• happy birthday..,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Nur Awifyah Turns 2 Today

    Assalamualaikum Happy Birthday Sayang Umi!! Alhamdulillah.Pada 15 April 2014,kamu dilahirkanDiberikan Allah swt untuk kami permata hati yang sangat bernilai..Dan tidak umi sangka.Hari ini genap anak umi Nur awfiyah dua tahun..Rasa macam sekejap je dia membesar depan mata.. Moga kamu menjadi anak yang solehah,Hormat orang tua,menjadi seorang kakak yang penyayang.Moga sentiasa dirahmati oleh Allah swt.Umi sayang kakak hingga ke hujung nyawa umi.

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  nur naura,  parenting blogger

    Naura Hampir Ke puncak

    Assalamualaikum Ececeh  tajuk cerita..Gempak tak..Selalunya orang yang nak daki gunung je guna perkataan tu..Ni anak aku pulak.Eh..lama jugak kan tak cerita pasal anak..Aku bukan taknak cerita,tapi risau ada yang tak suka nak baca cerita ni je..Tapi bagi aku tak penting pun orang nak baca pasal anak ni..Ini semua bagi aku satu coretan yang indah bila kita cerita pasal anak.Pasal perkembangan dia,apa yang dia dah capai dalam hidup dia.Itu akan aku abadikan dalam blog ni.Sekali je dalam seumur hidup nak cerita pasal moment anak..esok-esok bila dia dah besar,dah sekolah,dah bekerja,takde dah nak letak moment dia merangkak..hahahaha… Naura dah genap 6 bulan..Dah boleh makan,dah boleh meniarap dan semakin jauh dia mengengsot badan…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Tutorial Shawl By Nur awfiyah

    Assalamualaikum Hai korang..selasa  Dah!!Dah naik keje..Kalau ikutkan hari ni takmo naik keje lagi memandangkan Nur awfiyah pulak yang demam sabtu tu.Uishh..Dah cuti lagi ummi dia.Bila anak dah tak sihat ni,tak sampai hati pulak nak tinggalkan dia dengan nenek kat kampung.Lebih rela jaga anak sendiri. Walaupun still demam tak kebah lagi,tetapi aktivti mengemas dan mengekor bontot umi dia berjalan macam biasa.Yang peliknya siang takdelah pulak demam,Bab malam mula lah batuk-batuk beserta dengan demam.Kalau dah batuk tu,sure punya dia muntah..Haishh…Ummi memang tak boleh nak tidur bila dia demam.Lagi la pulak temp badan sampai 39..Korang rasa!! nak tido jugak ke dengan lenanya ke.uishhh..haruslah tak kan. Walau dalam keadaan yang tak sihat tu,ada jugak…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger,  RANDOM

    Wefie Umi Dan Fiyah

    Assalamualaikum Anak Dara ni sekarang dah pun pandai nak berselfie.Apa tah lagi bila dah mula nak bercakap ni,Lagi becok mulut dia.Handphone ummi ni memang tak boleh dipegang,mesti dia nak jugak.Actually ummi ada donwloadkan dia cerita Didie And Friends.Lagu-lagu untuk kanak-kanak.Handphone ummi pun dah berat dek kerana download lagu-lagu untuk dia. Bila ummi pegang handphone,automatik dia cakap “ummi,nak…ngok!!..maknanya dia nak tengok lagu didie and friends tu.walaupun sekarang ni dalam fasa nak bercakap,tapi ummi sangat suka melihat perkembangan dia.Dah pandai tunjuk mana hidung dan sebahagian mukanya tu.Dah pandai nak buka pampers.Nak kencing katanya,Dan satu paling pantang sekarang ni,bila ummi suruh buka baju,mesti dia ajak pi bilik mandi.Of courselah dia nak mandi..Paling suka…

  • motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Susu Dugro Awfiyah kehabisan stock!!

    Assalamualaikum Hi korang…saja-saja petang ni update entry pasal fiyah pulak..Sape kat tempat korang takde Maslee..Angkat tangan..hehehe..Rugi!! Lagi rugi bila pergi,stock dah habis!! Tapi masa tu memang rezeki awfiyah,susu yang dia minum tu ada..Meh aku cerita sat!! Tuari,Maslee ada buat promosi Susu Dugro berharga RM20.99..Murah Oittt…Murah sangat ler tu..Biasanya kalau tak offer mau capai rm26.90.Tapi aku selalu beli kat kedai uncle dekat dengan rumah aku tu,harga RM23.90.Bila dah dekat pasaraya takde sales,memang kat situlah aku cari.Selalu tiap kali gaji aku akan beli 2 pack susu,2 pack pampers. Tapi bila maslee dah buat promosi dengan harga yang terlajak murah tu,haruslah cepat-cepat pergi maslee kan..Cepat pun tak cepat sangat la…Dah terlepas dua hari…

