• RESEPI

    Serawa Pulut Durian

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Musim durian dah nak habis baru nak up entry ni.Lama dah rasa terkubur..Tapi aku ada up kat Ig mase tu. Kebetulan durian yang mak bagi masa hari kejadian tu tak terlalu masak.Orang kata mengkal..Belum masak sepenuhnya.Kesian mak rasa bersalah sebab bagi anak dia durian tak masak.Actually bukan salah mak pun,dia pun bukan tahu dalam tu masak ke tidak.Tapi niat dia nak belanja aku durian kampung dah tercapai. So,bila dah tak masak tu,aku simpan dalam satu bekas and letak dalam peti ais dulu.My husband dok suggest nak buat bubur kacang letak durian,tapi disebabkan mak pun baru je bagi Bubur kacang durian,so kita plan buat lain..Apa lagi,kebetulan kat facebook…

  • RESEPI

    Resepi Laksam sedap dan Mudah

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Bukan main tajuk entry ek..Resepi Laksam sedap dan mudah gitu..Hahah…actually kalau yang jenis baru nak belajar buat laksam ni takdelah begitu mudah.Tapi kalau yang pro tu,boleh kata mudah. Sebab apa bukan mudah,tang nak buat lempeng dia tu rasa macam payah tau.Kalau kita dah selalu buat,baru timbul senangnya.Nak buat lempeng dia tu bukan macam kita buat lempeng yang cicah sambal tu..hahaha..Nahii.nahiii 1st time masa balik kampung hari tu,dah bercadang dengan adik kat kampung nak try buat laksam…Beli bahan siap-siap mengikut resepi yang ada di facebook..Kalau ikutkan resepi,dah memang 100% mengikut resepi,tapi adakalanya kita tak boleh nak ikut resepi 100% kerana tak semestinya menjadi ok. Apa yang part tak…

  • RESEPI

    Resepi Kerabu Mangga sedap dan mudah

    Assalamualaikum Hai korang??Selamat hujung minggu.Hah..hujung minggu ni apa aktiviti korang. Weekend ni tak kemana pun,just landing je kat rumah.Tapi sesambil tu,aku share sedikit resepi kerabu mangga sedap dan mudah.Yelah kan..sekarang ni tengah musim.kat mana-mana je ada jual mangga ni. So,hari tu ada kakak cleaner ni bagi mangga.Cadang memang nak buat kerabu mangga.So barang-barang yang diperlukan pun ada kat rumah.Cuma adalah kan beberapa barang yang tak ada.Hah..takpe,kita pakai je barang yang ada kat rumah ni Resepi Kerabu Mangga Sedap dan Simple Bahan-bahannya Mangga muda Segenggam ikan bilis 2 batang serai(hiris halus) 1 biji bawang besar Kacang tanah Kacang panjang dipotong halus Lada kecil(ikut kepedasan yang korang nak) Perahan limau Garam Gula…

  • from my kitchen,  Mycooking,  RESEPI

    Resepi Menu Nasi Ayam Simple

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Hah.entry ni saja aku nak share walaupun aku tau dah berlambak orang dok share resepi nasi ayam mudah ni kan.Tapi kadang-kadang lain orang lain caranya.Mengikut apa yang ada di dalam rumah.Yang rasa sesuai untuk dimasukkan kedalam menu masakkan supaya nampak lagi sedap dan menyelerakan..ecewaaaaaahhh Weekend hari tu,aku masakkan family Nasi ayam simple mudah dan sedap.Hah…dah lah mudah..sedap pulak tu.yang kata sedap tu husband aku tau..bukan masuk bakul angkat sendiri.Dak naura pun suka makan nasi ayam ni..Yelah..dia mana tahan sangat kalau makan pedas.Kalau yang jenis sup-sup tu memang kegemaran dia. Nasi Ayam simple dan sedap air tangan Umi Naura Bahan-bahan untuk sup 1 Biji bawang besar dihiris halus…

  • RESEPI

    Resepi Sotong Bakar sedap

    Assalamualaikum Hai korang☺Throwback menu Sotong bakar semalam.Actually dah lama kot nak buat Sotong bakar ni,cuma payah nak jumpa sotong segar ni hah..Tapi bila ada group facebook yang jual sotong segar ni,terus aku order dengan dia.Sekarang ni nak dapatkan apa je mudah tau.Nak beli barangan basah pun boleh main order je.Siap hantar depan pintu rumah lagi.Sediakan jelah duit dan upah delivery,.Sama je macam korang beli kat pasar.Sebelum tu jugak korang kenalah survey kan barangan yang dijual tu bagus ke tidak.segar ke tidak..semua kena ambil tahu tau.Maklumlah,taknak nanti bila dah terima barang,banyak pulak komplen.Tak segar la,busuk la,mahal lah..hahaha..macam-macam..So bila dah dapat sotong segar ni rasa puas hati..rasa nak masak semua je sotong…

