asal sahaja dijauhi segala dosa besar.” (Riwayat Muslim dan Abu Hurairah)

    8- Dibuka pintu syurga, ditutup pintu neraka. Syaitan dibelenggu. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Pada suatu hari, aku berada disisi Uqbah bin Farqad sedang dia menceritakan tentang hal ramadhan, maka datanglah kepada kami seorang lelaki dari sahabat Rasul.

    Setelah orang itu dilihat oleh Uqbah, dia pun merasa takut lalu berdiam diri. Maka orang itu menceritakan tentang hal ramadhan, katanya: “Saya mendengar Rasulullah SAW berkata : “Didalam bulan ramadhan dikunci segala pintu neraka, dibuka segala pintu syurga dan dibelenggu segala syaitan.”

    Berkata Nabi lagi, “Seorang Malaikat berseru, “Wahai segela orang yang menghendaki kebajikan bergembiralah kamu dan wahai orang yang menghentikan kejahatan tahanlah diri kamu. “Malaikat terus-menerus berseru, sehingga habis bulan ramadhan.” Riwayat Ahmad dan Nasa’i

    9- Mendapat perhatian, keutamaan dan ganjaran dari Allah SWT; 
    Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : “Rasulullah SAW bersabda, Telah diberikan kepada umatku dibulan ramadhan lima perkara yang belum pernah diberikan kepada seseorang nabi sebelumku :

    a) Dipermulaan bulan ramadhan Allah melihat kepada umatku, barangsiapa Allah lihat kepadanya, nescaya tidak diazabnya selamanya. 
    b) Bau mulut mereka diwaktu petang hari lebih wangi disisi Allah dari bau kasturi.
    c) Para Malaikat memohon ampunan untuk mereka disetiap hari dan malam.
    d) Allah menyuruh kepada syurganya serta berkata kepadanya, “Bersiaplah kamu dan berhiaslah kamu untuk hamba-hamba- Ku. Mereka hampir beristirehat dari kepayahan dunia, menuju ke negeri-Ku dan kemuliaan-Ku.
    e) Pada akhir malam bulan ramadhan, Allah mengampuni semua dosa mereka. Seorang lelaki dari Sahabat bertanya : “Apa itu Lailatul Qadar ya Rasulullah?” nabi menjawab : “Apakah engkau tidak melihat kepada pekerja-pekerja yang bekerja. Apabila mereka telah selesai dari pekerjaan mereka, nescaya disempurnakanlah upah-upah mereka.” (Riwayat Ahmad, Al Bazzar, Al Baihaqi dari Jabir)

    10- Sejarah berlakunya perang Badar Al Qubra. Kemenangan pihak Islam menjadi penentu sejarah kegemilangan Islam.

    11- Sejarah berlakunya penaklukan Kota Makkah oleh Rasulullah dan tamatnya agama berhala. Bulan yang berlakunya kemenangan dipihak Rasulullah SAW menawan Kota Makkah. Disaat itu berakhirlah penyembahan berhala disisi kaabah dan Makkah menjadi suci sebagaimana yang Allah SWT kehendaki.

    12- Setiap solat terawih mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Bulan yang dipilih untuk solat terawih pada malamnya. Solat terawih adalah sembahyang sunat yang hanya ada dibulan ramadhan. Sepanjang malam dibulan ramadhan disunatkan mengerjakan solat terawih secara berjemaah.

    13- Hanya dibulan ini dituntut sebanyak-banyak ibadah berbanding dibulan-bulan yang lain. Bulan yang dipilih untuk kita membanyakkan amal ibadah seperti membaca al quran, membanyakkan solat sunat dan sebagainya. Bulan ini segala doa dan apa-apa yang diminta insyallah dimakbulkan Tuhan.

