Showing 170 Result(s)
Ajar anak cara kemas Mainan mereka sendiri
parenting blogger Parenting moments TIPS

Ajar anak cara kemas Mainan mereka sendiri

Ajar anak cara kemas Mainan mereka sendiri | Stressed sangat tau bila nampak mainan bersepah.Kalau tak dibelikan mainan kang,dia boring pulak,takde kang aktiviti untuk dia.Bila dah banyak sangat mainan,bersepah pulak. Kadang² tu bila mood dia baik,oklah dia akan kemas,kalau mood malas dia datang,bila aku suruh dia kemas,dia pulak yang suruh kita kemas..Bertuah kan budak sorang ni.Walaupun kadangkala timbul kekerasan bila nak mengajar dia,masa tulah terfikir balik,wajar ke kita nak ajar anak …

parenting blogger

Reward Baju Elsa Untuk Naura

Reward Baju Elsa Untuk Naura | As a Mother, bukanlah umi ni nak bagi apa je permintaan yang Naura nak.Tapi ada sebab kenapa umi belikan dia baju yang dia minati tu. Actually,  umi ada ceritakan kisah Naura yang dah pun bercerai Pampers pada awal bulan ini.Boleh baca cerita Free Pampers ke Taska . So, disebabkan itulah umi saja nak rewardkan dia kerana membantu umi meringankan bebanan umi untuk beli pampers dia …

PARENTING parenting blogger

Tips Persiapan Hari Pertama Persekolahan

Tips Persiapan menjelang Hari Pertama Persekolahan | Walaupun anak umi ni baru je melangkah tahun kedua di sekolah Tadika, dia antara orang yang termasuk di dalam kategori persiapan sekolah jugak. Tahun hadapan, kakak akan masuk ke tahun kedua Tadika untuk umur 5 tahun.So, persiapan tu masih perlu di buat dari segi persediaan baju, kasut dan yuran persekolahan.   Bila sebut pasal persiapan anak-anak untuk naik ke sekolah tahun hadapan, mesti …

INFO parenting blogger

Sawan Tarik di Kalangan kanak-kanak

Sawan Tarik di Kalangan kanak-kanak | Semestinya setiap sesuatu kejadian datangnya dari Allah swt yang ingin menguji kekuatan hamba Nya.Sawan Tarik di kalangan anak-anak ni bukan selalu kita dengar,jarang-jarang,tapi bila kita mendengarnya,boleh menjadikan kita takut dan fobia berhadapan dengan sawan tarik ni.Nauzubillah dan mintak dijauhkan dari kalangan kita semua.   Dulu aku pernah berhadapan dengan sawan tarik ni,bila satu malam tu,jiran berdekatan,tengah malam,bawa anak dia  ke rumah jiran sebelah sambil …

parenting blogger

2 Ekor Bulus untuk peneman Naura

Assalamualaikum 2 Ekor Bulus untuk peneman Naura | Aku tak tau samada tindakan aku ni secara drastic atau tak dengan memberi dia permainan kat dia.Semuanya macam serentak.Ada 3 benda baru yang aku beri kat dia.Dalam entry PLAYGROUND SLIDE UNTUK SI NAURA,aku ada ceritakan kenapa aku beli semua benda ni untuk dia. Ada orang kata,kenapa tak bagi adik je untuk si Naura ni,yelah,yang berkata-kata sangat mudah kan,tapi yang menghadapinya,itu satu cabaran …

parenting blogger

Playground Slide untuk si Naura Auni

Playground Slide untuk si Naura Auni | Macam-macam benda yang umi buat untuk dia bagi memastikan dia tidak tertumpu kepada satu permainan sahaja.Mungkin orang kata aku manjakan anak,tapi itu bukanlah satu perkara yang aku rasa aku terlalu manjakan dia. Kenapa aku perlu belikan ini untuk dia? Supaya dia tak bosan,supaya dia sentiasa ada aktiviti yang dia boleh buat selepas balik dari taska.Hanya orang yang ada anak sorang je yang akan …

parenting blogger TIPS

Teknik mudah ajar anak tentang kebersihan dengan produk Chomel

Teknik mudah ajar anak tentang kebersihan dengan produk Chomel | Bila kanak-kanak dah meningkat besar,sel-sel otak dah mula berhubung,banyak betul kerja yang dilakukannya. Aktiviti kat luar tu pun kadang kala sampai masuk dalam rumah.Tahap kebersihan mereka pun kadang-kadang boleh merisaukan kita.Biasalah,kita ni sebagai ibu selalunya over protected dari segi kebersihan,itu tak boleh,ini tak boleh kan.Tapi sebenarnya kita nak yang terbaik untuk anak kita.Supaya mereka sentiasa bersih dan terhalang dari segala …