• Nagging

    Bertukar Kepada Umobile Prepaid ke Umobile Postpaid

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺Actually aku dah lama  terfikir nak masuk Umobile Postpaid ni.Lama dah fikir.Sampai naik basi fikir masalah ni.

    Bukan apa,kekadang tu,rasa macam membazir,tapi bila guna prepaid pulak,Data habis cepat,Credit pun cepat jugak.Sekarang ni Naura banyak jugaklah tengok Youtube.So,makin cepatlah Data Internet.Selalunya aku akan topup untuk internet dalam Rm30 sebulan.Kadang-kadang extra topup dalam RM20 gitulah.Itu kalau data internet tak habis,kalau habis,of courselah aku kena tambah lagi data dan topup RM30.Banyak jugak tu kan.

    So,selepas bincang dengan Husband,hari sabtu yang lepas aku bertukar kepada Umobile Pospaid.Kira bayar sharelah dengan husband.Sebabnya sebelah malam aku akan onkan wife.So semua boleh guna…hehehehe..

    Untuk Umobile Postpaid aku memilih untuk menggunakan Plan P78 .Banyak jugaklah kelebihan menggunakan P78 ni.Cuma line tu ikut jugak cuaca sekeliling,Kalau hujan,maka akan lembablah line.

    Unlimited Hero P78.Semuanya unlimited..Bestlah bila layan youtube.Takdelah data habis ke ape.Bukan itu sahaja.Kelebihan Unlimited Hero P78 ini adalah

    • Unlimited High-Speed data
    • Unlimited Calls to all network
    • Free Mobile Hotspot
    • Free Data for Roaming
    Hah…itu jelah kelebihannya.Jadi takdelah perlu tambah apa-apa pun kan untuk Postpaid ni.Cuma aku belum bertukar ke Nombor lama je.Nak tukar kepada nombor lama kena pergi ke Center Umobile.Disebabkan ianya di buka pada hari bekerja sahaja,maka tertangguhlah untuk penukaran nombor tu.Macam sayang pulak kan nak tukar nombor baru.Sebab aku baru je pakai semula Umobile ni dalam setahun.Jadi taknaklah tukar lagi.
    Harap oklah kan untuk Postpaid ni..malas dah nak bertukar lagi..

    https://www.u.com.my/postpaid/unlimited-hero

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Nagging

    Rumah Kena Pecah Masuk Lagi?

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺Sebenarnya bila teringatkan balik kes Rumah kena Pecah Masuk tahun lalu,memang sedih.Pelbagai dugaan untuk kami.Tapi setiap dugaan itu Allah swt bagi sedikit kemanisan bagi kami jugak.

    And,kalau korang nak tahu hari rabu bersamaan dengan 10 Jan 2018,sekali lagi rumah dipecah masuk orang.Mulanya masa aku balik kerja tu,tengok sliding door rumah terbukak,aku tak rasa sesuatu pun.Dalam pemikiran aku,mybe my husband balik,Motor dia rosak.Itu jelah yang aku fikir.Tapi lama jugak aku kat luar rumah.Aku amati balik pintu depan rumah aku tu.Aku intai-intai kasut mahupun selipar yang selalu my husband pakai tu takde,…Terus dah rasa macam menggigil badan ni..Kalut dah masa tu.Sampailah aku ternampak Jaring hijau tepi rumah dah kena koyak..Masa tu jugak aku menangis..Dah la hujan ,dengan anak sekali dok buat perangai dalam kereta..Ya Allah..Dugaan sungguh masa tu.Menggigil-gigil ketakutan aku masa tu.Tapi aku tak terus masuk rumah sebab risau kot pencuri tu ada dalam rumah lagi.

    Kalau korang nampak ampaian tu,si pencuri cover untuk buat kerja-kerja bukak rumah..korang rasa bape orang yang masuk.