    14- Para syaitan dirantai atau dibelenggu moga dengan itu maksiat berkurangan. 
    Pada malam permulaan ramadhan nabi bersabda : “Pada permulaan malam ramadhan, para syaitan dan jin yang jahat dibelenggu serta pintu-pintu neraka dikunci, tidak ada satu pun yang terbuka. Pintu-pintu syurga dibuka dan tidak ada satu pun yang dikunci. Pada setiap malam ada yang memanggil : “Hai orang-orang yang mendambakan kebajikan menghadaplah, dan hai orang-orang yang mendambakan keburukan, menyingkirlah. Allah pada setiap malamnya akan membahaskan ramai orang dari neraka.”

    sumber: sini
  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  salam ramadhan

    Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1436H

    Assalamualaikum
    Alhamdulillah…Esok sudah masuk Ramadhan yang dinanti-nantikan bagi umat islam sedunia.
    Alhamdulillah,ramadhan kali ini berlainan dari ramadhan yang lepas kerana aku dalam keadaan mengandung.Harap terus dapat menunaikan ibadah puasa dengan tenang.Insya allah.
    Baru terbaca dekat Blog Farah tentang satu quotes ni..Harap sebelum memasuki Ramadhan,sama-samalah kita menunaikannya iaitu:-
    1. Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua-dua orang tuanya.
    2. Tidak memohon maaf terlebih dahulu antara suami isteri.
    3. Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang di sekitarnya.

    Boleh baca entry Farah di Sini
    Sebelum Berlabuhnya syaban hari ini,Aku ingin meminta maaf kepada semua rakan blogger yang dekat dan jauh atas kekhilafan diri ini sepanjang berblogging.

    Biar kulit segelap ALMOND LONDON, 
    Asalkan hati sesuci KUIH BANGKIT, 
    Biar iman sekental DODOL, 
    Asalkan jangan senipis TEMPEYEK, 
    Biar jiwa selembut BAHULU, 
    Asalkan akhlak secantik BISKUT DAHLIA, 
    Senyumlah semanis WAJIK, Agar puasamu penuh bermakna…
     . Saya dengan ini ingin memohon kemaafan dari anda semua sebelum tibanya bulan Ramadhan ini ” SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN AL-MUBBARRAK “


    Sama-samalah kita mengharungi Ramadhan dengan hati yang ikhlas.
    niat puasa bulan ramadhan
  • jadual berbuka puasa 2015,  lifestyle blogger,  salam ramadhan

    Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Johor Bahru 2015

    Assalamualaikum
    sumber:google
    Jadual berbuka puasa 2015 bagi Johor Bahru.Sudah pastinya ramai yang tercari-cari jadual ni kan..Alhamdulillah..ada rakan yang sudi share jadual ni..Dah pun print dan tampal di Office.Hari ini adalah hari jumaat yang terakhir sebelum kita menyambut Ramadhan minggu depan.Bagi warga Johor bahru,boleh tengok Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Johor Bahru 2015
    jadual berbuka puasa 2015

    Moga Kedatangan Ramadhan kali ini membawa seribu makna untuk kita kan..Insya allah.
    Dikesempatan ini,aku ingin memohon sejuta kemaafan andainya pernah menyinggung dari segi perbuatan dan perkataan kepada korang yang mengenali diri ini.

    Bagi Negeri-Negeri lain boleh semak di website ni ye SINI

  • kisahsidairy.com,  salam ramadhan,  zakat

    Zakat Dah Di bayar

    Assalamualaikum
    Jumpa korang lagi kan..Ada ke yang dah bercuti dari berblogging nie..Yelah,..membuat persiapan terakhir sebelum menjelangnya syawal…alhamdulillah…
    Ada lagi yang belum bayar zakat?? Tahun nie agak lambat en.husband membayar zakat..Dan tahun nie jugak bertambahnya bayaran zakat..Selalunya en.husband akan bayar untuk 3 orang sahaja iaitu aku,dia dan MIL..Dan tahun nie bertambah lagi si awfiyah pulak…hehehe…
    Selalunya awal-awal lagi en.husband dah bayar..Cuma tahun nie je bayar dah dekat nak penghujung ramadhan.Yelah..Masalah kesihatan awfiyah di bulan nie..Tapi alhamdulillah..dia dahpun sihat..barulah nampak senyuman dan gurauan budak montel tu..
    Kalau tak,asyik nak merengek je ngan ummi dia..Susah hati la bila dia dok merengek tak tentu pasal..
    Cerita malam tadi,sempat tukar sarung kusyen dan langsir..Masih lagi memakai sarung kusyen dan langsir tahun lepas..Memang setiap 2 tahun sekali aku akan tukar 2 benda nie..Nak tukar tiap-tiap tahun,,hadooiiii…memang tak lah kan..
    Lain lah semua tu buat sendiri tanpa perlu upah..Ni pegang mesin jahit pun rasa menggigil…hahah…Upah aje dah mahal dari kain…Takpe…Janji orang yang beraya..betul tak.Penjimatan tu bagus dari pembaziran.Oklah..nak start settlekan kerja yag masih tertangguh..
  • kisahsidairy.com,  lagu raya,  salam ramadhan

