• kisahsidairy.com,  my new baby born,  parenting blogger,  pregnancy

    Pengalaman bersalin Czer

    Assalamualaikum
    Alhamdulillah..Dua bulan sudah berlalu.Baru nak update pasal pengalaman bersalin czer ni.
    Kot ler korang tak tau pasal czer ni,meh aku tolong ringkaskan Bersalin Czer ni.
    Pembedahan Caesarean adalah  pembedahan di mana pakar bedah akan membuat potongan pada perut dan rahim(uterus) agar bayi anda bleh dilahirkan.Of course la pembedahan ini adalah biasa bagi wanita yang mengandung,
    sumber dari babycenter
    Ini saja aku nak share pasal pengalaman aku bersalin secara Czer.
    Pada Hari raya keempat aku dah bersalin kan Si Naura.Tepat jam 12 malam pada 20hb Julai aku dah rasa tak selesa.Jantung dah berdegup-degup.Si Naura kat dalam dah macam mengeras.Tapi takdelah rasa sakit ya amat.Biasa-biasa je.Rasa tak selesa je nak tido.Aku cakap kat husband rasa tak sedap hati.Husband pun cakap,dah nak bersalin ke.Tapi aku pun tak tau macam mana rasa nak bersalin memandangkan ini kali pertama aku bersalin.

    Meh tengok diary aku ni

    20/7/2015


    12.00am :mula rasa tak sedap hati.Tak boleh nak tido.Jantung berdebar-debar dan rasa macam baby mengeras walau tak lama.Call mak nakkan kepastian.Mak suruh pi hospital.Tapi sanggup tunggu mak dari kampung

    12.30 am : Mak sampai untuk ambil Nur awfiyah.tapi bila sampai rumah aku,mak decide nak teman aku pi hospital dengan husband.Awfiyah bawak balik kampung dengan adik aku

    1.30 am : Sampai Hospital Sultanah Ismail.Terus masuk ke tingkat 2 bagi ibu2 yang nak melahirkan anak.Tunggu doktor sampai.Doktor check tengok dah bukak 4cm..uitt..masa ni terkejut bak hang.Tak sangka dah bukak sampai 4cm.Terus masuk ke labour room.Uihh..Perasaan ngeri ketika ni Allah swt je yang tahu.

    2.00 am : .Masa dalam labour room terus lost contact dengan husband and my mom.Nak panggil diorang pun dah payah ketika ni.Datang doktor seluk lagi tengok bape cm.Sekali doktor kata 3cm..aikk..pelik pulak.tadi kat luar kata 4cm..uishhh…Doktor dah buat persediaan.Dari ujian  CTG sampailah masukkan Dip kat dua belah tangan.Ambil darah dua tiga kali..uihh..sakit tau!!Masa tu memang tak selesa sebab tak boleh nak mengiring.Aku pun tak tau nak panggil apa dua belt yang aku pakai tu.Tapi yang pasti untuk dengar heartbeat baby..hahaha.

    3.00 am : Masuk doktor pakar tengok buku pink aku.Memang dalam buku pink ada tulis yang aku boleh bersalin normal tetapi dengan bantuan epidural.seriau tau!! sebab aku dah banyak dengar perkara negatif tentang epidural ni.Tapi disebabkan terpaksa,abaikan jelah.Demi kepentingan baby,
    Lagi satu.Doktor pakar kata kena tunggu siang baru boleh buat.Harapnya aku tak bersalin masa sekarang ni.Penggunaan epidural hanya siang sahaja.
    So menunggu la aku sampai pukul 8 pagi.

     Suntikan Epidural adalah kaedah yang paling popular untuk melegakan kesakitan ketika bersalin.Lebih dari 50% wanita yang melahirkan anak di hospital menggunakan epiduralanestesia.Ibu hamil harus mempelajari sebanyak mungkin tentang pilihan melegakan kesakitan supaya anda akan lebih bersedia untuk membuat keputusan semasa proses kelahiran.Anda harus memahami

    suntikan epidural

    Apakah Suntikan Epidural? 
    Suntikan Epidural bius tempatan akan melegakan kesakitan di bahagian  badan tertentu sahaja.Epidurals menghalang saraf impuls dari segmen tulang belakang yang lebih rendah, ia akan menurunkan  sensasi pada bahagian separuh bawah badan.Ubat epidural dikelaskan dalam ubat-ubatan yang dikenali sebagai anestetik tempatan, seperti bupivacaine,chloroprocaine,atau lidocaine.

    sumber bayi.ibu.com

    8.00 am : Doktor pakar lain pulak masuk.Aku pun tak sure pakar apa..Mybe pakar sakit puan kot.Dia kata aku tak boleh nak bersalin normal.mybe kena operate sebab risaukan jantung aku..Arghhh..sudah..Kena tunggu pulak doktor HSI tanya Doktor pakar HSA tentang kes aku..waduh!!!lagi stress..Tapi masa tu aku tak sakit apa pun.Biasa je.Cuma sakit sebab terbaring je.