    So,terus make a call to my husband.Dan-dan lah dia tak pickup phone.Call pulak abang aku yang duduk berdekatan Taman kami tu.Bagitahu kat dia rumah kena masuk orang.Lepas dia cool down aku,dia datang.Dalam pada dia nak datang tu,jangan cakaplah basah lencun aku nangis..Aku tak tau kenapa aku nangis bagai nak rak.Mungkin sebab risau barang-barang dalam rumah tu diorang songlap.Yelah,Laptop,tv,computer..barang-barang elektrik kat dalam rumah tu.Duit dan barang kemas takdelah simpan kat rumah tu.

    Habis telinga kunci tu pencuri jahanamkan

    Tapi pagi tu,patutlah berat husband nak simpan duit kat rumah pagi tu.Lepas abang and husband aku sampai,kitorang sempat call polis dulu,tanyalah samada nak masuk rumah terus or nak tunggu diorang datang..well said…oklah…kami pun masuk..Anak-anak semua tinggal kat luar,takut si pencuri kot ada kat dalam lagi ke kan.

    Terus meluru masuk rumah,check kat semua bilik..Bilik Master kami memang habis disepahkan..Aku rasa pencuri tu masuk dalam lingkungan pukul 1-3 petang gitulah..Masa tu pulak tengah hujan.Padahal,rumah aku tepi jalan besar tau.Takde siapa pun perasan rumah kena masuk.Allahu… 

    Masa check tu,aku terus urut dada,sebab pencuri tu tak ambil laptop yang ada kat bawah Meja solek aku.And  bila bertaburan,memang tak expect rupanya tabung kami dah licin.Tak pegang ape pun masa tu.Just ambil² gambar untuk bukti je.

    Masuk pulak bilik-bilik lain,alhamdulillah…Nampaknya bilik depan kami tu je kena masuk orang.Yang lain ok…Syukur sangat.

    Anggaran duit tabung aku tu,dalam RM300 lah..Sebelum tu aku memang dah kira tau duit tu.Tabung aku tu togel je,,takde dah penutup dia..Bila husband balik kerja,campak duit syiling dalam tu.Penuh dah tabung tu,niat nak ganti tabung lain je.Tapi tak tercapai.

    Takde rezeki lagi nak renovate rumah.Risau kot lama-lama pencuri aim lagi..Diambilnya kang barang² besar..Ya Allah…mohon jauhkanlah..

    Moga Allah murahkan rezeki keluarga kami.Dapatlah bina tembok tepi tu untuk keselamatan.Malam tu jugak panggil welder untuk baiki semula tempat kunci.Sis Redha dengan apa yang jadi.Sis Halalkan jelah apa yang awak ambil.Moga Allah swt membuka pintu hati pencuri tu untuk bertaubat.

    Actually duit tu aku simpan untuk hari raya.Kotlah tak cukup,ada jugak backup…Tapi apakan daya kan…emmm..Pasghah jelah sis!!!!

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Nagging,  Tips

    Pemilihan Cermin Mata Fleksibel Untuk Kali Ini

    Assalamualaikum

    Hai korang..Sebenarnya ada cerita nak diceritakan sebelum timbulnya entry ni,tapi memandangkan banyak benau kerja yang tertangguh pasal cerita tu,so kita abaikan dan update kisah terbaru ni..hehehe..Actually selepas peristiwa rumah kena masuk orang tu,hah..siapa yang follow aku kat fb mesti tau ceritanya,,Itulah cerita yang aku nak ceritakan,tapi…nantilah dulu…

    Actually,selepas peristiwa tu,aku balik kampung..Saja nak tenangkan fikiran memandangkan rasa takut lagi nak duduk rumah untuk dua tiga hari tu.So,kita tenangkan fikiran kat kampung je.Chill dengan family,jalan-jalan kat Bandar Penawar.Ingatkan nak cari seluar untuk my husband,tetapi boleh terbalik pulak bila ternampak satu kedai cermin mata kat situ.

