Showing 181 Result(s)
10 rahsia nak anak jadi bijak
PARENTING PARENTING TIPS

10 rahsia nak anak jadi bijak

Satu kebahagian bila kita dapat melihat anak membesar menjadi orang yang bijak pandai.Bukan keluar je anak tu, terus jadi bijak.Yang penting nak anak jadi bijak kena tahu 10 rahsia ini. Kat sini Umi ada baca beberapa rahsia untuk cara untuk anak kita bijak.Mana tau boleh kita adaptasi kan untuk anak-anak kita kan..Weh!! nak bagi tau perkara yang benar ni.Ibu bapa sekarang mengajar anak lebih mencabar dari mak pak kita dulu …

Tanda anak mengalami Autism dan perbezaannya dengan ADHD?
PARENTING PARENTING TIPS

Fahami apa itu Autisme dan ciri cirinya

Fahami apa itu autisme dan ciri-cirinya. Semestinya kita risaukan bila anak menunjukkan kelakuan yang pelik.Sebagai ibubapa tentunya kita selalu cakna mengenai perilaku setiap anak.Bila anak-anak kita melakukan perkara pelik, benda yang patut kita lakukan.Fahami tentang autisme dan Ciri-ciri yang terdapat pada anak yang mengalami autisme perlu dititikberatkan Setiap ibu bapa nakkan anak sihat dan cerdas.Untuk kita capai matlamat ini, rapi dari sudut kesihatan dan pemakanan mereka memerlukan kita titikberatkan. Di …

teknik ajar anak baca tanpa guna buku
PARENTING PARENTING TIPS

Ajar Awfiyah membaca menggunakan Poster

Ajar Awfiyah membaca menggunakan Poster | Bahan untuk ajar anak membaca bukan hanya fokus pada buku sahaja.Banyak medium lain yang kita boleh guna selain buku. Apa yang akan berlaku kalau kita hanya ajar anak menggunakan buku? Anak akan cepat bosan Anak dikatakan asyik bermain Anak dikatakan lambat belajar Sepanjang PKP umi ada mengajar kakak fiyah menggunakan buku bacalah anakku.Kena kental untuk ajar anak sendiri tau. So far umi suka pembelajaran …

Latih anak menulis dengan buku 125 latihan kawalan pensel
PARENTING

Latih anak menulis dengan buku 125 latihan kawalan pensel

Latih anak menulis dengan buku 125 latihan kawalan pensel | Sebenarnya ada banyak cara untuk kita latih anak menulis.Walaupun penggunaan buku sangat banyak digunakan oleh ibubapa lain, perlu juga dititikberatkan tentang motor halus kanak-kanak terlebih dahulu. Umi bercerita dari pengalaman-pengalaman cikgu-cikgu dan juga umi sendiri dalam memastikan anak-anak pandai menulis seawal 4 tahun lagi. Selain dari penggunaan buku, kita juga perlu membuat aktiviti bagi menguatkan motor halus mereka.Jika otot-otot tangan …

10 Tips Pilih Buku untuk anak 6 tahun ke bawah
PARENTING

10 Tips Pilih Buku untuk anak 6 tahun ke bawah

10 Tips Pilih Buku untuk anak 6 tahun ke bawah | Di musim PKP ni umi lihat ramai kawan-kawan umi yang dah start memulakan rutin Bed Time Story ataupun Read Aloud bersama anak-anak sebelum mereka tidur.   Umi pun sejak ada Naura dah amalkan walaupun bukan selalu, tetapi dalam seminggu pasti akan rutin Bed Time story.Walaupun tak selalu, tapi kena buat jugak.Ada ramai yang tanya pada umi kalau anak belum …

tips didik anak berpuasa
PARENTING

Tips didik anak berpuasa

Tips didik anak berpuasa| Hai korang☺☺alhamdulillah..Ramadhan ke 8 dah kita kan.Bila ada anak yang sudah mula nak berpuasa ni seronok.Tapi dalam keseronokkan tu ada jugaklah yang terpaksa berkeras dengan anak untuk suruh diorang berpuasa. Walaupun umi masih lagi belum ada anak yang mampu untuk berpuasa,tapi kena ada sedikit ilmu untuk umi belajar supaya nanti bila naura dan awfiyah dah boleh puasa,umi boleh gunakan tips untuk didik anak berpuasa.Berpuasa ni, jangan …

Cara Penjagaan Gigi Susu Anak Dan Kuantiti Ubat Gigi Yang Sesuai Untuk Mereka
PARENTING PARENTING TIPS TIPS

Cara Penjagaan Gigi Susu Anak dan kuantiti ubat gigi yang sesuai untuk mereka

Cara Penjagaan Gigi Susu Anak dan kuantiti ubat gigi yang sesuai untuk mereka | Rentetan dari kisah Dak Fiyah sebelum ni tentang gigi dia tu 6 TIPS PENJAGAAN GIGI SUSU ANAK SEJAK MEREKA BAYI BERSIHKAN BAHAGIAN DALAM MULUT BAYI BERUS GIGI SEBAIK SAHAJA GIGI SUSU MULA TUMBUH GUNA UBAT GIGI APABILA ANAK SUDAH BOLEH MELUDAH LAP SISA SUSU PADA GIGI ANAK JANGAN BIARKAN BAYI HISAP JARI SEMASA TIDUR JUMPA DOKTOR …