• outing,  Uncategorized

    Aktiviti Kami Di Hari Sabtu

    Assalamualaikum
    Hai Korang☺☺☺☺Moga hari ni hari yang lebih baik dari semalam.Alhamdulillah..Hari ni dapat berpuasa rejab.So,kena habiskanlah seminggu ni insyallah.
    Nak cerita jugak aktiviti kami pada hari sabtu.Nak claim token birthday dari husband.Ikutkan dia nak belanja malam birthday tu,tapi disebabkan malas nak keluar malam tu,so kita claim hari sabtu lah kiranya kan.Sambil nak cari kain di Jakel,sambil-sambil tu boleh la berjalan-jalan.Bawa anak dara tu,kesian pulak dah umi pergi work tiap-tiap hari,masa cuti jelah dapat bawak dia jalan-jalan.
    Sebenarnya aku ada up entry tentang Birthday treat dari Husband di Entry ni Birthday cake from Him.
    Tapi sebelum tu sebenarnya kami dah pun singgah di beberapa tempat.
    Pagi sabtu tu,dalam pukul 11 pagi kami 3 beranak dah keluar,sayang ,masa ni kakak takde.Tempat pertama yang kami plan nak pergi adalah Jakel.Pi Jakel ni sebab nak cari kain ela untuk husband.Maklumlah raya nak dekat,kalau lambat-lambat memang takde tailor nak amik dah.Itu pun tahun ni buat dengan orang lain.Selalunya aku tempah baju husband di kampung je,sebab kat situ je aku rasa dia jahit elok untuk baju melayu.
    So,bila dah sampai Jakel dah nak pukul 12 lebih,perut dah berkeroncong masa tu,Terpaksa ubah plan untuk pi makan dulu.Babah teringin nak pi makan Nasi Arab.Kami memilih Restaurant Nasi Arab Al-Hambra.Dulu kedai ni dikenali dengan Zafran Restaurant.AKu tak tau pulak sekarang ni dah lain.
    Aku tak ingat dah nama ni,nasi arab kambing untuk babah and ayam untuk umi
    Naura share dengan umi..bagi aku sedaplah.Boleh diterima tekak.Tapi yang tak bestnya takde menu lain pun selain dari ni.Tu yang sangat menghampakan kami.Ingat nak try lah pelbagai resepi dari arab ni.Rupanya non hado..
    Masih tak berpuas hati lagi dengan makanan arab yang kami cuba.So,lepas pada makan tu,terus ke Jakel,Ingatkan nak cari baju yang dah siap je untuk babah,tapi malangnya takde.Jadi kenalah beli kain ela.Biasalah,Jakel ni nama je dia pungpang pungpang murah,tapi mahal jugaklah kan,Kain semeter untuk babah RM25.00.Kalau ikut badan babah,kena beli 5meter.Selain dari tu,babah nak tukar samping tahun ni,Nak ada colour macam baju dia.So,dapatlah sampung berharga RM100 selepas diskaun..Phewwww…lap peluh.
    Lepas pada tu,babah memang dah tak puas hati sebab tak dapat nak cari kek untuk umi.Ok…Ingatkan nak singgah Giant,plentong or Jusco,Tapi disebabkan hujan,kami batalkan jelah niat nak ke sana.
    Tapi dalam masa perjalanan balik tu,hujan dah mula reda,So babah ajak kami ke Secret Recepis di Taman Bukit Dahlia.
    Inilah antara menu yang kami bedal lagi petang tu..Bukan main makan lagi hari tu
    Thanks kat babah,sebab belanja lagi..bhahaha..Takde kek??Ada…ada …korang boleh tengok kat entry sebelum ni..Kang korang bosan pulak kalau aku letak gambar kek bebanyak.
    Terus rasa nak repeat makan kek tu..sedap weh..Lepas tu terus je balik sebab bakal hujan kembali.So,berakhir sudah perjalanan birthday untuk umur yang ke 36 tahun ni.
  • kisahsidairy.com,  outing,  parenting blogger

