• program jdt blogger

    Potluck JDT Blogger| Tukar-tukar Hadiah

    Assalamualaikum
    Hai korang☺☺☺ Kan aku ada cerita kat korang tentang Program JDT Blogger baru-baru ni.Kami sepakat untuk adakan Potluck bagi membina semangat setiakawan diantara ahli kami.Walaupun tak ramai yang dapat join pada masa itu,tapi bersyukur sangat kerana mereka sangat support program ini.
    Insyallah..next time bolehlah kan buat lagi program Potluck ni.Oklah…sebenarnya potluck ni bukan sahaja untuk makan-makan tau,tetapi juga dalam program ini ada sesi penukaran hadiah kepada ahli lain.Ahli kumpulan kena menyediakan hadiah yang bernilai rm30.Alhamdulillah,ada yang sediakan lebih dari rm30.Syukur sangat.
    Oh ya,untuk cerita Potluck JDT blogger aku ada ceritakan di Entry Misi Potluck JDT Blogger berjaya .Dalam entry tu,aku ada ceritakan juga juadah kami dan siapa mereka yang terlibat dalam program ini
    Ini adalah hadiah yang kami bawa mewakili family masing-masing
    Actually saja je diorang ni tak nak sampul.so masing-masing rasa nak excited untuk dapatkan hadiah yang akan diorang dapat…masing-masing pun dah teruja tengok hadiah tu
    Oklah,emcee pada hari itu adalah Nona.Nona dipaksa untuk menjadi emcee bidan terjun..Oklah kan,sesekali jadi emcee.
    Oklah,untuk pusingan pertama,nona akan cabut nama siapa yang akan terpilih untuk mendapat hadiah.Bila Nona cabut,nama kak mialiana yang naik.So dia dapat hadiah dari Nona
    Kak mia bagi ucapan sedikit…hehehe kak mia dapat tupperware bekalan nak pi kerja.Harap-harap lepas ni kena rajinlah bawa bekal…
    Blog : http://www.mialiana.com/
    Untuk hadiah yang kedua,Kak mia pulak cabut dan orang yang bertuah untuk dapat hadiah kak mia adalah
    Hernee Nazir,bertuah sebab dapat power bank dari kak mia.Lepas ni dah tak risau lah handphone bateri kong
    Blog : http://herneenazir.com/
    Selepas hernee dapat hadiah,giliran hernee pulak cabut nama,dan siapakah pula yang mendapat hadiah dari hernee
    Yeay,Juju dapat bekas bekal untuk pi kerja dan juga botol air,wah complete tu
    Blog : http://www.kasihjuju.com/
    Dan seterusnya,bila si juju ni cabut nama,orang yang bertuah adalah..eh nak bagitahu tau,ramai yang aim hadiah juju sebab dia kata hadiah dia wangi-wangi.So mestilah kami budget dia bagi perfume dexandra…hahaha.Ok baru kita tengok siapa yang bertuah
    Inilah dia orang yang bertuah tu,Mama Maszull..oh..semua murung kejap sebab mama dapat hadiah juju,mama dapat wangian dan mandian apple tak silap aku..syoknya
    blog : http://maszull.blogspot.my/
    Hah..giliran mama pulak yang cabut nama,dan orang yang terpilih untuk dapat hadiah mama adalah 
    Mar mansor dapat bekal jugak,cuma yang ni kedap,boleh tahan panas..yeay..harap lepas ni mar rajin bawak bekal..hahahaha
    blog : http://jnjikita.blogspot.com/
    Semua dah tersenyum dengan hadiah dan sekarng giliran Mar pulak cabut nama,So kita tengok siapa yang bertuah lagi ni dapat hadiah.
    ha…inilah dia orang yang bertuah dapat hadiah mar,Mar bagi hadiah teko.So lepas ni uyul kena rajin buat air lah kan,kenalah praktis buat air sebelum kawen,single lagi tau.Yang nak usha dia kena rajin masuk blog uyulketam uyul cantik
    blog : http://www.uyulrosli.com/
    Hah..siapa dapat hadiah dari uyul memang istimewa,sebab uyul bagi frame logo JDT Blogger.Dan kita tengok siapa yang dang dapat hadiah ni
    yes..Mak lin dapat hadiah uyul,disebabkan mak takde lagi baju JDT Blogger,so kira inilah hadiahnya…hahaha
    blog: http://suzlinazreena.blogspot.com/
    wah..berdebar tau tunggu hadiah sebab masa ni aku dengan nona je belum dapat hadiah..
    So bila mak cabut nama,terkeluarlah nama 
    Nona dapat hadiah dari mak,and aku dapat hadiah aku sendiri..wah…nak nanges tau..nama kita dah la lambat nak keluar,last-last nama tak dipanggil..sedih tau..sedih…
    Blog : http://nonasani.blogspot.my/
    Tapi kakak garang tetap cool,tak kisah…so untuk adil,hadiah aku nona dapat and hadiah suzlin akulah yang dapat.Alhamdulillah…dapat Propolis dari Mak lin.Hadiah paling mahal tau aku dapat.Dan merupakan supplement untuk aku yang sedang tak sihat tu.Nanti aku share dengan korang tentang supplement yang aku dapat ni.
    Hah..macam tulah kisah kami tukar-tukar hadiah.gembira masing-masing dapat hadiah dari rakan blogger..Makan..bebel..makan sembang dan kemas-kemas…pukul 3 tak silap aku,kitorang bersurai.Ada jugak yang left awal sebab ada komitmen masing-masing…
  • program jdt blogger