    9.00 am : Doktor pakar dari unit lain pulak datang.Lagi aku tak sure status.yang penting ramai doktor pakar masuk waktu ni.Breifing kat aku ngan husband tentang kenapa aku tak boleh nak bersalin normal.Doktor terpaksa x-ray jantung aku pulak sebab doktor suspect aku kena paru-paru berair..time ni memang sedih.Dugaan datang tanpa di undang..sebelum aku kena x-ray tu.doktor ada  bagi tau la kat aku kalau aku,berkemungkinan effect pad bby nanti.Tapi dia kata jarang berlaku perkara sebegini.Tapi aku takde choice untuk berkata tidak.Demi keselamatan baby dan aku,terpaksa jugak aku x-ray.

    11.00 am : Unit x-ray datang untuk meng X-ray aku..Masa tu memang redha jelah.

    1.00 pm: Datang lagi pakar menerangkan tentang kaedah yang aku kena lalui dan risiko yang aku akan aku hadapi nanti.Tu lagi la sedih kan.Tapi husband banyak beri support ketika ni…

    2.00 pm : Aku di tolak ke OT sebab dah tiba giliran aku masa ni.Masa ni(tanpa aku ketahui) Doktor ada bagi borang kat mak aku sign sebab masa ni husband takde kat OT tu.Borang ni untuk mak aku setuju jika terpaksa selamatkan salah sorang.Masa ni mak aku sedih sangat sebab dia risau pasal anak dia.Habis sampai adik beradik aku dia call suruh datang..Oh mak!!.Masa masuk OT tu memang dia menangis sambil cium-cium aku.Kali kedua dia tengok aku buat operation.Masa 1st time tu umur aku 13 tahun.

    2.30 pm: Bila masuk labour room,macam-macam perasaan ada..Masa ni diorang tengah prepare untuk operation.sampailah aku tak dapat rasa separuh dari badan aku bila aku kena cucuk epidural tu kat belakang badan aku

    3.00 pm: Aku dapat jugak rasa macam mana diorang belah perut aku.Masa diorang keluarkan baby tu,terasa jugak kesakitan tu.Dapat rasa diorang goncang perut aku untuk keluarkan baby.ada jugak kesakitan kat situ.Tapi bila dengar baby nangis,mengalir jugak air mata

    5.00 pm: Aku dimasukkan ke icu.Masa ni badan memang lemah semacam.Nak bangun tak boleh sebab kesan bius tu ada lagi.Aku dimasukkan ke ICU sebab diorang nak pantau kesakitan yang aku alami takkan  menjejaskan jantung aku.

    21/7/2015
    Satu hari aku di ICU dan satu lagi aku dimasukkan semula ke labour room.Masa ni barulah dapat jumpa husband ngan mak aku.Masa ni mak aku dok cium-cium aku.Ayat dia “mak sayang eda tau” pehhh….Masa ni air mata tak boleh nak di tahan-tahan lagi..tersedu sedan jugak aku dibuatnya.

    22/7/2015
    Seriously aku dapat tengok baby sekejap je masa kat OT.Lepas tu dah tak tengok langsung.

    23/7/2015
    Hari ni barulah aku dimasukkan ke wad biasa.Tapi masih tak boleh bergerak kemana-mana disebabkan ubat bius tu masih lagi berjalan.lama jugak kan.

    24/7/2015
    Ubat bius dah hilang.So baru nilah dapat susukan baby..Pengalaman paling berharga untuk aku.Cuma doktor tak kasi aku keluar wad sebab masih perlukan dua hari lagi untuk pantau keadaan jantung aku.Alhamdulillah..Masih diberikan kesihatan yang baik ketika ni

    25/7/2015
    Alhamdulillah..dah boleh keluar wad.So..selamat berpantang!!!