    Berhari raya di Ecoworld dan Forest City

    Assalamualaikum
    Lama dah terperap cerita ni.Kisah dari raya aidiladha tu ari lagi.Gambar pun dah basi..hahaha…Raya tuari aku tak balik kampung.Just beraya di rumah je.1st time beraya di rumah sendiri ko! kebetulan abgn ipar nak balik Johor.So berkumpul lah kami di rumah aku.Syok jadi tuan rumah.Dapat sediakan apa yang patut juga untuk adik beradik yang datang.
    Dua hari tu tak kemana pun.just pergi berdekatan je..Aku pun tak tau nak bawak diorang ke mana di Johor ni..Nak pi mandi manda di wetworld semua memerlukan kos yang banyak jugak kan.
    Masa diorang sampai tu,just rileks2 je kat rumah.Malam sikit abang ipar aku ajak pekena mee rebus.Abang ipar aku ni,kalau balik Johor,tak sah kalau dia tak cari Mee rebus.So lepas pekena mee rebus tu,kitorang pergi ke Ecoworld.Tempat rekreasi dan riadah untuk seisi keluarga.Tempat tu dibina pun kira untuk pusat jualan perumahan.Cara diorang menarik minat orang untuk datang ke situ memang sangat-sangat menarik.So pergi malam,tak banyak sangat tempat yang dapat aku jelajahi.Dan tak banyak gambar yang aku ambil pun.Cuma melayankan si naura tu je.
    Banyak tempat yang cantik sebenarnya dalam Ecoworld ni,cuma banyak yang aku tak sempat nak ambil memandangkan malam kan.So,agak terbatas untuk tangkap gambar.
    Kemahin sukalah si kecik tu dapat bebas berjalan.
    Keesokkannya pulak,aku bawak abang ipar dan family ke Forest City Nusajaya.Tempat penjualan perumahan yang bakal GAH di Nusajaya nanti.maklumat lanjut korang boleh google sendiri la pasal tu.Tapi yang pasti,harga rumah dan apartment persisiran pantai berharga lebih dari setengah juta ringgit.
    Sama jugalah macam Country Garden yang pernah aku pergi sebelum ni.Kita ni datang untuk menyaksikan panorama hasil buatan manusia je.Tempat beriadah seisi keluarga.Tangkap-tangkap gambar.Nak makan dalam tu jangan harap la wehh..Confirm mahal.So,aku tak suggestkan korang kalau nak berjalan-jalan je boleh la..Bawa la makanan sendiri 
    Oppss…sorry.gambar Naura dan umi je tepek kat sini..yang lain-lain aku ada masuk dalam facebook je..Kalau korang ke Johor,singgah-singgahlah di dua tempat ni,menarik la jugak kalau nak bawak anak jalan-jalan.
  • Hotel Review,  kisahsidairy.com,  outing,  parenting blogger,  weekend

    Beriadah Di Tunamaya Desaru Beach & Spa Resort

    Assalamualaikum
    Cerita hujung minggu hari tu,Saja nak bawak anak-anak pi jenjalan..Bukan jalan mana pun,dok ajak mandi pool je..Kalau kat rumah sibuk je nak mandi dalam besen.So,bila dah babah dan umi free ahad tu,ajak ler awfiyah pi mandi pool.
    Lagipun hari minggu je dapat spend masa dengan awfiyah..Yelah sejak awfiyah dah duduk kat kampung ni,makin rajin la ummi dia balik kampung..Mana boleh weh hidup tanpa anak..Macam tak lengkap rasanya.
    So,Disebabkan adik pun ada yang balik,pergilah kami 3 kereta.Jangan tanya tentang bayaran masuk berapa ye,sebab pool tu untuk mereka yang sewa hotel je tak silap aku..Aku masuk situ pun kebetulan ada saudara yang stay kat hotel tu..So berkongsilah kami pool tu jugak..Bukan kongsi bilik hotel..Dah jimat tak payah nak bayar untuk mandi pool..
    Nak tengok pemandangan di Tunamaya Desaru Beach & Spa Resort