    Misi Potluck JDT Blogger berjaya

    Assalamualaikum
    Hai korang☺☺ Misi Potluck untuk JDT Blogger dah pun berjaya.Walaupun tak ramai yang join,cuma sebahagian sahaja yang dapat menjoinkan diri,alhamdulillah.
    Sebenarnya Potluck JDT blogger ni memang dah ada pun dalam acara tahunan kami.Cuma masa je belum kami tetapkan.Tapi bila dah ada kata sepakatan dari ahli yang lain,maka kami memilih tarikh 20 Mei 2017 untuk mengadakan Potluck JDT Blogger.
    Seperti yang korang tahu,JDT blogger ni baru ditubuhkan pada awal tahun ini.Wujudnya JDT blogger ini adalah untuk satukan blogger-blogger yang tinggal di Johor Bahru.Tak kisahlah samada dia berasal dari negeri mana sekalipun,tapi kalau dah duduk di Johor,dia tetap boleh join JDT Blogger.Dan JDT blogger tiada unsur memilih dan tidak juga berkroni.Kami cuma hasilkan group bagi memudahkan kami mengenali blogger yang ada di Johor.Dan mereka juga tidak diawasi untuk bergaul dengan siapa sahaja dan group mana sekalipun.Takde paksaan.
    Oklah.rasa korang pun dah taukan mission kami ni.Mengeratkan silaturahim tu bagus tau..hehehe…Oklah..berbalik semula kepada Misi Potluck kami tadi.Sebulan lebih awal,kami dah siap sedia dengan menu masing-masing.Tau apa yang akan dibawa oleh mereka-mereka yang hadir ini.
    So dalam pukul 11 pagi kami dah berkumpul di tempat yang dah pun kami pilih iaitu di Bukit Layang-layang Pasir gudang.Bagi aku kat tempat tu sangat sesuai untuk korang beriadah,berjogging,bersantai ,pothoshoot dan sebagainya.
    Ini adalah antara Blogger yang hadir di Potluck JDT Blogger ini
    Mereka adalah
    Dan menu kami pada hari itu adalah
    • Nasi putih
    • Ketam masak lemak
    • Ketam pedas
    • sayur kobis
    • Ikan mayong
    Dan semuanya sedap-sedap belaka.Dan tak lengkap rasanya kalau takde sambal tempoyak pemberian kak seri.Walaupun kak seri tak datang,tapi dia tetap kirimkan sambal tempoyak yang sedap ni.