    Apa lagi.mula-mula nak tengok je,tapi bila My husband bagi hint  nak belikan cermin mata..Hadoiii haruslah teruja namatik namanya.Disebabkan cermin mata lama dah patah,terpaksalah umi beli yang baru..Ada yang spare kat rumah tu,tapi dah beberapa kali jugaklah cubaan mematahkan cermin mata umi tu dibuat dek Naura.Last aku beli rasanya tahun 2016.Ada aku ceritakan di entry CERMIN MATA MURAH DI PASIR GUDANG.

    Nak cari jenis bingkai dan frame ni memang susah bagi aku tau..Kalau dah tengok tu,rasa semuanya cantik.Nak mahal ada,nak murah pun ada.Ikut poket kita lah kan.

    Banyak jenama yang biasanya ada di Kedai Cermin mata tau.Rambang mata nak pilih 
    Sesi mencuba pelbagai jenis frame

    Ni antara pilihan aku..Tu yang confuse nak pilih yang mana ni 
    Harga not badlah..Selepas peristiwa menyakitkan hati,terus tak nak dah beli yang mahal.Paling mahal pernah aku beli cermin mata adalah RM800 tau.Habis duit bonus kat situ.
    So selepas pada tu,aku beli yang murah je.taknak beli mahal dah…

    Jempu baca eh entry lama kita tu.Ada jugak entry kita tentang Tips memilih Cermin Mata.Mana tau korang boleh try tips ni kan..Bergunalah jugak untuk korang.Untuk aku cerita lebih lanjut tentang jenis cermin mata yang aku beli.Apa kata aku share sikit TIPS PENTING PENJAGAAN CERMIN MATA agar  jangka hayatnya lebih lama.

    6 TIPS PENJAGAAN CERMIN MATA

    1. Pegang cermin mata dengan kedua-dua tangan.Jika anda menggunakan satutangan ketika membuka dan memakai cermin mata,anda menghadapi risiko merosakkan bingkai cermin mata tersebut,
    2. Jangan letak cermin mata di atas kepala.Ini menyebabkan bingkai cermin mata anda mengembang.
    3. Bawa casing/kotak cermin mata anda bersama.Membawa  cermin mata anda dalam casing boleh melindunginya.Jangan letak di dalam poket atau beg tangan tanpa sebarang perlindungan kerana ini boleh menyebabkan calar dan keretakan pada lens.
    4. Elakkan Punca Haba.Meletakkan cermin mata di atas dashboard kereta atau berdekatan dengan hair dryer tidak elok untuk kondisi cermin mata.
    5. Bersihkan dengan kain ‘Microfibre’.Elakkan dari menggunakan tisu atau kain kasar atau toilet paper.Sekiranya perlu,gunakan air suam.
    6. Pembersihan Medalam dengan Ultra-Sonic Cleaning.Dapatkan servis cucian Ultrasonic untuk cucian yang menyeluruh.
    Hah..itu antara Tips penjagaan cermin mata.Info ni aku kongi dari perkongsian OneOptometry. Sangat berguna untuk aku dan pembaca.
    So,untuk kali ni,aku memilih bingkai yang fleksibel.Actually sebelum tu memang aku dah terminat satu jenis bingkai ni,tapi disebabkan aku nak cari yang jenis Fleksibel,terpaksalah abaikan bingkai yang aku minat tu.Dari Jenama LEE COOPER jugak,cuma yang ini lebih Fleksibel.
    Fleksibel tu maknanya,ia boleh ditarik 180 darjah.Jadi tak risau lah kan kalau anak dok tarik-tarik tu.Itu yang bestnya jenis bingkai macam ni.
    Jenis bingkai Ultem ni memang sangat terkenal.Bingkai Ultem ni merupakan material baru yang digunakan untuk membuat bingkai cermin mata.Ultem ini berasal dari korea tau.Apa yang bestnya Jenis bingkai Ultem ini  lagi adalah
    • Fleksibel
    • Ringan
    • Tahan lasak
    Hah..ok ke tak ok..Of courselah ok kan..Sangat ringan tau..terus aku teruja nak beli jenis bingkai Ultem ni.Harga bingkai dan juga lens ni total RM330.Dah habis ke situ je.
    Promote lah sikit sebab abang tu dah bagi aku harga cut habis ni..So korang yang tinggal berdekatan bolehlah singgah kedai cermin mata di Bandar penawar ni ye..