  • RESEPI

    Resepi Soto ayam yang mudah

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Bagi wanita bekerjaya macam aku ni,or macam korang yang bekerja tu,haruslah mencari resepi mudah dan cepat kan untuk dimasak.Nak pulak korang tak banyak masa nak memasak. So,apa kata korang cuba resepi mudah cara membuat soto ayam dengan mudah dan pantas. Hah lagi satu nak bagitahu,bila korang takde masa nak buat semua bahan-bahan tu,apa kata korang standby beli rempah yang dah siap macam aku ni.Balik kerja dah boleh terus menumis je kan.So jimat masa walaupun tekak korang nak makan apa yang korang idamkan. Macam aku hari tu,husband request nak makan soto nasi.So hujung minggu selalunya aku akan beli lauk dan plan nak masak apa.so boleh beli barang yang…

  • RESEPI

    Resepi Dragon Fruit Smoothie with Innershine Prune Essence

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Projek hari minggu yang pendek dengan Dak Naura semalam.Actually macam tak sempat je nak buat,tapi bila dah lama idamkan,dan pulak,contest semakin nak tamat,so siapkan jugak task untuk contest tu.. Doakan Umi Naura menang ye.Apa resepi yang umi Naura berikan kepada contest ni? Resepi ni simple tetapi mempunyai sesuatu yang boleh memberikan kita  sesuatu yang berkhasiat dan sihat. hari tu Motherhood.my mengadakan contest dan untuk kali ini,Pihak Brand’s memberikan pilihan untuk ibu-ibu memilih 2 produk mereka iaitu Brand’s Essence of chicken dan Innershine Fruit Essence.So ibu-ibu kena cipta resepi dari salah satu produk yang diberikan. Selain dari minum macam tu je,kita boleh je masukkan ke dalam resepi bagi memudahkan…

  • RESEPI

    Daging Air Asam mudah disediakan

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Hari raya hari tu,sempatlah aku buat Daging Air asam.Sebenarnya daging ni lebih dari bahagian yang nak buat rendang.Memang beli lebih untuk raya hari tu. So bila mak kata simpan sikit daging tu,maka timbullah keinginan nak buat daging air asam ni. Senang je buat ni.Kalau ikut pada resepi di google tu memang lah bahan yang disediakan semua sama. Tapi resepi aku ni ngelat sedikit lah sebab aku ada masukkan serai ke dalam Daging air asam ni. Masa aku up story kat insta and fb hari tu,ramailah yang dok minta resepi untuk daging air asam ni..seriously mudah nak sediakan.Kotlah ada lagi daging korban yang dapat tu,apa kata korang buat…

  • RESEPI

    Resepi Sandwich telur mudah untuk sarapan

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Saja nak up story pasal breakfast ..Yelah..Kalau nak sediakan breakfast pagi tu,kekadang ambil masa jugak.Kalau boleh nak menu sarapan yang senang,yang mudah disediakan.Lagi cepat lagi bagus. Maklumlah,bila bekerja ni,semuanya nak cepat..Masa tu kita nak kena kejar.Kalau tak kejar,alamatnya kenalah tapau kat luar.Kalau boleh nak buat sarapan hari-hari bawa dari rumah.Yang penting jimat duit. Apa menu yang simple untuk sarapan? Banyak sebenarnya,salah satu darinya adalah Sandwich telur.Oklah,meh la aku share resepi dekat korang,walaupun ada yang dah tau resepi ni,aku saja je nak share ikut cara aku. Sandwich telur ala-ala hotel gitu..Cuma ada beza sikit dari penyediaan telur tu. Resepi Sandwich Telur Mudah dan cepat Sebuku roti(yang kecil tau) 4…

  • RESEPI

    Resepi mudah Pengat Labu + Tepung

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Alah..cerita hujung minggu hari itu.Dalam fridge tu memang dah ada labu.So,plan hujung minggu nak masak Labu lemak campur kacang panjang,ikan goreng dan sambal belacan. Tapi bila ada lebihan dari labu tu,teringin pulak lah kan nak makan pengat.Rasa hati nak makan pengat nangka tu,sedap kan…Tapi dah ada labu ni,kita buat pengat labu.Bahan semua dah ada di dapur,tinggalkan nak sediakan je ni.So,terjadilah pengat labu campur dengan tepung.Aku saja campurkan tepung tu ala-ala nak buat macam bubur cha cha je lah kan.Itu pun saja nak tambah dalam labu,banyak sikit isinya kan.Mudah je nak buat ni,campak- campak je orang kata kan..hehe…Tapi hasilnya insyallah sedap.Meh la tengok resepi mudah Pengat Labu + tepung ni.…