• motherhood,  nur naura,  parenting blogger,  parentingmoments

    Masalah gegata naura dah hilang

    Assalamualaikum

    Hai korang..Alhamdulillah..masalah gegata pada badan naura dah kembali pulih.Aku pernah ceritakan kisah Naura kena gegata di entry INI

    Masa kena tu,aku pi melaka..Duduk kat satu rumah tumpangan di sana..Tak sangka benda ni boleh jadi..Masa tu aku just sapu bedak je..kejap je hilang..Esok timbul balik..Sampailah aku balik ke Johor,gegata tu still ada lagi..Aku ada bawak dia ke Klinik..Klinik just bagi dia ubat sapu je..

    Ini baru gambar kat tangan..Kat badan jangan ceritalah banyaknya..Besar-besar pulak tu..

    Tapi dua hari still tak baik-baik lagi..Dah runsing jugak kan bila tengok anak dok menggaru-garu tak tentu pasal.Kesian kat dia.Aku cuba petua-petua yang aku google..Antara petua untuk hilangkan gegata adalah :-

    1-Air garam
    Mandikan anak dengan air garam.Ambil garam dan masukkan dalam baldi,masukkan air suam sedikit Kacau rata dan mandikan.

    Masa balik Johor,selain bagi air Anugerah tu,aku sapukan air garam yang dicampurkan dengan air suam.Tapi nampaknya macam tak berhasil

    2-Bawang merah
    Potong bawang merah kecil-kecil  secukupnya dan sapu kat tempat gegata tu timbul

    Ini aku tak buat sebab takut dia pedih pulak kan..

    3-Air sireh
    Rendam atau rebus air sireh dan sapukan pada kulit.

    Kemudian aku cuba mandikan dia dengan air sireh yang aku dah rebus tu..Tapi aku sempat mandikan dia dua kali je.

    4-Kapur sireh
    Ada juga petua kapur sireh diletakkan ke tempat yang gatal tu.

    yang ni pun aku dah cuba,tapi aku nak hasil yang segera.sebab kesian sangat sebab gegata tu dah sampai ke muka..

    5-Doktor
    Last sekali kalau masalah berlarutan korang bawa anak berjumpa dengan doktor.

    Untuk berjumpa dengan doktor, masuk ni dah dua kali aku jumpa dengan doktor..Tapi tetap macam tu.walaupun ada pasang surutnya

    Aku sampai dah buntu nak buat ape lagi.Sampailah ada kawan cakap pakai bedak cap ular..So petang tu jugak aku whatssap laki aku suruh beli bedak tu kat kedai sengseh.Sampai kat kedai tu,laki aku tnye kat uncle tu,dia tunjuk gambar yang aku dah whatsap kat dia,tapi uncle tu tanya balik kenapa dengan anak aku ni..So,laki aku siap cerita the whole story macam mana anak aku kena ni..Uncle tu cakap ooohhh…anak kena gegata ke..(laki aku cite ni)oo..uncle pun tau pasal gegata ke

    So dia suggestkan dua ubat ni.Satu untuk mandi dan satu lagi untuk sapu

    ubat gegata
    Nilah dua ubat yang aku gunakan untuk Naura.Harga untuk dua ubat ni RM20.90
    Balik je dari kedai uncle tu,terus laki aku suruh mandikan anak dengan sabun yang warna hijau tu.Lepas tu aku sapukan krim pulak.Krim tu berangin sikit,so make sure korang jangan sapu dekat popoo dia tau..mau menggelatat anak korang nanti.
    So far,alhamdulillah,pagi tu memang dah tak wujud lagi gegata tu..Bekas gegata yang kemerahan pun hilang..Pagi tu pun aku mandikan dia lagi..Sekejap je ko hilang semua gegata tu..Mungkin jodoh naura dengan uncle ubat  tu..
    Dah takde lagi drama gosok-gosok,garu-garu badan dan muka..Kalau tak,habis berkudis satu badan.Bukan apa,tempat gegata tu dia akan garu sampai dia puas hati..Kalau dia tak puas hati,dia hulur je badan atau kaki dia yang gatal tu kat aku..Suruh aku garu.Biasalah,mak-mak takkan garu kuat bila anak dia gatal kan..So ,tang tu dia tak puas hati.dia akan garu lagi.
    Lepas ni,kalau terkena lagi perkara macam tu,aku akan dapatkan ubat ni jugak.Mungkin serasi bersama dengan naura kan..Barulah ceria,nak main pun ok je..Kalau tak,asyik nak merengek je.Kesian dia..
  • nur naura,  parenting blogger

