• breakfast,  food,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  parenting blogger,  pregnancy

    Menu Breakfast Berpantang hingga sekarang

    Assalamualaikum
    Siapa kat sini suka makanan berpantang.Sila angkat tangan!!…Ha..aku tau ada antara korang yang tak suka menu berpantang kan..Macam aku jugak la,ada jugak makanan berpantang yang aku kurang suka..Yelah..bila lauk yang sama je,mau tak jemu..hehehe
    Masa dalam pantang,alhamdulillah,adik ipar rajin masakkan menu yang tidak menjemukan aku.Ikan haruan memang menjadi menu wajib.Tapi kalau dah setiap hari masak sup,muak jugak.Resepi orang kemboja dalam berpantang sedap jugak wehhh!!..ikan haruan tu bukan saja buat sup,di salai dan dibakar,kemudian ada jugak menu masak halia..Sup dia memang terbaik la..bukan macam sup kita..Sup dia letak daun ketumbar dan perahan asam limau je..memang aku boleh masuk..
    Untuk breakfast dan makan petang merangkap jugak makan malam,aku memang baham roti keping bersama air milo je.Kalau roti sebungkus tu boleh tahan 3 hari untuk aku sorang je.sekali makan dalam 4-5 keping..hahah..Yelah..ibu menyusu ni,memang lapar sepanjang masa,Kalau dulu 1 liter air pun susah nak habis kan..Sekarang ni maintain 3 liter air sampai ke malam.Risau sebab nanti susu sikit pulak bila kurang minum air.
    Nak dijadikan cerita,bila dah habis pantang ni,roti dan milo memang menjadi menu utama aku.Mesti nak cari roti dengan milo bila pagi dan malam..uishhh..Gemok!! takdelah..ibu yang breast feeding ni jarang jugak badan naik..So far badan tetap maintain macam dulu..Lagi kurus ada la..
    Lagi la operation ni kan..banyak nak kena pantang.Telur,kacang dan makanan yang boleh membuatkan bekas operation ni gatal-gatal..iskk..dah pernah kena da..hehehe…Dia punya bisa,,aduhaiii…
    Oklah..nak sambung kerja kejap…Banyak kerja tertangguh.entry pun banyak juga tertangguh..hehehe..blogwalking dah buat sikit-sikit walaupun taklah banyak..tu pun aku singgah mana yang ada publish entry je..
  • breastfeeding,  motherhood,  parenting blogger,  pregnancy