    Lagu Raya Dah Berkumandang

    Assalamualaikum
    Dah pun 10 hari berlalunya Ramadhan kan..Pejam celik pejam celik lagi 2 minggu lebih sikit je dah nak raya..Sebut pasal raya nie,memanglah bersemangat..Semangat nak buat segala persiapan bagai.Baik dari segi baju raya,langsih raya,kuih raya..Semua sekali la..Ada jugak yang tukar segala bagai bila nak beraya nie…Opppsss…Kena bersederhana ye…Jangan terlalu sangat…hehehe…sebagai peringatan untuk diri sendiri je..
    gambar :google..(haruslah ada gambar dalam setiap entry..baru syok nak baca..betul tak)
    Setakat ni pun,aku bersederhana sahaja…Cukupla untuk Nur awfiyah..Zaman kegemilangan beraya sakan dah habis bila kita dah berusia nie..Berusia ke?hehehe…Dah jadi ummi ngan babah ni,kira dah tua la kan..
    Ni…satu lagi nak bagitahu kat korang…Special punya…Benda nie havoc sebelum masuk syawal je..Bila dah masuk syawal,memang dah tak heran dah pasal benda tu..
    Apa benda tu yerk??? ala…tak suprise sebab tajuk je dah tau benda apa tu..banyak sangat benda nak letak..hehehe…
    Of Course la LAGU RAYA..Lagu raya nie kita nak dengar masa bulan puasa je..Bila dah masuk raya,memang dah takde makna dah nak dengar lagi…Dah selamat pun beraya kan..
    Nostalgia lagu raya nie banyak…Korang prefer lagu-lagu raya zaman dolu-dolu ke atau yang sekarang nie…Jawapan aku,aku lebih suka lagu raya zaman dolu-dolu…Dan yang paling aku suka bila dengar lagu raya nie adalah 3-4 buah lagu..
    Tapi lagu yang evergreen sangat-sangat bagi aku adalah lagi nie..
    Satu Hari Di Hari raya-M.Nasir
    Suasana Riang Di Hari Raya-Junainah
    Ku Pohon Restu Ayah Bonda-Mamat
    Bila takbir bergema-Rafeah Buang
    Dari Jauh Ku pohon Maaf-sudirman
    Selamat Hari raya-saloma
    Raya-Jalil Hamid
    Kepulangan yang Dinanti-Aman Shah
    Banyak lagi la yang ada kat dalam playlist aku nie..Memang dalam minggu ni,department ni dah meriah dengan lagu-lagu raya..Semangat betul diorang nie..
    Cuma belum buat Deko-deko raya je lagi ni..selalunya dah buat persiapan dah…
  • bazar ramadhan,  kisahsidairy.com,  salam ramadhan