    Naura kena Gegata

    Assalamualaikum
    Puas dah letak macam-macam ubat,hilangnya sekejap je..Lepas tu naik balik gegata tu..
    Kalau korang tak tau apa itu gegata,silalah google..Dah ke klinik,letak ubat sapu..letak air garam..tapi tak menunjukkan sebarang kehadaman pada gegata.
    Puncanya mungkin masa stay kat melaka tuari..Aku duduk rumah sementara yang disewakan kakak ipar aku untuk aku sekeluarga.Yelah..rumah pengantin tu tak muat nak masukkan 3-4 keluarga tu..Mybe sebab rumah tu rumah tinggal,tak berapa nak bersih sangat..mungkin dari situ..Masa di melaka lagi dah timbul gegata tu..Masa tu aku sapu bedak je..Hilang kejap
    Ingatkan bila dah balik johor hilanglah dia…as usual aku google petua-petua kampung..Sebab tak mampan dengan ubat klinik.

    Kesian dia..walaupun dia x merengek mana,tapi bila tengok dia garu tu sekuat hati..kesian pulak..
    Ingat hari ni nak keluar kedai beli kapur…ada petua lama yang menggunakannya..
    sebelum tu..ada try sapukan dengan air garam..tapi macam tak berkesan pulak..
  • kisahsidairy.com,  nur naura,  weekend

    Sabtuday | Jalan-Jalan cari Sarapan

    Assalamualaikum
    Selamat pagi sabtu korang..Yeye…hari ni saya memang tak kerja..Kalau dulu memang kerja,tapi sekarang ni sabtu tidak bekerja..So ada masa banyak untuk family..
    So,selalunya sabtu macam nilah boleh keluar berdating dengan family..Boleh sarapan sama-sama kat luar.Dan yang penting boleh balik kampung sama-sama..
    Tapi minggu ni memang tak balik ke kampung..Sebab tu saja-saja cari sarapan kat luar…Ala..sekali sekala kan..tak salah..
    Pepagi lagi dah keluar,dalam pukul 7 lebih jugak lah..Si Naura Auni pepagi lagi dah bangun,jadi bolehlah keluar,balik pun boleh awal..Seperti biasa,cuti persekolahan,banyak undangan perkahwinan sedang menanti.Cuma hari ni boleh memenuhi satu undangan sahaja sebab dekat.
    Umi dan Naura..wajib selfie.Disebabkan umi tak bawak phone,kita guna handphone babah jelah ye..
    Hari ni Naura auni dapat rezeki dari dua orang insan..Seorang nenek dan seorang pakcik..Moga dimurahkan rezeki mereka..Nenek Mah bagi duit dan seorang lagi orang kedai tu bagi gula-gula dekat Naura..Alhamdulillah..rezeki naura kan…Moga anak umi sentiasa dimurahkan rezeki..insya allah..amin..
    Oklah..cuti-cuti ni ada je kerja mengemas,so,kena siapkan dulu sebelum keluar rumah nanti..happy weekends ye semua
  • kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger,  parentingmoments

    Anak Ciri Birit pun dah risau

    Assalamualaikum
    Anak cirit birit? ibubapa mana tak risau kan..Kalau dia asyik PooPoo sampai keluar air maunya tak risau kan.Walaupun dia aktif macam biasa,bermain,tapi ada jugaklah dia merengek.Kekadang bila dah terlampau rengekan dia,kita pulak jadi pening kepala.
    Dah dua hari Naura cirit birit.Mula-mula tu aku tengok dia memang ceri beri..Tapi dia still aktif lagi.Lepas tu aku tengok dekat cet dia timbul ruam.Melecet..Sebab tulah dia dok menangis bagai rak.
    So,pagi tadi bawa dia kejap ke klinik untuk dapatkan rawatan..Doktor kata,kalau dia still aktif ,susu dan makan ambil seperti biasa,tak perlu risau sebab ceri beri tu akan hilang dengan sendirinya.Cuma tulah,yang melecet tu jelah yang tak tahannya..kalau kita kena pun mau tak menjerit jugak kan..
    As usual,bila terjadi sesuatu macam ni,aku akan cari info berkenaan dengannya..Bukan apa,mana tau boleh membantu kan.