    I Love U Optical

    G26,SKS City Mall,Jalan Kempas 2
    Taman Desaru Utama,
    81930,Bandar Penawar
    Johor

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Nagging

    Cara Dapatkan Tong Sampah Hijau SWM

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺Kalau ikutkan tong sampah hijau tu,aku boleh ambil di MPPG masa mula-mula taman ni dibuka.Tetapi memandangkan aku lambat berpindah ke rumah baru,so MPPG dah serah semula ke SWM Environment  Sdn Bhd.



    So,disebabkan itu aku hanya menggunakan tong sampah hitam yang biasa tu je.And sebulan sebelum mendapatkan tong sampah hijau tu,penutup tong sampah hitam ghaib entah kemana.So,bila tong sampah tu terbuka,maka anjing liar di sekitar kawasan aku ni,mula menggongong sampah.Dan bermulalah aktiviti aku setiap pagi mengemas semula sampah-sampah yang terkeluar. Dah lama aku bising dengan husband pasal tong sampah ni.Tapi dia belum ada masa nak pergi ke sana.

    Nak suruh aku pergi ke SWM tu,payahnya dengan anak ni hah..Kang lain pulak jadinya.So bila dah tak tahan sangat dengan bau dan lalat yang banyak,So kami decide selepas bercuti di Melaka,Balik tu terus singgah SWM untuk mendapatkan Tong sampah tu.


    Cara nak dapatkan tong sampah hijau
    ni senang je sebenarnya.Cuma ambil masa kitalah untuk ke sana dan nak bawa balik ke rumah.

    Cara dapatkan Tong Sampah Hijau SWM
    Kalau korang confuse jalan ke sana,bukak je Waze,walaupun alamat je macam kat belakang pasar borong pandan, tapi sebenarnya tidak..Senang cerita dia berdekatan dengan Sekolah Menengah Majidee tak silap aku.Nanti aku akan letakkan alamat di bawah ni ye.
    Cara dapatkan Tong Sampah Hijau SWM
    Dah selamat pun mengambil tong sampah SWM ni hah
    Sorry ,husband dah warning jangan masuk gambar dia dalam blog..hehehe…Bukan dia marah tapi dia malu…

    Pergi ke Pejabat SWM Environment Sdn Bhd dan bawa sekali bil api/air dan kad pengenalan.Di Kaunter sana,korang kena isi satu borang untuk mendapatkan tong sampah ni.Tak perlu bayar apa-apa untuk urusan pengambilan Tong sampah hijau ni.

    Tak tunggu lama pun,tapi masa tu aku tak ikut naik ke pejabat tu pun,just tunggu dalam kereta memandangkan Naura tengah tidur.Memang besar lah kan tong sampah tu,tapi muatlah bila letak belakang kereta.Berhimpit sedikit tak mengapa,asalkan tong sampah di bawa balik dengan selamat.

    Cara dapatkan Tong Sampah Hijau SWM
    Muatkan jugaklah walaupun sempit kat belakang tu.
    Hah..Puas hati dah bila dah dapat  tong sampah ni.Macam dapat jongkong emas tau.Jadi lepas ni dah tak risau dan takde extra kerja lagi nak buat.Kalau hilang jugak tak taulah aku nak cakap.
    So korang yang nak dapatkan tong sampah hijau ni,boleh terus ke SWM Environment seperti alamat di bawah ni
    SWM Environment Sdn Bhd
    No.6 ,Jalan Kangkar Tebrau
    Kawasan Kg Sri Purnama
    Johor Bahru
    Tel : 07-335-6000

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Nagging

    SHUTDOWN!