    Bercerita tentang penyusuan Naura pulak

    Assalamualaikum
    emmm…Anak kedua aku ni fully breastfeeding.Masa Naura dapat susu badan ummi dia,terus demand taknak susu formula dari hospital.Masa aku dimasukkan diwad biasa,dan masa tu aku dah pun boleh bergerak,doktor arahkan nurse supaya letak baby tepi katil aku.So aku kena BF naura.Masa 1st time tu,aku kekok jugak la kan..yelah selama ni tak pernah ada experience pun…dengar orang cerita je sebelum ni.Masa pagi tu iaitu hari keempat Naura di sebelah aku,nurse dah suruh BF dia.Aku try sebaik mungkin untuk BF dia..Tapi x sure masa tu susu banyak atau tidak untuk dia minum.Risau dia lapar.Tapi masa tu Naura memang tido je.Tak bangun menyusu pun takpe.Tapi aku kejutkan dia jugak untuk BF.Sampai nipple aku sakit  dan melecet.Yelah 1st time kan..Sampailah malam,aku tak sure aku anak aku tu kenyang or tak.
    Lastly aku panggil nurse.Bagitahu kat dia yang aku tak sure samada anak aku tu kenyang ke tidak.Then dia tolak Naura masuk bilik baby untuk disusukan.Baru aku nak lelap,dia da tolak Naura tepi aku.,terus dia bagitau kat aku Naura taknak susu tu..Dia muntahkan balik susu yang nurse bagi.Lorhh..Demand anak aku ni.So,malam tu Naura tido tepi aku sambil aku cuba jugak untuk susukan dia.
    Hari kedua penyusuan Naura,alhamdulillah..Dah nampak susu keluar,tapi satu masalah Naura pulak taknak menyusu sebab dia tidur je..Puas dah kejutkan dia,Hari ketiga doktor check Naura kena jaundice.Isk…dah mula risau..Sebab takut duduk wad semakin lama kan.Hari ke5 masa aku nak keluar,doktor check lagi Naura takut kuning dia meningkat.Tapi alhamdulillah…boleh jugak balik walapun aku terpaksa ulang alik ke klinik kesihatan untuk sambung check kuning Naura.
    So,bermulalah sesi aku mengepam setiap hari supaya susu aku banyak.Bermula jugak pencarian breast pump untuk memudahkan aku bila bekerja nanti.Mula-mula aku guna pump manual je..Memang mudah,tapi sedikit penat la sebab menggunakan tangan untuk pam.Survey pump kat fb semua mahal-mahal.Di luar kemampuan aku.Aku ada survey yang murah iaitu yang single pump jelah.Harga pun tak sampai rm200 ke atas.
    Memang berkenan Malish lifestyle pump sebab berwarna pink..hehehe…Tapi bila aku dapat offer dari hamba allah untuk menjualkan pada aku dengan harga yang lebih murah,.alhamdulillah..Dapat jugak kurangkan kos beli yang kt fb tu.Dia jual hanya rm150.Baru pakai dua kali katanya sebab susu dia tak keluar.Lagi satu semua free gift dia bagi pada aku..Then,why not aku tolak kan.Urusan pembelian dah berlangsung,tetiba husband belikan yang brand Fiffy punya.Electric pump jugak.rm140 tapi tak dapat apa-apa free gift..lagi satu suction dia sakit sikit masa mengepam..uih…seriau..
    Ni yang husband beli..Memang pump electric,tapi aku tak suka suction dia sakitkan nipple aku ni..
    Ni yang dia jual tu.Semua free gift tu dia bagi aku..,alhamdulillah..aku berpuas hati.
    Dia pun beli dekat Pump On The Go jugak
    Sebelum aku kerja,ada jugaklah aku buat stock untuk Naura.Walau tak banyak,tapi cukup untuk keperluan seharian dia.alhamdulillah..moga tak putus bagi kat Naura
    Sekarang ni ke tempat kerja,tambah lagi satu beg untuk dibawa.Beg pump..hehehe..1st time pump kat tempat kerja memang la jadual nya berserabut.1st aku pump kat surau..hari kedua aku pump dalam office je..hehehe…nasib baik orang tak perasan..maklum ler department aku banyak lelaki.kena cover betul-betul la.
  • kisahsidairy.com,  my new baby born,  parenting blogger,  pregnancy

    Pengalaman bersalin Czer

    Assalamualaikum
    Alhamdulillah..Dua bulan sudah berlalu.Baru nak update pasal pengalaman bersalin czer ni.
    Kot ler korang tak tau pasal czer ni,meh aku tolong ringkaskan Bersalin Czer ni.
    Pembedahan Caesarean adalah  pembedahan di mana pakar bedah akan membuat potongan pada perut dan rahim(uterus) agar bayi anda bleh dilahirkan.Of course la pembedahan ini adalah biasa bagi wanita yang mengandung,
    sumber dari babycenter
    Ini saja aku nak share pasal pengalaman aku bersalin secara Czer.
    Pada Hari raya keempat aku dah bersalin kan Si Naura.Tepat jam 12 malam pada 20hb Julai aku dah rasa tak selesa.Jantung dah berdegup-degup.Si Naura kat dalam dah macam mengeras.Tapi takdelah rasa sakit ya amat.Biasa-biasa je.Rasa tak selesa je nak tido.Aku cakap kat husband rasa tak sedap hati.Husband pun cakap,dah nak bersalin ke.Tapi aku pun tak tau macam mana rasa nak bersalin memandangkan ini kali pertama aku bersalin.