    Apa punca cirit birit ni?Kekadang kita pun tak tau dari mana datang sakitnya tu.Cirit birit ni sebenarnya berpunca dari virus yang bergelar Rotavirus.Rotavirus menyebabkan gastroenteritis iaitu satu jangkitan usus.Jangkitan ini boleh menjejaskan lapisan dalaman usus,Lapisan yang terjejas tu mengeluarkan cecair dan membiarkan makanan lalu di usus terus tanpa menyerap sebarang nutrien.

    Cirit birit juga boleh berlaku disebabkan faktor seperti:

    • Alergi terhadap sesetengah makanan.
    • Penyediaan susu formula yang tidak mengikut piawaian.
    • Selsema
    • Keracunan makanan
    • Kekurangan enzim tertentu.

    Simptom  Cirit Birit?
    Jika bayi mengalami cirit-birit,pantau keadaannya dalam masa 24 jam.Jika serangan cirit birit tidak serius,ia biasanya akan berhenti dalam masa beberapa jam,tetapi ia patut membimbangkan sekiranya cirit birit si kecil berlaku berterusan selama lebih daripada dua hari,segerlah bawa anak berjumpa doktor kerana bimbang si kecil akan mengalami penyahhidratan.

    Apa yang terjadi pada anak aku,dia cirit birit selama dua hari,walaupun begitu dia tetap aktif ,minum dan susu seperti biasa.Cuma mungkin dia tak selesa bila dia nak poopoo lah..Kadang-kadang air je keluar dari bontot dia tu.Yang aku kesian sampai melecet lah.

    Antara tanda-tanda anak kita mengalami penyahhidratan adalah

    • Kulit atau bibir dan kering
    • Letih dan lesu
    • Ubun-ubun mengecut(bayi bawah setahun)
    • menangis tanpa air mata
    • kaki dan tangan pucat
    • air kencing berwarna kuning pekat
    • Kurang kencing berbanding biasa

    Apa yang perlu kita lakukan apabila anak cirit birit?

    1-Pastikan Banyak minum air
    Jika bayi anda berusia bawah enam bulan,teruskan memberinya susu ibu.Susu ibu boleh mencegah pembiakan mikro-organisme yang menyebabkan cirit-birit.
    Sekiranya bayi berusia enam bulan ke atas dan sudah makan makanan pejal,pastikan bayi anda minum banyak cecair untuk mengurangkan simptom dan mengelakkan daripada ternayhidrat.

    2-Beri air garam rehidrasi
    Biasanya doktor akan membekalkan air garam rehidrasi(oral rehydration salt solution atau ORS) kepad bayi berusia enam bulan ke atas.Anda boleh bagi anak minum beberapa kali dalam sejam mengikut nasihat doktor.
    ORS membantu mengembalikan cecair dan garam yang hilang daripada badan akibat cirit-birit.Di samping itu terus kerap menyusukan bayi seperti biasa.


    3-Jangan minum jus buah
    Jus buah,air glukos atau minuman berkarbonat(gula yang tidak terserap akan menarik air ke dalam usus kecl dan menyebabkan cirit-birit semakin terus)

    4-Jangan beri ubat cirit-birit
    Walaupun bayi anda mengalami cirit-birit tetapi jangan sekali-kali memberinya ubat cirit-birit kerana ia ditakuti boleh mendatangkan kesan sampingan yang serius sekiranya diberi kepada kanak-kanak di bawah usia 12 tahun.

    5.Jangan hantar ke taska/pengasuh
    Bagi mengelakkan sebarang jangkitan kepada kanak-kanak lain,jangna letak anak di taska atau pengasuh sehingga sekurang-kurangnya 48 jam selepas berakhirnya simptom cirit-birit yang dialaminya.

    6-Jangan Berenang
    Jika anak anda biasa berenang,seeloknya rehatkan dia dulu daripada aktiviti berenang untuk tempoh dua minggu seterusnya sehingga dia benar-benar sembuh.

    Dah pun bawa naura ke klinik dan doktor bagi air garam dan ubat sapu untuk kulit yang melecet tu.So far,hari ni hari kedua dia minum air garam tu,walau banyak kali dia menolak air tu,paksa jugaklah walau minum sedikit-sedikit.

