• kisahsidairy.com,  my family,  parenting blogger

    Weekend Kami

    Assalamualaikum Happy Monday korang..Sebenarnya ada banyak entry aku yang delay.Sebab apa,sebab internet dah warning pasal penggunaan data.So,tak bolehlah aku nak bersuka ria dok upload  gambar banyak-banyak kat blog.Sebab nak upload tu pun makan masa.Sebab tu aku hadiahkan entry-entry santai untuk tatapan diri sendiri..Sebab macam tak serius ada orang nak baca..Oklah..macam biasa simptom mak-mak bercerita pasal anak-anak ni.. By the way,Aku nak ucapkan Tahniah kepada Pelajar-Pelajar PT3 yang mengambil keputusan hari ni..Jika adik-adik dah buat yang terbaik,insya allah hasilnya pun terbaik..Ingat ye…PT3 bukan jalan akhir untuk tidak berjaya..Ada banyak lagi halangan yang perlu korang tempuhi di tahun-tahun hadapan..SPM adalah satu titik permulaan untuk korang tempuhi samada korang memilih untuk bekerja atau…

  • memories,  my family,  parenting blogger,  parentingmoments,  riadah

    Ambil angin Petang di Teluk Sengat Kota Tinggi

    Assalamualaikum Apa lagi yang membuatkan hati ni gembira bila dapat berkumpul dengan adik beradik..Apa tah lagi dapat berjalan bersama-sama..Menikmati keindahan petang di tepi laut Sebenarnya memang dah lama tak menjengah di Teluk sengat ni..Teluk sengat ni antara tempat famous jugaklah di Kota Tinggi.Kalau korang tengok kampung Teluk Sengat ni biasa-biasa je..Tapi tidak kepada mereka yang minat memancing..Kerana dulu,setiap bulan mesti ada pertandingan memancing disini.Selain dari itu,ada jugak lah yang memancing.Yang bestnya di tepian Teluk Sengat tu,ada restaurant yang menyediakan makanan seafood dan bermacam lagi..So,sangat best bila korang and family spend time together kat sana..Sambil makan,sambil berbual,sambil menikmati pemandangan yang indah.. Kalau korang ke Kota Tinggi,jangan lepaskan peluang untuk menikmati keindahan…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  my family

    Satu Family Demam

    Assalamualaikum Lepas je kakak awfiyah demam tempohari,menjangkit pulak kat adik..Dah macam gasing berputar kitarannya..Ada aku ceritakan di entry Bila si kakak dan adik demam .Baik sehari dua,kena pulak lagi demamnya..Tapi menurut doktor,kalau anak demam,tengok samada dia aktif seperti biasa atau tidak.Kalau dia lesu tak bermaya,harus bawa berjumpa dengan doktor lagi.. Tapi berbalik pula dengan Naura dan awfiyah,tengok aktif je.Minum makan pun still macam biasa.Doktor kata,demam nak dapat upah je tu..Syukur lah kalau macam tu..Bukan apa,kalau dah tengah malam demam,risau jugak.Tetiba suhu tinggi mendadak,uih…tu yang risau tu. Tapi walau doktor kata macam tu,semalam,pergi jugak lagi jumpa doktor buat sekian kalinya.Tapi kali ni package bersama umi dan babah.Babah dah sehari sebelum tu rasa…

  • INFO,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  my family,  Tips

    7 Cara Mudah Untuk Mendapat Perut Yang kempis

    Assalamualaikum Aku akui,lepas bersalin tuari,memang tak jaga makan,makan ikut suka.Lepas tu masa berpantang aku tak pakai barut sebab aku bersalin secara Czer..So,memang taklah aku nak memakainya kan. Source:google Siapa yang tak nak perut flat wehhhh!!! Tang penjagaan makan pulak,emm…rasanya tak boleh nak jaga makan..Sebab aku sentiasa akan makan untuk menghasilkan susu.Yelah.semenjak Naura kecil sampai dah la ni,dia breastfeeding.Cuma dia fully breastfeeding sehingga umur dia 6 bulan je.Lepas tu dah guna susu formula.Cuma kekadang tu,bila dengan dia,memang aku akan bagi susu badan.Sampai sekarang pun,malam dia akan mengempeng dengan aku.Alhamdulillah…masih tak putus susu badan walaupun tak banyak. Tapi….Nak cerita pasal perut ni,ufffftttt….Memang tak kuat semangat aku untuk berhenti dari makan banyak.Siapa yang…

  • holiday,  my family,  PARENTING,  parenting blogger

    Johor Bercuti Hari Ini

                                     Assalamualaikum Johor bercuti hari ini sempena sambutan ulangtahun Hari Keputeraan DYMM Tuanku Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar.Dapatlah cuti sehari.Dapat juga menghabiskan masa satu hari dengan keluarga. Kalau biasa,memang aku jarang dapat bersarapan diluar dengan husband.Kalau ada pun salah seorang kena bercuti..hehe..maksud aku husband aku kenalah bercuti ahad kan. Pada yang sedia maklum,Johor bercuti pada jumaat dan sabtu.Tapi tak semua company yang mengambil cuti pada hari berkenaan.Hanya kerajaan sahaja yang wajib bercuti pada hari tu.Kebanyakkan swasta memang tak amik pun. Dan pada hari ini,walaupun tak dapat jugak nak bersama dengan awfiyah,dapatlah bersama dengan Naura dan husband..Rindu pulak kat anak umi lagi sorang tu. Petang ni boleh la belanja barang…