• RESEPI

    Popia Pisang Nutella dengan 3 bahan sahaja

    Popia Pisang Nutella dengan 3 bahan sahaja | Nak pelbagaikan menu kudapan petang atau malam untuk anak-anak ni memang sangat-sangat sesuai. Anak-anak umi ni, kalau semuanya ada kat rumah, macam-macam nak makan.Hari tu umi beli Nutella untuk disapu dengan roti je.Tapi takkan hari-hari umi nak bagi diorang makan roti.Confirm keesokkannya mereka tolak mentah-mentah je roti tu.Teringat pulak kat adik umi yang selalu buatkan dan siap jual lagi di area rumah dia.So, umi perlu cari 2 bahan lagi untuk melengkapkan POPIA PISANG NUTELLA NI. Popia Pisang Nutella dengan 3 bahan sahaja Umi cuma perlukan 3 bahan ni sahaja untuk buat Popia Pisang Nutella ni.Jom tengok macam mana nak sediakan menu ringkas…

  • INFO,  RESEPI

    Khasiat kacang botol yang perlu kita ketahui

    Khasiat kacang botol yang perlu kita ketahui |Rasa dah tak perlulah kan umi bagitahu korang macam mana bentuk Kacang Botol ni. Ada orang panggil kacang botol, ada jugak yang panggil kacang botor..Ikutlah ayat korang nak panggil apa. Kalau zaman mak-mak kita dulu, kacang botol dijadikan ulam mereka.Sebab tu kalau kita lihat orang dulu-dulu hidupnya lebih lama berbanding zaman kita.Zaman kita sekarang ni ramai yang tak jadikan ulam sebagai makanan yang masuk dalam list makanan tengahari atau malam.Ulam tu pun sebenarnya sangat bagus tau untuk kita amalkan.Nak jadikan amalan gaya sihat, pastikan makan banyak ulam-ulaman ye. Haishhh..pandai je umi berbicara kan Entah umi ambil ke tak ulam-ulaman ni.. Actually semakin umur…

  • RESEPI

    Resepi Ayam Bakar Air Fryer ala Kenny Rogers

    Resepi Ayam Bakar Air Fryer ala Kenny Rogers | Gadget dapur yang  yang sangat banyak membantu umi sediakan makanan untuk family umi. Banyak sebenarnya resepi yang boleh kita buat menggunakan Air Fryer ni.Kalau korang nak tau boleh la join group Air Fryer.Pelbagai jenis menu yang boleh kita try menggunakan Air Fryer ni tau.   Lagi pulak bila proses nak mengurangkan makanan berminyak dalam setiap masakkan.Aku rasa Air Fryer ni sangat membantu.Sebelum ni dah cuba jugak pelbagai menu yang menggunakan Air Fryer ni,korang boleh tengok di Entry pertama kali beli Air Fryer dari Go Shop. Umi pernah jugak buat Kambing Perap di Entry INI jugak   So, umi sedang bekerjasama dengan…

  • COOKING,  RESEPI

    Resepi Ikan Merah masak Halia

    Resepi Ikan Merah masak Halia | Selalunya bila beli ikan Merah mesti akan masak sup sahaja.Tapi hari tu beli banyak,so ada lagi balance tu tak tau nak masak apa.Takkan nak masak sup lagi.Terus kepala ni ligat cari idea nak masak apa.Last-last terfikir untuk masak halia.Itu pun sebab teringat 2 minggu lepas buat ayam masak halia.So, kita tukar kepada ikan masak halia pulak.   Resepi yang mudah je nak ikut.Campak-campak je dah siap dah ikan merah masak halia ni.Tak perlu nak guna banyak bahan pun.Bahan yang ada di dapur tu, boleh la kita pelbagaikan..Janji siap satu menu dan sedap.heheehe…Jom tengok macam mana aku buat ikan merah masak halia ni.Kalau korang tak…

  • COOKING,  RESEPI

    Udang Goreng Nestum

    Udang Goreng Nestum | Udang goreng nestum yang cukup mudah aku buat.Campak-campak je dah jadi dah.Memang kemurungan bila tak tau nak masak apa setiap hari.Takkan menu yang sama.Bukan setakat family je boring,orang yang memasak pun boring jugak tau.   Semalam,memang dah lalu lalang resepi pasal udang ni,Nak masak udang goreng butter,aku macam tak berapa nak berminat sangat.Last-last terfikir kat rumah tu ada nestum.Why not aku buat Udang goreng nestum.Naura pun boleh makan.Udang ni memang pebret kakak dan naura.Kalau dia ada kat rumah,menu yang paling mudah aku buat adalah Udang goreng nestum ataupun udang goreng kunyit.Tapi ni aku buat Udang goreng nestum yang senang.Yang tak susah nak buat.Janji ada bahan di…