    Meh tengok diary aku ni

    20/7/2015


    12.00am :mula rasa tak sedap hati.Tak boleh nak tido.Jantung berdebar-debar dan rasa macam baby mengeras walau tak lama.Call mak nakkan kepastian.Mak suruh pi hospital.Tapi sanggup tunggu mak dari kampung

    12.30 am : Mak sampai untuk ambil Nur awfiyah.tapi bila sampai rumah aku,mak decide nak teman aku pi hospital dengan husband.Awfiyah bawak balik kampung dengan adik aku

    1.30 am : Sampai Hospital Sultanah Ismail.Terus masuk ke tingkat 2 bagi ibu2 yang nak melahirkan anak.Tunggu doktor sampai.Doktor check tengok dah bukak 4cm..uitt..masa ni terkejut bak hang.Tak sangka dah bukak sampai 4cm.Terus masuk ke labour room.Uihh..Perasaan ngeri ketika ni Allah swt je yang tahu.

    2.00 am : .Masa dalam labour room terus lost contact dengan husband and my mom.Nak panggil diorang pun dah payah ketika ni.Datang doktor seluk lagi tengok bape cm.Sekali doktor kata 3cm..aikk..pelik pulak.tadi kat luar kata 4cm..uishhh…Doktor dah buat persediaan.Dari ujian  CTG sampailah masukkan Dip kat dua belah tangan.Ambil darah dua tiga kali..uihh..sakit tau!!Masa tu memang tak selesa sebab tak boleh nak mengiring.Aku pun tak tau nak panggil apa dua belt yang aku pakai tu.Tapi yang pasti untuk dengar heartbeat baby..hahaha.

    3.00 am : Masuk doktor pakar tengok buku pink aku.Memang dalam buku pink ada tulis yang aku boleh bersalin normal tetapi dengan bantuan epidural.seriau tau!! sebab aku dah banyak dengar perkara negatif tentang epidural ni.Tapi disebabkan terpaksa,abaikan jelah.Demi kepentingan baby,
    Lagi satu.Doktor pakar kata kena tunggu siang baru boleh buat.Harapnya aku tak bersalin masa sekarang ni.Penggunaan epidural hanya siang sahaja.
    So menunggu la aku sampai pukul 8 pagi.

     Suntikan Epidural adalah kaedah yang paling popular untuk melegakan kesakitan ketika bersalin.Lebih dari 50% wanita yang melahirkan anak di hospital menggunakan epiduralanestesia.Ibu hamil harus mempelajari sebanyak mungkin tentang pilihan melegakan kesakitan supaya anda akan lebih bersedia untuk membuat keputusan semasa proses kelahiran.Anda harus memahami

    suntikan epidural

    Apakah Suntikan Epidural? 
    Suntikan Epidural bius tempatan akan melegakan kesakitan di bahagian  badan tertentu sahaja.Epidurals menghalang saraf impuls dari segmen tulang belakang yang lebih rendah, ia akan menurunkan  sensasi pada bahagian separuh bawah badan.Ubat epidural dikelaskan dalam ubat-ubatan yang dikenali sebagai anestetik tempatan, seperti bupivacaine,chloroprocaine,atau lidocaine.

    sumber bayi.ibu.com

    8.00 am : Doktor pakar lain pulak masuk.Aku pun tak sure pakar apa..Mybe pakar sakit puan kot.Dia kata aku tak boleh nak bersalin normal.mybe kena operate sebab risaukan jantung aku..Arghhh..sudah..Kena tunggu pulak doktor HSI tanya Doktor pakar HSA tentang kes aku..waduh!!!lagi stress..Tapi masa tu aku tak sakit apa pun.Biasa je.Cuma sakit sebab terbaring je.

    9.00 am : Doktor pakar dari unit lain pulak datang.Lagi aku tak sure status.yang penting ramai doktor pakar masuk waktu ni.Breifing kat aku ngan husband tentang kenapa aku tak boleh nak bersalin normal.Doktor terpaksa x-ray jantung aku pulak sebab doktor suspect aku kena paru-paru berair..time ni memang sedih.Dugaan datang tanpa di undang..sebelum aku kena x-ray tu.doktor ada  bagi tau la kat aku kalau aku,berkemungkinan effect pad bby nanti.Tapi dia kata jarang berlaku perkara sebegini.Tapi aku takde choice untuk berkata tidak.Demi keselamatan baby dan aku,terpaksa jugak aku x-ray.