    Info dari http://www.cahayamentarimarketing.com

  • kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger,  parentingmoments

    Nur Naura Auni pandai dah bercakap

    Assalamualaikum
    Seronok sebenarnya bila melihat perkembangan anak-anak ni..Nak² part dia dah mula nak bercakap.Masa ni memang dia hadam betul apa yang disampaikan kepada dia.
    Nur naura Auni,dah mula nak bercakap..Biasanya dia hanya sebut mama dan babah je..Tapi sekarang bertambah lagi perkataan yang keluar dari mulut dia..Syok pulak umi dia mendengarnya.Sekarang ni umi cuba sebut satu persatu supaya dia ikut walau perkataan yang keluar dari mulutnya tak berapa nak clear.

    Sekarang ni dah pandai sebut tutu ( susu) mamam (makan).Dah pandai jugak marah orang..Suka tunjuk tangan,lepas tu sebut.. no..no..no…Ada jugaklah beberapa perkataan yang kiranya hujung² je dengar..Tapi itu adalah satu perubahan yang perlu aku amik kira sebabnya,tak boleh lah kan nak ajar perkataan atau mengeluarkan kata-kata yang bukan² dari mulut kami ni.Bukan apa,orang kata otak anak ni macam span..Dia akan serap dan hadamkan segala apa yang didengarnya.

    Lagi satu aku jarang praktikkan sebutan bayi..Lebih kepada sebutan yang jelas supaya dia tidak terikut-ikut dengan  sebutan bayi tu.Dalam pada melihat tumbesarannya tu,risau jugak kan,sama macam kakaknya dulu lah,kena dan perlu berhati-hati dalam mengeluarkan segenap perkataan dari mulut kita ni.Tapi kekadang tu terkeluar lah jugak..cuma harap² dia taklah mengikuti perkara-perkara yang buruk.Sebolehnya lah nak suruh dia bijak pandai..Jadi orang yang berguna di masa hadapan…Terbaca di majalah pama,tips  mudah bagaimana anak tidak pelat bercakap.So,hadamkan betul-betul supaya kita boleh berikan yang terbaik untuk anak kita kan.

    1. Beri Fokus Kepada anak.
    Apabila si kecil menunjukkan minat untuk bercakap dalam bahasa bayinya,jangan buat tidak peduli.Pandang ke matanya dan layan percakapannya biarpun anda tidak gfaham apa yang bayi cuba sampaikan.Tetapi ingat jangna anda membalas dalam bahasa bayinya.Sebaliknya anda perlu membalas dalam bahasa yang betul.Sekurang-kurangnya anda telah membantunya bercakap dengan betul dan merangsang perkembangan pertuturannya.

    2.Satu hari satu perkataan baru.
    Untuk menggalakkna anak cepat bercakap,anda boleh mengajarnya satu hari satu perkataan baru.Sebut berulang kali perkataan tersebut dalam sehari.Tunjuk objek sebut namanya.Anak anda dapat belajar dua perkara dalam satu masa yang sama iaitu mengenal objek dan mengenal perkataan.

    3.Gunakan persekitaran dengan baik.
    Setiap hari dedahkan anak dengan perkara baru.Maksimumkan persekitaran anda untuk menggalakkan anak bercakap.Anda sendiri perlu rajin bercerita dengan anak tentang persekitaran sama ada di dalam rumah atau di luar rumah.


    4.Guna sokongan visual semasa bercakap.
    Bagi menggalakkan anak untuk bercakap dan mempunyai banyak kosa kata,tunjukkan pelbagai visual kepadanya dan kerap berbual serta bercerita dengannya.Sebagai contoh,jika sedang mengajar anak perkataan dengan tema makanan,perkataan yang boleh digunakan adalah seperti nasi,ayam,sayur dan sebagainya.Beri tahu pada anak anda yang anda ingin mendengar dia menyebut perkataan yang betul pada waktu makan.Minta anak anda menyebutnya dan berilah pujian setiap kali dia menyebutnya dengan betul.

