• DARI DAPUR KISAHSIDAIRY,  RESEPI

    Resepi Ikan Merah masak Halia

    Resepi Ikan Merah masak Halia | Selalunya bila beli ikan Merah mesti akan masak sup sahaja.Tapi hari tu beli banyak,so ada lagi balance tu tak tau nak masak apa.Takkan nak masak sup lagi.Terus kepala ni ligat cari idea nak masak apa.Last-last terfikir untuk masak halia.Itu pun sebab teringat 2 minggu lepas buat ayam masak halia.So, kita tukar kepada ikan masak halia pulak.   Resepi yang mudah je nak ikut.Campak-campak je dah siap dah ikan merah masak halia ni.Tak perlu nak guna banyak bahan pun.Bahan yang ada di dapur tu, boleh la kita pelbagaikan..Janji siap satu menu dan sedap.heheehe…Jom tengok macam mana aku buat ikan merah masak halia ni.Kalau korang tak…

  • COOKINGDIARY,  RESEPI

    Udang Goreng Nestum

    Udang Goreng Nestum | Udang goreng nestum yang cukup mudah aku buat.Campak-campak je dah jadi dah.Memang kemurungan bila tak tau nak masak apa setiap hari.Takkan menu yang sama.Bukan setakat family je boring,orang yang memasak pun boring jugak tau.   Semalam,memang dah lalu lalang resepi pasal udang ni,Nak masak udang goreng butter,aku macam tak berapa nak berminat sangat.Last-last terfikir kat rumah tu ada nestum.Why not aku buat Udang goreng nestum.Naura pun boleh makan.Udang ni memang pebret kakak dan naura.Kalau dia ada kat rumah,menu yang paling mudah aku buat adalah Udang goreng nestum ataupun udang goreng kunyit.Tapi ni aku buat Udang goreng nestum yang senang.Yang tak susah nak buat.Janji ada bahan di…

  • RESEPI

    Resepi Ayam Rangup Ala KFC

    Resepi Ayam Rangup Ala KFC | Tak sangka pulak menjadi kali ni.Kalau dulu aku buat jugak ayam rangup guna tepung bestari.Tapi kali ni aku ubah suai sikit mengikut citarasa aku.haha..Jom lah kita tengok macam mana agaknya resepi ayam rangup ala kfc ni.   Baru-baru ni ada jugaklah nampak diorang goreng ayam ala kfc ni.Tapi takdelah nak buat sebab takde keinginan nak membuatnya.Tapi semalam,si anak dara dok sibuk tunjuk ayam kat TV.So,bila masuk dapur,tengok ada lagi tepung bestari.So,umi buatlah ikut cara umi untuk goreng ayam rangup ala kfc tu.Nak buat ayam rangup macam kfc tu mudah je kalau kena dengan caranya.So,meh la umi ajar sikit cara membuatnya ye. BAHAN-BAHAN UNTUK BUAT…

  • RESEPI

    Resepi Tahu Bergedil daging simple

    Resepi Tahu Bergedil daging simple | Actually dah kali ke berapa entah buat tahu bergedil ni.Tahu Bergedil ni sedap makan petang-petang cicah dengan sambal kicap.Resepi tahu bergedil ni senang je nak buat.Cuma kita nak dengan taknak je membuatnya.Meh aku tunjukkan bagaimana nak buat tahu begedil ni. RESEPI TAHU BERGEDIL DAGING SIMPLE – Beberapa biji kentang(direbus dan dilenyek sehingga hancur) – Seulas bawang merah dihiris halus – Daun sup – Daging cincang Ramly(ikut suka nak pakai yang mana) – Sedikit Garam – Sedikit Gula – Tauhu goreng(aku beli yang dah siap) -2 biji telur CARA BUAT ISI TAHU BERGEDIL Rebus kentang sehingga lembik dan hancurkan.Di dalam kuali panaskan sedikit minyak dan…

  • RESEPI

    Resepi Nasi Goreng Tomyam Udang mudah

      Resepi Nasi Goreng Tomyam Udang mudah | Benda paling mudah nak siapkan makanan bila ada Pes seperti yang ada di pasaran sekarang ni.Macam-macam PES tau.Pes tomyam,paprik,asam pedas,pendek kata apa kau nak semuanya ada.Bukan sebab pemalas,tapi nak cepat.Kalau ko dah kerja seharian kat opis,lepas tu balik nak kena sediakan bahan-bahan nak buat benda yang nampak simple tapi lambat nak sediakan,haruslah makan masa kan. So,yang paling senang adalah menggunakan pelbagai jenis PES untuk memudahkan kerja memasak.Baru-baru ni aku cuba satu botol PES Thai Tom Yum cap NANG FAH ni.Bukan sekadar buat tomyam je boleh,apa-apa jenis masakkan yang korang nak letak pes tomyam ni pun boleh.Dan semalam,teringin nak makan nasi goreng seafood…

