• PARENTING

    Hubungan anak perempuan dan ayah

    Hubungan anak perempuan dan ayah | Saja pagi ni umi rasa nak membebel.Actually entry ni adalah random.Entry ni terkeluar dek kerana apa yang umi lihat dan baca. Ramai yang menganggap bila kita ada anak perempuan, especially si suami, kebanyakkan dari mereka ni, mengatakan mereka tak boleh jaga anak perempuan sebab anak itu adalah anak perempuan.Ada jugak umi dengar cakap-cakap orang, Jangan biasakan anak perempuan dengan ayahnya.atau Jangan tinggalkan anak perempuan selalu dengan ayahnya.Selalu dok kaitkan dengan “HARUAN MAKAN ANAK”.Nauzubillah..Mintak dijauhkan dari kita kan. Bila takde agama, ataupun terpesong dari agama, maka timbullah Haruan makan anak.Sebaliknya anak perempuan tulah yang perlu dijaga dan diambil perhatian.Kenapa umi cakap macam tu, sebab nenek…

  • AKTIVITI,  PARENTING

    Projek Homemade Aiskrim bersama Naura

    Projek Homemade Aiskrim bersama Naura | Actually, umi tak pernah terlintas pun nak buat stock aiskrim ni kat rumah. Tapi lately ni, si Naura sibuk dengan aiskrim.Pantang sangat kalau ke kedai, mesti dia akan terjah tempat aiskrim.Sebab tu umi jarang bawa dia ke kedai .Sebab umi tau dia akan pau umi dengan aiskrim dan sebagainya. Ikutkan hati umi, jarang nak bagi dia junk food ni.Umi memang jarang membeli sebab tak maulah dia makan terlalu banyak junk food.As a parents kan, mestilah nak terbaik untuk anak dia.Kalau boleh dapat di sekat, umi akan sekat.Kadang tu keluar tantrum dia sekali nakkan benda-benda tu. Masa umi ke Ikea hari tu, sempatlah umi sambar…

  • PARENTING

    Free Pampers ke Taska

    Free Pampers ke Taska | Lama benau umi tak bercerita pasal perkembangan dak Naura ke Taska. Alhamdulillah.Dak Naura membesar dengan sihatnya walau kadang kala demam datang melanda.Itu normal je bagi umi.Takde masalah pun.Pelik pulak kalau Naura takde demam sepanjang tahun.Actually, semalam petang, masa umi ambil Naura di Taska, Teacher ada tanya samada di rumah Naura dah tak pakai Pampers ke? Umi pun jawab, ye..kalau di rumah umi memang dah train dia untuk tidak memakai pampers kecuali masa dia tidur sahaja.Teacher dia kata, patutlah Naura nampak gelisah bila pakai pampers.Bila dia poo poo pun dia bagitahu kat Teacher nak poopo kat bilik air. Sebab tu start dari hari ni, Naura ke…

  • PARENTING

    Huggies® Dry Pants Untuk Anak-Anak Yang Aktif

    Huggies® Dry Pants Untuk Anak-Anak Yang Aktif| Sudah semestinya Umi mencari lampin pakai buang  yang bersesuaian untuk Naura.Bukan sahaja dari segi nilai wang ringgit, keutamaan Umi adalah keselesaan Naura memakai. Nak mencari lampin pakai buang untuk anak ni kita kenalah betul-betul pilih jenama yang tepat. Adakalanya sesetengah bayi atau kanak-kanak ni kulit lain-lain.So, kita kena cuba dahulu samada ia sesuai atau tidak dengan anak kita. Beberapa tips untuk kita kenal pasti samada lampin pakai  buang itu sesuai atau tidak dengan anak kita adalah:- 1.Ia tidak mudah bocor 2.Kesesuaian saiz lampin pakai buang . 3.Punggung bayi tidak melecet 4.Tidak mudah kena ruam 5.Jenis atau jenama yang sesuai Memang terdapat banyak jenama di…

  • PARENTING,  parenting blogger

    Tips Persiapan Hari Pertama Persekolahan

    Tips Persiapan menjelang Hari Pertama Persekolahan | Walaupun anak umi ni baru je melangkah tahun kedua di sekolah Tadika, dia antara orang yang termasuk di dalam kategori persiapan sekolah jugak. Tahun hadapan, kakak akan masuk ke tahun kedua Tadika untuk umur 5 tahun.So, persiapan tu masih perlu di buat dari segi persediaan baju, kasut dan yuran persekolahan.   Bila sebut pasal persiapan anak-anak untuk naik ke sekolah tahun hadapan, mesti ibu bapa akan lakukannya sedikit awal bagi memastikan kelengkapan untuk mereka cukup.Bagi umi sendiri, persiapan awal tu memang perlu umi lakukan terlebih awal kerana, kita tak tau samada di awal persekolahan nanti, banyak lagi keperluan buku yang mungkin perlu di…

  • PARENTING

    Didik anak untuk membaca

    Didik anak untuk membaca | Aku selalu impikan bila anak aku besar,dia dah pandai untuk berbahasa Inggeris.Walaupun aku ni bukanlah jenis orang yang pandai speaking,tapi setakat dua tiga patah perkataan tu boleh la..Kadang-kadang nak balas apa omputih cakap,memang aku tak pandai, walaupun aku tau apa yang dia cakapkannya.Nak didik anak membaca seawal 3 tahun ni memerlukan kesabaran yang tinggi jugak   Tapi sebagai mak, aku memang nak anak aku pandai bahasa tu.Mungkin sebab bila aku rasakan,bahasa kedua tu penting bila mereka belajar di sekolah dan juga bila mereka dah bekerja lagi.So,aku taknak anak²  aku susah bila besar nak cari pekerjaan.Kita nak bagi yang terbaik pada anak ni,bukan sekadar hantar dia…

  • PARENTING

    Adakah kita Mendera anak dalam Senyap?

    Adakah kita Mendera anak dalam Senyap? | Pernah tak rasa macam tu?Dera anak dalam senyap,walaupun secara amnya,kita tak terniat nak mendera mereka.Tapi sebenarnya penderaan tu dah pun berlaku?Bila? Bila mana kita biarkan mereka  dengan soalan dan soalan tu kita jawab dengan cara yang bakal mengguriskan hati dan perasaan mereka. Kadang-kadang ,bila anak dah tido ni,bila mana kita usap-usap mereka,terus timbul rasa bersalah sebab tak jawab pertanyaan mereka.Soalan tu kadang-kadang walaupun pada kita benda yang remeh,tapi boleh buatkan mereka terasa.Dah menjadi tabiat anak-anak bila mereka suka mengulang kembali soalan walaupun dah diberikan jawapan.Pernah jugak,selalu jugaklah kan,bila dah bosan dengan soalan si Naura tu,aku terus marah dia.Suruh cepat-cepat dia tidur. Lepas tu…

  • PARENTING

    Nur Awfiyah dan lukisan Bendera Malaysia

    Assalamualaikum Nur Awfiyah dan lukisan Bendera Malaysia | Sempena bulan Kemerdekaan Malaysia ke -61 pada tahun ini dengan Logonya Sayangi Malaysiaku.Sekolah kakak buat pertandingan mewarna.     Kalau ikutkan nak masukkan kakak ke Pertandingan pakaian beragam,tapi disebabkan tak sempat umi nak upah buat baju guna bendera,terpaksalah masuk je pertandingan Mewarna. Kalau cerita bab mewarna ni,kakak bukanlah terror sangat mewarna.Umur kakak tahun ni baru 4 tahun,so aku tak expect kakak boleh mewarna dengan cantik seperti orang dewasa.Tapi orang kata,nak meluntur buluh,biarlah dari rebungnya.Masa kakak  berumur 2 tahun lagi aku rajinlah jugak buat homeschooling untuk dia.Cuma disebabkan dia dah tak stay dengan aku,maka tak dapatlah aku nak ajar dia lebih lagi.Tapi alhamdulillah,setiap…

  • PARENTING

    BAGAIMANA NAK GALAKKAN ANAK BERIADAH

    Assalamualaikum   BAGAIMANA NAK GALAKKAN ANAK BERIADAH | Sejak ada kes HMDF ni,memang jarang aku bawa Naura untuk keluar beriadah.Kadang-kadang tu,bawa pergi kedai pun dia dah happy dah.Janji keluar dari rumah.Walaupun musim-musim HMDF ni,kita kena fikir jugak tempat riadah yang perlu kita bawak selain dari taman permainan.Kat rumah pun masih lagi kita boleh beriadah dengan dia.   Cuma pada ibu yang bekerja macam aku ni,dapat beriadah di luar pun hanya pada hujung minggu.Itu pun kalau cuaca baik.Kalau tak,terpaksalah mereput kat rumah.Tapi orang kata,janji kita dapat luangkan masa dengan mereka itu pun dah bersyukur.Buatlah apa sahaja,janji dengan dia.Aku taknak dia terlalu tertumpu pada gadget dan TV.Sebab tu aku banyak belikan dia mainan…