• Nagging,  PARENTING

    Cerita Minggu Lepas

    Assalamualaikum Anak sape la ni kan… Kesian Nur awfiyah umi letak dalam troli je..Memang tak plan pun lepas pun nak ke Pasaraya Tesco petang sabtu tu.Hari sabtu tuari plan cuma nak cari baju raya untuk Nur awfiyah..Saja umie nak beli awal sikit memandangkan puasa nanti nak beli baju raya umi pulak..hehehe..kalau dlu taklah sibuk sangat nak beli baju awal-awal..Sejak dah ada Nur awfiyah nie nak kena plan awal-awal takut tak cukup budget nak beli baju raya untuk dia.,..Untuk umie dia,walau tak banyak pun takpe..janji dia ada banyak baju raya..yelah kan..Selalunya budak-budak nie kalau takat 2-3 pasang memang tak cukup. So lepas balik kerja tuari,plan ngan kakak ipar aka babysitter Nur…

  • lifestyle blogger,  nur awfiyah,  PARENTING

    Nur Awfiyah Dengan Spring Bouncer

    Assalamualaikum Ingat zaman Dolu-Dolu Kalau dulu inilah yang selalu mak-mak gunakan untuk dodoikan anak dia…Taknak biasakan baby dipegang je. Sekarang dah makin canggih..Dah makin cantik..Teringin gak nak beli,tapi rasa macam rugi je sebab mahal sikit..Lagipun guna tak lama sangat. pattern sekarang nie…nie dah makan rm100++ jugak.. Nur awfiyah dapat sponsor lagi dari Maklong dia..Sebenarnya Spring bouncer(tak tau betul ke idok ejaan nie) ni turun temurun jugak..Masih elok digunakan jugak..Kalau nak tahu,family kitorang nie memang macam ni..Beli baju anak-anak yang mahal-mahal pun disimpan dengan baik dan boleh digunakan lagi oleh anak-anak yang lain. Bukanlah jenis kedekut untuk membeli semua tu,tapi bila fikirkan bayi ni cepat membesar,jadi pakaian yang baru di beli…

  • lifestyle blogger,  nur awfiyah,  PARENTING

    Nur Awfiyah Dah Ada Stroller

    Assalamualaikum Alhamdulillah…Nur awfiyah dah ada stroller sekarang nie..Stroller nie kepunyaan makcik Nur awfiyah.Thanks Cik Fatin sebab bagi Nur awfiyah pakai Stroller nie Kalau tengok harga pasaran,stroller jenis nie dalam harga rm400 hingga rm500 jugak..Disebabkan dulu anak pertama cik Fatin pun guna stroller ni dengan baik,Maka bila sampai kat Nur awfiyah pun dalam keadaan yang  baik jugak..Insyallah,akan dijaga dengan baik untuk kegunaan sepupu -sepupu akan datang. Betul tak?? Kalau nak beli yang baru rasa rugi pulak…Sekarang nie misi nak mencari car seat pulak..Car seat nie kegunaannya bukan untuk beli saja-saja,tetapi memudahkan untuk aku meletakkan Nur awfiyah bila dihantar ke baby sitter..Kesian pulak hanya diletakkan di seat sebelah aku nie..Terpaksalah alas dengan…

  • PARENTING

    Genap 2 Bulan Nur Awfiyah Semalam

    Assalamualaikum Setiap ibu pasti ingin merakamkan detik-detik seharian anak-anaknya dari mula keluar dari dalam perut sehinggalah anak itu dewasa kan..Begitu jugaklah aku…Walaupun tidak mempunyai pengalaman melahirkan anak,tapi masih ada sifat keibuan tatkala aku memegang Nur Awfiyah ketika dia berumur seminggu..Teringat semula,Bila Nur awfiyah dalam pangkuan aku ketika itu,terlalu sarat airmata walaupun aku tak tahu kenapa aku harus menangis ketika itu.. Bila aku dapat berita yang aku akan menjaga Dia,sepantas yang mungkin aku ajak en.husband untuk mempersiapkan segala kelengkapannya walau waktu itu,takdelah sangat yang kami boleh sediakan untuk dia.. Sedar tak sedar dah hampir dua bulan dia bersama dengan aku..Bila dia dah besar nanti,tak taulah dia terus bersama dengan kami ke…

  • lifestyle blogger,  nur awfiyah,  PARENTING

    Masuk Kerja Terlewat

    Assalamualaikum sumber: google Salam Pagi Isnin korang..Isnin sudaaa…Tak terasa cuti satu hari semalam..Tak pergi ke mana-mana pun… Just singgah rumah baru untuk perkembangan renovation rumah..Pagi ni rasa nak meluahkan perasaan sakit hati bila tukang buat rumah langusng tak habiskan kerja yang aku rasa lama dah tertangguh.. Duit dah bagi,Bila aku tanya bila nak siapkan,asyik tersengih dan jawab takde orang nak buat. Nasib baik kawan,ada lagi rasa hormat taknak malukan dia bila asyik bertanya pasal rumah.Tapi disudut lain,aku dah upah untuk buat kerja-kerja renovation tu,patutnya bila dah bersetuju untuk ambil job tu,kenalah laksanakan dengan betul..Entah la…en.Husband pun dah malas nak tanye banyak-banyak..Kang lain pulak jadinya.Nak lupakan soal tu buat seketika… Dulu,masuk…

