• Nagging,  outdoor

    Riadah Pagi sabtu

    Assalamualaikum

    Hai korang??Throwback cerita semalam.sabturday selalunya memang aku suka bawak anak-anak jalan.

    Kebetulan mak dari kota datang rumab abang,so plan sabtu tu ke tasik layang-layang.Sambil brekafast,sambil beriadah dengan anak-anak.Sesambil tu,sambut birthday si anak dara tu.Even dah sambut hari tu,tapi saja-sajalah sambut dengan kakak pulak.Kesian kat kakak,nak sambut birthday dengan adik hari tu umi tak sempat nak buat bersama.Jadi sabtu tu,merealisasikan impian mereka..cewah

    Antara menu simple pagi tu,yang kuih muih tu beli je.
    Sempatlah semalam beli kek adik.Beli kek kecil je.setengah kilo pun ok makan beramai-ramai.Tu pun boleh share dengan orrang sebelah..alhamdulillah..rezeki diorang.Tapi masa nak tiup kek tu,anak-anak dah tak sabar nak main kat playground.Jadi terpaksalah layankan kakak dengan cousin yang lain.
    Kakak-kakak lain nak main belon,so babah belanja main belon  sabun semangkuk sorang.Satu mangkuk rm3.habis mandi dengan sabun je budak-budak ni.Lepas main belon sabun,nak main gelongsor pulak.
    Sudahnya mak-mak yang mandi peluh.Bila memasing dah letih.balik semula tempat berteduh,barulah aktiviti potong kek.

    Kakak dan adik potong kek..dah settle semua..Dalam pukul 12.00 kami gerak balik.Itupun sebab nak hujan.Kalau ikutkan nak borak-borak lagi.Tapi bila lama-lama kang,hujan payah pulak nak bergerak.

    Itu pun dah oklah riadah hari tu.Balik rumah semua dah lepak.

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • outdoor,  parenting blogger

    Bawa Naura Ke Taman Tasik Layang-Layang

    Assalamualaikum
    Semalam,Bila babah Naura tak sihat,so ada masa lah nak spend time together.Dah lama tak bawa dia ke Tasik.Masa dia kecik-kecik dulu memang suka bawa dia ke sana.Start umi dan babah dah tak sama waktu cuti,so,jaranglah dapat habiskan masa kat luar.
    Lepas balik dari berjumpa dengan babysitter baru Naura tu,terus plan nak ke sana.Masa tu pun dah petang jugak,dalam pukul 5.30 gitu.So ada masa satu jam je lagi nak main-main kat sana.
    Masa datang tu dia tidur,so sempatlah mak dia ni bekalkan beli makanan..Sampai je,terus cari tempat lepak yang dekat dengan playground.As usual,memang ramailah orang beriadah kat sana.
    Lepaskan dia dekat kawasan playground tu,kemain syok lagi dia..Tapi nak jugak heret umi dia jugak ke situ.Nak taknak umi dia ikutkan jelah,sebab risau dia jatuh.Naikkan kuda yang goyang-goyang sambil makan..alahaiii..sempat lagi nak makan jugak sambil goyang-goyangkan kuda tu.
    Kesian anak umi dapat tengok dari jauh je…
    Nak naikkan dia dekat gelongsor tu,ramai sangat budak-budak yang besar dok bermain..biasalah,kalau dah ramai-ramai tu,risau jugak kan nak letak dia kat situ,.So umi suruh dia tengok je dari jauh..Tunggu dah besar sikit baru boleh join abang-abang dan kakak-kakak tu main ye nak..
    Berbalik pada jumpa babysitter baru tu,sebenarnya naura dah tak diasuh oleh babysitter lama.Babysitter lama dia tu kemain dok sayang lagi kat dia,,Tapi apa kan daya,jodoh takde dengan dia.Babysiiter dia nak pindah ke kawasan yang bukan laluan umi dia ke kerja.So terpaksa lah cari babysitter lain..Alhamdulillah..semalam dah pi berkenalan dengan babysitter baru dia…Syukur,anak-anak babysitter tu jenis penyayang dengan budak-budak..
    Hari ni kira hari pertama dia dengan babysiiter baru..Belum lagi tanya macam mana keadaan dia sekarang ni..Harap dia ok lah hendaknya..