  • nur awfiyah,  nur naura,  parenting blogger,  siblings

    Si kakak Awfiyah dan Si adik Naura

    Assalamualaikum Masih lagi berjerebu.Masih lagi perdebatan hangat tentang Budget 2016 kan.Sana sini orang dok pung pang bercerita pasal budget 2016 ni.Bagi aku,bukan taknak amik tau langsung pasal Budget tu,tapi Budget tu macam takde kena mengena orang yang bekerja swasta macam aku ni.Diorang bertepuk tangan pun tentang kenaikkan gaji,Gaji orang kerajaan yang naik,bukan gaji orang swasta.BR1M bertambah??? Takat mana tambahnya kalau lepas ni harga barang akan naik lagi.Harga barang naik berulang kali,tapi gaji kita yang bekerja di sektor swasta ni,tetap tahap tu,Berpulunlah overtime baru nak merasa senang sikit.Orang kata,kalau dapat penuhkan barang makanan kat dapur tu pun dah bersyukur.Bukan kais pagi,makan pagi,kais petang makan petang. Apa nak jadi dengan Malaysia,,,Bukan dengan…

  • Homeschooling genius syurga,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    2 Aktiviti Yang Disukai Nur awfiyah

    Assalamualaikum Malam tadi,aku dedahkan dia kepada aktiviti menabung.AKu keluarkan duit dari tabung aku,dan aku suruh dia masukkan semula di dalam tabung tu. Tajuk ni bagitahu ada dua aktiviti yang nur awfiyah suka buatkan,tapi dia lebih cenderung kepada aktiviti menabung..Suka tengok cara dia fokus untuk buat tu. Jom kita tengok aktiviti pertama dia buat Sensory bag By the way,nak buat sensory bagi ni bukannya susah dan tidak memerlukan modal yang besar pun untuk buat. Korang hanya perlukan :- ~Ziplock ~Eyelet or korang boleh letak pemadam yang kecil/mainan alphabet or macam-macam yang korang boleh masukkan dalam tu ~Gel rambut/Baby oil..(tapi lebih bagus kalau guna gel rambut,xdelah berminyak macam guna baby oil) ~korang…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  nur naura,  outing,  parenting blogger,  RANDOM

    Malam Hujung Minggu di Pizza Hut

    Assalamualaikum Begitulah kekdahnya bila tak sempat nak taip entry pada masa kejadian.Terpaksalah peram entry ni sampai hari ni.Yelah,bila dekat rumah memang tak sempat mana nak update blog.Bila sorang dah tidur,sorang terjaga kan..Last-last ummi dia yang takde masa nak update blog. Cerita malam hujung minggu.Nak reedem vaucher Pizza hut yang ada dalam tangan berharga RM30..alah rm30 je.bukan banyak mana pun.Yang lebihnya kena keluar duit sendiri la.Ingat nak try la kan pizza yang terbaru Signature series tu,tapi tak boleh sebab nak ambil set makan untuk 4 orang..Kena order pizza yang biasa je..hua hua.. Kitorang order set meal ni.. Add on Tempura King Prawns & Seafood Lasagna Pizza pulak aku pilih Chicken Supreme…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Aksi Dia Kekadang Mencuit Hati

    Assalamualaikum Bila anak dah semakin membesar ni,ada je keletah dia yang membuatkan ummi dia terhibur.Bak kata orang,bila ada masalah macam mana pun,bila pandang anak,hilang segala masalah.Lupa seketika.. Begitulah bila adanya Nur awfiyah dan adiknya Nur Naura Auni.Ummi dia semakin tenang bila ada mereka berdua ni.Kadang kala perlakuan diorang kekadang buat ummi sesak nafas,tetapi bila dikenangkan balik,mereka cuma budak,tak tahu apa-apa pun.Walaupun kenakalannya ada membuatkan orang tak suka dengan dia,tapi tidak pada mereka yang bernama ibu kan.Kenakalan budak itu normal.Ada satu masa,dia akan berubah dengan sendirinya mengikut umurnya jugak. Paling tak suka bila adalah seseorang tu,bila bercerita dengan orang tentang nur awfiyah,mesti bangkitkan perkataan“budak ni nakal ni..Nakal betul”.Korang rasa,sebagai ibu,sedih tak.Orang…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  nur awfiyah,  nur naura,  parenting blogger,  progress

    Naura Dah Meniarap!!

    Assalamualaikum Wah..Pepagi mengantuk sangat..Tak taulah kenapa lately ni badan memang cepat letih..Nak buat kerja rumah pun dah malas..Apatah lagi nak lipat baju.Lagi lah sekarang ni air on/off je adanya..Kena catuan ni,rasa penat pulak.Yelah..bila dah ada air ni,nak kena rushing pulak untuk simpan air,basuh segala baju.Kemas rumah,mop lantai,bilik air semua bersihkan.Kang dah takde air ,payah la nak buat kerja tu semua kan.. Sebenarnya entry pagi ni bukan lah sebab nak cerita pasal catuan air,Nak bercerita pasal anakanda kedua dalam rumah kami.Bulan ni dah pun 3 bulan.Tapi dia punya progressive sangat la cepat..Itu yang aku rasa la..orang lain tak rasa..hehehe..Dah nak meniarap Oiii…Memanng dia dah start mengereng dari umur dia dua bulan…