    Assalamualaikum

    shutdown

    Hai korang..SHUTDOWN!! Apa yang shutdown tu eh…Hah..ni nak cerita ni. Company bakal shutdown selama seminggu..uihhh…Bila fikir pasal cuti ni memang seronok,tapi bila dicutikan rasa tak seronok la pulak sebabnya,ia akan melibatkan kekurangan gaji .

    Lama kan tak cerita pasal work..Dan hari ni,aku masukkan cerita Shutdown ni di dalam entry aku.Yelah,sesekali kena juga kan cerita pasal work ni.Bagi nak lepaskan segalanya semua disini.

    Lately ni,company aku kurang projek masuk,Kebanyakkan company yang berkaitan marine sedikit sebanyak terjejas ekoran ekonomi Negara yang tidak stabil.Dengan keadaan minyak turun naik,membuatkan bakal-bakal pembeli,payah nak berurusan dengan syarikat-syarikat marine ni.

    Yelah,ada banyak sebab beb kenapa company aku kurang project,tapi itu biarlah mereka yang uruskan,aku harap,moga tahun hadapan,banyaklah projek yang masuk.

    Plan untuk bercuti minggu lepas pun aku terpaksa postponed ke minggu hadapan berikutan cuti selama seminggu tu.WEhhh..Seminggu tau.Kalau ko ada AL ok lagi lah kan.,Kalau mereka yang takde ,kena tolak gaji.Bayangkan sehari Gaji ko di tolak dalam RM50.Kiralah berapa yang akan di tolak selama 4 hari tu.

    Itu pun company dah tolong meringankan beban dengan memberikan Advanced leave dan kedatangan tidak akan dipotong.Alhamdulillah..syukur.Walaupun banyak kekurangan kepada company aku ni,tapi ada jugalah perikemanusiaan kepada pekerja mereka.Yelah weh,mana yang anak bersekolah tu,berapa sangat gaji yang dapat,dengan takde Kerja lebih masa,sabtu sekarang tidak bekerja,uih..kalau dikira sebulan banyak jugak dipotong.

    Ada ura-ura nak VSS lagi..Wallahualam.Dalam pada tak suka ada VSS tu,lebih baik ada kan dari kena tolak gaji memanjang.Sedih tau.Nak makan apa,

    Dunia sekarang ni,banyak memerlukan duit,mana nak cukup dengan gaji setakat 1500. Paling kurang pun sekarang ni,isirumah yang biasa-biasa je,mesti ada 3000 dalam tangan.Untuk bayar hutang kereta,rumah,anak-anak nak sekolah,makan harian.Alhamdulillah,setakat ni,cukup semuanya bagi aku.Tapi bagi mereka yang anak ramai tu..Allahu..Kesian tau.Kesian…Tapi perkataan kesian je yang mampu aku berikan kepada mereka.Doa mereka dimurahkan rezeki selalu.Walau kita nampak keluarga tu serba mencukupi,kita tak tau kan apa yang ada di dapur rumah.Argghhh..Dah malas nak cerita tentang tu,korang sendiri sedia maklum kan..

    Dah pepagi jumaat ni merungut,actually bukan merungut,tetapi meluahkan isi hati yang terbuku.Moga Allah swt sentiasa permudahkan urusan kita,diberikan rezeki yang melimpah ruah.Dan kehidupan yang aman damai.

    -Amin-

    Sekian bebelan dari saya

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Nagging

    Tonsil Bengkak

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺Alhamdulillah,tekak dah mula rasa lega sikit berbanding kelmarin.Sakit tekak dari hari rabu hari tu,tapi aku buat tak tau je sebab belum terlalu teruk.So aku banyakkan minum air masak untuk melegakan panas dalam badan ni.Tapi lama kelamaan makin teruk,diikuti dengan batuk dan selsema.Bila dah datang batuk dan selsema ni,mulalah sakit kepala dan badan pun rasa tak sedap.

