• Menu of the day,  RESEPI

    Menu buka puasa Ramadhan ke-18

    Assalamualaikum Menu buka puasa Ramdhan ke-18| Begitulah hari bertukar ganti. Ramadhan pun dah semakin berlalu pergi. Lagi tinggal beberapa hari je lagi syawal akan menjelma kan. Insyallah, jika diizinkan oleh Allh swt, kita akan bertemu juga dengan syawal.  Alhamdulillah, PV untuk bulan ramadhan ni sungguh tak di duga. Semakin tinggi. Mungkin ramai yanh mencari menu dan idea untuk juadah berbuka puasa. Yelah, kalau dah hari-hari nak memasak, boleh jadi buntu tau fikir nak memasak. So, mana tau dengan perkongsian menu berbuka puasa ni,dapat bagi idea untuk korang kan. Actually entry ni semua bukan untuk menunjuk-nunjuk. Ia lebih kepada perkongsian untuk korang. So, jangan salah anggap ye.  Oklah, jom kita tengok…

  • Menu of the day,  RESEPI

    Menu Berbuka Puasa Ramadhan ke-11

    Assalamualaikum Menu Berbuka Puasa Ramadhan ke-11 | Hai korang..Entry yang lambat untuk dipost untuk menu buka puasa ramadhan ke-11.Anakanda tak berapa nak sihat,so fokus lebih kepada dia je semalam.Tapi alhamdulillah,umi tetap menyediakan menu untuk berbuka puasa untuk keluarga. Disebabkan babah dah request untuk Asam pedas ikan pari,so umi ikut jelah apa yang babah nak.Cuma umi tambah sikit buat Tauhu sumbat begedil daging.Rasa macam dah lama pulak tak makan,last makan masa officemate buat tahu ni.Tu yang rasa berkeinginan lagi nak makan tahu sumbat begedil daging ni.Selain tu jom kita layan dulu apa menu berbuka puasa umi hari yang ke-11 Goreng pisang pemberian jiran sebelah Sayur bayam Asam pedas ikan pari Actually…

  • Menu of the day,  RESEPI

    Menu Buka Puasa Ramadhan ke9

    Assalamualaikum Menu Buka Puasa Ramadhan ke9 | Untuk buka puasa kali ni pun masih MIL yang memasak.Jangan kata puan blog malas tau.Tapi bila ada orang tau kat rumah kita,dia takkan goyang kaki punya di rumah.Tak pernah lagi dengar orang tua yang malas nak masak untuk anak-anak kan. Alhamdulillah,MIL meringankan sikit kerja umi yang penat bekerja..hahaha…Nanti dia dah balik kenalah masak sendiri.Padan dengan muka.hahaha..Lauk simple pun takpe,janji kenyang okeh. So apa menu buka puasa untuk hari ini? Ikan pari goreng Kari ayam Kerabu mangga.ada simpan sikit  menu yang semalam Kuih Nona Manis Actually kuih Nona Manis ni memang sedap.Kebetulan jiran dekat dengan rumah ada buat jualan,so tempah dengan dia.5 biji untuk…

  • Menu of the day,  RESEPI

    Menu Buka Puasa Ramadhan ke-8

    Assalamualaikum Menu Buka Puasa Ramadhan ke-8 | Disebabkan MIL masih ada di rumah,maka dia yang memasak untuk kami..hehehe..Tapi petang tu,aku buat kerabu mangga untuk tambah lauk. Actually,hari rabu lepas,my SIL bagi mangga ,so masa tu dah fikir nak buat kerabu mangga.Yelah,sekarang kan dah musim pelam dan mangga.Jadi yang menanam pokok pelam atau mangga tu mestilah dah dapat hasil tuaian kan.Teringin jugaklah nak tanam pokok pelam atau mangga di depan rumah,tapi disebabkan belum ada masa nak menanammya,maka kalau nak makan tu confirm kena beli or mintak dengan my SIL Oklah.. jom tengok apa menu berbuka puasa kita semalam. Kerabu mangga Siakap asam pedas Ayam goreng Kobis goreng Apa resepi yang aku…

  • from my kitchen,  RESEPI

    Cara buat Omellete dengan tiga bahan

    Assalamualaikum Cara buat Omellete dengan tiga bahan | Aku tau korang pandai buat omellete.Breakfast dengan Omellete sebab  sarapan paling mudah dan senang nak buat.Campak-campak je..kacau-kacau dan terus makan.Yang penting kenyang.Cara buat sarapan mudah ni aku rasa ramai je yang boleh buat kan..hahaha…Tapi mana tau bila korang terbaca entry aku ni,bagi idea nak sediakan sarapan mudah dan cepat kan.. Kalau tak sempat untuk buat sarapan lain,aku memang buat Omellete ni untuk husband.Itu pun dia cakap itu dah memadai..Ada je orang buat letak sayuran dalamnya.Tapi disebabkan aku ada tiga bahan ni je..So guna apa yang ada. Tiga bahan utama nak buat Omellete Telur 2 biji Susu Low fat Milk Keju Cheesedale Di…