    11.00 am : Unit x-ray datang untuk meng X-ray aku..Masa tu memang redha jelah.

    1.00 pm: Datang lagi pakar menerangkan tentang kaedah yang aku kena lalui dan risiko yang aku akan aku hadapi nanti.Tu lagi la sedih kan.Tapi husband banyak beri support ketika ni…

    2.00 pm : Aku di tolak ke OT sebab dah tiba giliran aku masa ni.Masa ni(tanpa aku ketahui) Doktor ada bagi borang kat mak aku sign sebab masa ni husband takde kat OT tu.Borang ni untuk mak aku setuju jika terpaksa selamatkan salah sorang.Masa ni mak aku sedih sangat sebab dia risau pasal anak dia.Habis sampai adik beradik aku dia call suruh datang..Oh mak!!.Masa masuk OT tu memang dia menangis sambil cium-cium aku.Kali kedua dia tengok aku buat operation.Masa 1st time tu umur aku 13 tahun.

    2.30 pm: Bila masuk labour room,macam-macam perasaan ada..Masa ni diorang tengah prepare untuk operation.sampailah aku tak dapat rasa separuh dari badan aku bila aku kena cucuk epidural tu kat belakang badan aku

    3.00 pm: Aku dapat jugak rasa macam mana diorang belah perut aku.Masa diorang keluarkan baby tu,terasa jugak kesakitan tu.Dapat rasa diorang goncang perut aku untuk keluarkan baby.ada jugak kesakitan kat situ.Tapi bila dengar baby nangis,mengalir jugak air mata

    5.00 pm: Aku dimasukkan ke icu.Masa ni badan memang lemah semacam.Nak bangun tak boleh sebab kesan bius tu ada lagi.Aku dimasukkan ke ICU sebab diorang nak pantau kesakitan yang aku alami takkan  menjejaskan jantung aku.

    21/7/2015
    Satu hari aku di ICU dan satu lagi aku dimasukkan semula ke labour room.Masa ni barulah dapat jumpa husband ngan mak aku.Masa ni mak aku dok cium-cium aku.Ayat dia “mak sayang eda tau” pehhh….Masa ni air mata tak boleh nak di tahan-tahan lagi..tersedu sedan jugak aku dibuatnya.

    22/7/2015
    Seriously aku dapat tengok baby sekejap je masa kat OT.Lepas tu dah tak tengok langsung.

    23/7/2015
    Hari ni barulah aku dimasukkan ke wad biasa.Tapi masih tak boleh bergerak kemana-mana disebabkan ubat bius tu masih lagi berjalan.lama jugak kan.

    24/7/2015
    Ubat bius dah hilang.So baru nilah dapat susukan baby..Pengalaman paling berharga untuk aku.Cuma doktor tak kasi aku keluar wad sebab masih perlukan dua hari lagi untuk pantau keadaan jantung aku.Alhamdulillah..Masih diberikan kesihatan yang baik ketika ni

    25/7/2015
    Alhamdulillah..dah boleh keluar wad.So..selamat berpantang!!!

    Nak tengok baby kita??? boleh terjah entry sini http://www.kisahsidairy.com/2015/07/lahirnya-puteri-di-dalam-keluarga-kami.html

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  my new baby born,  parenting blogger,  pregnancy

    Lahirnya Puteri Di Dalam Keluarga Kami

    Assalamualaikum
    Blog dah berhabuk ditinggalkan.Da semakin hampir nak expired domain.Insya allah..akan terus menggunakan domain yang ada.Expired pun bulan lapan nanti.
    Dekat sebulan jugak tak update blog.Bukan tiada cerita yang nak diceritakan,tapi kedatangan syawal yang bermakna tahun ni membuatkan kesempitan waktu untuk update blog.Update pun menggunakan handphone je.
    Alhamdulillah..setelah 38 minggu berada di dalam kandungan,puteri kami telah selamat dilahirkan masuk sahaja minggu ke 39 bersamaan dengan 4 syawal.Syukran..Allah swt permudahkan semua urusan walaupun pada mulanya banyak babak airmata antara kami.Nanti aku ceritakan.
    Pengalaman melahirkan anak bukan secara normal memang terlalu perit untuk dikenang.Tapi itulah pengalaman2 yang perlu seorang ibu lalui bila terpaksa memilih untuk bersalin secara czer.
    Nanti ada masa akan aku ceritakan kat kirang.Cuma ingin berkongsi kegembiraan di blog kesayangan tentang kehadiran orang baru pada 4 syawal,3.15pm.