  • Mycooking,  RESEPI

    RESEPI LALA GORENG BERCILI

    RESEPI LALA GORENG CILI | Resepi ni simple je dan senang untuk dibuat.Ramai yang rasanya suka makan lala ni kan.Pelbagai jenis masakkan yang boleh dibuat dengan lala antaranya adalah Lala masak lemak cili api,lala goreng bercili,lala masak halia dan macam-macam lagilah.Masa pergi ke pasar hari tu nampak lala ni,so macam dah lama pulak tak masak lala,ambillah dalam sekilo.Kalau sikit rasa tak puas jugak kan nak makan.Maklum ler,isi nya tak berapa nak hado! Nak dijadikan cerita,sabtu hari tu ada pulak tetamu yang datang,so masakkan sekali tengahari untuk dia.Ada orang tak suka lala ni sebab kalau masak pasir laut tu masih ada lagi kan.So bagi mengelakkan agar pasir laut ada di dalam…

  • from my kitchen,  RESEPI

    Rendang Daging di atas permintaan

    Rendang Daging di atas permintaan  | Seumur hidup memang tak pernah lagi merendang.Setiap tahun mesti tolong orang masakkan je.Tolong kacau dan sediakan bahan sahaja ok.Jadi bila ada orang request nak makan rendang daging ni,kenalah buat.Silalah google resepi rendang daging yang simple untuk aku follow.Sebelum tu pun en.husband dah tanye samada aku boleh buat rendang ke tidak.Isteri mana nak hampakan permintaan si suami kan.Nak taknak,dia kena cuba jugaklah untuk buat. Kalau ikut resepi tu,memang banyaklah yang digunakan bahan-bahannya.Tapi aku cuba untuk buat versi aku yang paling mudah untuk aku ikut.Resepi pun kena tengok jugak.Yang penting kena cuba dulu,jadi tak jadi tu belakang kiralah kan.   Macam mana resepi rendang daging yang…

  • RESEPI

    Sotong Goreng Tepung mudah dengan Tepung Bestari

    Sotong Goreng Tepung mudah dengan Tepung Bestari | Aku tau kebanyakkan korang mesti dah expert kan buat sotong goreng tepung ni.Baru-baru ni aku ada nampak tepung bestari ni dekat Redmart.Teringat kawan aku dok sembang kata bagus guna tepung bestari ni.   So,aku beli ler sepeket.Tapi terbeli yang  original.So takdelah rasa pedas-pedas tu.Tapi oklah kan,at least dak Naura tu boleh makan.Dia memang pantang nampak makanan yang pedas-pedas kat dalam pinggan dia,confirm dia reject pinggan nasi tu.   So hari tu memang plan nak buat sotong goreng tepung.Sebab dah lama jugak ler tak makan sotong goreng tepung ni.Kalau makan kat kedai dapatnya sikit kan.Bila buat kat rumah ni,boleh la buat banyak².  …

  • RESEPI

    Resepi Mee Lidi Goreng bersama dengan Daging Cincang

    Assalamualaikum Resepi Mee Lidi Goreng bersama dengan Daging Cincang | uih..punyalah panjang kan nama resepi ni.Ni namanya resepi syok sendiri.Main campak-campak je.Actually masa ke kedai tu,lalu kat bahagian Mee,nampak Mee Lidi ni.Banyak oi kenangan dengan Mee Lidi ni.Masa aku kecik² dulu Tok long memang rajin tau buatkan mee lidi ni.Walau mee lidi ni di goreng bodo-bodo je,tapi tetap sedap.Kira sesi throwback la ni kan.Masa aku kecik² memang aku duduk dengan atok.(atok perempuan) Walaupun cara masak dan bahan-bahan yang digunakan berbeza dan tidak akan boleh sama dengan yang arwah buat,tapi bila nampak Mee Lidi ni,kerinduan tu akan mula timbul kan.So,beli satu untuk aku jadikan menu berbuka puasa Ramadhan ke 21. Mee…

  • Menu of the day,  RESEPI

    Menu buka puasa Ramadhan ke-18

    Assalamualaikum Menu buka puasa Ramdhan ke-18| Begitulah hari bertukar ganti. Ramadhan pun dah semakin berlalu pergi. Lagi tinggal beberapa hari je lagi syawal akan menjelma kan. Insyallah, jika diizinkan oleh Allh swt, kita akan bertemu juga dengan syawal.  Alhamdulillah, PV untuk bulan ramadhan ni sungguh tak di duga. Semakin tinggi. Mungkin ramai yanh mencari menu dan idea untuk juadah berbuka puasa. Yelah, kalau dah hari-hari nak memasak, boleh jadi buntu tau fikir nak memasak. So, mana tau dengan perkongsian menu berbuka puasa ni,dapat bagi idea untuk korang kan. Actually entry ni semua bukan untuk menunjuk-nunjuk. Ia lebih kepada perkongsian untuk korang. So, jangan salah anggap ye.  Oklah, jom kita tengok…

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE