• parenting blogger,  Parenting moments

    Naura ke Taska

    Assalamualaikum Hai korang☺Lama pulak tak bercerita pasal dak Naura kan..Dah makin kepoh mulut dia.Dak Naura sekarang umi dah hantar dia ke Taska.Sebelum ni memang umi hantar dia ke rumah Babysitter.Tapi disebabkan babysitter ada masalah lain,tak dapatlah dia nak jaga Naura.So,umi struggle sikit masa seminggu sebelum masuk Taska.Umi terpaksa tunggu awal bulan untuk masukkan Naura ke Taska sebab Teacher tu kata,senang kira dari awal bulan, So,umi hantar Naura ke rumah ibu(Maklong Naura),Tapi susah sikitlah umi terpaksa pulak pusing balik memandangkan rumah umi ke rumah Maklong dan ke Pejabat umi.Umi suggest kat babah supaya duduk rumah nenek seminggu.Rumah nenek tu,satu taman je dengan rumah Maklong.So,dalam seminggu jugak umi duduk sana berulang alik.…

  • parenting blogger,  Parenting moments

    Jenis Sakit perut yang dialami oleh kanak-kanak

    Assalamualaikum Anak sakit perut mestilah kita risaukan.Pagi tadi,dalam pukul 5.30 pagi.kakak kejutkan aku sebab dia nak susu.Mulanya aku nak buat bodoh jelah sebab dia mintak susu kan.Tapi dia tetap goncang badan aku sambil merengek.Nak taknak ,aku bangun jugak untuk buatkan dia susu. Walaupun Nur Awfiyah dah 4 tahun,aku memang berikan dia susu lagi.Tapi takdelah kerap macam adik.Ada waktu-waktu tertentu je yang aku bagi.So,lepas aku buatkan susu tu,dia minum sikit je,Terus dia kata dia sakit perut.Aku tanya dia samada dia nak berak ke tidak.So,dia kata dia nak berak,Tapi dalam bilik air ,dia tetap tak berak tapi merengek dengan aku.Sampailah aku sapukan balm kat perut dia.Dia suruh aku gosok-gosok perut dia tu.…

  • PARENTING,  parenting blogger,  Parenting moments

    Tonsil penyebab Naura Demam

    Assalamualaikum   Hai korang☺☺Sehari sebelum umi naik kerja,Dak Naura pulak demam.Sebenarnya dah nampak dah simptom² dia nak demam,bila dok asyik terbaring,tak aktif dan tak banyak bercakap.Malam pun kalau tidur asyik nak mengaruk je.   So,hari Isnin lepas,umi terus bawak die di klinik Desa di Kampung.Rupanya doctor sahkan Tonsil dia bengkak..Besar pulak tu.Patutlah dia merengek je..Makan pun taknak.So,doktor suruh umi bagi dia makan aiskrim,yougurt atau benda-benda yang sejuk bagi mengecutkan tonsil Naura   Balik dari klinik,sempat umi ke kedai belikan dia aiskrim.Itupun memilih nak aiskrim paddle pop..Tapi umi just belikan dia aiskrim vanilla je…So,dia redha jelah kan makan walau banyak drama airmata dia tu.     Selalunya kanak-kanak ni mudah sangat…

  • parenting blogger,  seminar

    Umi di Seminar Kaedah Mengajar Membaca & Kaedah Fonik Gabung Bunyi

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Hah…ni cerita hari sabtu lepas tau.Umi menghadiri SEMINAR KAEDAH MENGAJAR MEMBACA DAN KAEDAH FONIK GABUNG BUNYI di Wisma Pelaut Pasir Gudang Johor Dalam Seminar tu,umi ambil dua sesi iaitu Sesi  Tajuk 1- Cepat Membaca Cara Fonik Bacalah Ankku dan ReadEasy Tajuk 2- Kemahiran Menulis Bersama Terapi Carakerja Hah.Sebelum tu aku nak tanya korang ni.korang tau tak apa itu Kaedah Pembelajaran Fonik?Meh aku  share sedikit dengan korang maksudnya ya APA MAKSUD FONIK Fonik bermaksud satu Kaedah untuk mengajar anak membaca yang mengaitkan bunyi dengan simbol tertentu.Bagi pengamal kaedah Fonik,anak-anak akan diajar bunyi asas dalam pertuturan.Hubungkait bunyi dengan simbol/huruf/grafem dan bagaimana untuk menggabungkan bunyi/fonem itu menghasilkan sukukata dan perkataan. MEMBINA…

  • parenting blogger,  RANDOM,  RANDOM

    Aktiviti sabtuday di Giant Plentong

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Throwback aktiviti hujung minggu.Hari sabtu hari tu,adik datang..So,memang plan sabtu tu pun nak beli barang keperluan dapur dan Naura.So kami decide ke Giant Plentong.Sebab sambil shopping,sambil bawak anak-anak bermain. Sebelum masuk ke bahagian barang keperluan,kenalah isi perut dan kasi chances kat budak-budak untuk bermain.Lepas bermain playground kat food court,umi naikkan diorang keretapi kat dalam Giant tu.ALah..takat pusing-pusing situ je.Naik keretapi ni charge RM5.. Boleh la kan..Janji anak-anak happy. Umi tak naik,sebab malas nak naiklah..hehehe..Suruh anak-anak ngan adik je naik keretapi,Insyallah nanti umi bawak naik keretapi betul ye. Kakak dan moksu Moksu dan Umi Melor,Naura dan Kakak Fiyah. Ni dah berangan nak tido dalam troli..Nampaknya umi kena bawak dua…

  • parenting blogger,  Parenting moments

    Bersediakah Untuk Potty Training?

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Hah….bila fikir pasal Potty Training ni,umi dah naik seriau pulak.Bukan apa,nak Potty Train anak ni memerlukan kesabaran yang tinggi.Macam kakak awfiyah,dia start Cerai lampin masa umur dia 3 tahun lebih.Itu pun malam still pakai pampers;Nak berjalan kena pakai pampers.Kalau siang ,senang cerita je. Naura dah semakin banyak akal. Bila si adik ni,umi ingatkan nak bagi pendedahan awal untuk dia,Tapi tak taulah umi boleh lakukan atau tak.Yelah,dengan umi yang bekerja ni,kalau dulu ada jugaklah orang yang pantau kakak untuk train dia.Sekarang ni adik dah dijaga oleh babysitter kan,takkan nak mintak tolong babysitter pulak.Sudahnya umi ada dua hari setiap minggu untuk Potty Train dia.Itupun kalau tak keluar kemana-mana.Nak potty…

  • parenting blogger,  Parenting moments

    Majlis Graduasi Penyampaian Hadiah untuk Program Literasi Kanak-kanak

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Thorwback sabtu hari tu,kakak ada Majlis Graduasi untuk kanak-kanak berumur 3 & 4 tahun.Pada Majlis tu,kakak ada masuk tarian Baby Shark Dodoo…Hadoii..Tahulah kan perangai budak 3 tahun dan 4 tahun macam mana,.Hancus sungguh tarian tu…hehehe…Penat cikgu mengajar,sampai masa semua dah kelaut..Tapi takpelah kan,at least diorang ada pengalaman untuk semua tu. So hari tu,kakak masuk juga pertandingan sukan.Seronoklah kakak sebab dapat banyak hadiah Wefie kakak dan umi sebelum tarian Kakak di pentas.Masa ni dah ready untuk bergambar bersama. Kakak ambil sijil.Masa ni kakak dah togel dah…Skirt entah hilang ke mana Kakak dan hadiah pertandingan sukan. Kakak dan Hadiah Masa ni dia dok atur kan semua hadiah yang dimenanginya.Lepas tu…

  • parenting blogger,  produk review

    Breast Pump & Bottle Cleanser Pencuci Serbaguna Si manja

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Dah jadi mak-mak ni kan,ada je benda yang kita kena alert.Bukan sahaja dari segi makanan,malah dari segi bahan-bahan pencuci untuk mencuci baju mereka dan barangan seperti botol susu dan juga hal yang lain-lain. Cerita pasal botol susu atau pencuci breast pump part ni,selalunya aku hanya rendamkan air panas sahaja.Pernah aku cuci botol susu guna pencuci pinggan,memang berbau,sampai dah basuh bersih-bersih pun masih berbau lagi.Lepas tu aku cuba beli pencuci botol susu ni jenama yang ada di pasaran,pun sama.Lagi satu aku tak pasti samada ianya sesuai atau tidak. Hah..mulalah umi ko ni panasaran kan bila nak mencari produk apa yang bagus untuk menjaga botol susu supaya ianya kekal bersih…

  • parenting blogger,  Parenting moments

    Pertandingan Mewarna di Aeon Jusco Permas

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Sedang kitorang duduk-duduk menantikan babah siap solat,ada girl kat situ panggil anak-anak umi untuk mewarna… hah.sebelum tu korang rujuk entry SINI dulu..tetiba je kan sedang menanti…dot..dot… Kah..kah..Actually kakak and adik masih lagi tak pandai mewarna..Entah apa yang diorang warna pun umi tak tahu.Tapi oklah..ada jugak aktiviti untuk dedahkan diorang pada pertandingan mewarna ni.Tak menang pun..Kalau menang bangga tau umi.Umur 2 dan 3 tahun dah pandai mewarna..menang pulak tu..hahaha.. Bila kami duduk-duduk bersantai kat situ,girl tu panggil anak-anak umi.So,diorang excitedlah duduk dekat kerusi tu.Aktiviti ni pun baru nak bermula,so adik dengan kakaklah orang pertama yang join.Entry untuk hari ni memang full story aktiviti kakak dengan adik tau.Mohon jangan jemu.…

  • parenting blogger,  Parenting moments

    Jalan-Jalan ke Aeon Jusco Permas

    Assalamualaikum Hai korang☺☺.Sempat lagi tak eh nak wish Happy Deepavali to alls Indian kat Malaysia ni.Hari ni pun diorang still mood beraya kan.. Hah..sepanjang cuti semalam,apa yang umi Naura adnd Fiyah buat? Tak pun balik kampung or melancong.Hanya bawa mereka jalan-jalan je.Actually hari tu aku ada siapkan Paid Review satu job ni.And in return diorang bagi aku Voucher RM150 Aeon.Kalau nak harap Aeon buat sales memang lambat lagi kan.So,umi plan nak beli makanan anak-anak dan barang dapur sikit.So kat situ umi gunakan Voucher Aeon Jusco tu. Plan nak beli sesuatu untuk umi,tapi memandangkan umi fikir,barang dapur dan makanan anak lagi penting,umi batalkan niat nak beli sesuatu tu untuk umi..kah.. Ada…