    Berniaga Di Bazar Ramadhan

    Assalamualaikum
    Alhamdulillah..Dah hari kedua kita berpuasa…Insyallah..Semalam berbuka puasa beramai-ramai di kampung..memang menyeronokkan..Rasa taknak balik je..hehehe…Tapi terpaksa jugak balik malam tu.Memang malam tadi,banyak kenderaan,mybe sebab mereka pun pulang ke kampung untuk berbuka bersama keluarga kan
    Ada yang start bercuti puasa ke..ehehehe…tu jawab dalam hati je eh!! nanti korang segan pulak,especially bagi wanita la kan…
    Oklah,nak bercerita pasal perniagaan yang kami buat tiap-tiap tahun di Bazar Ramadhan tempat aku nie.Tempat aku nie merujuk kepada kampung aku la yer..
    Selalunya berniaga minuman,tetapi kali nie berubah arah pulak.Berubah menu pulak la kan..
    Oklah menu kali nie adalah menu yang sama tahun lepas iaitu BuBur Kemboja..Aku pernah bagi resepi nie kat dalam blog ni.Korang nak,boleh terjah entry tu ye..Menu wajib tahun ni adalah Rangka Ayam Panggang Dan ayam salad..Aku tak sempat nak amik gambar semalam sebab busy memasak kat rumah..
    So,dekat tempat aku nie,kurang lah orang berniaga ayam panggang nie..Just family kami je yang jual..Alhamdulillah,habis semua jualan,cuma Bubur Kemboja tu je yang tak berapa nak habis.
    Ni masa awal preparation..hehehe..saje nak tangkap gambar tu kan..
    Memang best berniaga nie kalau apa yang kita jual tu mendapat sambutan..Bestnya bila berbuka di tempat berniaga,kita dapat banyak makanan dari penjual-penjual yang lain..Suka bila bertukar-tukar menu nie..memang dasar ler suka makan kan..hehe..Bila bulan puasa nie,mata jadi rambang bila tengok makanan,rasa semua nak dibeli..tapi jangan terlalu ikut nafsu ye..kang dah berbuka,sendat pulak perut tu nak makan semua..
    p/s:Moga En.husband diberikan kesihatan yang baik di bulan yang mulia ni,masih tak dapat nak mengubati penyakit goutnya tu.Kot la korang ada petua boleh kongsi dengan aku tak..

  • kisahsidairy.com,  persiapan ramadhan,  ramdhan,  salam ramadhan

    Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1435H

    Assalamualaikum
    yeaayyyhh!! jumpa lagi…Dah pun siap-siap nak pi balik kampung..nak sambut puasa dengan family dan adik beradik kat kampung..
    Alhamdulillah..malam semalam dah pun pengisytiharan puasa pada esok,iaitu ahad 29 June 2014.
    Di kesempatan ini aku memohon ampun dan maaf sekiranya ada tersilap dalam perkataan dan tutur bicara sepanjang aku berblogging..Moga Di bulan ramadhan nie,memberikan kita ketenangan jiwa,kedamaian hati dan juga ketulusan dalam berpuasa..
    Jauhi diri dari perbuatan yang membatalkan puasa.Jaga mulut dalam berbicara,Jaga mata dari pandangan yang jahat.Dan jaga semua perkara untuk mendapat keberkatan di bulan Ramadhan Yang mulia ni
    Untuk peringatan kita bersama
    sumber foto : google
  • di pagi hari,  salam ramadhan

    Syawal yang Makin Hampir

    Assalamualaikum
    Alhamdulillah…Hujan pagi nie.Memang lebat pun hujan kat sini…Wah seronok lah ye ada yang sudah bercuti tu.Aku last keje pun esok..Patutnya aku kena keje hari rabu tu,Tapi fikirkan nak buat persediaan ,terpaksalah mintak cuti jugak…nasib baik la hr bersimpati jugak dengan aku nie.Maklumlah tahun nie giliran aku pulak jadi tuan rumah..So kenalah buat persediaan awal…Al-maklumlah..perempuan kan..Banyak benda yang diorang nak fikir dah nak dekat-dekat raya nie.
    Hari sabtu dan ahad lepas memang aku tak sempat nak update blog dan juga berjalan-jalan di blog sahabat handai…Cewah….ade ker sahabat handai tu..of course la ada kan..Semua yang komen kat blog aku,stalker ke..Semua aku kira sahabat  handai..musuh tu,insyallah,mintak jauhkan la..
    Bila dah nak dekat-dekat nak raya nie,mood untuk kerja macam dah zero jerk…En.husband pun dah macam malas je nak bangun..hehehee
    Hari sabtu dan ahad penat dengan kemas rumah,shopping lagi mana yang patut..Punyalah ramai orang hari sabtu tu dekat Jusco..nasib baik kami pergi awal..Taklah terkejar-kejar masa..Tu pun nasib baik sempat lagi berbuka puasa di food court jusco..Cadangnya nak berbuka kat luar la…tapi tak sempat..
    Pada korang yang dah ondway balik kampung tu,berhati-hati ye..memandu dengan berhemah..Ikut laluan yang betul.Dan pastikan banyak rehat.Dah ngantuk tu sila-sila la berhenti ye..
    Mungkin blog nie akan bercuti selama beberapa hari..agak-agak traffic dan pageviews menurun ke tidak…hehehe..Insyallah..kalau ada masa boleh jugak update entry baru..
    Jom mulakan kerja dengan Bismillah..