    Hah..begitulah tips yang ada dikongsikan di majalah pama tu di sini.Sebenarnya aku juga memberikannya gadget selain dari buku yang memang aku belikan untuknya.Yang paling penting.pemberian gadget haruslah disertai oleh aku dan juga babahnya..Tak nak anak terlalu leka dengan gadget.Begitu juga dengan buku,sambil dia tengok buku tu,sambil kita bagi tahu benda yang terdapat dalam buku tu.Selalunya aku akan pilih untuk membeli buku bergambar.Sambil tunjuk padanya,sambil menyebut apa yang aku tunjuk untuk dia.harap dia boleh terima dan harapnya sehingga besarlah dia kan terus belajar dan belajar.

    kalau si kakak pulak,bila dah pandai bercakap ni,hanya kena bersabar dengan soalan-soalan yang pada kita tak masuk akal.Tapi bagi kanak-kanak seperti awfiyah ni,itu adalah satu pengetahuan baru untuk dia.Aku elakkan dari tidak menjawab apa juga soalan yang ingin diajukan pada aku..Cuma kena bersabar  jelah sebab soalan-soalan tu akan kerap di ulang.Contohnya pada buku dan juga iklan TV..Kekadang mak ko ni tahan sabar jelah nak oii…hehehe

  • kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger

    Risaukan dia je

    Assalamualaikum
    Rasa cemaslah jugak bila tetiba anak nafas berbunyi,Merengek tak tentu hala,dan kelihatan sangat-sangat susah nak bernafas.Kebetulan masih awal lagi,dalam pukul 7 malam kot.
    Risaukan keadaan bertambah lebih teruk,terus je bawa nur naura auni ke klinik 1 Malaysia.Bukan tak mau ke private klinik,tapi biarlah kita pergi yang kerajaan je dulu kan.Lebih rasa selamat.Tapi malangnya,budak berumur 2 tahun ke bawah tidak diterima.
    Dengan tak banyak fikir,terus je pergi ke private klinik.Risau jadi apa-apa kat Naura masa tu,menangis tak berlagulah nampaknya.
    Pilih klinik adham untuk buat rawatan.Doktor check suhu dan jantung.Kuat bunyi kahak di dalam.Bila periksa kelenjar di bahagian belakang telinga,doktor kata ada sedikit jangkitan.Terus doktor suruh masuk ke bilik rawatan rapi untuk dapatkan Nab.
    Bila dah kena masuk nab,meraunglah dia,aku rasa dalam klinik tu suara dia seorang je yang kuat.Bukan takat aku je pegang dia,assistant doktor,dengan doktor dan aku sekali pegang dia,sebab rontaan dia tu terlalu kuat.Sampai beberapa kali jugaklah doktor berhenti.Takut dia terlalu stress,risau jugak apa-apa terjadi kan.
    Sebelum masuk ke bilik doktor
    Ikutkan dia taknak lepas dari dukungan aku,tapi dah tak larat nak pegang dia,aku letakkan dia di tempat mainan.Nasib baiklah ada juga sudut mainan di klinik ni.At least boleh la pujuk dia sikit.Masuk bilik doktor tu dia dah rasa tak keruan dah.Tu yang mengamuk sakan dalam tu.
    Lepas dapatkan nab,alhamdulillah,bunyi dada tak sekuat tadi.
    Muka dah ceria sikit lepas kena nab
    Masa ni babah sempat ajak minum-minum…Bila tengok dia ok je,emm..bolehlah umi layankan babah tu.
    masuk dalam kereta,terus nak susu dan tidur.Tak sempatlah umi nak bagi dia ubat.Tapi di rumah umi terpaksalah kejut dia untuk berikan dia ubat.Alhamdulillah,hari ni naura ok.pagi pun bangun tidur tak buat hal.Tidur malam pun macam tu jugak.Risaulah kalau dia tak sihat berpanjangan.Moga-moga dia sentiasa sihat..insya allah amin.
  • kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger

    Kenapa Naura Bertukar Susu?

    Assalamualaikum
    Start dari selasa minggu lepas lagi Nur Naura Auni tak sihat.Tak tau dimana silapnya.Panjang pulak tak sihatnya.Hari selasa yang lepas aku bawa dia ke klinik selepas sehari sebelum tu dia cirit birit.Memang risaulah kalau anak dah kena cirit birit diikuti dengan demam.Yelah,riasu jugak kalau dibiarkan,keadaan makin teruk kan.
    So,selasa tu aku bawak dia pergi berjumpa dengan doktor.Doktor bagitahu usus Naura luka mungkin sebab dah terlalu kerap sangat dia poopoo…Doktor sarankan supaya Naura bertukar susu dari susu lembu kepada susu soya untuk sementara.Terfikir susu apa yang melibatkan soya..Teringat kakak awfiyah dulu pun guna susu soya.Tu yang ingat nak beli susu Similac.Tapi entah macam mana,terbeli susu Isomil.Aku beli yang kecil je,sebab doktor pun dah cakap untuk sementara sahaja.
    So,pi kedai cari susu tu,tapi malangnya takde,terus aku amik isomil pek yang kecil.Harga Rm39.00..Oklah kan sementara.Janji anak sihat.

    Tapi aku tak berapa nak minat sangat bau Isomil ni…Macam bau dedak ayam pulak…hehehehe…Tapi alhamdulillah,Naura boleh terima susu ni.So,tak delah mak dia pening kepala nak fikir susu ape lagi kan nak bagi kat Naura.
    Tapi yang peliknya,Demam si naura still tak kebah,So,jumaat tu,aku bawak naura balik ke kampung.Mintak mak aku urutkan si naura ni..mak aku punya bising bila dia dapat tau cucu dia sakit-sakit masa kena urut tu.Biasalah kan orang tua.Lepas pada urut tu,dia dah mula nak makan dan bermain dengan kakak.Cuma tak boleh disentuh sikit,mulalah dia naik angin.
    Ahad pagi pulak,ingatkan demam dah kebah,rupanya demam menyerang lagi.Tunggu lagi sampai petang,demam tak kebah jugak,malam terus bawa gi hospital dengan demam cecah 39 ko.amik darah,jumpa doktor,tapi doktor suruh pantau dari rumah dan dia bagi ubat antibiotik yang kuat sikit.Bertahanlah umi dia nak jaga.Bukan apa,demam kali ni,dia merengek lain macam sikit.Tak boleh kena tinggal,mulalah dia menangis.
    3 kali kena cucuk barulah dapat amik darah dia..Kesian dia menangis bila kena cucuk.Dan hari ni,alhamdulillah,umi dah boleh bekerja balik seperti biasa.Moga lepas ni,dia dah tak kena serang demam macam ni lagi..seminggu demam,badan pun dah semakin kecil.
  • nur naura,  parenting blogger,  sel-sel otak berkembang

    Dah setapak demi setapak!!

    Assalamualaikum
    Dah setapak demi setapak pun dia..Syok sungguh tengok dia berusaha untuk berdiri dan berjalan.Kalau kat rumah,dia akan rajin bangun sendiri,ambil barang,bangun lagi dan berjalan walaupun hanya dua tiga tapak.
    Umi dia pulak rasa tak sabar nak tunggu dia berjalan elok.Barulah best bawak jalan dengan kakak..hehehehe…Kot lepas ni,umi dia yang lebih penat berkejar dengan dia kan,
    Tengoklah,punya gigih dia nak angkat bontot tu..iskkk..seronok pulak tengokkan.Alhamdulillah,mungkin dia awal sikit berjalan dari kakak dia..baru sahaja melepasi usia setahun..Ada aku ceritakan kenangan harijadi dia yang pertama di entry Happy Turns 1 Nur Naura Auni .Syukur sangat-sangat,anak membesar dengan sihat walafiat,….moga terus diberikan kesihatan yang baik.
    Yess..akhirnya dia dah hampir dah nak berjalan.Kakak fiyah setahun 3 bulan baru boleh berjalan.Tumbuh gigi banyak dulu,baru dia berjalan,Naura Auni pulak,tumbuh gigi sebatang,pastu baru dapat kaki..tak taulah bila nak tambah gigi tu…Tak kisahlah cepat atau lambat,janji pembesaran dan tumbesarannya baik-baik je.
    Insya allah,kalau terus cuba dan mencuba,insya allah..akan berjalan dengan baik nanti..kipidap anak umi
  • kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger

    Monthly Check up Hari ni

    Assalamualaikum
    Alhamdulillah….Da settle hari ni untuk cucuk setahun.3 bulan akan datang pulak la menjejakkan kaki ke klinik.Tadi pun cucuk dia tak nangis..Macam kakak jugak,kuat je.Takde pun nangis-nangis.
    Selalunya kalau monthly check up aku jarang amik cuti..Just Time Off je.Lagipun kalau pepagi kita dah terpacak kat klinik tu,insya allah,cepat je nombor panggil.Selalunya aku amik appointment petang,tapi,kalau petang tu ramai sangat,so amik masa lebih dari 3 jam.
    Kalau appointment pagi,selalunya sebelum pukul 9 pagi aku da settle.So,bolehla masuk kerja awal kan.Takdelah kena potong gaji banyak..bhahha…tu yang penting.
    Alhamdulillah,kali ni Naura sihat.Kalau tak kena postponed jugaklah kan lagi.Malasnya postponed ni bukan apa,takut kita lupa pulak vaksin apa yang kita dah ambil dan yang belum ambil.

    Oklah..Nak settlekan kerja apa yang patut..

  • happy birthday..,  kisahsidairy.com,  nur naura

    Happy Turns 1 Nur Naura Auni

    Assalamualaikum
    Alhamdulillah…Rasa tak sangka,Umur dia dah setahun..Cepat je masa berlalu.Segala kesakitan sepanjang mengandungkan dia,jerit perit ke hulur hilir bawak perut,dengan penyakit yang datang.Rasa berbaloi sangat-sangat dengan kehadiran puteri ni.
    Memang sebelum mengandung pun,rasa takut nak mengandung tu ada,yelah,risau dengan penyakit yang ada ni,boleh ke tidak survive bila mengandungkan.Pelbagai andaian dari orang-orang lama yang mengatakan aku tidak boleh mengandung.Semua tu aku telan hidup-hidup kata-kata mereka.Pelbagai tohmahan sebelum mengandung pun banyak aku terima.Sikap dingin orang sekeliling yang memandang keji bagi wanita yang tak boleh mengandung,pernah aku rasakan.
    Tapi Allah swt tu sentiasa ada untuk kita yang teraniaya.Walau kehamilan pertama tidak panjang umurnya,kemudiannya di datangkan lagi pengalaman mengandung buat kali kedua..Syukur dipanjatkan untukNya kerana memberi peluang untuk aku mengandung.Di saat mengandungkan Nur naura auni,ujian demi ujian kesihatan datang.Tapi aku sentiasa positfkan diri dalam menanganinya.
    Alhamdulillah,,Allah swt tu berikan lagi kasih sayang dari seorang anak perempuan,untuk memberikan aku semangat untuk terus berjuang dengan kehamilan ini..Thanks kakak fiyah sebab bagi umi semangat tu.Kakak fiyah dahpun dua tahun sekarang ni..sob..sob..
    Pada hari raya keempat tahun lepas,tengah malam,memang takde rasa sakit,cuma rasa tak sedap hati dan mengeras berpanjangan selama 15 minit.Masa tu nak tidur pun payah..cakap kat husband,anak pertama kan,tak tau nak buat macam mana,terus call mak..Suruh terus gi hospital.Tapi masa tu sempat lagi suruh mak datang amik kakak..Kesian pulak nak tinggalkan dengan nenek sini.Sudahnya,umi tunggu jugak nenek kota datang dengan mama Eton.Mama eton bawak balik kakak dan nenek ikut umi ke hospital.
    Sampai Hospital terus masuk tempat wad daftar bersalin.Masa tu dah pukul 1 pagi kot..Check bukaan doktor kata dah 4cm..masuk terus ke labour room.Masa kat labour room,tunggu pulak doktor pakar,Masa tu banyak sangat konflik,Doktor pakar dari pelbagai aspek datang.Pakar medic la,pakar xray,pakar bidan,entah apa-apa pakar lagi.Sampailah pakar Bidan decide aku kena Czer..Kalau ikutkan memang tak bersalin hari tu,Tapi doktor pakar suggest supaya aku bersalin awal memandangkan masa tu pun dah 39 weeks.Takut apa-apa berlaku pada aku yang boleh menyebabkan kematian,doktor segerekan urusan pembedahan tu.Tapi tak jugaklah cepatnya.Tunggu punya tunggu,pukul 3 petang jugak aku masuk bilik OT..Alhamdulillah,,Allah swt permudahkan lagi bila mana dalam pukul 3.25 petang,dengar dah bunyi tangisan baby.Masa tu airmata berjurai-jurai,sampai doktor pun naik risau.
    Happy Turns 1 Nur Naura Auni
    Hah!!Dah setahun pun semalam.Disebabkan umi tak sihat semalam,umi bercadang,nak raikan birthday dengan kakak di kampung.Gigih pepagi gi klinik,makan ubat,then beli kek terus bertolak balik ke kota tinggi..ala….tak sampai sejam pun perjalanan kami balik kampung.Kakak happy sangat bila adik dia balik..Dah bagitahu kat dia,nak tiup lilin ngan baby oyah!!
    Happy Turns 1 sayang..Moga menjadi anak yang solehah,bijak pandai,taat pada agama,sopan santun,penuh dengan keadaban,dan sentiasa dirahmati olehNya ..insya allah…