• renovation

    Rumah Kena Pecah Masuk

    Assalamualaikum
    Sesungguhnya kami redha jika bukan itu rezeki kami.Sebenarnya dah 3 hari juga aku tak update pasal ni.
    Kalau korang mengikuti perkembangan diri aku ni, pasti korang tau yang aku sekarang ni tengah buat renovation rumah.
    Tak taulah pulak bila rumah aku tu dipecah masuk, tapi yang pastinya pencuri tu masuk malam malam buta.Sebab ikutkan hari hari en.husband meninjau, keadaan rumah.
    Pagi masa tukang rumah nak beli mosaic untuk rumah tu, dia perasan yang yang barang barang dia hilang.Habislah segala jenis mesin di rembat si pencuri tu.
    Kipas dapur dan juga sinki yang baru aku beli pun lesap sekali.Anggaran yang hilang untuk sinki dan kipas dapur tu adalah dalam rm400.Tu belum masuk mesin tukang buat rumah tu.
    Tapi bernasib baik si tukang buat rumah nak tanggung segala kos kerugian aku tu.Yelah, ada salahnya tukang buat rumah tu kerana kecuaian dan lambat melakukan tugas tugas yang diberikan.
    Separuh dari upah aku dah bagi kat dia, tapi rumah still lagi belum 70% siap.Nak membebel banyak banyak kang  lari pulak…
    Nak buat macam mana, dah nak jadi..terpaksalah terima.Harap lepas ni ada lagi rezeki untuk kami.

    Senang je kan mereka cari duit…moga allah memberikan petunjuk kepada pencuri pencuri ni..buka mata bagaimana susahnya kami ni nak dapatkan sesuatu..
    Oklah..dan nak bawak Nur Awfiyah ke klinik…
    Nanti sambung lagi..
  • renovation,  Rumah fasa pertama

    Bermula Renovation Rumah Part 2

    Assalamualaikum
    Alhamdulillah…terbengkalai lama pasal kisah renovation rumah ni kan..mana taknya,Sibuk sangat dengan urusan itu dan ini di samping nak mengumpulkan dana untuk renovation rumah,
    Maklumlah,Kami yang bergaji sederhana nie,terpaksalah menunggu juga untuk cukupkan wang.Bukan senang kalau dah ada rumah ni.Beban hutang bertambah.Kalau tak berhutang,memang takkan la dapat harta kan..
    Ingat tak kisah entry pembelian rumah yang pernah aku ceritakan disini,

    KEmbalikan semangat…ho yeh!!

    Memang dah lama pun kerja-kerja Renovation rumah ni terbengkalai.Nasib baiklah kami nie tidak menyewa.Kalau menyewa parah jugak..Alhamdulillah…

    Nampak tak husband and my mom tu…arkitek tak berbayar kat situ..hehehe..
    Untuk kerja-kerja Renovation ni,aku mulakan dengan bahagian dapur rumah.Tak banyak yang aku buat..just nak besarkan sikit dapur tu..Kemudian tukar mozek dapur tu dan baru buat kabinet..

    Semua kos untuk renovation nie rm3500.phewww!!…berlengas jugak la nak keluar modal.Takpelah,sikit-sikit..Kalau boleh nak pindah secepat mungkin..tapi tengoklah dulu macam mana..Semua nie sebab mak ngan MIL dah bising,beli rumah tapi taknak duduk.

    Bukan xnak duduk,kalau boleh aku nak kumpul sikit-sikit dan buat renovation sikit-sikit sampai full dengan barang2 hasil titik peluh kami berdua..Walaupun gaji kami tak la besar mana,insyallah,nak jugak merealisasikan impian kitorang..Tapi…huhu..terpaksa jugak pindah…Dah penat naik turun tangga.

    nanti aku update lagi ea pasal rumah ni…