• RESEPI

    Menu Ayam Masak Kicap Dengan Rempah Mak Siti

    Menu Ayam Masak Kicap Dengan Rempah Mak Siti | Nak Cari Resepi Mudah dan cepat je untuk di masak.Yang penting Dak Naura boleh makan sekali. Kadang dak Naura ni cerewet sikit, nampak merah je mulalah dia taknak makan.Mulalah request nak makan nasi dengan telur kicap.Nak kata kategori Picky Eater ni, boleh jugak. Tapi ada sesetengahnya dia makan jugak.Mybe kot dia seorang yang picky eater. Sebab tu umi selalu masak makanan yang dia sekali boleh makan.Paling pebret dia adalah yang berasaskan sup.Sup telur, Sup ayam, sup ikan.Pendek kata yang nama sup dia suka.Nak tak nak bila masak pedas, mesti umi akan buatkan dia sup khas untuk dia sahaja. Dan selalunya umi…

  • RESEPI

    Resepi Mudah Popia Sayur Sedap

    Resepi Mudah Popia Sayur Sedap |Disebabkan teringin sangat nak makan popia sayur,so hari minggu hari tu jugak umi buat. Bila nampak kulit popia masih ada lagi di dalam fridge, terus umi rasa nak buat popia sayur yang mudah untuk disediakan. Serius mudah tau buat popia ni bila semua bahan dah ada.Nak buat popia sayur ni bukannya guna bahan yang banyak.Janji kulit popia ada, sayur taugeh, lobak dan sengkuang ada dah cukup. Cuma sengkuang tu jelah umi suruh babah pergi beli.Jarang sebenarnya nak beli sengkuang ni. Lebih tu umi calit dengan petis…Uih..sedap weh!! Korang yang nak Resepi Mudah Popia Sayur Sedap ni boleh lihat di bawah ni ye. RESEPI MUDAH POPIA…

  • resepi aneka mee
    RESEPI

    Resepi Aneka Mee mudah untuk disediakan

    Resepi Aneka Mee Yang Mudah Untuk Disediakan | Kalau fikir pasal memasak, memang mak-mak lah yang paling buntu nak masak apa. Especially bulan ramadhan ni.Of course walaupun kita memasak macam biasa, tetapi ada jugak keinginan nak menyediakan sesuatu yang istimewa selain menu nasi dan lauk pauk biasa setiap hari. Selain dari tu boleh jugak sediakan pelbagai menu dari MEE yang boleh menggantikan nasi.Of courselah nak sediakan menu berbuka puasa, seharusnya menu yang simple dan cepat untuk disediakan.Hari tu umi ada lihat perkongsian rakan facebook tentang Resepi Menu Mee yang mudah disediakan.   So, umi kongsikan di blog ni supaya senang nanti umi nak rujuk jika nak buat menu selain dari…

  • RESEPI

    Menu Simple Ikan Tongkol Masak Kari

    Menu Simple Ikan Tongkol Masak Kari | Bulan puasa ni, menu simple macam ni memanglah umi selalu praktikkan. Dan selalunya setiap kali berbelanja umi akan pastikan segala mak nenek rempah mesti ada di rumah.Senang nanti nak fikir menu yang simple dan mudah untuk di sediakan dan yang pastinya sedap. Setiap kali shopping barang dapur, for sure ada rempah ratus dari MAK SITI ni.Umi beli paket yang kecil-kecil je.Kalau beli yang besar-besar kang , tak banyak guna membazir pulak.Sebab tu umi suka beli peket yang kecil-kecil tu. Dengan itu, maka terjadilah Menu Simple Ikan Tongkol Masak Kari menggunakan rempah Kari Ikan Mak Siti ni.   Bahan-bahan yang diperlukan pun mudah untuk…

  • RESEPI

    Resepi Menu Buka Puasa Yang Simple 2019

    Resepi Menu Buka Puasa Yang Simple 2019 | Alhamdulillah dah pun memasuki Ramadhan.Bagi ibu-ibu di luar sana, mesti akan menjadi lebih sibuk kan di dapur.Yelah.Bulan biasa tak sama dengan bulan Ramadhan.Lagilah kalau ada anak-anak.   Kadang-kadang bila bulan puasa, mesti pening fikir menu buka puasa kan.Lagilah bila ada anak-anak yang sudahpun mula berpuasa,Permintaan mereka begitu tinggi.haha.itu pengalaman yang umi nampak melalui anak saudara umi la.Belum lagi habis makan, dah tanya esok nak berbuka lauk apa pulak.   Jadi ibu-ibu tak perlu risau kerana, seperti biasa, umi tetap keluarkan entry sharing bagi membantu ibu-ibu memberikan idea resepi menu buka puasa yang simple untuk tahun 2019 ni.     So, dibawah ni…