    bayi seberat 3.6kg tanpa kusangka lahirnya sungguh sihat..alhamdulillah…Ambil masa untuk berpantang pula.Banyak lagi nak cerita walaupun ambil masa yang lama untuk update cerita baru..alhamdulillah..dah pun menjadi ibu kepada dua orang puteri..
  • INFO,  kisahsidairy.com,  parenting blogger,  pregnancy

    Tanda-Tanda Nak Bersalin

    Assalamualaikum
    Bila kita ibu mengandung pertama kali ni,mungkin kita takkan tahu apakah tanda-tanda nak bersalin.Termasuklah aku ni.Banyak juga yang aku google dan pertanyaan-pertanyaan kepada rakan dan jugak adik beradik yang pernah ada pengalaman melahirkan anak.
    Bila kita dah ada sedikit pengetahuan tentang tu,at least tidaklah kita menggelabah tak tentu pasal pulak nanti..Bila dah cari dan baca hasil menggoogle tu,apa salahnya aku share kat blog aku kan..At least nanti senang nak cari kat blog sendiri.
    Oklah..since pregnancy dah hampir sangat dengan kelahiran ni,kena amik tau pasal tu kan.Meh aku share serba sedikit tentang Tanda-Tanda bersalin Semakin hampir tu.
    Antaranya adalah :-
    1. Kontraksi Braxton – Hicks
    -Kontraksi membantu menipis,memendek dan membuka serviks sebagai persediaan awal kelahiran bayi nanti.Kebiasaannya sakit kontraksi ini seperti cramp semasa datang haid dan ia kebiasaannya berlaku 1-2 minggu sebelum kelahiran.
    2.Sakit Belakang Bahagian Bawah
    -Ianya berlaku kerana kedudukan bayi lebih rendah dan terasa sangat berat.Memang dah terasa pun sekarang ni.Dah rasa baby duduk kat bawah sangat ni.
    3.Pecah Air Ketuban
    -Hanya 1/10 ibu-ibu mengandung pecah air ketuban sebelum kelahiran.Selebihnya doktor yang akan pecahkan semasa didalam bilik bersalin.
    4.Lendir Pekat Bercampur Darah(Bloody Show)
    -Lendir ini merupakan pluk yang melindungi bayi daripada sebarang jangkitan.Bila pluk mula keluar,bayi anda sudah bersedia untuk bergerak ke bawah secara perlahan-lahan dan kepala akan masuk ke dalam rongga pelvis.Masa ni orang kata,kena bersedia untuk ke Hospital
    5.Kerap Kentut
    -Sesetengah wanita akan kerap terkentut kerana kedudukan baby semakin rendah.Buat masa ni aku rasa normal je aku kentut..hehe
    6.Kerap Ke bilik Air
    -Ibu -ibu akan kerap ke bilik air kerana saluran kencing dah ditekan oleh baby yang sudah mula bergerak ke bawah.Ini memang aku akui..Setiap masa akan ke tandas je.
    7.Perut rasa memulas seperti nak buang air besar.
    -Tekanan kepada saluran untuk buang air besar semakin terasa kerana kedudukan baby semakin ke bawah.Lately ni aku asyik sembelit je..Tapi untuk buang air besar selalu tu belum ada lagi
    8.Cirit-Birit
    -Hormon kelahiran akan menyebabkan pergerakkan usus yang kerap untuk mengosongkannya bagi memberi lebih banyak ruang laluan untuk kelahiran bayi nanti.Ia jugak akan membuatkan ibu-ibu terasa loya.
    9.Keputihan
    -Lelehan keputihan semakin terasa..Ini aku dah mula terasa..Adakah ini bermakna ianya dah semakin hampir?