    Dan antara dessert kami di hari itu adalah
    Serius..semua sedap-sedap belaka..Sampai kami tapau balik rumah.Cuma nona manis tu je aku tak sempat nak menjamah.dah habis dah..huwa…mohon lin buatkan untuk akak lagi..haha
    Seronok sebenarnya kalau dah dapat berkumpul macam ni.Macam-macam ragam dan aksi boleh tengok.Dari anak-anak sampai ke mak orang.
    Harap di masa akan datang,kami bolehlah berkumpul lagi seperti semalam..Kalau dapat lama-lama kat situ lagi best,Thanks korang yang menjayakan Program Potluck JDT Blogger..

  • program jdt blogger

    Program Kasih JDT Blogger Bersama Anak Yatim Pkayik siri 1

    Assalamualaikum
    Hai korang ☺☺☺.Sebelum tu ingin aku memanjatkan kesyukuran kerana apa yang kami rancangkan sebulan yang lepas berjaya diselesaikan.Setelah bertungkus lumus mencari para sponsor dan mereka yang ingin memberikan sumbangan,akhirnya semuanya terlaksana dengan jayanya.Walaupun pelbagai dugaan yang kami hadapi.
    Alhamdulillah..syukur sangat-sangat.Siapa kata nak adakan program begini senang..Allah jelah yang tahu bagaimana susahnya kami ni..Tapi takpe..At least kami berpuas hati bila jejaknya kami ke Rumah anak-anak yatim ni.
    Seribu pengalaman yang tak mungkin kami lupakan bila bersama anak-anak ni..Air mata keibuan mengalir tatkala memandang seorang anak yatim,yang masih kecil,yang masih memerlukan kasih sayang seorang ibu dan bapa.Tapi pada umurnya 9 tahun,dia kehilangan kasih sayang tu.Allahu,.menitis air mata tatkala membuat entry ini.Sungguh..tak boleh aku bayangkan perasaan mereka.Untuk meneruskan hidup,mereka lalui juga tanpa kasih sayang seorang ayah dan ibu..
    Dan tatkala seorang anak berkata”tak pernah rasa macam ni”Apa yang korang akan lakukan..Air mata ini mengalir..Rasa nak peluk anak itu..Nak menangis depan mereka semahu-mahunya..Tapi apa kan daya.Sebagai orang tua,tak seharusnya kita menangis dihadapan mereka yang kuat.Kita juga harus kuat.Sekuat dan kuat lebih dari mereka.Siapa kata anak yatim tak perlukan perhatian dan sumbangan..Itu kata orang yang tak mendekati mereka.Walau mereka tak pandang pada sumbangan,tapi mereka memandang pada masa dan kasih sayang sementara kami berada disitu..Terdengar gelak ketawa mereka,membuatkan hati tersentuh.Dah..cukup…tak boleh nak perkatakan lagi..Luahan hati seorang ibu..
    Bertempat di Pertubuhan Anak-anak Yatim Islam Kluang -Pkayik.Kami telah mengadakan sesi perkenalan,sesi gotong royong dan sesi sambutan harijadi untuk anak-anak ini.
    Korang boleh lihat Tentatif Program Kasih JDT Blogger Bersama Anak Yatim Pkayik siri 1 yang kami anjurkan
    Tarikh 4 Mac 2017(Sabtu)
    Masa 8.00 pagi hingga 1.00 petang
    Tempat Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Islam Kluang -PKAYIK
    Masa Aktiviti
    7.30 pagi Ketibaan Ahli JDT Blogger
    8.00 pagi Ketibaan Para Media dan Penaja
    8.30 pagi Bacaan Doa
    Sesi Suaikenal
    9.00 pagi Gotong-Royong
    10.30 pagi Minum Pagi
    11.00 pagi
    11.15 pagi
    Ucapan dari wakil JDT Blogger
    Ucapan dari wakil PKAYIK
    11.30 pagi Penyampaian Sumbangan
    11.40 pagi Bacaan Doa Selamat
    11.45 pagi Sambutan Hari Lahir dan Jamuan Makan
    1.00 petang Bersurai

    Program ini telah di Rasmikan oleh Yang Dipertua PKAYIK iaitu Dato’Haji Gapar bin Gurrohu.Alhamdulillah..Orangnya sangat merendah diri..Boleh lagi bergaul sesama kami ni..

