• INFO,  kisahsidairy.com,  pregnancy,  readings

    Sakit Pinggang Sewaktu Mengandung

    Assalamualaikum
    sumber:google
    aduhhhh!!!Sakitnya ku disini…hehehe…glamour gila lagu indonesia tu kan..sampaikan Nur awfiyah dengar pun,amboi,,,kemain berjoget lagi..Dalam walker pun sempat lagi dok berenjut kaki dia..
    Bukan cerita pasal awfiyah,Awfiyah beriklan sekejap je..Ni edisi ummi dia bercerita pasal kandungan pulak..hehehe..
    Sakit pinggang!! rasa nak tercabut pinggang ni di buatnya..Ini disebabkan kandungan semakin membesar dan menjadi kebiasaan kepada ibu yang mengandung..betuiii tak!!
    Sakit pinggang atau belakang ni memang normal bagi ibu mengandung,ini kerana ada beberapa sebab yang kita patut tau,walaupun korang dah tau
    • Perubahan pada berat badan
    • Perubahan postur badan
    • Perubahan hormon yang menyebabkan tisu penyambung meregang.
    • Otot-otot yang mula keletihan
    Sumber:sini
    Yang aku tau,kalau sakit tu tak terlalu kerap dan tidak juga diakhiri oleh spot yang keluar dari faraj,atau pendarahan,tak perlu risau..
    Cuma tulah,kalau time sakit tu,Allah je tau macam mana sakitnya nak tanggung..Rasa nak baring time tu jugak..Kalau kat rumah boleh la baring kejap².Tapi kalau kat office ni..hadoooii..Selalunya setiap kali lepas solat kat surau,aku akan ambil masa untuk baring beberapa minit..yelah..bak kata orang,nak betulkan pinggang ni kan..
    Ada juga dari pembacaan aku di internet,beberapa perkara yang perlu kita lakukan untuk Mengatasi sakit pinggang  dan belakang sewaktu mengandung.

    • Senaman khas untuk ibu mengandung baik untuk kesihatan pinggang dan membantu mengurangkan rasa sakit di bahagian tersebut.
    • Postur yang betul semasa mengambil barang di lantai juga memainkan peranan. Elakkan terus tunduk atau membongkok untuk mengangkat barang di lantai. Sebaliknya bengkokkan kaki dan pastikan bahagian belakang anda lurus. Elakkan juga mengangkat barang yang terlalu berat.
    • Pastikan anda duduk dengan posisi yang betul. Letakkan bantal kecil untuk menyokong bahagian belakang. Elakkan menyilang kaki ketika duduk dan jangan mencangkung.
    • Elakkan memakai kasut tumit tinggi. Pakai kasut yang rata dan ringkas.
    • Tidurlah di atas tilam yang tebal kerana ia membantu mengurangkan rasa sakit belakang.
    • Mintalah suami mengurut belakang anda perlahan-lahan menggunakan minyak bayi untuk melegakan kesakitan.
    • Elakkan berdiri terlalu lama.
    • Jaga-jaga dengan pertambahan berat badan anda. Pertambahan yang berlebihan juga mudah membuat anda sakit belakang.
    Ni aku copy paste je dari sumber http://ourlovebonding.com
    Nak tidur malam pun macam tu,memang aku mengalami tidur yang kurang nyenyak..(yeke kurang nyenyak..hihi).Selalunya tidur,aku mesti nak peluk bantal dan separuh meniarap.Even dah ada awfiyah ni pun aku tak boleh kalau tak peluk bantal.Lagipun awfiyah tu kalau tidur,memang tak suka dipeluk,melainkan dia yang peluk aku..ececeh minah tu kan…
    Bila perut dah ada bump sikit,memang susahlah nak tidur macam tu lagi…mulalah pulak aku mengereng kanan kiri,nak cari posisi yang baik untuk aku lena…
    Ni pun dari pembacaan aku…cara tidur orang mengandung …jom tengok
    Ni cara tidur yang betul untuk ibu mengandung ye..
    Cara duduk pun kena dititik beratkan jugak..
    Last sekali cara ktita berdiri


    Harap sakit pinggang ni taklah membuatkan aku risau dan seriau…Moga Allah pelihara anak didalam kandunganku..insya allah..amin
  • blog,  INFO,  motherhood,  PARENTING,  readings