    10.Berat Badan berkurangan

    -Berat badan ibu-ibu akan sedikit berkurangan atau tidak naik bila kelahiran baby semakin hampir..Patut la..Aku ingatkan alat penimbang kat klinik dan hospital tu ada masalah..

    Itu sahaja info dari pembacaan aku kat sini.

    Aku harap Allah swt akan permudahkan proses bersalin aku nanti.Ada jugak aku amalkan doa-doa supaya memudakan aku bersalin nanti..
    doa supaya mudah bersalin
    sumber:google




  • kisahsidairy.com,  pregnancy

    Bakal Bercuti Awal Bila Usia Kandungan Masuk 36 minggu

    Assalamualaikum
    Alhamdulillah…Usia kandungan dah masuk ke minggu ke 36 minggu.Sedikit perkongsian apabila kandungan 36 minggu ni 
    Pada usia fetus(bayi) 36 minggu,ibu mengandung akan merasakan seakana-akan bayi hendak terkeluar dan menjadikan anda rasa kerap untuk ke tandas.Saiz bvayi di minggu 36 minggu kehamilan adalah 45sm dari kepala ke jari kaki dengan beratnya hampir 2.7kg.Ibu hamil mula merasakan tekanan di bawah abdomen dan sedar bayi sudah mula merasakan tekanan di bahagian bawah abdomen dan sedar bayi sudah mula menurun kepala posisi ke bawah.Penurunan kepala bayi menyebabkan ibu hamil menjadi lebih selesa untuk bernafas dan ketika makan,(sumber sini)
    Perkembangan bayi dalam kandungan hamil 36 minggu, perkembangan fetus bayi ibu mengandung 36 minggu, wanita mengandung 9 bulan, hamil trimester tiga, tanda mengandung usia 36 minggu, keadaan ibu mengandung 36 minggu, cara mengandung, gambar bayi dalam kandungan 36 minggu, pakaian dan diet makanan ibu mengandung, tips menjaga kesihatan kehamilan, kehamilan trimester akhir
    sumber :google
    Masa ni bayi akan keluar bila-bila masa sahaja.Bercuti awal? yup…akan bercuti awal iaitu pada awal bulan tujuh ni.Disebabkan kesihatan selalu terjejas,cepat penat,sebab tulah aku ambil cuti awal.
    Bila dah berapa tahap macam ni,rasa perasaan takut,gementar dan pada waktu yang sama sangat teruja nak menyambut orang baru.Setiap ibu kat dunia akan merasakan perasaan yang sama kan.
    Macam-macam fikir kan..Bila nak tidur ni,ada je benda yang terlintas dalam kepala ni.Walaupun due date aku selepas raya,tapi disebabkan kes-kes yang terdapat pada diri aku ni,aku dinasihatkan untuk bercuti awal.
    Berhenti blog buat seketika??Mungkin…Tengok kepada keadaan..Insya allah..kalau takde aral melintang,aku akan update tentang orang baru tu kat korang.
    Nak settlekan kerja-kerja yang pending hari ni.Esok hari last untuk aku settlekan kerja-kerja yang pending sebelum mengagihkan kerja-kerja pada officemate aku..
    Moga Allah swt permudahkan urusan aku bila bersalin nanti..Doakan yang terbaik untuk aku dan baby ye..
  • kisahsidairy.com,  pregnancy

    Check up Lagi

    Assalamualaikum
    Lama betul tak update.Rasanya start dari khamis lepas lagi dah blog terabai.Kesihatan sekarang ni kurang memuaskan,tetapi alhamdulillah..masih ada semangat untuk berpuasa.
    Rindu nak blogwalking di blog rakan rakan.Confirm ramai dah lupakan aku..hehhe..Nak update blog by phone pun tak berkesempatan.
    Hari ni dapat jugak nak update.Itu pun sebab bosan menunggu giliran di Hospital.Itu memang dah jadi rutin setiap minggu rasanya.Sesambil tu boleh la update blog kan.

  • INFO,  kisahsidairy.com,  pregnancy,  Tips

    Berpuasa Bagi Ibu Mengandung

    Assalamualaikum
    sumber :google
    Seperti biasa lah kan,Blog tak berapa nak updated!!..Tapi tetap gagahkan jugak update hari ni walau keadaan tidak mengizinkan.
    Lately ni,kepala sakit,mungkin disebabkan sakit gigi yang semakin teruk.Dah mintak nasihat doktor,tapi dikhuatiri akan membahayakan kesihatan aku sendiri.Hanya dapat ubat panadol sahaja untuk mengatasi sakit kepala.Kalau ikutkan hati nak je cabut gigi ni.Tapi bila fikirkan kesihatan diri dan baby dalam kandungan ni,terpaksalah ikut jugak.
    Tinggal sehari je lagi kita akan didatangi oleh Ramadhan Al-Mubarak.Alhamdulillah…Masih lagi berkesempatan untuk menerimanya lagi..
    Tapi..bila terfikir tentang kandungan ni,agak-agak boleh ke tidak berpuasa tu nanti.Banyak jugak tips yang aku ambil dari blogger-blogger yang share tentang tu.Alhamdulillah,semuanya di hujung jari.Cuma tinggal nak praktikkan sahaja.
    Banyak benda yang aku google tentang wanita mengandung berpuasa.
    Adakah selamat bagi wanita mengandung untuk berpuasa ni ye…
    Di petik dari blog dr.Zubaidi.
    Kandungan aku dah masuk minggu 34…Ini bermakna lagi 6 minggu sahaja nak bersalin..Insya allah..Moga Allah permudahkan urusan bersalin nanti.
    Ada juga aku membaca tentang Hukum Wanita Mengandung berpuasa iaitu :-
    Kebanyakkan para ulama’ berpendapat bahawa tidak boleh  berpuasa jika si ibu khuatirkan bayi dan kesihatan mereka terjejas kerana tidak makan dan minum
    Bertepatan dengan Firman Allah swt 

    ” Dan jangan kamu membunuh diri kamu( al-nisa’4:29)

    “Dan jangan kamu campakkan diri kamu ke dalam kebinasaan(al-baqarah 21:59)

    Antara Tips yang yang aku baca sebagai panduan adalah :-

    Tips berpuasa:

    • Sentiasa bertenang dan elakkan stres.
    • Mintalah nasihat daripada wanita lain dalam keluarga anda tentang bagaimana menjalani puasa semasa hamil. 
    • Elakkan aktiviti yang membuatkan anda berasa panas kerana ini boleh menyebabkan anda teryahhidrat dengan cepat dan membahayakan bayi.
    • Elakkan berjalan jauh dan membawa barang-barang berat. 
    • Kurangkan kerja rumah dan apa-apa aktiviti yang meletihkan.

     Dipetik dari blog Mariafidz

     Harap nanti aku boleh berpuasa penuhla..Risau jugak tu nanti..Korang pulak macam mana..ada tak antara korang yang mempunyai pengalaman mengandung ketika berpuasa..

    Jom share..

  • INFO,  kisahsidairy.com,  pregnancy

    10 Fakta Menarik Mengenai Bayi Di Dalam Kandungan

    Assalamualaikum
    33 weeks Pregnancy..Lagi 7 minggu lagi,insya allah,akan dipertemukan dengan anak syurga umi ni..Insya allah juga,mohon Allah swt permudahkan urusan umi bersalin ni..Terbaca fakta menarik tentang bayi di dalam kandungan ni.Boleh share dengan mom to be diluar sana.
    sumber:google

    1. Di sekitar usia 3 bulan usia di dalam kandungan,bayi mula menelan air ketuban dan mengeluarkannya kembali sebagai air kencing.Ini untuk melatih sistem pencernaan dan perkumuhannya

    2. Bayi boleh menangis sejak di dalam perut lagi.Sekitar usianya 3 bulan,peti suara sudah mula terbentuk dan bayi sudah mula menangis tetapi dalam diam

    3. Seawal usia 4 bulan,bayi mula meneroka ruang di sekelilingnya.Dia mula bermain dengan tali pusatnya,menghisap ibu jarinya sendiri,berengan-renang ,menendang sekelilingnya dan berpusing-pusing di dalam kantungnya.Tetapi lazimnya ibu yang baru pertama kali hamil tidak akan menyedari pergerakkan bayi sehingga usianya 5 bulan.

    4.Ketika usianya memasuki 4 bulan,bayi akan mula tersedu untuk melatih sistem pernafasan.Bila bayi tersedu,ibu dapat merasakan getaran halus atau denyut halus di perut.

    5. Pada usia 5 bulan,bayi mula memberi reaksi kepada bunyi di luar perut ibunya dan akan menutup telinga dengan tangannya sendiri apabila mendengar bunyi kuat.

    6.Sekitar usia 6 bulan,memori bayi mula terbentuk dan bayi dapat mengingati dn mengenali suara ibu bapanya dan mula meneroka anggota tubuh badannya.

    7. Seperti kita,bayi du dalam perut juga bermimpi seawal usianya 7 bulan,Aktiviti bermimpi ini akan melatih perkembangan mentalnya.

    8. Apabila otaknya sudah terbentuk,bayi akan dapat merasai kesakitan sejak di dalam rahim lagi.Apabila ibu tertekan atau stress,emosinya juga terganggu dan menyekat perkembangan mentalnya.

    9. Sebaik sahaja deria rasanya terbentuk,bayi juga dapat merasa makanan yang dimakan oleh ibunya dan boleh mengerutkan dahinya dan memuncungkan mulutnya sebagai reaksi kepada rasa pelik makanan yang di makan oleh ibu.

    10. Sebaik sahaja lahir,pertama kali bayi membuka mata,anak matanya akan membesar untuk menampakkan kecomelannya untuk memikat hati orang di sekelilingnya terutama ibu bapanya.

  • checkup,  kisahsidairy.com,  pregnancy

    Checklist Barang keperluan bayi dan ibu ke Hospital

    Assalamualaikum

    Checklist Barang keperluan bayi dan ibu ke Hospital.Bila dah masuk usia kandungan mencecah 8 bulan ni,kenalah buat persediaan awal.Persedian dari barangan yang akan dibawak ke Labour room nanti.Sebenarnya start dari 7 bulan orang dah sibuk buat persediaan barangan yang akan dibawa ke Hospital.

    Tapi aku ni ilek je..Macam tak risau je nak buat benda tu.Tapi masa balik kampung tuari,setelah dibebel oleh mak,balik tu,terus siapkan apa yang patut.Mak dah pesan,siapkan awal-awal.Nak bersalin ni,tak tentu masa.Kekadang tak perlu tunggu 9 bulan pun,kalau bayi nak keluar,dia tetap akan keluar jugak.
    Semakin dekat ni,semakin risau pulak.Banyak yang aku google tentang senarai yang perlu dibawa bila ke hospital nanti,especially untuk baby..Kalau mak baby,tentu¬≤ nya pakai baju hospital kan..Tapi bila baby keluar dari perut ummi dia nanti,nak pakai baju apa pulak kan…hehehe
    Setelah puas menggoogle,dah pun jumpa senarai barang yang perlu aku bawa.Aku bawak dua beg untuk letak dalam kereta.Aku asingkan baju baby dan baju aku.Sebabnya,baju baby tu akan dibawa masuk ke labour room.Yang aku punya tu takler kisah sangat kan..Ke Kisah????
    Apa yang perlu dibawak tu??
    Senarai barang baby untuk di bawa ke Hospital
    1. Diapers(aku beli yang newborn)
    2. Tuala baby(Receiving Towel)
    3. Wet Tissue
    4. Baju baby(aku bawak sehelai lengan panjang and sehelai lengan pendek)
    5. Sarung tangan
    6. Stokin
    7. Toiletries
    Senarai barang ibu untuk di bawa ke Hospital
    1. Buku pink
    2. Kad pengenalan
    3. Nursing Bra
    4. Maternity pad
    5. Baju
    6. kain batik
    7. Tuala
    8. selipar
    9. tudung 
    10. stokin
    hah…itu je kot yang aku bawak..Nanti dah bersalin,pepandai ler en.husband bawak mana¬≤ lagi barangan yang penting kalau aku kena tahan wad lama…
    sumber ni banyak yang aku google di blog2 mommy…Dan yang paling utama adalah kat sini
    Ke ada lagi yang aku tertinggal ek!!…