    Emcee kami pada hari itu oleh Uyul

    Anak-anak bergambar kenangan dengan Dato’Haji Gapar bin Gurrohu 
    Sesi bergambar kenangan bersama anak-anak PKAYIK.
    Aktiviti bergotong royong oleh anak-anak PKAYIK dan ahli JDT BLOGGER..Mereka sangat awesome.Bantu membantu dalam aktiviti ini.Masa inilah nampak mereka happy.

    Majlis kami diakhiri dengan sambutan harijadi anak-anak PKAYIK. Tengok semuanya gembira.. kami makan dan beramah mesra dengan mereka. Alhamduliah.. Ikutkan macam tak cukup masa setengah hari bersama mereka, Tapi apakan daya.. insyallah.. Ada ruang dan peluang, boleh jumpa dengan mereka lagi.. 
    Di kesempatan ini, aku ingin mengucapkan terima kasih tak terhingga kepada ahli JDT Blogger yang lain yang telah bertungkus lumus menjayakan program ini. Terima kasih kepada para sponsor yang sudi menaja pelbagai jenis makanan, Tshirt untuk para bloggers dan juga kepada mereka yang memberikan sumbangan baik dari segi kewangan dan barangan keperluan lain. 
    Harapan kami di masa akan datang, moga program-program seperti ini dapat dijalankan dengan lebih banyak lagi. Kalau tidak kita yang menolong mereka, siapa lagi kan. Kalau tidak dapat memberi sumbangan, sedekahkan untuk mereka kasih sayang walau hanya beberapa ketika. Itu sudah memadai. Apalah daya mereka untuk mencari kasih sayang yang sejati. Mereka tidak dapat apa yang anak-anak kita dapat. Tak salahkan berkongsi sedikit. 
    Puteri JDT Blogger..Bergambar kenangan sebelum semuanya balik.
    Dibawah ini adalah senarai Para Penaja yang Menaja barangan makanan dan sebagainya. Jika korang ingin Mencari pelbagai jenis Variasi makanan, boleh follow ig dan facebook mereka.


    Para Sponsor  Program Kasih JDT Blogger Bersama Anak Yatim Pkayik siri 1


    Handsock – Handcok Besar Malaysia
    Facebook : Hidayah Minhat
    Instagram : Handsock Besar Malaysia

    Bag Goodies – Kasih Concept
    Facebook : Kasih Concept
    Instagram : Kasih Concept

    Button Badges – Creative Hand
    Facebook : Kad kahwin Creative Hand
    Instagram : Creative Hand


    Deco Birthday Party – Equine Concept BP
    Facebook : Equine Concept BP
    Instagram : Equine Concept BP

    Pop Corn – Cathy Doll
    Facebook : The goodies Popcorn
    Instagram : The goodies Popcorn

    Cream Puff – Maizatul Akmar Zakaria
    Facebook : Maizatul Akmar Zakaria
    Instagram : Maizatul Akmar Zakaria

    Brownies – Nur Atikah Abd Rahim
    Faebook : Nur Atikah Abd Rahim
    Instagram : anna_cakeHouse

    2 Kek Birthday – Dila
    Facebook : Dila
    Instagram : Dila


    2 Kek Birthday – Aznanie

    Facebook : Aznanie.azman

    Goodies Bag – Butik Safira
    Facebook : Safira Trading
    Instagram : Butik Safira


    Muffin  – Cuppies Lover Corner

    Facebook : Cuppies Lover Corner
    Instagram : Cuppies Lover Corner
    Blog : Cuppies Lover Corner