    Nak tengok baby kita??? boleh terjah entry sini http://www.kisahsidairy.com/2015/07/lahirnya-puteri-di-dalam-keluarga-kami.html

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  my new baby born,  parenting blogger,  pregnancy

    Lahirnya Puteri Di Dalam Keluarga Kami

    Assalamualaikum
    Blog dah berhabuk ditinggalkan.Da semakin hampir nak expired domain.Insya allah..akan terus menggunakan domain yang ada.Expired pun bulan lapan nanti.
    Dekat sebulan jugak tak update blog.Bukan tiada cerita yang nak diceritakan,tapi kedatangan syawal yang bermakna tahun ni membuatkan kesempitan waktu untuk update blog.Update pun menggunakan handphone je.
    Alhamdulillah..setelah 38 minggu berada di dalam kandungan,puteri kami telah selamat dilahirkan masuk sahaja minggu ke 39 bersamaan dengan 4 syawal.Syukran..Allah swt permudahkan semua urusan walaupun pada mulanya banyak babak airmata antara kami.Nanti aku ceritakan.
    Pengalaman melahirkan anak bukan secara normal memang terlalu perit untuk dikenang.Tapi itulah pengalaman2 yang perlu seorang ibu lalui bila terpaksa memilih untuk bersalin secara czer.
    Nanti ada masa akan aku ceritakan kat kirang.Cuma ingin berkongsi kegembiraan di blog kesayangan tentang kehadiran orang baru pada 4 syawal,3.15pm.

    bayi seberat 3.6kg tanpa kusangka lahirnya sungguh sihat..alhamdulillah…Ambil masa untuk berpantang pula.Banyak lagi nak cerita walaupun ambil masa yang lama untuk update cerita baru..alhamdulillah..dah pun menjadi ibu kepada dua orang puteri..
  • happy birthday..,  kisahsidairy.com,  my new baby born,  nur awfiyah

    Happy Monthsary to My beloved Nur Awfiyah

    Assalamualaikum

    Happy Monthsary  to my Beloved dotter..Semakin membesar anak ummi.Semakin banyak keletah yang dia buat,membuatkan ummi dan babah sentiasa gembira melihat perkembangan mu sayang.
    Alhamdulillah,genap kamu 6 bulan hari ini.Bila melihat kembali sewaktu ummi bertemu dengan mu buat kali pertama,tersentuh hati ini,melihat kamu tidur dengan nyenyaknya.Ingin mendakap dirimu walaupun tatkala itu ummi belum berkemampuan nak berbuat demikian.

    Pertama kali dirimu hadir dalam hidup ummi dan babah,alangkah bahagianya kami.Biarpun kamu hanya dipinjamkan Oleh Nya,Ummi dengan babah sentiasa akan menyayangi dirimu sehingga ke akhir hayat kami.

    Doa ummi dan babah,moga Nur Awfiyah menjadi seorang anak yang solehah,baik hati,penyayang,lemah lembut dalam berbicara,bertanggungjawab dan menjadi orang yang berguna kepada masyarakat nanti..Insyallah..

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  my new baby born,  nur awfiyah,  PARENTING,  progress

    Bawa Nur Awfiyah Ke Klinik Lagi

    Assalamualaikum
    Baru  je masuk kerja ni..Pepagi tadi,bila dengar nafas Nur awfiyah berbunyi terlalu kerap,rasa tak sampai hati pulak tengok..MIL dah sibuk suruh bawak pi klinik.Yelah takut melarat.
    Memang dah lama nak bawa gi klinik,tapi masa tu belum la tahap macam tu sekali.Jadi aku halfday hari ni untuk awfiyah..Untuk anak,kita sanggup berkorban apa sahaja..Harap satu hari nanti,dia akan menghargai pengorbanan ummi ngan babah dia.Insyallah…Bukan nak balas dengan wang ringgit.Cukuplah sekadar jadi orang yang berguna dan boleh dibanggakan dengan pencapaian pelajaran dan kehidupan..Insyallah..amin..

    Sempat lah snap gambar dia masa dia tidur tadi..Nak pi klinik pun masih terlalu awal.So,biarkan dia tidur,taklah nanti dok merengek bila kat klinik.

    Keluar rumah tadi pun dah pukul 10.30 pagi,alhamdulillah klinik tak ramai orang.Selalu aku gi klinik Dr.Bakuni,tapi hari ni beralih arah sebab macam kurang serasi ubatnya tu.

    Ni dengan Dr.Abdullah yang sukakan budak-budak..wah bukan main geletis awfiyah dok ketawa..amboi-amboi…hehehe

    Tepek gambar Nur awfiyah sebijik..Sempat ambil gambar masa dia tidur tadi..Kain yang dia pegang tu,kalau nak tidur mesti nak kena ada..Kalau tak,tangan dia akan merayap kat puting tu.Lepas puting tu dia cabut,mulalah dia mengaruk..isk..isk..anak ummi nie..

    Oklah,ada keje lagi nak buat nie..see u then..

  • my new baby born,  nur awfiyah,  PARENTING

    Cerita pasal baby Nur Awfiyah

    Assalamualaikum
    Sekarang ni dah dok berceeita pasal baby la pulak kan..hehe..dah nak jadi blogger yqng akan berceritakan pasal anak kesayangan, tentang parenting selain menjadi lifestyle blogger..haha
    Lifestyle la sangat kan.
    Sejak ada Fiyah, kehidupan bertukar kepada 360 darjah kho!!!! Apa taknya setiap masa berkepit dengan  dia.Yelah baby baru lahir ni, memerlukan perhatian yang xtra.Nak kena jaga timing susuan dia, diapers dia,.Tu semua kena jaga.Kalau ikut buku yang aku baca, bayi baru lahir ni menyusu tiga jam sekali.Tapi aku lom sampai 3 jam dah bagi.Sebab kadang kadang  Fiyah dah berjaga.
    Sejak ada baby nie, banyaklah website yang berkisar pasal penjagaan anak kecil nie.
    Banyak jugak rujukan dari rakan rakan blogger.
    Bila fiyah tidur ni, dapatlah blogwalking dan up entry.Lama sangat tinggal, berhabuk pulak rasanya.Ranking Alexa pun dah ke mana..huhu.

  • my new baby born

    Cerita Orang Baru

    Assalamualaikum
    Merujuk kepada entry SINI…Memang belum berkesempatan untuk menziarah adik aku tu.
    Kesian Dia..Harap-harap hujung bulan nie dia balik kampung.Boleh tengok anak dia..Cubit-cubit pipi baby boy tu..boleh cium-cium pipi dia.
    Aku paling suka cium bau baby..orang kata bau baby tu macam bau syurga..Wallahualam..
    Hari nie aku nak share pic dan juga nama yang diberi oleh mama ngan papa nya.Ikutkan dulu papanya suka sangat dengan nama ADAM..Tapi tak tau kenapa bila dah keluar seorang lelaki,lain pulak namanya.
    Mybe Aura daripada Ahmad Nabil si telinga capang tu..hahaha..sorry Nabil..Siapa Nabil..alah…nabil yang pengacara MELETOP tu..Seorang pelawak..Jangan anak saudara aku nie suka melawak sudah la..
    Nama diberikan ialah…Mohd Nabil b.Hazri..Lahir dalam bulan kemerdekaan..
    Nilah dia orangnya..

    comel tak kita..
    Makngah dah tak sabar nak tunggu Nabil balik nie…
    nasib baik jauh..kalau tidak makngah dah pi ambil dah..hehehe…
    Morning Ols…
  • my new baby born

    Orang Baru Di Rumah Kami

    Assalamualaikum
    Alhamdulillah,syukur kehadrat Allah kerana dengan limpah kurniaannya,maka lahirlah seorang putera dalam keluarga kami.
    Berkat doa dari ibu dan ayah untuk mendapatkan anak lelaki akhirnya tercapai..
    Betapa terujanya aku pulak sebagai makcik kepada anak kecil ini,apabila mendapat berita tentang kelahirannya.
    Dalam keluarga besar kami,memang kebanyakkan anak saudara perempuan.Ada 3 orang sahaja lelaki.Sekarang bertambahlah seorang lagi hero untuk dibuat gaduh.
    Allah belum lagi mahu perkenankan doa aku untuk mendapatkan zuriat sendiri.tapi dengan hadirnya seorang lagi anak saudara,dapatlah aku menumpang bermanja sebagai ibu.
    Sedih dan pilu tu memang tak boleh nak elak..Tapi apa kan daya,Aku hanya hamba ALLAH yang redha atas ketentuannya.
    Tahniah untuk adik aku tu..xsabar nak tengok baby boy tu..mesti cute dan cantik macam papa ngan mama dia..I’m happy for you sis…