Showing 122 Result(s)
RESEPI

Aiskrim Homemade yang Mudah

Aiskrim Homemade yang Mudah untuk santapan anak-anak.Tak perlu nak beli kat kedai sebab kat rumah pun boleh buat tau. Cerita pasal minggu lepas kot!!…Tapi masih sempat nak share walaupun dah lapuk cerita ni. Biasalah kan..Bila dah jadi mak-mak orang ni,ada je benda nak buatkan untuk anakanda tu..Bukan tamo nak beli kat luar,tapi bila dah sekali sekala tu,berkat kerajinan ummi dia weekend tu.Maka terhasil lah Aiskrim homemade yang mudah dan cepat. …

kisahsidairy.com lifestyle blogger RESEPI

Resepi Apam Susu Mudah

Resepi Apam Susu Mudah yang sangat sesuai untuk di makan di waktu minum petang.Buat satu loyang memang tak cukup.Kemahin semua bertambah Hoh!! Hari minggu tak kemana-mana..Melayan Puteri-puteri bonda kat rumah je.Mengemas rumah sementara ahad tu air keluar.Basuh mana yang patut.Bersihkan apa yang perlu.Itu jelah.. Cuma ahad tu ada  mood untuk buat apam susu sebab tu pun terbaca kat fb resepi sheila rusly.Sementara barang semua ada kat rumah.Maka terhasillah Apam susu …

kisahsidairy.com RANDOM RESEPI

Craving Betik Masak Air

Assalamualaikum Dah lama sangat mengidam nak makan makanan yang sesimple ni.Tapi yang simple ni lah yang payah kot nak buat dan cari. Duduk kat taman,mana la mudahnya nak cari betik muda kan.Tapi bernasib baik sesangat jiran sebelah rumah ni suka menanam.Dan salah satunya adalah pokok betik. Memang dok aim sangat-sangat buah betik jiran sebelah rumah.Nak mintak,alahai..segan sesangat..Tapi masa dok mesyuarat tingkap kat luar rumah tu,terkeluar jugalah daripada mulut yang mengidam …

kisahsidairy.com RESEPI

Resepi Serawa Pulut Durian

Resepi Serawa Pulut Durian | Kalau sebut pasal durian ni, ramai peminatnya tau.Nak-nak pulak Durian tu dah dijadikan serawa. Pekena pulak dengan Pulut kukus memang terbaik.Bila ada durian depan mata, dan puas makan gitu je, maka terjadilah serawa pulut durian. Resepi serawa pulut durian dan pulut kukus  memang dah sinonim dalam masyarakat melayu.Tak terkecuali cina dan india di Malaysia ni.Dan ia adalah salah satu menu manisan yang paling umi suka …

kisahsidairy.com RESEPI

The Making Of Choclate Cake

Assalamualaikum Fuh…omputeh ko!!!! Hehehe…Bila dah duduk rumah ni, banyak jufak masa terluang.Terutamanya bila Awfiyah tidur.Si anak saudara aku umairah dah dok sibuk suruh makngah dia buat kek coklat. Dulu memang rajin la aku buat.La ni je yang payah sikit.Tapi bila ada pemanggang ajaib ni, semua nak di cuba.Orang kata buat kek guna pemanggang ajaib ni senang. Bahan bahan semua dah ada kat rumah.Tinggal nak buat jugak.Aku terfikir, naklah cuba buat …

RESEPI

Puding Roti Pemanggang Ajaib

Puding Roti Pemanggang Ajaib|Terajin sangat hari ni, maka terhasillah Puding roti guna pemanggang ajaib Alaaaa…pemanggang ajaib umi ni cap langkawi je..murah..heheh..tetapi terbaik.Dah lama en.husband dok bercakap, bila lagi nak gunakan pemanggang ajaib. So, tadi bila tengok roti nak expired, cepat cepat beli barang untuk buat Puding Roti ni. Taklah susah sangat nak buatnya ni…senang sesangat..korang google je..bahaha.. Ok..meh umi refresh balik, apa bahan bahan yang umi gunakan untuk buat Puding …

kisahsidairy.com RESEPI

Cheese Cake Untuk Minum Petang Di Hari Minggu

Cerita Ahad lepas…Mulanya entry nie aku nak update semalam..Tapi tak berkesempatan.Sibuk membaca tentang MH370 tu..Melihat dan membaca spekulasi yang timbul.Maklumlah,banyak sangat wartawan segera yang bercerita..melihat kesahihan cerita dari pembacaan dan logik akal. Sebelum tu,aku berharap jangan ada yang menimbulkan perkara atau kata-kata yang boleh menimbulkan sebarang kecelaruan.Tugas kita hanya perlu berdoa dan mengikuti sahaja perkembangan tentang pesawat MH370 tu..Tidak perlu untuk menghukum dengan melontarkan kata-kata nista yang sangat jijik untuk …

RESEPI

Jangan Di Buang…Sayang

Assalamualaikum Bila dah lepas raya nie ,rasanya banyak makanan yang terbuang kan…contohnya nasi himpit…Kalau kat rumah aku confirm lauk habis dulu…Selallunya nasi himpit nie memang banyak terlebih..Kadang-kadang tu sampai dah 3-4 hari duduk dalam peti ais..Kekadang tu sampai nasi tu dah tak sedap..Last-last tong sampah juga habuannya.. ambil dari google Daging???? confirm korang dapat berkilo2 daging kat rumah tu…Hari-harilah makan daging kan..Ingat!!! Jangan hari hari makan daging..Daripada takde darah tinggi,ada …

RESEPI

Kek Coklat Kukus Made From Kisah Si Dairy

Assalamualaikum Semalam sempat buatkan En.Husband kek kukus…Tak ler pandai sangat buat kek nie.. Tapi semalam bila godeh2 si google nie,ternampak la resepi yang ckup simple..Ini kali ke 3 aku buat kek kukus nie..tapi lebih simple kot… saja-saja siram coklat denga bintang2 kat atas kek nie..nampak berseri sikit.. resepi untuk kek Coklat Kukus nie seperti di bawah ye adik-adik Bahan A 1 Cawan serbuk koko 1 cawan susu cair 1 Cawan …

RESEPI

SERAI PENAWAR KANSER !!!! Penemuan israel yang disembunyikan !!!. MESTI BACA !!!

Assalamualaikum Entry copy paste pada korang yang nak tahu jerk.. Kalau nak baca  cerita selanjutnya baca kat fb siti rustum AIR SERAI BERLIMAU resipi : K.Nor@SecubitGaram  (http://www.secubitgaramnor67.com/2011/08/air-serai-berlimau.html) Bahan: 1 batang serai (kalau serai yg kecik guna 2 btg) 1 biji limau kasturi 1/2 sudu besar gula ~ tambah jika nak lebih manis 250ml air panas mendidih Cara: Ketuk bahagian pangkal serai hingga pecah2. Letakkan kedalam gelas dan masukkan gula. Tuang …