  • RESEPI

    Menu Siakap 3 rasa simple dan sedap

    Menu Siakap 3 rasa simple dan sedap |Alhamdulillah..Dapat rezeki ikan siakap besar bak hang tempohari dari kakak ipar kesayangan hamba tu. Actually bukanlah Ikan siakap yang dah siap dimasak terus masuk mulut je.Ikan Siakap ni, kebetulan kawan abang pergi mancing.Dapat pulak banyak Ikan siakap ni hah.Dia sekor, dan lagi sekor dia bagi kat umi. Jadilah lauk kami hari minggu hari tu.Besar betul ikan siakap tu. Kalau kat pasar pun mau cecah RM20 ke atas.Bayangkalan dalam kuali pun terpaksa kena belah dua.Kalau tak belah, maunya nak muat dalam kuali tu. Ikutkan muat je ikan tu, tapi takkan nak rendam minyak sebanyak tidak.Last² umi potong dua.Dan plan umi masa tu adalah nak…

  • RESEPI

    Resepi Telur Masak Kurma yang mudah dan sedap!

    Resepi Telur Masak Kurma yang mudah dan sedap!|Hahaha..Sedaplah sangat.Aduii...resepi mudah ni , semua orang boleh buat lah. Punyalah umi lama nak update pasal resepi mudah,cepat dan tak pedas untuk dak Naura ni. Dak Naura ni sejenis yang TAK MAKAN PEDAS!! Kalau nampak masakkan merah tu, dalam kepala otak dia, dah fikir PEDAS!! Even, kalau umi buat rasa tak pedas pun, dia akan kata pedas waima tak merasai dulu makanan tu..Haishh..geram.A pa menu kegemaran dia?TELURRRR…Kalau boleh hari-hari telur.Bila gorengkan ikan, maunya dia nak makan.Cari telur jugak sudahnya. Dan satu lagi menu yang dia suka adalah Sup..Tak kira sup sayur ,sup telur atau sup ikan.Dia akan hirup kuah bagi habis. Tapi hari…

  • RESEPI

    Resepi mudah Ikan Caru Masak Cuka

    Resepi mudah Ikan Caru Masak Cuka | Umi plan nak bako je ikan caru tu,Tapi risau babah bosan pulak asyik bakar je kan.Korang masak apa hari ni.Kot takde idea nak masak apa, meh ikut resepi umi.Resepi yang mudah dan cepat untuk dimasak. Actually kalau umi beli ikan caru ni, sudahnya bakar je.Kalau tak ikan caru, ikan Pari.Itu je yang umi selalu bakar.So, hari ni kita masak lain sikit.Jadi takdelah yang tukang makan dan tukang masak tu bosan.Nak buat Ikan caru masak Cuka ni senang je.Jom ikut resepi mudah ikan caru masak cuka versi umi ye. IKAN CARU MASAK CUKA Bahan-bahan yang diperlukan untuk resepi ini :- Ikan caru yang dah…

  • RESEPI

    Popia Pisang Nutella dengan 3 bahan sahaja

    Popia Pisang Nutella dengan 3 bahan sahaja | Nak pelbagaikan menu kudapan petang atau malam untuk anak-anak ni memang sangat-sangat sesuai. Anak-anak umi ni, kalau semuanya ada kat rumah, macam-macam nak makan.Hari tu umi beli Nutella untuk disapu dengan roti je.Tapi takkan hari-hari umi nak bagi diorang makan roti.Confirm keesokkannya mereka tolak mentah-mentah je roti tu.Teringat pulak kat adik umi yang selalu buatkan dan siap jual lagi di area rumah dia.So, umi perlu cari 2 bahan lagi untuk melengkapkan POPIA PISANG NUTELLA NI. Popia Pisang Nutella dengan 3 bahan sahaja Umi cuma perlukan 3 bahan ni sahaja untuk buat Popia Pisang Nutella ni.Jom tengok macam mana nak sediakan menu ringkas…

  • INFO,  RESEPI

    Khasiat kacang botol yang perlu kita ketahui

    Khasiat kacang botol yang perlu kita ketahui |Rasa dah tak perlulah kan umi bagitahu korang macam mana bentuk Kacang Botol ni. Ada orang panggil kacang botol, ada jugak yang panggil kacang botor..Ikutlah ayat korang nak panggil apa. Kalau zaman mak-mak kita dulu, kacang botol dijadikan ulam mereka.Sebab tu kalau kita lihat orang dulu-dulu hidupnya lebih lama berbanding zaman kita.Zaman kita sekarang ni ramai yang tak jadikan ulam sebagai makanan yang masuk dalam list makanan tengahari atau malam.Ulam tu pun sebenarnya sangat bagus tau untuk kita amalkan.Nak jadikan amalan gaya sihat, pastikan makan banyak ulam-ulaman ye. Haishhh..pandai je umi berbicara kan Entah umi ambil ke tak ulam-ulaman ni.. Actually semakin umur…