• kisahsidairy.com,  parenting blogger

    Beli Potty Seat With Ladder untuk Naura

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Rasanya dah sesuai sangat kan nak Potty Train dak Naura tu.Umur pun dah masuk hampir 3 tahun.So apa yang umi buat adalah belikan dia Potty seat yang sekali dengan tangga tu.Senang kot nak guna dari potty train yang bawah tu. Disebabkan kat rumah tu ada jamban duduk je,so umi kena beli lah untuk dia.Actually sebelum ni pun umi dok basuh yak dia atas tu jugak.Tak suka basuh yak kat bawah..hehehe..Tapi bila tak guna Potty seat with Ladder tu,macam tergantunglah kaki dia.So,cepatlah kelengkang dia sakit menahan duduk atas tu.Yelah,kaki tergantung je kan., Tapi bila ada Potty seat with Ladder ni,senanglah kerja umi.Bila dia nak kencing or yak,umi letak…

  • parenting blogger,  RANDOM

    Realeos Kids mini kitchen playset educational toy untuk Naura

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ hah…benda ni dah lama fikir untuk belikan dak naura tau.Tapi fikir negatif and postifnya bila beli barang mainan untuk dia. Tapi bila fikirkan kesian,kenalah jugak belikan untuk dia.Yelah…kat rumah,dia bukannya ada kawan nak bermain.Kalau main dengan umi,haruslah dia suka melanyak umi dia tau.Lagi satu nak hindarkan dia dari asyik nak tengok handphone,makanya umi beli juga untuk dia. Tu pun masa nak beli memang fikir habis-habisan tau..Siap google apakah manfaat memberikan anak alat permainan..Ada di majalah pama aku baca tentang ciri-ciri yang perlu kita pertimbangkan ketika membeli alat permainan untuk anak.Jom kita lihat apakah ciri-ciri yang kita perlu timbangkan untuk bagi mereka alat mainan Menyokong perkembangan kemahiran motor…

  • nur awfiyah,  parenting blogger

    Kakak In Action

    Assalamualaikum Hai korang☺☺..Lama kan tak dengar cerita pasal kakak Awfiyah..Kalau dulu umi rajin cerita pasal monthsary Kakak.Yelah..dulu kakak duduk dengan umi.Sekarang ni kakak dah duduk dengan nenek.Tapi sekali sekala tu,ada jugaklah dia melepak kat rumah umi. Dia,kalau umi balik ke kampung,memang tak lekang dengan umi.Semuanya umi.Sampaikan umi hilang sekejap pun dia dah sibuk mencari.Kesian kakak…emmm..dia tak faham..dia masih tak mengerti sebab dia masih anak kecil.Yang sentiasa dahagakan kasih sayang.Dialah tempat umi bertumpang kasih dulu.Kini dan selamanya hendaknya.sob..sob.. Seminggu kakak dengan umi lepas balik raya hari tu.Sebolehnya dia nak ikut umi balik.Actually bukan taknak bawak dia balik,tapi dia tak boleh ditinggalkan dengan babysitter.Bila dia tak biasa dengan orang,mulalah nanti nak merengek…

  • parenting blogger,  Tips

    Tips balik kampung dengan tenang bersama sikecil

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Ada ke yang dah start bercuti? For sure korang akan bercuti pada Jumaat kan.Gerak balik ke kampung mesti hari jumaat kan.Kotlah ada awal lagi nak balik kampung,yelah nak balik kampung bukan selalu,Masa ni lah nak bercuti lama sikit. Insyallah,aku petang jumaat ,lepas balik kerja dah gerak balik ke Melaka.Kalau ikutkan lepas berbuka nak gerak,tapi disebabkan takut pulak bila dah penuh perut,tak larat pulak nak drive kan.So kena ambil langkah berjaga-jaga lah kan. Sebenarnya bila dengan anak-anak ni,aku lebih suka berjalan malam,bukan apa,bila malam,diorang lebih rileks,boleh tidur sehingga sampai ke destinasi.Kalau siang,kadang-kadang ada sesetengah budak yang meragam.Bila meragam mulalah mak ngan pak jadi singa.Drive pun rasa tak keruan je.Banyaklah…

  • parenting blogger,  Tips

    6 perkara bila anak kena cirit birit

    Assalamualaikum Hai korang☺☺sedikit rasa legalah bila tengok anak yang tak sihat,yang asyik dok merengek,kembali cergas dengan aktiviti yang dilakukannya.Kalau korang baca entry aku di Naura warded dan entry Naura Discharged tempohari,pasti korang tahu apa berlaku kepada Naura Ye..Naura kena cirit birit.Tak semena-mena je kena cirit birit.AKu pun tak tau macam mana boleh kena,nak kata dia makan benda yang tak elok,tak taulah pulak bila.Start dari petang isnin lagi Babysitter bagitahu dia taknak makan,susu taknak dan kerap berak.So,bila berlanjutan sehingga ke malam,sekali pulak dengan demam,dah risau pulak.Esoknya terus bawa ke klinik.Doktor bagi ubat antibiotik,ubat tahan muntah,ubat berak-berak dan ubat demam.Balik tu terus bagi kat dia.Masa tu pun dia dah tak boleh makan…

  • parenting blogger

    Naura dah discharged

    Assalamualaikum Hai korang??Alhamdulillah,umi dah mampu tersenyum bila tengok anak dara sorang ni dah mampu untuk makan dan bercakap.Actually kalau korang ada baca entry sebelum ni,Naura warded disebabkan dia cirit birit dari selasa lagi.Eh tak silap aku isnin dia dah start sakit,cuma tak terlalu nampak dia sakit.Tapi malam tu dia dah start demam dan muntah.Semalaman jugak tidur2 ayam.Esoknya pergi ke klinik.Dapatlah ubat demam dan berak2. Balik aku terus jelah bagi ubat,bagi cukup antibiotik,tapi malam tu tak nampak perubahan kepada lebih sihat.Malam sampai dia tak boleh nak tidur,muntah-muntah dan ceri beri.Sampai pagi.Bila dah risau sangat,aku paksa husband aku hantar ke hospital. Sampai hospital,inform doc apa yang berlaku,doc pun nampak mata dia pun…

  • parenting blogger

    Naura warded

    Assalamualaikum Hai korang??Bersiaran di Hospital Sultan Ismail kita hari ni.Yess,Naura warded..Semalam lagi dah check in hotel 5 bintang ni.Umi dia macam nak lekaih siang sebab serabut dengan keadaan di wad pada malam hari..Dengan katil dapat extra bed.Nasiblah takde banyk duit nak pi masuk swasta,Tapi tetaplah bersyukur.Bukan tak sebab facility yang ada kat hospital,tapi ragam yang ada kat hospital ni,Cukup jelah dengan ragam anak,mak pak xpayah nak buat ragam sangat. Ok dah,tak nak sentuh sangat kat situ,berbalik pada cerita Naura warded.Actually dia warded sebab cirit birit,dehydrate,sampai mata cengkung.Sebelum masuk wad,dia dah kena cirit tu dua hari dah.Tapi aku dah pun bawa ke klinik swasta.Dapatlah bagi ubat 3 kali.Tapi tengok malam tu,makin…

  • parenting blogger

    Teman mama ambil test komputer

    Assalamualaikum Hai koran??Selamat berhujung minggu.Masih di kampung,aku berada di kampung dari hari jumaat lagi.Dan hari ni last berada di kampung.Lepas berbuka malam ni baliklah nampaknya. Bila balik kampung,dapatlah tolong mak meniaga di bazaar.And yess,aku suka bila dapat tolong mak niaga.Lagi syok meniaga bila apa yang kita jual tu laku keras..betul tak.Siapa pebiaga tu fahamlah macam mana berbaloinya bila semua terjual. Oklah,throwback cerita semalam,bila dah kat kampung ni,nak update entry pun malas.walaupun ada je cerita sebenarnya yang nak dikongsikan.Masa dengan family tu is my highly priority.Masa nilah banyak spend masa dengan kakak dan adik. With kakak yang super gedik bila berdepan dengan kamera With adik yang kadang2 cukup awesome dj depan…

  • parenting blogger,  produk review

    Pigeon Pure Newborn | Penjagaan Kulit bayi baru lahir

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Kalau dulu,masa tengah mengandungkan Naura dulu,of courselah ibu mana pun akan buat preparation sebelum anak mereka lahir. Nak bagi yang terbaik untuk anak yang bakal lahir.Biasalah kan,bayi baru lahir ni memerlukan penjagaan yang rapi,bukan sahaja dari pemberian susu ibu,malah penjagaan kulit mereka jugak.Penjagaan kulit ni,of courselah lebih kepada pemilihan produk mandian untuk mereka.Yang korang semua tahu,kulit bayi ni sensitif,salah guna produk,akan mencacatkan lagi kulit mereka yang sensitif tu. Kalau dapat diundurkan waktu..hehehe…Produk terbaru dari Pigeon iaitu Newborn Pure Purifying Body Wash dan juga Newborn Moisturizing Lotion.Aku baru je dihadiahkan dua produk ni dari Motherhood.Seriously,suka dengan bauan dari body wash dan Moisturizing lotion dari Pigeon ni.. Cantik je packaging…

  • PARENTING,  parenting blogger

    Bawa Naura ke klinik

    Assalamualaikum Hai korang??Sambung bercuti hari ni.Actually cuti hari ni bukan saja-saja,tapi terpaksa.Tapi bukanlah terpaksa sangat bila cuti untuk jaga anak. Naura demam since Jumaat lagi.Walaupun demam jumaat tu tak terlalu tinggi,tapi umi tetap bagi dia ubat.Risau takut melarat.Lagi pulak hari tu kami dua beranak terpaksa tidur rumah nenek,kerana rumah kami dalam proses mengecat.Taknak menganggu orang mengecat,kami tidur rumah nenek.Malam kedua tidur rumah nenek,pukul 3 pagi babah  rasa badan Naura demam.Umi bangun jelumkan badan dan kepala Naura dengan air.Bagi makan ubat.Nasib baik ada spare ubat. Esoknya ingatkan dah baik,,rupanya demam Naura on/off.So,better pi klinik sebelum lagi melarat. Tapi dekat klinik bukan main lagi suara dia dok bermain..Hailah anak.. Tapi alhamdulillah.Sampai ke…