    Lima Langkah Penting Membersihkan Botol Susu

    Assalamualaikum
    Morning ols…Tetiba pulak nak share pengetahuan dari pembacaan aku tadi..Sebetulnya aku nak cari cara yang betul untuk membersihkan botol susu ni..Agak-agak penting tak untuk bersihkan botol susu anak kita..
    Jawapan aku,Of Courselah..Sebab dari botol susu tulah segala bakteria akan melekat kalau tak jaga dengan betul..Risiko untuk mendapatkan penyakit seperti batuk dan jangkitan kuman pada tubuh badan baby tu cepat lah..betul tak..Sebab tu aku nak cari cara bagaimana untuk membersihkan botol susu dengan betul..kenkonon nak beli la untuk awfiyah Sterilizer tu…Tapi agak mahal jugak ye…hehe
    Kalau ikut cara aku,taklah aku merebus botol susu tu,aku cuma rendamkan dalam air panas je..Selain itu aku tak tertumpu menggunakan satu botol susu sahaja..Setakat nie awfiyah dah ada 4 botol susu,termasuk baru tadi aku beli..ahahaha…Nanti aku cerita dalam next entry ea..Dan Yang Paling PENTING,aku akan sentiasa menukar puting botol susu tu kalau dah berkerak..Rugi Duit???Biarlah,lagipun bukan mahal sangat..Kesihatan anak lagi penting dari semua tu..
    Oklah,apa pula Lima langkah Penting tu?
    1.Sediakan Peralatan Yang Tepat
    Mencuci botol susu nie bukan macam mencuci pinggan tau..Bukan boleh dicuci dengan pencuci pinggan mangkuk..Sebab bila kita guna pencuci pinggan mangkuk nie,bau air sabun ni akan melekat kat botol susu bayi.Perlu guna cecair yang khusus untuk mencuci botol bayi kita.Gunakanlah berus yang betul ketika mencuci.
    2.Bila botol susu Selepas Digunakan.
    Walaupun botol susu tu,korang akan basuh nanti,pastikan korang membilas botol susu tu setiap kali digunakan..Ini akan menghalang bekas susu lama dan kotoran terkumpul di dalam botol susu tu .SO make sure korang buat occay..(Sebab tu aku lebih suka guna botol susu yang banyak,sebab bila tengah malam,tak payah la mencuci botol susu tu,Aku just rendam dalam besen kecil je)Jika korang rajin,pakailah air panas untuk bilas botol tu.
    3. Keluarkan Bahagian-Bahagian  Botol Ketika DIbersihkan
    Bab nie kena rajin,walau korang malas sekali pun..Keluarkan puting dari sarangnya..heheh..sarang ke..Leraikan satu-satu supaya setiap inci dan sudut di dalam botol susu dan tutup botol susu tu dibersihkan secara menyeluruh.Bahagian Cincin dot selalu terdedah terhadap penumpukan kotoran.
    Drying rack baby
    sumber:google
    4.Sterilkan Botol Susu Anak
    Menstrilkan Botol susu setiap kali selepas dicuci akan membunuh semua bakteria yang mungkin masih ada di dalam botol susu tu.Selain itu korang perlu rendamkan dalam air panas selama 10 minit untuk mematikan bakteria yang ada pada botol susu..Kalau korang ada alat untuk menstrilkan botol susu tu baguslah..boleh gunakan.Kalau macam aku yang takde steril botol tu,aku just letak kat drying rack supaya baki air rendaman itu keluar dan botol susu dalam keadaan kering..Banyak kaedah atau peralatan yang ada dipasaran sekarang nie untuk membantu memudahkan kerja korang…
    Pensterilan botol sebaik-baiknya dilakukan sebelum menggunakan botol susu untuk pertama kalinya,atau setelah lama tidak digunakan atau bila anak korang sakit..
    sterilizer
    sumber:google
    5.Keringkan Botol seusu dengan Teliti
    Ini sangat penting occay..Botol yang lembab boleh mengundang wujudnya cendawan didalamnya…Pastikan ada udara masuk ke dalam botol susu selama anda mengeringkannya…Kalau puting tu dah nampak kerak-kerak yang banyak,cepat-cepat gantikan dengan yang baru..
    Puting susu memang banyak aku spare..Tak boleh tengok puting susu anak berkerak sikit aku dah nak buang puting tu..
    occay,itu sahajalah lima langkah penting yang aku baca…Aku yakin,seorang ibu akan memastikan barang keperluan bayi dalam keadaan yang bersih dan selamat..
    Sumber aku baca dari sini
    .