    Khamis tu,masih ok lagi,sampailah malamnya dah rasa tak boleh nak telan makanan keras.Even nak minum air pun rasa payau je kat tekak ni.So,jumaat memang dah tak boleh nak kerja.Pepagi lagi dah ambil medical chit dari office.

    Sampai ke klinik,of course ramai orang pulak jumaat tu,Ramai bukan pesakit,cuma mereka nak buat health screening je.Tapi takdelah lama sangat menunggu.Nasib baik doktor yang aku suka jumpa tu ada.Bukan suka sebab ada hati kat doktor tu,tapi cara dia layan pesakit tu bagus.Cara dia terangkan setiap apa yang dia cakap tu pun aku suka.

    So,doktor check tekak aku dan kata tonsil bengkak dan ada sedikit keradangan pada lidah dan tekak dalam tu.Patutlah aku rasa sakit.Aku cuma dapat ubat untuk redakan sakit tekak,ubat demam dan ubat batuk.

    Siap ambil ubat pun dah hampir pukul 12.30,perut masa tu pun dah lapar,ikut hati nak cari bubur tengahari tu,tapi memandangkan Dak Naura pun dah merengek,so,cari jelah kedai makan terdekat dengan klinik tu.Selang dua buah kedai je.Hah… Kedai makan yang aku maksudkan tu menjual nasi beryani sedap.So korang boleh check in entry aku semalam di SINI.

    Balik dari klinik tu,aku suruh husband belikan aiskrim vanilla,sebab orang kata aiskrim Vanilla bantu untuk mengecutkan tonsil tu.So,terus demand nak beli aiskrim Sundae dari Mcdonalds.Hah..tu tak tau lah jadi ubat ke tidak.Tak ok jugak Tongsil tu,

    Ni lebih kepada mengidam sebenarnya,
    Sambil pandulalu tu,sempat tanya aiskrim durian ada lagi tak walau dah tau jawapannya SOLD OUT!!

    Bila aku up status tonsil bengkak ni,ramai rakan-rakan yang memberikan petua  meredekan tonsil seperti minum carrot panas,minum Madu hitam dan ada beberapa petua lagi.Thanks korang,tapi disebabkan masa tu aku dah pun berada di kampung,so taknak menyusahkan mak,dia hanya masakkan bubur je untuk aku.Tetiba je kan berada di kampung.Tu pun kebetulan mak ke Pasir Gudang so,dia singgah ler amik anak dia yang kurang sihat ni.Di kampung pun,mak still belikan aku aiskrim Vanilla yang tiada campuran lain.Alhamdulillah,semakin reda.

    Tapi still tak boleh nak makan benda keras.Harapkan makan bubur jelah untuk tenaga.Tengahari ni pun aku tak tau nak makan apa lagi..Tapi rasa nak pi beli bubur marybrown.

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Nagging

    Makan-makan di Office hari ni

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺ Aku busy sikit hari ni,dok tengok orang nak bakar-bakar hari ni.Hah..Hari ni dapat makan free,boss belanja sempena 7 months Festival atau lebih dikenali sebagai sembahyang hantu.And Of course bila ada acara macam ni,mest ada makan-makan.Eh…aku ada cerita dekat entry lepas tentang asal usul perayaan hantu ni.WAJIB BACA TAU!! hehehehe

    Walaupun tak semeriah dulu-dulu makanannya,at least adalah jugak kan.Company kurang ada project  sekarang,so buat apa yang ada..Mana tau lepas ni ada ONG lagi,project masuk juta-juta lagi,dapatlah bonus dan makan-makan kan.hehehehe…

    Memang setiap kali perayaan Hantu ni,officemate chinese je yang sediakan semua.Alhamdulillah makanan yang di order sahaja yang Melayu punya..