  • nur awfiyah,  PARENTING

    Bawa Nur Awifyah Ke Klinik

    Assalamualaikum Cerita semalam yang baru sempat untuk aku update petang nie..Semalam aku ada bagitahu yang aku halfday kan…Seronok rasa dapat halfday..Ikut hati nak je cuti satu hari,tapi sayang pulak..Kot lah ada emergency nanti,nak bercuti lagi. Simpan cuti sikit..Annual Leave memang harem Non Hado!!Apa taknya sebulan masuk sekali untuk AL..Tu pun dah aku perabihkan..Setiap bulan mesti aku cuti satu hari..Itu..korang jangan tanya aku kenapa! Oklah..Berbalik kepada Puteri omel aku yang sorang nie.Semalam lepas balik keje,terus melepak rumah kakak ipar aku,menghabiskan waktu sebelum keluar ke klinik kul 2 petang tu.Aku halfday pukul 12 tengahari,so ada masa nak luruskan pinggang.. Dalam perjalanan,Nur Awfiyah da start menyanyi lagu hindustan,marah sebab aku kejutkan dia tidur..Actually,bukan…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  nur awfiyah,  PARENTING

    Kami Ditinggalkan!!

    Assalamualaikum Bukan tak biasa ditinggalkan…huhu…Dah biasa umie ngan awfiyah tinggalkan babah.La ni babah pulak tinggalkan kami. Semalam tengahari dapat perkhabaran adik MIL yang bongsu masuk Hospital kerana jantung.Kalau ikut hati memang nak ikut sekali babah balik kampung hantar Nenek.Tapi bila fikirkan aku baru cuti dan baru je start bekerja,memang tak elok la kan kalau nak bercuti sahaja.Lagipun kalau takat sehari semalam je nak balik Melaka,memang penat la.Takut Nur Awfiyah merengek kepenatan pulak. Last decision,terpaksalah babah sorang je yang balik hantar Nenek balik ke kampung.Aku pulak terpaksa bermalam di rumah abang long yang dekat je dengan rumah kami..Nasib baik la Abg long aku tu satu jalan ke tempat kerja.Jadi takde masalah…

  • PARENTING

    Bercuti Sabtu ni!!

    Assalamualaikum Alangkah seronoknya bila dapat tahu hari sabtu nie cuti..Di kesempatan bercuti tu nanti,bolehla ambil Nur Awfiyah balik.Dah 2 hari tak nampak muka dia.. google Memang lately nie banyak cerita tentang Nur awfiyah,Dah bertambah satu lagi profession si ibu kan…Sebab tulah ada Parenting kat blog nie..arghhh!!! Tak kisah Rindu dekat Puteri bonda ni.Bila rindu mula la peluk cium bantal busuk dia..Memang sengaja taknak basuh bantal tu..Walaupun bau bantal kurang sedap,bagi aku bau tulah yang merapatkan hubungan ibu dan anak..betul tak..Lain la bau bantal orang tua…hehehe… google Maknanya malam jumaat dah boleh gerak ke kampung..Kalau ikutkan nak sampai hari Ahad.Tapi disebabkan En.husband dah mula bekerja pada Hari Ahad kan..Saja nak boldkan…

  • lifestyle blogger,  nur awfiyah,  PARENTING

    Misi Mencari Stroller dan Baby Car Seat

    Assalamualaikum Selamat pagi anak umie sayang,rindu bangat sama kamu!!! Tetiba versi Indonesia muncul.Sejak Nur Awfiyah duduk dengan nenek dia nie,kerap call nenek,tanya Nur Awfiyah buat ape…Jawapan nenek,ok jerk…Tak nangis pun….Tido…hehe…Memang kaki tido Betul anak aku nie.Mana taknya,bila dikejut,mulalah dia merengek-rengek..Lepas tu mulut nak kena ada trompet baru dia senyap…Pipi dah makin tembam melayut umie tengok.Takpelah nak,Janji ko sihat ye.. Bila dah ada anak nie,mulalah umie ngan babah buat perancangan barangan yang harus dan wajib ada untuk kamu nak… Tapi,korang rasa penting ke Stroller dan Baby car seat ni.?? Bagi aku,untuk ibubapa yang bekerjaya,sangatlah penting untuk membelinya. Sebabnya,Bila dah dua-dua kerja,mestilah anak dihantar ke pengasuh kan..Kalau pengasuh sebelah rumah takpelah….Kalau yang…