• PARENTING,  parenting blogger,  Parenting moments

    Tips Bawa Anak Naik Pengangkutan Awam

    Tips Bawa Anak Naik Pengangkutan Awam | Cerita bulan lepas yang umi dok peram dek kerana mood nak blogging agak ke laut. Hari tu, umi memang plan nak balik Pahang dengan babah, tapi last minit babah terpaksa cancel cuti sebab kursus yang dijalankan kena betul dengan tarikh yang kami nak balik Pahang. Setelah berbincang dengan babah, maka, kami ubah plan kami untuk ke Pahang.Kali ni umi kena turun ke Melaka pulak.Actually, tujuan nak ke Pahang tu sebab nak melihat anak saudara umi babah yang akan terbang ke Mesir untuk sambung belajar.Bila kami ke Pahang, jadi tak perlulah kan hantar dia ke KLIA.Tapi terpaksalah ubah plan tu.Disebabkan Nenek (MIL) tak dapat…

  • PARENTING,  parenting blogger,  Tips

    Tips Latih Anak Puasa Dari Puan Ashikin Hashim

    Tips Latih Anak Puasa Dari Puan Ashikin Hashim | Tips yang sangat berguna bukan sahaja untuk umi, tapi readers di luar sana.Actually lately ni umi banyak je join Tele Parenting dari pakar-pakar motivasi antaranya Ibu Rose, Puan AShikin dan Taufiq Razif.   Rasanya korang pun ada join telegram Parenting ni kan.Walaupun umi bukan Umi yang hebat ,Tapi umi cuba untuk jadi hebat di mata Naura Auni, kesayangan umi tu. Walaupun Naura belum lagi tahap untuk umi ajar dia berpuasa, tetapi umi tetap share supaya korang pun dapat apa yang umi tahu ilmu yang di kongsikan oleh Puan Ashikin.Mungkin ada di antara tips yang diberikan boleh umi hadam dan isikan pada…

  • PARENTING

    TIPS PILIH MAINAN ANAK IKUT USIA

    TIPS PILIH MAINAN ANAK IKUT USIA | Pernah tak fikir mainan apa yang sesuai untuk anak-anak.Ada tak bila korang nak membeli sesuatu permainan, akan tanya seller tu samada mainan tu sesuai atau tidak untuk anak kita? Actually, umi pernah bertanya dan mencari jawapan untuk persoalan di atas.Nak beli mainan bukan ikut suka je.Rasa cantik dan berkenan di hati terus beli.Oh no!! pernah dengar anak tercekik mainan tak.Atau mainan kecil masuk dalam telinga dan sebagainya.   Bagi mengelakkan kejadian yang tak diingini, selalunya ibu bapa lebih peka tentang ni.Jangan mula nak bandingkan mainan dulu, atau kanak-kanak dulu dengan sekarang ye.Kita sebagai parents kena tahu.Parents sekarang kena ada ilmu! Dan itu yang…

  • PARENTING

    Cara umi Bahagi Masa dengan Naura di Rumah

    Cara umi Bahagi Masa dengan Naura di Rumah |Sebelum korang baca lebih panjang lagi, umi nak bagitahu yang cara bahagikan masa dengan anak ni adalah cara umi di rumah ye.  Umi bukanlah seorang ibu yang tau semua skilss tentang anak-anak.Umi pun baru belajar dan umi praktikkan supaya anak umi yang sorang tu taklah bosan bila di rumah.Ramai orang kata, “alah..anak baru sorang” Takdelah susah mana. Tapi pada umi, ia sangat susah.Weh!! kalau dia ada ramai adik beradik, takdelah susah umi nak layan dia.Ramai adik atau abang atau kakak dia yang boleh layan dia instead of anak sorang, siapa lagi nak layan dia.Kena bagi perhatian kat dia lebih tau.Kalau ada anak-anak…

  • HOMESCHOOLING,  PARENTING

    GROLIER TIME- TALKING ENGLISH

    GROLIER TIME- TALKING ENGLISH | Hari tu umi ada ceritakan dengan entry ini tentang GROLIER FUN THINKER kan.   So hari ni, umi ada masa sedikit untuk terangkan satu persatu tentang isi yang ada pada GROLIER FUN THINKER ni. And of course entry ni akan bersambung-sambung mengikut set yang diberikan kepada umi. TALKING ENGLISH Talking English ni Terdapat 20 buah buku Talking English yang telah disusun atur oleh Grolier dengan tajuk-tajuk bagi membina perbendaharaan kata, bercakap dan sebutan. Buku-buku ini didatangkan sekali dengan Pen pembaca yang menyediakan sokongan audio yang banyak dibaca dan lantang yang membantu meningkatkan keyakinan bahasa anak. And buku ni memberi tumpuan kepada membina kemahiran bahasa dalam …

  • kriteria pemilihan tadika
    PARENTING,  PARENTING TIPS

    Kriteria memilih tadika untuk anak

    Kriteria memilih tadika untuk anak | Umi masih confuse nak pilih tadika mana untuk si Naura.Ikut kan berangan umi ni nak sekolahkan dia di tadika yang umi dah aim selama ni..Tapi orang kata, Tadika yang mahal tak menjanjikan anak kita tu bijak.Betul ke tidak? Dulu-dulu pun ada tadika kemas je.Elok je belajar keluar jadi cikgu, pensyarah,doktor dan sebagainya..kan…   Oh ya..Actually tahun hadapan,Naura dah pun menginjak ke umur 5 tahun.Dan pastinya kebanyakkan anak-anak yang berumur 5 tahun dah pun menjejakkan kaki ke sekolah.Dan ada diantaranya ibu bapa menghantar anak mereka ke sekolah sedari umur 4 tahun lagi. Tapi untuk Naura, umi tak sekolahkan dia pada umur 4 tahun.Pada pendapat umi,…

  • KIDS ACTIVITIES,  PARENTING

    Kids Fashion Contest di Karnival Perumahan & Hartanah Negeri Johor

    Kids Fashion Contest di Karnival Perumahan & Hartanah Negeri Johor | Umi nak war-warkan kepada ibu bapa di luar sana especially warga Johor yang berminat untuk membawa anak-anak korang menyertai Kids Fashion Contest yang berlangsung pada awal bulan April ini. Kids Fashion Contest Tema untuk Kids Fashion Contest ini adalah Pakaian Tradisional tau.Jom lihat terma dan syarat untuk kemasukkan Kids Fashion Contest ni. 1. Setiap penyertaan akan dikenakan bayaran RM10. Bayaran boleh dibuat ke IPPJ SDN BHD 0010 1127 4559 (MAYBANK).2. Kanak-kanak berumur 4 hingga 6 tahun sahaja. Kiraan umur adalah mengikut tahun kelahiran. Sila bawa MyKid/Sijil Kelahiran/Salinan untuk pengesahan.3. Peralatan dan pakaian adalah tanggungan peserta sendiri.4. Peserta diberikan masa…

  • FAMILY,  INFO,  PARENTING

    Udang pilihan keluarga Umi

    Udang pilihan keluarga Umi | Tetiba pulak kan umi nak bercerita pasal udang.Tapi itulah yang terfikir masa umi kopek udang malam tadi. 🙂 🙂  Actually, udang memang banyak jenis dan harga.Ada yang murah dan ada yang mahal.Bergantung juga kepada jenis apa yang korang suka. Di pasaran selalunya peraih banyak menjual udang kara , udang putih, udang harimau dan lain-lain lagi.Nak cerita pasal spesies udang ni memang panjang lebar lah jawapannya kan. 😆 😆    Selain dari udang yang besar-besar ni, satu jenis udang yang selalu menjadi pilihan umi setiap kali ke pasar adalah udang kulit keras.Umi tak pasti namanya apa, tapi memang menjadi kegemaran keluarga umi tau.   Udang ni…

  • PARENTING

    Hubungan anak perempuan dan ayah

    Hubungan anak perempuan dan ayah | Saja pagi ni umi rasa nak membebel.Actually entry ni adalah random.Entry ni terkeluar dek kerana apa yang umi lihat dan baca. Ramai yang menganggap bila kita ada anak perempuan, especially si suami, kebanyakkan dari mereka ni, mengatakan mereka tak boleh jaga anak perempuan sebab anak itu adalah anak perempuan.Ada jugak umi dengar cakap-cakap orang, Jangan biasakan anak perempuan dengan ayahnya.atau Jangan tinggalkan anak perempuan selalu dengan ayahnya.Selalu dok kaitkan dengan “HARUAN MAKAN ANAK”.Nauzubillah..Mintak dijauhkan dari kita kan. Bila takde agama, ataupun terpesong dari agama, maka timbullah Haruan makan anak.Sebaliknya anak perempuan tulah yang perlu dijaga dan diambil perhatian.Kenapa umi cakap macam tu, sebab nenek…

  • AKTIVITI,  PARENTING

    Projek Homemade Aiskrim bersama Naura

    Projek Homemade Aiskrim bersama Naura | Actually, umi tak pernah terlintas pun nak buat stock aiskrim ni kat rumah. Tapi lately ni, si Naura sibuk dengan aiskrim.Pantang sangat kalau ke kedai, mesti dia akan terjah tempat aiskrim.Sebab tu umi jarang bawa dia ke kedai .Sebab umi tau dia akan pau umi dengan aiskrim dan sebagainya. Ikutkan hati umi, jarang nak bagi dia junk food ni.Umi memang jarang membeli sebab tak maulah dia makan terlalu banyak junk food.As a parents kan, mestilah nak terbaik untuk anak dia.Kalau boleh dapat di sekat, umi akan sekat.Kadang tu keluar tantrum dia sekali nakkan benda-benda tu. Masa umi ke Ikea hari tu, sempatlah umi sambar…