    Menu yang dihidangkan kali ni adalah Nasi Goreng,mee hoon goreng,Ayam masak merah,kambing dan juga sayur campur.

    Menu simple tapi kenyang.Disebabkan pagi aku dah makan nasi goreng,so aku just ambil mee hoon je.

    Tadaaaaa…
    Ada jugaklah kuih muih dua,tiga jenis.Tapi aku tak ambil banyak sebab perut memang dah full sesangat.Makan apa je yang ada depan mata,ni pun kenyang sampai dah nak balik ni hah….
    Tempat korang ada buat jugak ke.

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Nagging

    Freshkon Colors Fusion menjadi pilihan

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺ Kalau nak cerita pasal contact lens ni beb,aku rasa aku bukan pakar.Tapi aku adalah salah seorang yang menggunakan contact lens.

    Aku dah memakai contact lens lebih dari 10 tahun…Tapi bukanlah pemakai tegar.Pertama kali aku menggunakan contact lens adalah dari jenama Freshkon.Masa aku kenal contact lens ni aku guna yang clear lens sahaja tau.Takdelah warna-warni ke ape…

    Lepas tu,bila ke kedai cermin mata,saja nak tukar-tukar warna pulak,hah,tu yang aku start guna ada color bagai tu.

    Dan lepas pada aku menjadi salah seorang pengguna lens la,aku dapat kenal banyak jenama yang ada di pasaran,Sampailah aku diperkenalkan dengan pelbagai jenis lens dari luar negara iaitu korea lens.Tapi dalam pada tu,ada jugak tau lens yang bukan nak kata apalah kan,ada sesetengah orang yang menjual lens yang murah sangat-sangat harganya.Tapi perlu diingat,kena tau kenapa dia jual murah,lepas tu korang kena selidik dulu lah kan,dari mana datangnya lens tu.

    Semua tu perlu dititik beratkan supaya mata korang selamat dari penggunaan lens yang berbahaya.Aku cukup takut kalau lens yang beli di tempat-tempat yang kita tidak ketahui mana datangnya..Aku bercakap di atas pengalaman aku sendiri.Tidak menutup periuk nasi orang menjual lens yang murah..Sebab aku tau,tak semua lens murah tu disebabkan ianya diambil dari tempat-tempat yang tidak selamat dan tidak diiktiraf keselamatannya,tetapi mungkin pembelian secara pukal menyebabkan lens tu harga murah,

    And yes,dalam banyak-banyak jenama lens,aku memang suka sangat dengan FRESKON ni.

    Baru baru ni dapat reedem satu Freshkon Sparkles Shimmering Grey.Aku suka warnanya yang tidak begitu menyerlah.Jadi kenalah dengan muka dan warna kulit aku ni.Kang kalau terang sangat,macam tak sesuai kan.
    Apa pun jenis jenama lens,kita kena juga menjaga kebersihan lens sebaik yang mungkin supaya tidak menganggu mata yang sihat.. Sebelum ni pun aku ada review lens jugak.Tu pun salah satu jenama yang aku cukup suka sebab rasa selesa sangat.

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Nagging

    Nyonya Tukang Gunting Rambut

    Assalamualaikum

    Hai korang☺ Hari ni nak lari topik dari cerita pasal produk,kita post entry santai je.Sebenarnya masa cuti hari tu,memang tak plan ke mana pun.31 Ogos aku balik kampung and pada hari raya pulak,kami memang tak kemana.Just makan-makan je di rumah.

    Pada hari sabtu pulak,kami ke pantai untuk berkelah.Hah..cerita tu nanti aku up di entry lain.Banyak nak sorting gambar.Tu yang delay post pasal berkelah tu.