  • RESEPI

    Air Rebusan Epal Hijau dan Serai Untuk Kempis Perut

    Assalamualaikum Air Rebusan Epal Hijau dan Serai Untuk Kempis Perut | Aku dapat tau cara nak kempis perut ni masa tengah tunggu husband gunting rambut.Nampak majalah wanita dan aku belek-belek sampailah kat satu muka surat ni,dia bagitahu yang air rebusan epal hijau dan serai bagus untuk kempiskan perut.Bila google,memang ramai yang dah buat rupanya..So why not kita try kan… Mana tau cara ni boleh cepat kurus dengan minum air rebusan epal hijau dan serai kan Seperti yang korang sedia maklum,Epal Hijau dan serai ni mengandungi khasiatnya yang tersendiri.Dan jika digabungkan haruslah kuasa dua kan khasiatnya. Khasiat Epal Hijau yang perlu korang tahu Mengatasi masalah sembelit Kaya dengan sumber mineral dan…

  • from my kitchen,  RESEPI

    Menu Nasi Tomato di Hari Minggu

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Walaupun keadaan kesihatan tak mengizinkan semalam,sempat jugak buatkan husband Nasi Tomato.Rasanya Nasi tomato ni lebih mudah dan takde la leceh mana. Kalau ikut resepi di google,memang banyak nak kena sediakan,cara mudah masak Nasi Tomato cara aku ni,simple je..tak susah mana pun..So far,rasa pun sedap…hehehe..Siapa nak puji diri sendiri.So maka bersilatlah kita di dapur Actually,aku tak guna Tomato Puri tau.Aku tak suka sebab dia masam..Tapi tak taulah kalau aku terlebih letak,atau aku tak pandai buat..hah..itu jelah.Aku lebih suka blend tomato je.Jom ikut resepi aku ni Oklah kan kejadiannya meh la aku share sikit Resepi Nasi Tomato mudah cara aku ni. Bahan untuk Nasi Tomato 4 Biji Tomato -Blend sampai…

  • Mycooking,  RESEPI

    Resepi Ikan Talapia Sweet Sour sedap

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Jomlah kita main masak-masak dari dapur kisahsidairy ni ye.Hah..ni adalah menu minggu lepas.Tapi aku takdan nak masukkan dalam blog. Ikan Talapia ni selain dari di goreng garing,boleh je masak Talapia masak Lemak cili api,Talapia bakar dan lain-lainnya.Tapi aku tak pernah lah lagi kan masak semua tu.Ini adalah percubaan pertama aku masak Talapia sweet sour tau.Sebelum ni,kalau nak makan,aku suruh kakak ipar aku masak je.Itupun dia just goreng garing je.Yang biasa dia goreng tu Talapia kecik jelah Hari tu,masa aku ke pasar,ternampak Ikan Talapia Merah ni.Tanya jugak kat husband,dia nak ke tak ikan ni.Dia kata macam menarik.So,terus dia tnye nak masak apa,dalam fikiran aku just goreng jelah kan.Tapi…

  • RESEPI

    Serawa Pulut Durian

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Musim durian dah nak habis baru nak up entry ni.Lama dah rasa terkubur..Tapi aku ada up kat Ig mase tu. Kebetulan durian yang mak bagi masa hari kejadian tu tak terlalu masak.Orang kata mengkal..Belum masak sepenuhnya.Kesian mak rasa bersalah sebab bagi anak dia durian tak masak.Actually bukan salah mak pun,dia pun bukan tahu dalam tu masak ke tidak.Tapi niat dia nak belanja aku durian kampung dah tercapai. So,bila dah tak masak tu,aku simpan dalam satu bekas and letak dalam peti ais dulu.My husband dok suggest nak buat bubur kacang letak durian,tapi disebabkan mak pun baru je bagi Bubur kacang durian,so kita plan buat lain..Apa lagi,kebetulan kat facebook…

  • RESEPI

    Resepi Laksam sedap dan Mudah

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Bukan main tajuk entry ek..Resepi Laksam sedap dan mudah gitu..Hahah…actually kalau yang jenis baru nak belajar buat laksam ni takdelah begitu mudah.Tapi kalau yang pro tu,boleh kata mudah. Sebab apa bukan mudah,tang nak buat lempeng dia tu rasa macam payah tau.Kalau kita dah selalu buat,baru timbul senangnya.Nak buat lempeng dia tu bukan macam kita buat lempeng yang cicah sambal tu..hahaha..Nahii.nahiii 1st time masa balik kampung hari tu,dah bercadang dengan adik kat kampung nak try buat laksam…Beli bahan siap-siap mengikut resepi yang ada di facebook..Kalau ikutkan resepi,dah memang 100% mengikut resepi,tapi adakalanya kita tak boleh nak ikut resepi 100% kerana tak semestinya menjadi ok. Apa yang part tak…

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE