• lifestyle blogger,  motherhood,  nur awfiyah,  nur naura,  parenting blogger

    Scott’s Emulsion Untuk Nur Awfiyah

    Assalamualaikum Semalam pergi belanja barang-barang Nur awfiyah dan Nur Naura Auni.Biasalah rutin setiap setengah bulan..Al-maklum la gaji sebulan dua kali.Terpaksa beli stock pun dua kali sebulan. Dapat tau ada kedai baru yang menjual susu dan Diapers yang murah.So,as a mommy kan,kenalah mencuba beli kat kedai baru.Dah lama nak survey kedai tu,cuma belum berkesempatan.Selalu aku lalu lalang je kedai tu..Dari jauh lagi dah nampak susu Nur awfiyah ada jual kat kedai tu. So,semalam berpeluang la membeli barangan Fiyah dan Naura kat sana.Not bad la kan bila tengok harga kat sana.Drypers harga RM32.90 and susu dugro harganya RM22.90.Tapi aku beli dua dia bagi harga Rm45.00 …Murah la kan.. Sesambil tu,nampak pulak Scott’s…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Nur Awfiyah dan TV

    Assalamualaikum Pepagi dah up cerita pasal anak dah kan..Well,tu je cerita yang menarik yang nak aku kongsikan kat blog ni..Insya allah..akan ada lagi cerita-cerita tentang anakanda berdua tu..heheh.. Selalunya Nur awfiyah ni memang tak berminat dengan tv.Masa dia baru beberapa bulan tu,memang dia minat nak tengok tv,apatah lagi kalau iklan.memang dia suka tengok.Tapi bila dah masuk umur setahun ni,dia kurang berminat dengan tv.Dia suka sangat dengan aktiviti lasak,contohnya memanjat,berlari-lari..sakat ummi dia,ha!!tu yang memang dia sukai.. Tapi lately ni,perubahan baru anakanda nur awfiyah,suka tengok cerita-cerita robot la pulak..haishh..ummi dia belikan Play Tent,Anak patung,dan yang terbaru piano siap sekali dengan cermin.Entah ape ke nama dia.Taklah pulak dia minat sangat..Buat perhiasan je..Lebih suka…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Nur Awfiyah Dah Gunting Rambut

    Assalamualaikum Rambut panjang??/ kalau boleh itulah yang umi dia nak.Nak panjangkan rambut anak ni bukannya senang.Lagilah dak Si Awfiyah tu.Nak mengikat rambutnya tu,merupakan cabaran emosi bagi umi dia.Apa taknya.Nak ikat rambut yang sebatang pokok kelapa tu,berkejaran tak hengat.Memang nak nampak dia lebih cantik berambut panjang,tapi dah ramai makcik-makcik yang komplen rimas dengan rambut panjang si awfiyah Merana kejap umi dia,Nak pakaikan headband pun rasa nak bergaduh dengan si fiyah ni.Ni kan pulak nak ikat tocang dua,lagilah sengsara kan.Lagi satu masalah yang utamanya ialah,nur awfiyah cepat berpeluh dan bila rambut dah panjang,belakang leher akan timbul pulak ruam.Tu yang menjadi punca Nur awfiyah terpaksa gunting rambut, Ahad,semalam,gigihlah ummi dia mencari salon untuk…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  nur awfiyah,  parenting blogger,  toys

    Misi Mencari Play Tent Nur awfiyah Tercapai

    Assalamualaikum Takde dah mainan untuk Nur awfiyah!!..Bukan ape.Macam nampak dia tak berminat nak main permainan² tu.Dia lebih suka mengemas,menyepah tu je..Tapi dari kecil ni lah kita kena ajar anak-anak kita.Permainan Nur awfiyah memang aku dah letakkan dalam satu bakul.Bila dia dah puas menyepah,aku pujuk dia untuk kemas balik..Walaupun mulut membebel,mata menjeling,dia tetap jugak buat.hehe..Buat ummi dia tak jadi marah. Masa aku jenjalan kat blog rakan blogger,terjumpa tentang entry dia beli anak dia Play Tent ni.So,aku menggoogle la kat mana nak beli Play Tent ni.Moh aku senaraikan harga yang aku survey. Lazada- Rm57.90 11street -Rm40.90 Mr.DIY-RM38.00 So,agak-agak korang ,kat mana Play Tent ni aku beli.Nasib baik husband dok survey dan bagi…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Nur awfiyah Kedekut Tentang Makanan?

    Assalamualaikum Anakanda yang sorang ni kalau bab makan memang dia suka..Tapi tidak pada Nasi..Nur awfiyah memang dah makan nasi..Makan apa sahaja yang diingingkan..Tak kiralah keras atau tidak,yang sedap pada dia,pasti dia makan. Kalau suapkan nasi memang dia tak nak.Semua demand nak makan sendiri.iskk…Tapi yang banyaknya terabur kat atas lantai.Umi layankan jelah..janji dia nak makan.Kalau ada geng ramai yang nak makan sekali,lagi ummi suka sangat.sebab bila ramai orang,dia memang suka nak makan bersama-sama.Bab makan,memang bagi kat dia je..Sekarang ni pun,pantang masuk pasaraya,pasti nak ambil apa je yang dia nak.Jenuh la nanti umi dia nak sorokkan dekat kaunter cashier. Bila bab makan ni,Nur awfiyah memang berkira sikit..Dia tak kasi orang ambil makanan…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  nur awfiyah,  nur naura,  parenting blogger

    Sepetang Bersama Cinta Hati Kami

    Assalamualaikum Petang sabtu punya cerita.Membawa anak-anak ke tempat rekreasi untuk beriadah.Hari sabtu je boleh bawak anak-anak ke sini.Hari Ahad babah dia pulak yang bekerja..Walaupun sedikit kepenatan,tapi demi anak-anak aku gagahi jugak. Masa ni Awfiyah suka sangat dilepaskan.Maklumlah orang dah dapat kaki.Pantang lepas,mesti dah kemana je dia pergi. Sepatutnya aku lepaskan dia kat padang,Tapi tetiba babah dia park betul-betul kat Tasik.DIsebabkan malas nak cari parking lagi,Lepak la kitorang kat tepi tasik tu.Satunya aku kat situ,terbatas jugak awfiyah nak main.Lepas kan gitu pun tak boleh jugak,sebab betul-betul dekat dengan parking dan kereta lalu lalang..Kalau kat padang tu,takdelah sesak dengan kenderaan..Jadi kalau awfiyah jatuh bermain pun tak kisah sebab rumput-rumput kat situ. Bila…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger,  progress

    Bila Si Dia Dah Dapat Kaki

    Assalamualaikum Semakin hari semakin suka benar tengok keletahnya.Bila dah dapat kaki ni lain benar perangai dia..Semakin suka menyakat dan berjalan tanpa orang pegang tangan dia. Oh ye..Dapat kaki tu maknanya dah pandai berjalan la..Kalau dulu bertatih,sekarang ni dah tak payah nak tatih lagi..Mujur belum berkejaran je lagi. Mungkin ada  sesetengah orang berpendapat Nur awfiyah lambat berjalan.Umurnya setahun 2 bulan,barulah dia boleh berjalan..Aku tak kisah sangat,walaupun ada beberapa ahli keluarga yang amat risaukan dia yang lambat berjalan..Tapi kerisauan tu aku tak ambil peduli pun.Sebab bila Nur awfiyah dah pandai berjalan,mengadu pulak penat nak menjaganya..hailah orang tu,,,sabar jelah kan..Tak payah ler nak mention nama tu..hehehe Masuk ni,kasut kedua awfiyah yang dibeli oleh…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Kasut Pertama Nur awfiyah

    Assalamualaikum Salam Ramadhan ke 9..Alhamdulillah..sudah menjengah hari ke 9 kita berpuasa..Syukur masih diberikan kesempatan untuk merasai nikmat ramadhan. Satu keajaiban bila seorang ibu yang mengandung,tidak langsung merasai kepayahan berpuasa..Allah itu maha besar..Memberikan kenikmatan dan kelebihan kepada wanita yang mengandung..Memang tak terasa lapar pun sepanjang berpuasa.Cuma mak aku selalu ingatkan,jangan terlalu memaksa untuk berpuasa.Kalau rasa tak boleh jangan teruskan,takut effect ape-ape kat baby. Oh ya!! lama betulkan aku tak bercerita pasal anakanda sorang ni.Alhamdulillah,semakin mudah menjaga dia.Tidak terlalu memberi tekanan kepada ummi dia.Cuma bila pi Hospital aku memang tak bawak dia.Lebih suka letakkan dia pada SIL.Kesian pulak dia kalau terpaksa menunggu ummi dia check up. Sekarang ni dah dapat kaki a.k.a…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Ummi Dah Kerinduan Sangat

    Assalamualaikum Bila dia takde depan mata,ummi nya sampai dah tak keruan bila balik rumah.Kalau tak,selepas habis kerja,ambil dia di rumah SIL,and bawak dia naik kereta..Suka sangat dia.Kekadang masih ajak berjalan lagi bila dah balik ke rumah. Di rumah,letak je beg,terus main dengan dia..Ummi tak sempat lagi nak mandi,dia dah ajak main.Sementara tunggu babah balik kerja untuk jaga dia,kenalah jaga dia dulu.Tak boleh nak tinggalkan dia sorang² sekarang ni..Kalau tak habis lah dia meneroka sampai ke dapur..Maklumlah,budak dah pandai berkemas. Bila dia takde,ummi dan babah sampai tak tau nak buat apa kat rumah..Selalunya sibuk melayan dia je.Malam-malam just mengadap gambar dan video2 dia untuk ubati kerinduan.. Uiih…Tak sabarnya nak tunggu hujung…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger,  progress

    Dah Pandai Demand!

    Assalamualaikum Cerita pasal Nur awfiyah,anakanda kesayangan sorang tu..Wah..semakin hari dah semakin demand..Cerita malam tadi.Babah dia ajak pi Mr.DIY yang berdekatan dengan rumah..Aku ada cerita kat entry ni pagi tadi. dalam entry Si Pulut Mangga tu. Bawak pi masuk Mr.Diy memandangkan aku tak pernah lagi masuk kedai yang berhampiran dengan rumah tu.Tujuannya nak cari padlock untuk rumah baru aku tu.Jalan-jalan kat tempat mainan,Uih…kemain lagi muncung ikut sekali dengan telunjuk nakkan mainan..Bila tak bagi,amboii..anak dara sorang tu menjerit.Habis satu kedai tu dengar suara dia..Pandai pulak tu memilih…Tapi pilihannya tu takdelah mahal mana pun.Cuma barang mainan tu tak sesuai dengan dia..Kecil sangat-sangat. So,memang tak berani nak beli,Pilihkan mainan yang lain pulak..Ok..diterima..Lepas tu bila…