    Hari Ahad,actually dah plan nak ke Telok sengat untuk gunting rambut di kedai Nyonya.Ini adalah port kedai gunting dari zaman mak aku pindah di Air tawar.Ok,ni aku nak cerita.Masa mula-mula mak aku pindah di Air Tawar,Masa tu takdelah banyak lagi pembangunan kat sini tau,Masih lagi tahap Felda yang lama.Rumah pun masih papan lagi.Setiap kali mak nak gunting rambut,memang akan ke Teluk sengat di kedai Nyonya tu.Masa tu naik basikal je tau.Takde motor dan kenderaaan yang lain pun.Tapi masih boleh ke Teluk sengat tu.Jarak antara rumah ke Telok Sengat,ambil masa 20 minit je.Adalah jarak dalam 3kilometer gitu.eh..kot..hahaha..entahlah ek.

    So,setiap kali gunting rambut,mak akan bawak aku dan adik-adik aku ke situ.Lepas dah senang sikit,adalah motor,hah!! dengan motor tu lah mak bawak kitorang pergi ke sana.Ni cerita masa mak aku dah jadi Janda tau.(Actually balu sebab ayah aku meninggal)..Sampailah kami besar,Kami akan kerap ke situ untuk gunting rambut dan cuci.Walaupun kedainya taklah berapa nak cantik,tetapi disebabkan keramahan nyonya tu,membuatkan kami suka sangat ke sana.Yelah.Sampai adik beradik aku pun dia kenal,Yang mana yang sakit jantung,yang mana menantu mak,dia kenal tau.

    So,masa pergi ke kedai Nyonya Ahad tu,bila mak aku kenalkan aku,dia masih ingat yang ada sakit jantung tu..hahaha…Aku rasa dah dekat 30 tahun jugaklah aku kenal nyonya tu.Sekarang ni aku bawa pulak anak-anak untuk gunting rambut dengan dia.

    Masih lagi kedai yang sama walaupun dah dekat 30 tahun jugak aku kenal nyonya ni.Orang nya kecik molek je.Baya mak aku jugaklah nyonya ni.
    Walaupun di mata korang nampak buruk,tapi ramai yang suka pergi sini tau.Kalau hari minggu,memang kena tunggu turn lah jawabnya.
    Kalau orang Kota tinggi,terutamanya orang Felda yang berdekatan Teluk sengat,mesti kenal Nyonya ni.Memang peramah tau.Dia gunting pun ok.Selalu kena dengan citarasa kitorang ni.

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Nagging

    Menu of the day 26 Ogos 2017

    Assalamualaikum

    Hai korang??Alahaiii..lama pulak tak up story from my kitchen ni.Bukannya tak memasak,hari-hari memasak.Tapi bila dah penat,takdenya nak up story pasal menu.

    Hari ni pulak,ingatkan nak buat menu special sikitlah..Naklah buat nasi tomato konon-kononnya.Tapi bila dah sinki tersumbat,asyik nak kerjakan dia je,hah kesudahnya mood jauh dah pergi..Sampai mintak nasihat rakan facebook.

    Dah cuba petua bikarbonat dengan cuka,tapi disebabkan sikit je yang tinggal,punahlah harapan..Google jugak mana yang perlu.Teringat ada kawan suggest guna asid,tapi kunci rumah husband bawak dua-dua..Dah mati kutu.

    Sambil memasak tu sambil fikir apa nak buat,last-last terjumpa orang inform tuang air panas banyak-banyak.So,dengan gagahnya pi masak air seperiuk..Tuang sikit demi sikit.Tengok macam berkurangan air yang ada di dalam sinki.Nak puaskan hati,masak air lagi dan tuang ke sinki..hahaaa…ok..itu penyelesaiannya.Mybe banyak lemak-lrmak yang ada dalam sinki tu..hadoii.geram je.

    Hah..siap dah menu hari ni.
    Ikan caru bakar
    Sup ayam
    Kobis goteng
    Walau takde mood pun,Kena jugak gagahkan memasak untuk MIL ngan buah hati tu…So umi boleh berehat dengan tenang tengok sinki tu..hippp..hippp..horey..

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com