  • RESEPI

    Resepi Ayam Rangup Ala KFC

    Resepi Ayam Rangup Ala KFC | Tak sangka pulak menjadi kali ni.Kalau dulu aku buat jugak ayam rangup guna tepung bestari.Tapi kali ni aku ubah suai sikit mengikut citarasa aku.haha..Jom lah kita tengok macam mana agaknya resepi ayam rangup ala kfc ni.   Baru-baru ni ada jugaklah nampak diorang goreng ayam ala kfc ni.Tapi takdelah nak buat sebab takde keinginan nak membuatnya.Tapi semalam,si anak dara dok sibuk tunjuk ayam kat TV.So,bila masuk dapur,tengok ada lagi tepung bestari.So,umi buatlah ikut cara umi untuk goreng ayam rangup ala kfc tu.Nak buat ayam rangup macam kfc tu mudah je kalau kena dengan caranya.So,meh la umi ajar sikit cara membuatnya ye. BAHAN-BAHAN UNTUK BUAT…

  • RESEPI

    Resepi Tahu Bergedil daging simple

    Resepi Tahu Bergedil daging simple | Actually dah kali ke berapa entah buat tahu bergedil ni.Tahu Bergedil ni sedap makan petang-petang cicah dengan sambal kicap.Resepi tahu bergedil ni senang je nak buat.Cuma kita nak dengan taknak je membuatnya.Meh aku tunjukkan bagaimana nak buat tahu begedil ni. RESEPI TAHU BERGEDIL DAGING SIMPLE – Beberapa biji kentang(direbus dan dilenyek sehingga hancur) – Seulas bawang merah dihiris halus – Daun sup – Daging cincang Ramly(ikut suka nak pakai yang mana) – Sedikit Garam – Sedikit Gula – Tauhu goreng(aku beli yang dah siap) -2 biji telur CARA BUAT ISI TAHU BERGEDIL Rebus kentang sehingga lembik dan hancurkan.Di dalam kuali panaskan sedikit minyak dan…

  • RESEPI

    Resepi Nasi Goreng Tomyam Udang mudah

      Resepi Nasi Goreng Tomyam Udang mudah | Benda paling mudah nak siapkan makanan bila ada Pes seperti yang ada di pasaran sekarang ni.Macam-macam PES tau.Pes tomyam,paprik,asam pedas,pendek kata apa kau nak semuanya ada.Bukan sebab pemalas,tapi nak cepat.Kalau ko dah kerja seharian kat opis,lepas tu balik nak kena sediakan bahan-bahan nak buat benda yang nampak simple tapi lambat nak sediakan,haruslah makan masa kan. So,yang paling senang adalah menggunakan pelbagai jenis PES untuk memudahkan kerja memasak.Baru-baru ni aku cuba satu botol PES Thai Tom Yum cap NANG FAH ni.Bukan sekadar buat tomyam je boleh,apa-apa jenis masakkan yang korang nak letak pes tomyam ni pun boleh.Dan semalam,teringin nak makan nasi goreng seafood…

  • Mycooking,  RESEPI

    RESEPI LALA GORENG BERCILI

    RESEPI LALA GORENG CILI | Resepi ni simple je dan senang untuk dibuat.Ramai yang rasanya suka makan lala ni kan.Pelbagai jenis masakkan yang boleh dibuat dengan lala antaranya adalah Lala masak lemak cili api,lala goreng bercili,lala masak halia dan macam-macam lagilah.Masa pergi ke pasar hari tu nampak lala ni,so macam dah lama pulak tak masak lala,ambillah dalam sekilo.Kalau sikit rasa tak puas jugak kan nak makan.Maklum ler,isi nya tak berapa nak hado! Nak dijadikan cerita,sabtu hari tu ada pulak tetamu yang datang,so masakkan sekali tengahari untuk dia.Ada orang tak suka lala ni sebab kalau masak pasir laut tu masih ada lagi kan.So bagi mengelakkan agar pasir laut ada di dalam…

  • from my kitchen,  RESEPI

    Rendang Daging di atas permintaan

    Rendang Daging di atas permintaan  | Seumur hidup memang tak pernah lagi merendang.Setiap tahun mesti tolong orang masakkan je.Tolong kacau dan sediakan bahan sahaja ok.Jadi bila ada orang request nak makan rendang daging ni,kenalah buat.Silalah google resepi rendang daging yang simple untuk aku follow.Sebelum tu pun en.husband dah tanye samada aku boleh buat rendang ke tidak.Isteri mana nak hampakan permintaan si suami kan.Nak taknak,dia kena cuba jugaklah untuk buat. Kalau ikut resepi tu,memang banyaklah yang digunakan bahan-bahannya.Tapi aku cuba untuk buat versi aku yang paling mudah untuk aku ikut.Resepi pun kena tengok jugak.Yang penting kena cuba dulu,jadi tak jadi tu belakang kiralah kan.   Macam mana resepi rendang daging yang…