    Tunamaya Desaru Beach & Spa Resort

    Tunamaya Desaru Beach & Spa Resort
    So far pemandangan di sini memang mengasyikkan..Kalau tidur bawah pokok confirm tak bangun-bangun…hahahaa..
    tunamaya Desaru Beach & Spa Resort
    Korang perasan tak,si awfiyah tu kalau bergambar mesti trademark tangan kat pipi…

    Sebelum tu dalam perancangan nak pi lotus,tetapi tulah kan,memandangkan ada saudara yang sedang stay kat hotel tu,apa kata kita meriahkan pool di sana je..Kiranya pool hari tu di konker oleh kami..hahaha…abaikan perkataan konker tu..korang faham sendiri la ye..
    Cuti raya cina nanti ingat nak pi mandi kat kolam air panas jasin..insya allah..kalau jadi..
    Kalau korang nak tau pasal hotel Tunamaya Desaru Beach & Spa Resort ni boleh layari website mereka di sini
  • dinner,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  nur naura,  outing,  parenting blogger

    Malam Hujung Minggu di Pizza Hut

    Assalamualaikum
    Begitulah kekdahnya bila tak sempat nak taip entry pada masa kejadian.Terpaksalah peram entry ni sampai hari ni.Yelah,bila dekat rumah memang tak sempat mana nak update blog.Bila sorang dah tidur,sorang terjaga kan..Last-last ummi dia yang takde masa nak update blog.
    Cerita malam hujung minggu.Nak reedem vaucher Pizza hut yang ada dalam tangan berharga RM30..alah rm30 je.bukan banyak mana pun.Yang lebihnya kena keluar duit sendiri la.Ingat nak try la kan pizza yang terbaru Signature series tu,tapi tak boleh sebab nak ambil set makan untuk 4 orang..Kena order pizza yang biasa je..hua hua..
    Kitorang order set meal ni..
    Add on Tempura King Prawns & Seafood Lasagna
    Pizza pulak aku pilih Chicken Supreme & Hawaiian Supreme

    Nur awfiyah kemain seronok sebab combo yang aku amik tu ada ais krim,jadinya ais krim ummi dia jadi milik dia la…
    Adik Naura duduk diam-diam dalam stroller..Nasib baik mood ok..
    Kakak awfiyah pulak dapat minum ice lemon tea,memang tak pandang kiri kanan pun.
    Luck kat awfiyah dapat balloon dari auntie sebelah.Husband auntie tu suprisekan dia,dapat balloon dengan sejambak coklat..wahhh..ummi pulak yang jelous..Las-last masa lalu sebelah fiyah,dia bagi kat fiyah balloon tu..sangat suka fiyah…terus dok main dengan balloon tu sensorang dia..Kalau tak,asyik nak duduk atas meja saja kejenya..
    Dah pun habis vaucher tu digunakan..Lepas ni harap dapat lagi la kan..hehehe..Stay situ sampai pukul 10.30 malam..Lepas tu chow balik sebab Naura nak nenen..Ramai orang,so ummi tak boleh nak bagi direct..Dalam kereta je boleh..Maklumlah..Naura fully breastfeeding…Alhamdulillah…
  • outing

    Jalan-Jalan Cari Makan Bersama Nur Awfiyah

    Assalamualaikum
    emmm…bizi sikit hari nie..tak dpat nak blogwalking hari nie macam biasa…Ada beberapa blog je yang aku sempat singgah hari nie..aim Sorry!!!..
    Oklah..Nak cerita pasal malam semalam..Semalam petang hantar adik aku ke senai..Balik terus lalu highway EDL yang baru..En.husband dah ngadu perut lapar pulak..ececeh…Lapor memanjang bujang nie sorang..Bujang ke??hehehe…jawab sendiri ler…Anak omak…Larikkk….
    Sempat menyinggah ke RNR pandan yang baru di buka baru-baru nie..Memang tak ramai orang ler masa tu kan..Mybe tempat penyinggahan lori-lori je…Kereta tak banyak sangat..Sangat tenang setenang-tenangnya.Setenang si awfiyah malam tu..Fuhhhhh!!lega dia tak banyak perangai malam tu..Memang risau tahap gaban bila en.husband ajak keluar makan…Memang dah lama kot tak keluar makan sejak ada Nur awfiyah nie..Korang faham-faham sendiri lah ye…
    Oklah..Meh aku nak cerita story ni berdasarkan gambar jelah ye…Korang layan gambar lebih baik kan dari korang layan aku nie..

    Aku pilih untuk makan kat sini..

     air special…
    Nama air nie adalah air Sirap Limau JDT…ada lagi air negeri selangor..yang lain-lain negeri aku tak perasan pulak

     MIL order nasi ayam Berlado

    grill chicken chop

    close up sikit je…kang korang kempunan pulak..muahaha….Grill Chicken Chop untuk aku dan husband
    Selfie sikit Awfiyah dan Ummi 
    aku pun tak faham kenapa gambar nie jadi biru..hahaha…sempat lagi topup energy..takut berlagu panjang budak bambam tu..
    Awfiyah pun nak berselfie jugak…Nenek rajin melayan Nur awfiyah malam tu..
    Masa nie ummi tengah makan..so nenek take over jaga awfiyah
    Tengah sedap hisap tangan dia…Sampai berbunyi-bunyi..
    Masih lagi melayan mata dia yang nak tidur..Lepas dari gambar nie.dia dah mengamuk nak tidur…cepat-cepat angkat kaki.
    Gambar banyak yang kena band sebab en.husband dah warning jangan letak gambar dia…eleh….tau takut..hahaha
  • outing

    Sehari Bersantai Di Tanjung Balau Resort

    Niat nak balik kampung minggu ni terpaksa di batalkan disebabkan aku ada kelas hari Ahad.Tapi bila pepagi buta dapat mesej kelas tu dibatalkan rasa macam sedih gila.Sedih bukan sebab kelas dibatalkan,sedih kalau tau xde kelas,hari sabtu tu aku dah balik dah.Boleh la bermalam satu hari kat rumah Mak..
    Tapi nasib baik En.husband cekap membaca fikiran aku nie,Terus Dia cakap “Kelas cancel eh” Jom Balik air tawar”..hehehe..apa lagi..dah bagi greenlight..Call mak,pastikan dia ada kat rumah..kot-kot lah dia berjalan,Sia-sia aku balik..
    Lepas makan tengahari dirumah,dok sedang berbual,timbul idea nak pergi mandi-manda kat kolam renang di Tanjung balau..Kalau dari rumah aku xsampai setengah jam pun..Dekat sangat.lagipun mak dah biasa bawak cucu-cucu dia ke sana..
    Aku 1st time pergi ni..Teruja jugaklah sebab sebelum nie dengar cerita jerk.Boleh la takat nak lepaskan tension bekerja..Nak pi jauh-jauh nak kena ambil cuti pulak kan..So,ambil yang terdekat jerk.
    Okalh tu..

    pinjam dari Blog yana Halim

    budak kecik nie tak takut air..puas pakngah ngan makngah dia jaga..tapi seronok dapat pinjam kejap anak orang..heheh

    Ni aku ambil dari jauh..
    sengetkan kepala korang sikit ye…jangan sampai teleng pulak..hehehe
    Mak long ngan atuk dok cari ape la tu kan..hehe..makanan dah berlambak atas meja tu.
    Ape ape pun seronok dapat berkumpul ramai-ramai macam nie..nasib baik la ada adik beradik yang duduk dekat2 nie jerk.kalau balik rumah mak,mesti aku dok pakat dengan yang lain supaya ikut balik..barulah meriah rumah mak aku tu.
    Dekat situ ada chalet kalau korang nak bermalam…kalau korang nak tau lebih lanjut,jangan segan-segan untuk meng”google ye…hehehe..